Методи за използване на тор от чаени листа

Съдържание


Химичният състав на чая

Минерален състав на чай

Както знаете, от всички видове чай най-голямата полза се крие именно в чая с големи листа. Затова трябва да се даде предпочитание, когато се използват чаени листа като тор. Плътният лист без механични повреди запазва максималния брой компоненти. Така например, плочата със сухи листа съдържа около 7% от общата маса на различни минерални вещества, сред които в низходящ ред:

 1. Калий. Има повече от него в приготвянето на чай в сравнение с други елементи. За растенията се изисква в големи количества по време на периода на зреене на плодовете, но съставът на тора е такъв, че прилагането му за който и да е период няма да доведе до прекомерност на компонента.
 2. Калцият идва на второ място. Той е от съществено значение за въглехидратния и протеиновия метаболизъм.
 3. Магнезият е неразделна част от хлорофила, поради което с неговата липса фотосинтезата се влошава.
 4. Алуминият не е най-полезният елемент за флората, защото провокира влошаване на натрупването на въглехидрати, което е пряко свързано с добива. Употребата на спящ чай елиминира натрупването му в почвата и отрицателен ефект върху растенията.
 5. Манганът е активен участник в окислително-възстановителните реакции. Това е необходимо за нормалното развитие на кореновата система, растежа на вегетативната маса като цяло.
 6. Натрий, който е отговорен за транспорта на захари.
 7. Желязо, което е част от дихателните ензими.

В допълнение към тези минерални елементи в чая има и други, но тяхното количество е толкова малко, че няма да окажат силно влияние върху растенията. Трябва да се има предвид, че почти половината от всички вещества са във водоразтворима форма, поради което сушените чаени листа, когато се използват за оплождане, ще съдържат минимални дози, т.е. това е микронутриен тор.

Торене на цветя в саксии с чайЧай на открито

Особености на използването на чай

Освен минерални елементи, приготвянето на чай съдържа и други компоненти, които пряко или косвено влияят на растенията, които трябва да се вземат предвид при храненето. Освен това има няколко правила, които трябва да се спазват, за да се избегнат грешки.

 • Танините на листните плочи са склонни да подкисляват почвата. В открито поле това няма да е много забележимо, но такъв тор трябва да се използва с повишено внимание при саксийните култури.
 • Смесването на спящия чай (органична материя) с почвата спомага за олекотяване на структурата му, по-добра пропускливост на вода и въздух. Това се отнася по-скоро за откритата земя, тъй като наличието на голямо количество чаени листа в купа може да бъде вредно поради танин-катехиновия комплекс.
 • Един от показателите за качеството на чая е липсата на изкуствени оцветители. Този параметър е важен и за растенията, защото съдържанието на такива компоненти възпрепятства тяхното развитие.
 • За торене на саксийни цветя не се препоръчва използването на мокри чаени листа, защото това ще създаде благоприятни условия за развитие на патогенна микрофлора и кожухи. По-добре е да го изсушите и да го съберете в отделен съд, последван от инфузия.
 • Изключено е да се поливат растенията със сладък чай, захарта има пагубен ефект върху развитието на кореновата система, може да умре.

Мокри спящи чаени листаНаторяване на почвата със чай за сън

Прилагане на тор от листа от чай

Варенето на чай е добър органичен тор с определено количество микро и макроелементи. Има няколко начина да донесете ползи на растенията:

 1. Например на открито е възможно инфузията да се прилага веднага след първоначалната употреба, без да се изсушава. В този случай фазата на растеж на културата може да бъде игнорирана. В този случай той едновременно ще изпълнява функцията на мулчиране, което, тъй като се разлага по време на поливането, постепенно освобождава батериите.Препоръчва се добавяне на дървесна пепел за обогатяване на материала. В края на сезона, след прибиране на реколтата, натрупаният слой може да бъде изкопан от земята. Не забравяйте за липсата на захар в чая, в противен случай ще трябва да се борите с мравки след това.
 2. В извън сезона е по-добре да изсушите чаените листа и след това да ги използвате сухи при предсеитбено обработване на почвата. Торът се изкопава с почвата, разходът е приблизително 0,5 kg / m2. При засаждане на разсад въвеждането се извършва под всяко растение директно в дупките.
 3. Сухите чаени листа перфектно предпазват стайните растения от прекомерно изпаряване на влагата, особено по време на отоплителния сезон, когато въздухът е сух. Ако почвата, в която засаждате домашните си цветя, е солена, смесването на чаените листа със субстрата ще доближи рН до неутрално.
 4. Добавяне към компост. Чаят няма да окаже голямо влияние върху състава на компостната купчина, но съдържащите се в него танини ще подкислят биомасата, което ще провокира ускоряване на процеса на нейното прегряване. Този метод може да бъде полезен, когато се нуждаете от по-бързо узряване на тора.
 5. Кореново хранене с инфузия. За да направите това, залейте 3 литра вряла вода над 1 чаша сушени чаени листа, оставете да се запари и охладете. Това решение допринася за бързото доставяне на хранителни вещества за растенията. Дебитът е същият като при конвенционалното поливане. Ниската концентрация на микро и макроелементи няма да навреди на културите. Такива превръзки са подходящи както за открита, така и за защитена земя.

От всички органични торове Висящият чай е един от най-ниско концентрираните и най-безопасните за културите. Употребата му не изключва храненето с други агрохимикали, защото в чист вид не може напълно да задоволи нуждата от хранене. Но като добавка чаените листа са една от най-добрите опции за градинари и градинари.

Коментари към статията
 1. След като прочетох за полезните свойства на чаените листа за растенията, реших също да опитам да ги храня по този начин. И няколко седмици след това торене забелязах, че цветята ми се трансформират. Дори тези, които изглеждаха зле от липсата на осветление, оживяха пред очите ни. Пия чай предимно зелен, но както се оказа, в него има не по-малко полезни вещества, отколкото в черния. Поливам цветята с останалата част от чая, но не добавям чаени листа към саксиите. В противен случай всъщност може да започнат мошки в апартамента. Освен това, веднъж на всеки няколко месеца, оплождам стайни цветя с универсално хранене.

 2. Варенето на чай наистина е много ефективен и евтин тор. На градинско легло в открита земя изглаждам чайните листа между цветята, а след това и вода. Но в къщата не слагам чаени листа в саксии за цветя, а ги поливам с останалата част от чая. Ефектът е очевиден в леглата и в саксиите. Моите цветя са винаги красиви, здрави, понякога дори казват, че ме угояват.

 3. Слагам използваните листа от чай в саксия, но цветята ми НЕ са в малки саксии, а в големи и имам и цветя. Фикуси, чудовища, големи кактуси като апунтия. По принцип не се оплаквам. Всичко е добре, а земята от собствената ни градина е чернозем.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци