Засаждане и грижи за разсад от диня на открито

Съдържание


Динята обича горещ климат, но любителите на диня не винаги живеят в топли страни и им се налага да си купят голямо сладко зрънце. Можете обаче да опитате да го отглеждате във вашата градина. Как да го направя? Прочетете.

Мястото на произход на дините е Южна Африка. Климатът там е сух и горещ, лятото е целогодишно. Няма студени зими и студове. Засаждането на захарни плодове в открит терен в страни с различни метеорологични условия също се практикува, но това ще отнеме много работа. Къде да започна? Първо, подгответе правилно земята.

Диня издънки
Диня издънки

Каква почва е подходяща за дини?

Препоръчително е да се подготви място за засаждане на екзотични плодове през есента. Районът, в който ще се засаждат китовете с корени, трябва да бъде добре осветен от слънцето и защитен от ветровете. Най-добре е, ако пред райената ягода се засаждат царевица, боб, грах на избраната почва, както и ако се отглеждат зелеви глави, лук, люцерна, сортове зимна пшеница. Лошо е, ако преди това са растат домат, черен пипер, патладжан, различни видове тиквички и пъпеши или диня.

Съвети

За в бъдеще трябва да се има предвид: повторното засаждане на дини в една и съща почва ще бъде възможно само след шест години.

Земята за бъдещи разсад трябва да бъде изкопана заедно с предварително внесените торове. Почвата е подходяща за песъчлива, рохкава, некисела, с ниско съдържание на влага, добра въздухопропускливост. За торене можете да вземете гниене оборски тор, както и горната превръзка на базата на фосфор и калий.

Можете да отгледате екзотично зрънце директно от семена или разсад. Те използват безразсъден начин в горещи страни. В студен климат с кратко и не много горещо лято е подходящ само методът за разсад.

За да засадите млади разсад, ще трябва правилно да подготвите земята. Той трябва да съдържа следните компоненти в равни пропорции: пясъчен слой, дернов слой, торфен слой. Необходимо е да добавите амониев нитрат, доломитово брашно, калиев сулфат в почвата (в количество от 5 кг) (вземете всички елементи по 50 г всеки); двоен суперфосфат (около 100 g).

Семена от диня

Засаждане на семена за разсад

Предпоставка е семената да бъдат засадени вече покълнали. За да покълнат, първо се поставят в гореща вода (поне 50 градуса) за 30 минути. След това семената се поставят във влажен пясък. В този случай температурата в стаята трябва да бъде около 25 градуса. След няколко дни ще излязат първите издънки. Покълналите семена вече са готови за засаждане. Датата на кацане е края на април.

Необходимо е да засадите динени семена в отделни контейнери, по две или три семена във всеки, за да ги задълбочите в дупката с 1 см. Струва си да поръсите бъдещите разсад с пясък, да ги поставите под стъкло или филм. Поставете саксиите за разсад на топло място, поддържайте температурата на въздуха на около 30 градуса.

Първите издънки трябва да се появят след 6-7 дни. Когато това се случи, махнете капака и намалете показанието на термометъра до 15-17 градуса за период от 4 до 8 дни.

Освен това е необходимо да се отглеждат разсад при 25-27 градуса. Внимавайте да създадете допълнителен източник на светлина - ултравиолетовият трябва да влезе в рамките на 12 часа.

Поливайте кълновете добре, но умерено. Налейте вода под корените в няколко преминавания.

Наторете правилно, когато се появят три добри листа. Специален минерален състав или течна горна превръзка (моллен) ще направи.

Съвети

Разсад е желателно нрав преди кацане на открит терен.За да направите това, можете да я изведете навън за няколко часа, като постепенно увеличавате времето, прекарано на открито. Седмица след процедурите за втвърдяване можете да го засадите на постоянно място.

Пресаждане на разсад от диня в земята

Пресаждане на разсад от диня в земята

Необходимо е да се засаждат млади разсад на открито място месец след засаждането на семената. Това съвпада във времето с последната седмица на май или се случва през първите десет дни на юни. Първата половина на деня е най-доброто време за трансплантация на млади растения, когато има много светлина и слънце.

Земята трябва да бъде изкопана и разхлабена. Трябва да се загрее добре (поне 15 градуса).

Какво трябва да направим?

 1. Изкопайте дупки, диаметърът и дълбочината на всеки - половин метър. Пропастта между дупките в земята трябва да бъде около метър. За кацане е по-добре да изберете стъпково разположение на дупките.
 2. Във всяка дупка се внасят торове: хумус (5-7 литра), малко количество пясък (около три литра), суперфосфат (четвърт от чаша).
 3. Поръсете рохкава земя отгоре, за да направите малки могили.
 4. В могилите е необходимо да изкопаете дупки 10 см надолу и да ги залеете с вода (по един и половина литра за всяка).
 5. Извадете внимателно разсада от чашките, без да увреждате корените. Сега можете да ги засадите в дупката, след това да ги покриете и да ги натъпчете със земя. Изсипете слой пясък отгоре.
 6. В края на засаждането разсадът трябва да се полива. Водата трябва да е топла. Известно време разсадът трябва да бъде приютен от яркото слънце, така че листата да се издигнат по-бързо.

Зрееща диня

Грижи за засадени разсад

Грижите включват:

 • поливане;
 • изтъняване;
 • плевене;
 • разхлабване;
 • топинг;
 • горна превръзка.

Нека се спрем по-подробно на посочените етапи на напускане.

Изтъняване

Когато на издънките се появят 3-4 млади листа, дините трябва да бъдат разредени, оставяйки до два издънки в дупката. Всички останали трябва да бъдат отрязани близо до повърхностния слой на почвата.

Плевене

Дините не обичат плевелите, така че ще трябва да плевите често и внимателно. Особено в началния етап на растежа на райените плодове. Когато разсадът расте и стане храст, можете да плевите по-рядко или да спрете напълно. На този етап плевеят вече не е опасен.

Топинг

Необходимо е да прищипвате появяващите се мигли, така че да растат по-бързо. Това трябва да се направи така, че на върха на узряващите плодове да има 2-4 листа. В допълнение, отслабените издънки трябва да бъдат премахнати. Всеки храст трябва да има 3-5 яйчници, препоръчително е да премахнете всички излишни.

Разхлабване

Необходимо е да се разхлабва почвата постоянно, особено когато младите разсад се засаждат на открито. Дините обичат лека, ефирна земя. Водата също прониква по-лесно в насипна почва.

Съвети

Когато плодовете започнат да растат по размер, разхлабването може да бъде спряно, както и плевенето. По това време корените растат много в целия сайт, има опасност да ги повредите с този вид манипулация. Също така, опитайте се да ходите по-малко в околността, за да не навредите на корените близо до повърхностния слой на почвата.

Поливане

Това е много важна част от грижата за едрите райета плодове. Поливайте ги на всеки седем дни с много вода. Три големи кофи се използват за поливане на един квадратен метър. В горещо сухо време можете да увеличите поливането до два пъти седмично.

Съвети

Както земята, разположена близо до храста, така и пролуките между храстите (с една дума, цялата площ, отредена за засаждане), трябва да се навлажни.

Поливането трябва да се намали веднага щом започват да се появяват плодове. Преди да вземете узрели райета плодове, изобщо не трябва да ги поливате (поне 14 дни преди бране).

Горна превръзка

Първото подхранване се прилага след поне 14-15 дни след засаждането на разсада. Какъв състав да наторите? Плодовете, засадени на открито, се наторяват с амониев нитрат (20 g), който се смесва с вода. Всеки храст се полива с два литра разтвор. Заместник може да бъде мулеин с вода (в съотношение 1:10), както и пилешки изхвърляния (разредена с вода 1:20). Към разтвора се добавят суперфосфат (20-30 g) и калциев хлорид (10-15 g).

Вторият път за подхранване на растенията трябва да бъде на етапа на появата на пъпки. Съставът на тора: 5 г калциев хлорид и амониев нитрат, плюс суперфосфат - 6 гр. Всичко това ще е необходимо за един храст.

Торовете понякога се добавят в суха форма, тогава почвата, където растат дини, трябва да се полива преди и след подхранването.

Зряла диня

Жътва

Реколтата от дини трябва да се вземе около края на август. Отнема около сто дни, докато плодът напълно узрее. Всичко зависи от разнообразието от плодове, които сте избрали.

Има сортове рано узряване, късно узряване и средно узряване. В студен климат с кратко лято е най-добре да се отглеждат плодове в началото и в средата на сезона. Например „Огоняк“, „Мелания“, „Атаман“. Сред късните сортове, които могат да узреят и в умерен климат, са добре известни - "Chill", "Spring".

Можете да ядете дини веднага или да ги съхранявате. Сладкото се прави от пресни плодове, те могат да се мариноват и мариноват.

Съвети за съхранение

 • Обикновено се съхраняват късни плодове, средни по размер и с дебела обвивка. Този капак трябва да бъде без повреди и мекота.
 • По време на съхранение плодовете не трябва да влизат в контакт помежду си. Мястото, където лежат тези плодове, е студено, тъмно и добре проветриво.

За да отглеждате дини, следвайте всички препоръки за засаждане на разсад, грижа за узряване на плодовете. Подгответе отговорно семената и почвата си. Изберете сортове, които са подходящи за вашия климат.

Правилното събиране и съхранение ще ви позволи да се угощавате със захарни плодове за дълго време. С достатъчно упорит труд и постоянство можете да постигнете отлични резултати.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци