Рецепти и правила за въвеждане на минерални и органични торове за краставици

Съдържание

Дори на плодородна почва краставиците изискват минимално подхранване. Листата са първите, които говорят за липсата на хранителни вещества, затова трябва да се следи появата им. Също толкова важно е правилно да разпознавате сигналите и да съставяте правилния график за хранене и рецепти за торове. Такава грижа за зеленчуците ще ви позволи да получите прилична реколта в открита земя или в оранжерия.

Отглеждане на краставици

Симптоми на недостиг на хранителни вещества

Краставичните храсти реагират различно на пренасищане или липса на определени вещества. Таблицата по-долу обобщава типичните симптоми на дисбаланс в азот, фосфор, калий и манган.

Признаци за нарушение на съдържанието на вещества в почвата

Тип торЗнаци
недостигизлишък
АзотВ този случай цветът на листата става блед, измит. Растенето на листата се забавя, става плитко. Краставиците също растат къси, с неправилна бъчваПрекомерността се сигнализира от удебелени, неправилно оформени стъбла. Листата на храстите става тъмнозелена
ФосфорнаМладите листа придобиват синкав оттенък. Храстите забавят развитието си и значително изостават в растежа от растенията в друго леглоНе само листата пожълтяват, но и стволовете. Листата изсъхва и лети наоколо, храстите бързо умират
КартофНа листата се появява светложълтеникава граница, минаваща по ръба на старите листа. Постепенно жълтостта се разпространява по целия лист. Започва да се навива навътре. Развитието и растежът се забавят. Краставиците растат във формата на круша с удебеляване близо до стъблотоМеждувъзлията са значително удължени. На листата се появява мозаечно оцветяване. Постепенно листата изсъхват и цветът става кафяв
МанганАко това вещество се измести по време на листно хранене, се появява зачервяване на вените по листната маса, между тях се появяват прозрачни петна

Торовете за растенията се прилагат по 2 начина:

 • под корена;
 • листен метод.

Пръскане на краставици

Листова обработка

Тази техника се използва за прилагане на определен вид тор или за подпомагане на растенията при неблагоприятни условия. Когато отглеждате краставици в парникови условия, такова пръскане се препоръчва по-често.

Интересен факт
Резултатът от питателното пръскане е видим веднага, в рамките на няколко часа.

Най-добре е храстите от краставици да се обработват вечер или рано сутрин преди изгрев. Директната слънчева светлина при контакт с листа, навлажнени с разтвор, причинява изгаряне. Препоръчва се използването на микроелементи (манган, молибден, цинк, мед) за приготвяне на разтвора. Има благоприятен ефект върху растежа добавяне на борна киселина.

От минералните торове е по-добре да се използват разтвори на карбамид или калиев сулфат. Съветваме ви да използвате 2 вида решения, като ги редувате всеки друг път.

Калциев сулфат

Макронутриентен разтвор. За производството ние разреждаме 20 г карбамид в кофа с вода. С готовия разтвор обработваме храстите от краставици от пръскачката, обилно поръсвайки зеленината и стъблата от всички страни. Ако е необходимо да приложим калиев тор, ние разтваряме 7 g калиев сулфат в 10 литра вода.

Разтвор от микроелементи. Приготвяме решението „майка“. За да направите това, трябва да разредете в 10 литра вода:

 • амониев молибдат - 1-2 g;
 • меден сулфат - 0,8 g;
 • магнезиев сулфат - 18 g;
 • борна киселина - 20 g.

Разбъркайте добре разтвора и напръскайте растенията от всички страни. Разходна норма - 300 мл на 1 м2.

Фиданки в оранжерия

За листно подхранване на краставици в оранжерията използваме 10 литра от приготвения разтвор на макроелементи, към които добавяме 10 ml от разтвора на микроелементи.При пръскане на 1 m2 използваме 250-350 ml от готовия работен разтвор (1 литър вода със същата концентрация като матерната течност). Регулирайте пръскачката така, че „факелът“ да е като мъгла от малки капчици разтвор. Такова лечение ще достави хранителния разтвор на всички труднодостъпни места. Бушът, получил достатъчно подхранване, ще отговори на грижите със силен растеж и по-високи добиви.

Горна превръзка в корена

Тази техника позволява да се доставя храна директно до корените на растението. Като добавяме микроелементи и минерални или органични торове, ние запълваме почвата под всеки храст с готов разтвор, кореновата система абсорбира хранителната смес и получава тласък за развитие.

Поливане на кълновете в земята

По-добре е лечението да се проведе вечер, след залез слънце:

 • обилно поливайте земята в градината с топла вода;
 • Изсипете разредения комплекс или органичен тор около всеки краставичен храст;
 • след като абсорбирате разтвора, го залейте с малко количество топла вода.

Първоначалното поливане е важно за бързия достъп на хранителния разтвор директно до корените и ги предпазва от лющене. Минималното поливане след прилагане на разтвора ще помогне на храненето да се разпространи в цялата коренова система на храста.

Необходимо е да се доставят торове в определени моменти, когато растенията имат остра нужда от хранене. Затова ще се опитаме да съставим приблизителна схема за целия градински сезон.

Диаграма на сезонното торене

Обръщаме вашето внимание на едно правило - непланираната обработка или използването на неподходящи торове само ще донесе вреда. Затова е по-добре да прескочите обработката, отколкото да я направите погрешно.

Ако имате късмет и сайтът ви се намира в район с плодородни почви, няма специални изисквания за въвеждане на хранителни вещества. Ще трябва да храните краставиците след седмица растеж на открито и по време на началото на плододаването. Но такива почви са рядкост за нашата страна. Следователно всеки градинар се придържа към установената схема за обработка, в зависимост от вида на почвата и метеорологичните условия.

Мулчиране на краставици

Важно
Краставиците от „прехранвани“ краставици ще изостават в развитието си, постепенно изсъхват или краставиците ще растат неправилно във формата на круша.

Основните изисквания са еднакви за всички региони, затова даваме общ график за хранене на краставици. Препоръчително е графикът да бъде разделен на 4 етапа.

Етап 1. Тази горна превръзка се извършва на етапа на отглеждане на разсад или след засаждане със семена в открита земя или в оранжерия. Това е времето, когато азотното торене е много важно за младите храсти. След като на храста растат два истински листа, започваме да подготвяме разтвора и инструментите.

суперфосфат

Оптималното хранене ще бъде осигурено от разтвори, приготвени съгласно следните рецепти:

 1. Развъждаме в кофа с топла вода 60 г суперфосфат и 1 ч.л. Урея. След поливане или дъжд, нанасяме тор директно под всеки храст.
 2. 1 м2 поръсете почвата под храстите с равномерен слой смес от 15 g диамофоска и 5 g амофоска. Разхлабваме земята и заливаме обилно с топла вода.
 3. Разредете пресен пилешки тор във вода в съотношение 1: 5. Затваряме съда с капак или го увиваме с фолио и оставяме разтвора да ферментира в продължение на 7 дни. След това разреждаме 1 литър концентрат в кофа с вода и поливаме навлажнената почва под краставиците.
 4. Правим билкова инфузия. За да направите това, залейте 1 част от нарязаната трева или откъснатите плевели с 5 части вода. Оставете разтвора да се запари и напойте разсад от краставици.

Съвети
Използването на готов диамофосфорен тор ви позволява да доставяте под храстите на краставиците не само азот, но и калий и фосфор в балансиран състав. Поради това може да се използва на всички етапи на растеж на краставиците.

Етап 2. Първите цветя се появяват на храстите - време е за второто хранене. Задачата му е да поддържа крехки растения, които се нуждаят от засилено хранене, да увеличи броя на яйчниците по храстите. През този период краставиците често нямат калиеви торове. Ако забележите олекотена зеленина, веднага поливайте храстите.

Млада краставица

За да направите това, вземете една от опциите за оплождане:

 • разтваря се 3 с.л. супени лъжици карбамид в кофа с топла вода и поливайте храстите;
 • закупуваме готов комплексен тор с активатори, разреждаме според инструкциите и обработваме насажденията, спазвайки нормата на приложение на 1 м2;
 • смесете 10 литра вода, 40 g суперфосфат, 30 g амониев нитрат, 20 g калиев нитрат, след което напойте влажната и рохкава почва под храстите;
 • през целия сезон, с интервал от 2 седмици, може да се добави дървесна пепел (200 g, стъкло), разредена в кофа с вода;
 • правим суха смес от равни части пепел и суперфосфат, запълваме земята под храстите с равен слой и разхлабваме почвата;
 • за листно подхранване приготвяме смес от 10 литра вода и 2 с.л. l. суперфосфат;
 • също за пръскане вземете 1 ч.л. борна киселина, 10-15 кристала калиев перманганат и 10 литра вода, разбъркайте и обработете зеленина, храсти и пръст в пътеката; такова хранене ще увеличи броя на яйчниците.

Съвети
Ако използвате сортове краставици, които не се опрашват, нанесете сладка стръв за пчели и мухи върху зеленината: 100 г захар, разредена във вода.

Етап 3. В началото на плододаването растенията дават много енергия за подхранване и развитие на яйчника, те буквално изсмукват всички хранителни вещества от почвата, така че е важно да ги храните.

Нитрофоска

За това използваме няколко основни активи и последователност от действия:

 1. Развъждаме 1 супена лъжица. l. нитрофосфат в кофа с вода и полива земята около храстите; обработката се извършва при първия набор от краставици;
 2. След 7-10 дни повтаряме храненето с помощта на разтвор от 1 ч.л. калиев сулфат и 1/2 литра консерва от прясна кравешка тор. Разреждаме съставките в кофа с вода и напояваме навлажнената почва. Можете да замените кравешки тор с всякакъв вид органична материя.

По време на началото на плододаването кореновата система вече не е податлива на увреждане при увеличено използване на органични вещества. Но за зелената маса на храсталака от краставици такива разтвори са разрушителни. Ето защо, ако концентрираният тор попадне върху зеленината, не забравяйте да го измиете с чиста топла вода.

Етап 4. Тази подхранка е необходима за удължаване на плододаването. Важно е да осигурите достатъчно подхранване на краставиците, за да могат да изхвърлят нови цветя. Провеждаме първото лечение седмица след етап 3. Такава грижа ще ви позволи да получите отлична реколта от равномерни, красиви и вкусни краставици.

Дървена пепел за краставици

Подготвяме решения за 4 етапа на работа:

 • отглеждаме в кофа с вода 4 ч.л. сода и поливайте храстите с разтвор; използвайки тази смес, е разрешено храната на храстите до края на сезона с почивка от 7-10 дни;
 • разтворете 1 чаша дървесна пепел в 10 литра вода, добавете кристали манган на върха на нож и изсипете сместа върху почвата в градината; продуктът се оставя да се редува с предишния до края на плододаването;
 • за да приготвите листна превръзка, изсипете манган в кофа с вода, за да стане водата малко розова, напълнете контейнера изцяло с трева и го оставете за 3-4 дни; като филтрирате и изцедите разтвора, го изсипете в пръскачка и го напръскайте по повърхността на храстите с краставици.

Интересен факт
Опитните градинари успяват да удължат плододаването на краставиците до първата слана. За това коренните и листните органични превръзки се редуват на всеки 7 дни.

Не е необходимо да се извършват всички етапи на торене. Следете състоянието на листата и плодовете в различни периоди от растежа им. Ако няма признаци на излишък или недостиг на хранителни вещества, торенето не си заслужава. Внимавайте обаче да не пропуснете алармата. Нанасяйте тора умерено и в съответствие с горните препоръки и ще получите богата, здравословна и вкусна реколта.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци