Отглеждане на портокалова гинура у дома, съвети за грижа

Съдържание


Лесно за поддръжка закрито растение оранжева гинура (Gynura aurantiaca) се е влюбило в много производители на цветя заради красивия си цвят на листата. Използва се като ампелно растение, тъй като докато расте, дългите мигли се спускат надолу. Ако създадете подходящи условия за това цвете, то ще украсява интериора в продължение на много години, без много караница с него.

Прецъфтяваща гинура портокал

Описание на растението

Ginura портокал е растение с дълги стъбла, които растат до 1 метър. Миглите спускат надолу под тежестта на зеленината. Листата са плътни, зелени, редуващи се и назъбени със заострени ръбове. Горната част на листа и горната част на стъблото са покрити с лилави или люлякови власинки, което прави цялото растение да изглежда необичайно ярко при ярка светлина или под определен ъгъл. Младите листа са по-разчленени, цветът им е по-ярък, изглеждат кадифени и меки. По-старите листа не са толкова привлекателни. За да не загуби растението си декоративен ефект, подмладяването му се извършва при необходимост.

Гинура цъфти от време на време, като се покрива с цветя, които приличат на глухарчета, които не цъфтят напълно. Венчелистчетата на цветята са жълти или оранжеви, поради което гинурата се нарича „оранжева“. Цветята не изглеждат най-привлекателни, освен това миришат неприятно отблизо. Когато се появят пъпки, се препоръчва да ги премахнете.

Ginura портокал е отровен. Когато се размножава, трансплантира или подмладява, човек трябва да бъде внимателен и да носи ръкавици. Малките деца и домашни любимци трябва да се държат далеч от това растение.

Саксия с портокалова гинура на перваза

Условия за отглеждане

У дома това цвете на закрито ще се нуждае от най-светлото място. На сянка миглите се изпъват, междувъзлите стават дълги, а цветята стават по-малки. Източните и югозападните прозорци са най-подходящи. Можете също да отглеждате гинура на южния прозорец, но през лятото ще трябва да я засенчвате от яркото слънце, за да няма изгаряния по листата. През зимата поради краткото дневно време се изисква допълнително осветление.

Температурата на съдържанието трябва да бъде в границите 20-25 ° C. През зимата, ако е възможно допълнително осветяване, поддържайте същата температура. Ginura понася добре сухия въздух, но ако през зимата купата е близо до акумулатора, тогава се поставя върху палет с мокра експандирана глина и се добавя вода, докато изсъхне. Ако въздухът е много сух през зимата, препоръчително е да поставите овлажнител близо до растението.

Ако няма възможност за допълнително осветяване, гинурата се прехвърля в по-хладно помещение, където термометърът се държи в рамките на + 15 ° C. В този случай водата е рядко и малко по малко. При излишък на влага при ниска температура е възможно гниене на кореновата система.

Почвата се изисква рохкава и питателна. Когато го приготвяте сами, трябва да спазвате следните пропорции:

 • 1 част от листна или копка земя;
 • 1 част хумус;
 • ½ част от едър речен пясък.

Ginura оранжева зеленина

Грижи

Грижите за Ginura са стандартни - поливане, подхранване и подмладяваща резитба.

Поливането трябва да се извършва само с утаена вода. За изветряне на хлора водата от чешмата се защитава в продължение на 24 часа. Водата трябва да е със стайна температура или леко топла. При поливане със студена вода старите листа могат да отпаднат, като по този начин се излага основата на растението.

Вода в корена, опитвайки се да предотвратите падането на водни капки върху листата. Само най-горният слой на почвата трябва да изсъхне между поливанията. Цялата земна кома не трябва да се оставя да изсъхне.

Важно!

Поради ворсините по листната маса е невъзможно да се пръскат гинура. Това ще доведе до грозни петна и в някои случаи до гниене на листата.

В домашни условия премахването на праха може да се извърши по няколко начина:

 • мека широка четка;
 • със сешоар;
 • от време на време можете да го миете под душа, но само ако стаята е топла и зеленината изсъхва бързо. След водни процедури влагата от растението трябва внимателно да се разклати. С тази процедура не може да се злоупотребява.

Ако у дома гинурата расте без период на почивка, тогава храненето се извършва 4 пъти годишно. Торе се с универсален комплексен минерален тор. Ако светлината в стаята е недостатъчна и се създава период на покой за растението, тогава торовете се прилагат само два пъти: през пролетта и в средата на лятото.

За да направите короната на растението по-пищна, прищипете върховете на миглите. Това се прави, когато стъблата растат до желаната дължина. След прищипването от пазвите на листата ще започнат да растат нови издънки.

Младите листа от гинура портокал

Подмладяване

Ако гинурата е загубила своята привлекателност, листата са станали по-малки, старите листа са променили цвета си, тогава трябва да се извърши процедура за подмладяване. Подмладяваща резитба също се извършва, ако осветлението в стаята не е достатъчно ярко, цветето е в такива условия отдавна и е твърде разтегнато. При резитбата на миглите се оставят 3-4 междувъзлия, а всичко останало се отрязва. Можете също да премахнете стари листа, които са по-близо до корените. От едно стъбло може да се премахне само един стар лист.

Желателно е да се комбинира подмладяваща резитба с трансплантация. Ястието се взема малко по-голямо, а корените се освобождават от старата земя само частично. На дъното на купата трябва да се постави дренажен слой.

Ако ginura вече е на много години, тогава вместо подмладяваща процедура, можете да отглеждате ново, вместо старо растение.

Размножаване на гинура портокал

Възпроизвеждане

Вътрешната гинура се възпроизвежда лесно у дома. Размножаването е най-добре през пролетта, лятото или есента - до средата на септември.

Размножава се чрез резници:

 1. отрежете върха от млада издънка - необходимо е върху резниците да има 2-3 междувъзлия;
 2. долният лист се отстранява;
 3. краят на рязането се поставя за няколко минути в разтвор на стимулатор на растежа на корена;
 4. дръжката се поставя във вода, така че долният възел да е във водата;
 5. корените ще започнат да растат след 1-3 седмици, в зависимост от светлината и температурата на въздуха;
 6. ако водата стане мътна, тя трябва периодично да се сменя;
 7. засаждането в купа се извършва, когато корените растат 1-1,5 см;
 8. първия път след засаждането почвата се поддържа в леко влажно състояние;
 9. след отглеждане на две нови листа грижата за гинура се извършва както обикновено.

Много резници, подходящи за размножаване, остават след процедурата на подмладяване.

Ginura портокал

Нарастващи проблеми

Проблемите с отглеждането на гинура могат да бъдат само при условия, които не отговарят на нейните изисквания, или при неправилна грижа.

 • Издънките се простират, а листата се свиват при липса на осветление.
 • Листата губят цвят, когато има липса на светлина или когато има нужда от подмладяване.
 • Листата са загубили еластичността си - това означава, че поливането е недостатъчно или, напротив, растението се полива твърде често.
 • Падащи листа - твърде сух въздух, недостатъчно поливане, дълъг интервал между поливанията, поливане със студена вода.
 • Растението расте бавно - липса на хранителни вещества.
 • По листата се появяват сухи петна - вероятно е слънчево изгаряне.
 • Плач петна върху зеленина - попадане на вода в условия на ниска температура на въздуха.

Ginura у дома не е податлив на заболявания, но вредителите могат да го нападнат: листна въшка, белокрилка, краста. Борбата срещу тях трябва да започне незабавно. Използва се инсектициден препарат, подходящ за унищожаване на съответния вредител, а разтворът се приготвя в съответствие с инструкциите.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци