Какво трябва да знаете за азотните торове за разсад от домати?

Съдържание


Растението е жив организъм и за да функционира добре, му е необходимо адекватно и правилно хранене. След 2 месеца разсадът от домати трябва да се развие и да се засили, а в чашките няма толкова много почва. Корените бързо ще изсмучат хранителни вещества от него и без допълнително торене разсадът от домати ще бъде слаб и заседнал. Растенията се нуждаят от всички минерали и микроелементи, но на всеки етап от развитието някои елементи придобиват особено значение. Силен храст трябва да расте от мъничко семе за кратко време, става бърз растеж на зелена маса, това изисква азот. По-късно ще са необходими други торове за насърчаване на цъфтежа и появата на плодове, но засега всички сили отиват за изграждане на силно стъбло и листа, способни на фотосинтеза.

Разсад на домати в кутии

Как да разберете дали имате нужда от хранене?

Има много препоръки и схеми за торене на домати разсад, но всеки собственик трябва да се научи да разбира кога неговите домашни любимци липсват в храненето. Почвата може да бъде както плодородна, така и бедна, може да съдържа излишък от някои компоненти и липса на други. Най-добре е да използвате специална почва за разсад от домати, производителят вече е въвел необходимите вещества в нея и е написал инструкция, посочваща кога да подхранвате растенията. Ако подготвите сами почвата за разсад, добавете към нея всички необходими компоненти: докато се появят истинските листа, разсадът ще изяде само това, което първоначално е било поставено в чашките.

Здравият доматен разсад има добро, силно стъбло и тъмнозелени листа. Ако зелените са прекалено гъсти, вие го прекалявате с азотни торове, листата и пасинките се развиват бързо от излишъка им и може да няма достатъчно сила за цветни четки. Когато в почвата има твърде много нитрати, листата на доматите не се изправят, свиват се, лесно се чупят. Излишък от торове също ще отиде в плодовете, вместо да е полезен, салата от такива домати може да бъде вредна за здравето.

Ако долните листа на домати пожълтяват и отпадат, растението има малко азот, то се нуждае от подхранване. Не бързайте веднага да хващате пакета с торове, ако забележите, че разсадът става вял и расте слабо. Причината може да е грешен температурен режим, течения и прекомерно поливане и болести. Уверете се, че има достатъчно светлина за доматите. Разсадът се нуждае от добро осветление, но също така е невъзможно да се държи под светлините денонощно: много биологични процеси протичат само на тъмно. Ако условията на живот на вашите домашни любимци са напълно подходящи и те се чувстват зле, е необходимо допълнително хранене.

Горна дресинг на домати в оранжерията

Как да прилагате правилно азотни торове?

Не е необходимо да пренасищате почвата с хранителни вещества веднъж, по-добре е да прилагате торове няколко пъти по малко. Хранете доматените разсад за първи път, когато се появят 2 истински листа. По това време доматите се развиват енергично, имат нужда от азот. След това оплодете на всеки 7-10 дни, докато гледате насажденията - външният им вид ще ви подскаже какви вещества липсват. Лилав нюанс показва, че има малко фосфор, а твърде месестите листа сигнализират, че има твърде много азот, храненето трябва да бъде спряно за известно време.

По-добре е да оплодите разсад от домати сутрин или вечер. За първото хранене на разсад се разрежда 1 супена лъжица карбамид в 10 литра вода. Следващите пъти използвайте нитрофосфат или азофоску - 1 супена лъжица за 1 литър вода. Поливайте внимателно, така че сместа да падне върху земята и да не докосва стъблата и листата на доматите.Не забравяйте, че азотните торове повишават киселинността на почвата; след наторяване добавете малко креда или вар в почвата. Докато растете, трябва да добавите почва в саксиите - използвайте компост или биохумус за тази цел.

Какво става, ако има твърде много азот и недостатъчно фосфор? Най-отгоре обличайте вашите домати. Изсипете 1 супена лъжица суперфосфат в 1 литър вода, загрята до 90⁰, оставете да се вари за един ден. На следващия ден, без да разбърквате състава, изцедете леката течност и я разбъркайте в 9 литра вода. Напръскайте разсад от домати от бутилка със спрей, той перфектно ще абсорбира тор през листата.

Съвети

Когато купувате торове за разсад, внимателно прочетете състава. Ако там присъстват сулфати, такова хранене не е подходящо за млади разсад.

Не забравяйте да нахраните вашите домати разсад 10 дни преди засаждането на открито. Бушът трябва да натрупа сила и хранителни вещества, за да оцелее в трудния период на вкореняване на ново място. Когато пъпките започнат да се настройват и плодовете се появяват, намалете количеството азотни торове, а когато плодовете узреят, изоставете ги напълно.

Азотен тор на топки

Как да оплодим растенията?

Много градинари предпочитат да наторяват годни за консумация култури с органични торове, като погрешно вярват, че няма да има вреда от естествените вещества. Всичко се нуждае от мярка и правилен подход: свежият тор може да "изгори" корените, а пепелта, добавена към почвата за покълване на семена, забавя появата на разсад.

Как да използваме това, което природата дава?

  • Торът може да се използва само когато е лежал най-малко една година; по-добре е да се прилага като част от компоста.
  • Птичият тор трябва да се смесва с двойно количество торф или слама. За течни превръзки 10 g тор трябва да се разбъркат в кофа с вода.
  • Компостът е отличен тор от изгнили растения. Когато поставяте купчина компост, стратифицирайте тревата с оборски тор. За да бъде масата добре обработена, я поливайте с биологични продукти.
  • Билкова инфузия. Най-добре е да използвате коприва, залейте я с вода и настоявайте 2 седмици в затворен съд.
  • Пепел... Използвайте само когато няма пластмаса, филм или други химически съединения да са в контакт с огъня. Прилагайте пепелта отделно от оборския тор и компоста, те намаляват ефективността си взаимно.

Производителите също се опитват да приготвят състави, които ще хранят растенията, но няма да позволят вредните вещества да се отлагат в плодовете. За да нахраните разсад от домати, можете да закупите сложен тор за конкретна култура. По-удобно е да използвате препарати в течна форма, тогава ще сте сигурни, че в състава не са останали твърди, неразтворени частици.

Ако се нуждаете конкретно от азот, можете да закупите следните вещества:

  • калциев или натриев нитрат, съдържащ 17% от този елемент;
  • урея – 45%;
  • амониев нитрат - 45%.

Тъй като разсадът от домати се нуждае не само от азот, по-добре е да вземете сложен тор за хранене. Всички градинари знаят нитроамофоска и азофоск, всяка година производителите произвеждат по-модерни препарати, пригодени за конкретни растения. За да не се смесвате, потърсете разсад от домати. Когато купувате, обърнете внимание на инструкциите: съвестният производител определено ще посочи кои дози са необходими за разсад и кои за растенията за възрастни.

Подхранване на разсад от домати

Изход

За да се хранят доматените разсад, на първо място са необходими азот, фосфор и калий, останалите микроелементи задължително присъстват в почвата, а малките разсад не се нуждаят от много бор или молибден. По време на активния растеж растенията се нуждаят от много азот; той може да бъде получен от органични отпадъци или закупени минерални торове.

Гледайте доматените разсад. Ако са силни, развиват се добре, имат тъмнозелени листа, има достатъчно хранене, храненето може да се прескочи. Не се увличайте с всички видове вермикомпост.Ако забележите, че листата на разсада стават гъсти и месести, спрете да се храните, разсадът вече е надценил азота. Когато разсадът изсъхне, долните листа пожълтяват, проверете дали помещението е студено и дали почвата в чашките е прекалено влажна. Ако условията са добри, кандидатствайте за разсад сложен тор за домати.

Докато разсадът има 2 истински листа, няма нужда да оплождате разсада, почвата трябва да има достатъчно хранителни вещества. За първото подхранване използвайте урея, а след това сложни торове с високо съдържание на азот. Не забравяйте да подхранвате растенията 10 дни преди засаждането в открита земя, след това те бързо ще се вкоренят и ще започнат да връзват пъпки.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци