Защо листата от домати пожълтяват и изсъхват и как да се справим с него?

Съдържание

Отглеждането на домати в разсад преди разсаждане на постоянно място е доста лесно поради тяхната непретенциозност. Въпреки това, дори периодът на разсад може да бъде придружен от различни проблеми: листата на разсада изсъхват, доматът пожълтява и след това може да започне падане на листата. За да се предотврати подобно явление, е необходимо да се определят причините за проблема и да се опитаме да предотвратим появата му.

Доматът пожълтява след засаждането

Пожълтяване на разсад

Промените в цвета на листата могат да се наблюдават на различни интервали.

 • Постепенната промяна в цвета на листата на доматите показва наличието на причина, която трябва да бъде разпозната навреме и да се опитате да предотвратите негативните последици.
 • Внезапното пожълтяване е доказателство за смъртта на кореновата система. Състоянието на растението може да се нормализира само чрез навременно подхранване. Най-често обаче такъв кълн умира.

Листата на разсад от домати започнаха да пожълтяват

Причини за пожълтяване и тяхното предотвратяване

Защо разсадът от домати пожълтява? Никой не може да отговори недвусмислено. Пожълтяването на старите листа в близост до земята се счита за нормално. Има много негативни фактори, влияещи върху пожълтяването и последващото изсушаване на листата.

 • Промяна на температурата на въздуха.

Доматът е термофилно растение, което не понася резки температурни колебания, които забавят растежа и развитието на леторастите. За да предотвратите изсъхването на листата, трябва редовно да наблюдавате температурата на въздуха в близост до разсад от домати.

 • Липса на място.

Доматите се нуждаят от свободно пространство, поради което при липсата му те пожълтяват и след това листата изсъхват и падат. За да не се случи това, растенията се трансплантират при необходимост в по-просторни чинии. Когато засаждате разсад в една голяма кутия, трябва да се спазва оптималното разстояние между храстите.

 • Образуване на коренна топка.

Създаването му се улеснява от грешното бране на домати... Образуваната бучка пречи на корените да прехвърлят хранителни вещества и вода към органите на кълновете, в резултат на което развитието на цялото растение се забавя. За да се предотврати пожълтяването на листната маса по тази причина, е необходимо да се извърши правилната трансплантация на храста, като се внимава да не се повредят корените.

Важно!

Трябва да пресадите домати в рохкава почва, така че корените на домата да могат да дишат свободно.

 • Липса на хранителни вещества.

В този случай долните листа започват да пожълтяват първо. Това най-често се дължи на липса на азот или калий. Тази причина може да бъде отстранена чрез навременно прилагане на необходимите торове.

Съвети

По-добре е да се хранят разсад заедно с поливане. За това торът се разтваря във вода и полученият разтвор се излива в кладенеца в определено количество.

 • Много хранителни вещества в почвата.

Доматите също изсъхват и умират от прекомерно хранене с урея или птичи тор. Важно е да се спазва правилото: по-добре е да се подхранва, отколкото да се прехранва.

 • Излишната влага.

Доматът не понася висока влажност: при обилно поливане зеленината пожълтява и постепенно изсъхва. Следователно поливането трябва да е умерено, след като почвата изсъхне. Пръскането може да се направи в горещо време.

 • Липса на светлина.

За да не липсва слънчева светлина на растението, опитните градинари препоръчват да поставите чинии с разсад на най-светлото място, засенчвайки според нуждите. Ако дневните часове не продължават достатъчно дълго, тогава трябва да организирате допълнително осветление сутрин и вечер до шест часа на ден.

 • Сух въздух.

Когато върховете на листата изсъхнат, това показва лека влажност на въздуха.Тази грешка може да бъде коригирана, като поставите контейнер с вода до разсад.

 • Солена почва.

В този случай се появяват сухи връхчета на зеленина заедно с бели или жълтеникави петна. Голямото количество сол в почвата черпи вода и хранителни вещества от растението. Тези, които се чудят защо земята внезапно стана солена и какво трябва да се направи в този случай, трябва да обърнат внимание на качеството на водата, използвана за напояване: твърдата вода допринася за осоляването на почвата. Необходимо е да смените горния почвен слой и да освободите растението от подхранване в продължение на няколко седмици.

Съвети

За поливане на разсад по-добре е да използвате мека вода: дъжд, размразена или филтрирана.

 • Фузарийна болест или късна болест.

Това се доказва от пожълтяването на целия храст, който се появи в резултат на поражението на гъбата. Най-често растенията се заразяват с него на етапа на семената или от заразени части от други домати. Спорите могат да влязат в почвата чрез инструменти, използвани за грижа за домати. Инфекцията се доказва от постепенното увяхване на разсад. Възможно е да се потисне развитието на гъбичките с помощта на специални препарати.

Пожълтели домати разсад

Пожълтели разсад

Ако листата вече са пожълтели, препоръчително е да пресадите кълновете в нова почва, топла и достатъчно влажна. Преди да пресадите на ново място, струва си да проучите корените. Ако те са здрави, както се вижда от техния бял цвят без признаци на гниене, тогава растението може да бъде реабилитирано. Ако са жълти или черни, вероятно тези растения ще умрат.

Защо листната маса може да пожълтее в резултат на гмуркане е лесно да се отгатне: или коренът е ранен, или трансплантацията е направена твърде рано. За да се спаси доматът от увяхване, се препоръчва засенчване. След няколко дни кълновете ще се върнат в нормалното си състояние. Не трябва да решавате този проблем, като преместите кутията с разсад в стая, затворена от слънчевите лъчи, в противен случай ще възникне друг проблем: листата ще загубят яркостта си и ще се разтеглят.

Разсад на домати

Профилактика на заболяванията

Гъбичните заболявания са много трудни за борба. По-лесно се провеждат превантивни мерки.

 1. Съберете семена за бъдещи разсад от възрастни храсти.
 2. Преди засаждането не забравяйте да ги обелите в 1% разтвор на калиев перманганат.
 3. Съдовете за разсад трябва да бъдат дезинфекцирани.
 4. Третирайте всички инструменти.
 5. За разсад използвайте почва, която не е заразна.

Преди да разрешите проблема с домашното увяхване, е необходимо да определите защо това се е случило и едва след това да се пристъпи към отстраняване на причината. За да може разсадът да се развива нормално и да не е имало трудности с отглеждането му, трябва да създадете оптимални условия за неговото развитие. Силните издънки ще ви зарадват с бърза адаптация при трансплантация на постоянно място и обилна реколта, при условие че се спазват всички препоръки.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци