Характеристики на отглеждането на красив портфейл у дома

Съдържание


Някои стайни растения са ценени заради красивата си или необичайна зеленина, други - за изобилния си и дълъг цъфтеж, а трети привличат с цветя, които се появяват веднъж годишно, но удивляват със своето великолепие. Такива красиво цъфтящи растения включват красивата валота, която има и друго име - възвишен цирантус.

Разцъфнала красива валота

Описание на растението

Красивата валота (Cyrtanthus elutus syn. Vallota speciosa) принадлежи към семейството на амарилисите. Това е луковично растение, което дойде при нас от провинция Кейп в Южна Африка. Като стайно растение валуту се култивира активно от 17-ти век. Това цвете е дълъг черен дроб, една луковица, при благоприятни условия, живее до 20 години. Колкото по-старо е растението, толкова по-обилно цъфти.

Крушката е яйцевидна; с възрастта средата й се разширява леко и придобива формата на круша. Диаметър - от 4 до 8 см. Шията на луковицата е широка, гладко в листата. Валота образува много бебешки крушки, които са разположени не в долната част, а по-близо до върха.

Листата се разстилат от двете страни по ветрилообразен начин. Листът е с форма на колан, дължината е от 30 до 50 см, а ширината - около 3 см. Средната жилка на листа е слабо видима, поради това изглежда плоска. Цветът е тъмнозелен, а основата по-близо до крушката е лилава или червена. Характерна особеност на растението е, че с възрастта листата, които са отдолу, постепенно пожълтяват, след което изсъхват и изсъхват. За долната зеленина това е естествен процес. Не трябва да премахвате онези листа, които започват да отмират. Те отпадат сами, оставяйки суха скала на място, плътно притисната към останалите листа. Така постепенно се оформя късо стъбло.

Стъблото се появява от центъра на крушката, тя е куха. Расте бързо, до два сантиметра на ден. Крайната му височина е около 35 см. Цъфтежът започва 3 седмици след появата на дръжката.

Стъблото на красивата валота

Характеристики на цъфтежа

На една дръжка има от 3 до 6 цветя. Цветовете са подобни на лилиите, дължината им е 5-7 см, а диаметърът на цъфтящото цвете е до 10 см. Едно цвете има 6 венчелистчета, 1 листенца и 6 тичинки. Цветът е алено, оранжево или червено. Наситеността на цвета зависи от осветлението в стаята - валотата обича много светлина. Периодът на цъфтеж на едно цвете е не повече от седмица, но поради факта, че всички цветя се отварят на свой ред, цъфтежът продължава повече от месец. Цветето няма ярък наситен аромат.

Растение над 10 години цъфти по-обилно и по-дълго. Една крушка може да произведе до три дръжки, всяка от които има около 10 цветя. Стъблото се отстранява след цъфтежа.

Важно!

Всички части на растението - луковици, листа, дръжки и пъпки - са отровни. Не трябва да се допускат деца и домашни любимци, а трансплантацията и подрязването трябва да се извършват само с ръкавици!

Валота любовна крушка

Правила за качване на Валота

За засаждане на луковици използвайте ниски контейнери с малък диаметър. Стегнатият съд е гаранция за цъфтежа. Оптимално е, ако между стените на саксията и луковицата има разстояние 2-3 см. В по-просторна купа растението ще образува много дъщерни луковици и поради това няма да има сила и хранене за образуването на дръжката.

Саксията трябва да има няколко отвора за изтичане на излишната вода и дренажен слой с дебелина най-малко два сантиметра. За дренаж може да се използва всеки материал - камъчета, експандирана глина, парчета полистирол, глинени парчета.

Почвата трябва да е рохкава и питателна.Закупената почва за цъфтящи растения може да се използва, но ако съдържа голямо количество торф, тогава може да стане кисело. Към такава почва трябва да се добави малко пясък, натрошена кора или вермикулит.

Сместа за засаждане на валотата е лесно да съставите сами. Това ще изисква:

  • 3 части копка земя;
  • 1 част торфна троха;
  • 1 част пясък или вермикулит;
  • 1 част кора, въглен, натрошено кокосово влакно.

Трансплантацията се извършва рядко - веднъж на 4 години. Най-доброто време за нея е преди листата да започнат да растат след период на сън. Луковиците на Валота не обичат да бъдат обезпокоявани, повредените корени не се възстановяват. Ако по време на трансплантацията повечето корени са повредени, дръжката няма да се появи, докато не се формира нова коренова система.

Можете да намалите броя на трансплантациите - за това трябва редовно да премахвате децата, тъй като те се появяват и периодично да сменяте горния слой на почвата.

Луковицата се задълбочава в почвата с не повече от 1/3. За малки крушки ½ дълбочината е приемлива. При по-ниско засаждане луковицата омеква, изгнива и умира.

Цъфтяща валота на перваза на прозореца

Условия за отглеждане

Много светлина е необходима за редовното цъфтене на красивата валота. Препоръчително е да го поставите на източния, югозападния и южния прозорец. На южните прозорци през лятото ще се изисква засенчване, за да се предотврати слънчево изгаряне. Северните прозорци не са подходящи за това цвете поради твърде лошо осветление.

В по-топлите месеци саксиите за цветя могат да бъдат изнесени на лоджията или верандата. Валота се чувства добре, ако бъде изведена в градината, но в същото време е необходимо да изберете място, което да е защитено от дъждове и парещото слънце. Не трябва да има резки температурни промени през деня и нощта.

Валота толерира добре климата в стаята през лятото, когато температурата на въздуха в помещението е + 20-25 ° С. През зимата това цвете се нуждае от сънлив период, за да може луковиците да си починат и да получат сила за нов цъфтеж. Температурата през този период трябва да бъде понижена до + 10-15 ° C.

Сухият въздух в стаята не е ужасен за валотата; пръскането е необходимо само при много горещо време.

Цъфтящ Вало

Грижи

Грижата за валота е проста, тя се състои в поливане, хранене и отстраняване на излишните луковици на бебето.

Водата редовно, но в умерена степен. Водата трябва да се утаи и леко да се затопли. Корените и луковицата могат да изгният от студена вода. Можете да определите необходимостта от поливане по горния слой на почвата - тя трябва да изсъхне. Излишната вода от тигана веднага се източва. През зимата, по време на покойния период, поливането се намалява - полива се само когато цялата почва в купата изсъхне.

Важно!

Когато се грижите за валот, е по-добре леко да изсушите почвата, отколкото постоянно да я поливате.

По време на вегетационния сезон е необходимо редовно торене. Всякакви течни торове за цъфтящи растения... Честотата на кандидатстване е веднъж на всеки две седмици от април до септември включително.

Ако дъщерните луковици не са необходими за размножаване, те трябва да бъдат премахнати веднага щом се появят. Това не е трудно да се направи, защото луковиците се образуват близо до върха на луковицата на майката. Тази процедура ще ви позволи да отглеждате портмонето без пресаждане и да постигнете редовен цъфтеж.

Крушка Vallotta

Възпроизвеждане

Валота се размножава по два начина - бебешки луковици и семена.

Засаждането на луковици е най-безопасният и бърз начин за размножаване. Трябва да се има предвид, че могат да се засаждат само тези луковици, на дъното на които са се образували няколко корена. Без корени бебето няма да се вкорени и ще умре. Първоначално саксията трябва да е малка и тъй като крушката расте, тя се трансплантира по метода на прехвърляне. Това елиминира увреждането на корените.

Размножаването на семена рядко се практикува, защото цъфтежът в такива растения се случва 3-4 години след покълването. Освен това семената имат много кратък период на гарантирано покълване; шест месеца след събирането им може да не се появят кълнове.Ако не е възможно да се размножава валота с луковици, тогава трябва да поръчате семена от надежден доставчик, като се уверите във времето на тяхното събиране.

Валота красивата не цъфти

Причините за липсата на цъфтеж

Ако, когато се отглежда у дома, красивият вало не цъфти поне една година, е необходимо да се установи причината и да се отстрани.

Защо валотата не цъфти?

  • Твърде голям саксия - цялата сила на растението отива за пълненето му с бебешки луковици.
  • Много дъщерни крушки са се образували близо до майчината крушка.
  • Няма достатъчно светлина.
  • Цветето не получава необходимото количество хранителни вещества.
  • Периодът на почивка беше пропуснат.

При подходящи грижи валотата цъфти ежегодно и колкото по-старо е растението, толкова по-изобилен е цъфтежът.

Съвети

Цъфтежът ще бъде много цветен, ако няколко възрастни растения са засадени в една широка чиния. В същото време между луковиците трябва да се остави разстояние не повече от два сантиметра и следва да се полагат допълнителни грижи като за едно растение. Големи ярки цветя на фона на невзрачни листа могат да изумят всеки производител.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци