Необходимо ли е да се сгушат домати в оранжерия и открито поле?

Съдържание


Има приблизително същия брой привърженици на хлябните домати, колкото има противници. Да извърши процедурата или не - всеки сам определя. За да решите дали е необходимо да притискате домати в лехите си, важно е да разберете какво дава тази агротехническа техника и колко е важна за бъдещата реколта.

Hilling домати

Същността на процедурата и нейната необходимост

Hilling с прости думи може да се определи като създаване на земни могили в основата на храста. От разстоянията между редовете, почвата се рее до храста с мотика - това е цялата работа. Резултатите му обаче са много по-значими, отколкото изглеждат на пръв поглед.

Ако погледнете внимателно стъблото на доматите близо до почвената повърхност, можете да видите малки, около 2-3 мм, израстъци - основите на бъдещите корени. Това е сигнал, че растението се нуждае от допълнително хранене. Hilling домати допринася за това.

В допълнение, дори малка грудка пръст допринася за по-добро нагряване на корените: площта, съседна на корените, се увеличава.
Бране на домати
Белените домати имат редица допълнителни предимства пред неварените домати:

 1. Подаването на въздух в кореновата система се подобрява и съдържанието на влага в почвата се увеличава, тъй като тя е разхлабена.
 2. Допълнителните корени, които са получили мощен стимул за растеж, правят стъблото по-плътно, по-силно, по-стабилно, растението активира растежа на надземните части, цъфтежа и засаждането на плодовете.
 3. Бушът получава повече хранителни вещества, което пряко влияе на добива и качеството му.
 4. В междуредията се образуват жлебове, което значително опростява поливането и наторяването: течните вещества не се разпространяват неконтролируемо по повърхността на градинското легло, а отиват директно до корените на храстите.
 5. При обилни дъждове почвата в основата на стъблото е по-малко измита, излишната вода се насочва в браздите между редовете.
 6. Достъпът на вредители - мравки, охлюви, охлюви - до стъблата е труден.
 7. Рискът от полагане на растения или счупване на стъбла се намалява с голям брой узряващи плодове.
 8. Правилно хълмните нискокачествени сортове се справят без жартиери към опорите.

Подобни резултати се постигат при олющване на домати в оранжерии, където процедурата е задължителна във всеки случай: топъл влажен микроклимат насърчава активен растеж на листата и образуване на плодородни клъстери, но стъблото остава тънко.

Доматите в открито поле не могат да се натрупват, ако стъблата им са силни, здрави, имат равномерен цвят, а цветята и яйчниците не изсъхват, не се рушат. Дълбоко засадените растения също не се третират - те образуват достатъчен брой допълнителни корени.

Домат храст след олющване

Кога да се сгушат домати?

Точните срокове на оросяване се предлагат от самите растения. Първият път, когато земята се разрази около 10-15 дни след засаждането в земята - по това време обикновено се появяват бъдещи корени. Ако те не са там, процедурата не се извършва, за да не се блокира достъпът на кислород до недостатъчно оформената коренова система.

Стъблото на растението предупреждава за времето на втория хълм: долната му част придобива син нюанс. Обикновено този момент идва 3 седмици след първото запълване на почвата.

По-нататък те наблюдават стволовете на храстите: с появата на въздушни корени се извършва процедурата.

Обикновено хелирането се извършва 2-3 пъти на сезон. За някои сортове е достатъчно едно лечение, за други три може да не са достатъчно. Това обикновено се дължи на условията на отглеждане: неблагоприятни метеорологични условия, изтощена почва. Само внимателното наблюдение на зелените домашни любимци ще даде верния отговор - кога и колко пъти трябва да "изградите" могили.

Как да се сгушим домати?

Работата е много проста. Почвата изисква предварително овлажняване - обилно поливане или добър дъжд. Основният инструмент е багажник или лопата с малка работна повърхност.

Те работят много внимателно, за да не повредят корените, разположени близо до повърхността на земята.

В студено време почвата за олющване се смесва с торф, хумус или компост, така че корените да страдат по-малко от ниската температура. Тази добавка едновременно ще подхранва доматите.

За да се улесни работата, земята за доматите се натрупва първо от едната страна на реда, а след това от другата (по този начин, освен да спестят време, те получават още равномерни могили).

За хвърляне на високи сортове те често прибягват до необичайна техника. По време на засаждането на разсад не се изкопават дупки за него, а канали малко по-дълбоко, отколкото обикновено се изисква. Първите дни разсадът е малко под нивото на земята, вместо първото забиване, повърхността на леглото се изравнява и след това мънистата вече са изградени.

Лепенето на открити легла има свои собствени характеристики.

 1. Овлажняването на лехите се извършва ден-два преди хълбока. Хелирането на суха земя е загуба на време и усилия: в нея няма да се развият адвентивни корени.
 2. Преди това почвата се разхлабва на дълбочина 4-5 см и се премахват всички плевели.
 3. Земята се събира в могили от разстояние 15-20 см. Получените дупки или жлебове не се заглаждат, те действат като акумулатори на дъждовна влага или излишна вода след напояване.
 4. Оптималната височина на могилите е 15-20 см, но зависи от вида на почвата. Не е трудно да се сгушите до такава височина върху глини, но на пясъчни почви задачата става почти невъзможна. В такива случаи вместо традиционно хелиране се изсипва необходимото количество плодородна почва.
 5. Най-добрите условия за работа в слънчев ден са сутрешните или залез часове, при облачно време няма ограничения.

След оросяване мулч се разпространява в получените жлебове - суха трева. Впоследствие се извършва обилно поливане на тази трева. Сухата почва в основата на храстите предотвратява развитието на патогени.

Нюансите на хелинг в оранжерията:

 1. поливането се извършва един ден преди началото на излюпването;
 2. проветрете оранжерията преди да започнете работа;
 3. хълмовете се набиват на височина 8-10 см и се фиксират с ниски стени под формата на пръстени или квадратчета от скрап материали - листове пластмаса, покривен материал, шперплат, метални ленти.

Ако по времето на олюляване в долната част на стъблото са се образували силни пасинки, те могат да бъдат оставени, покрити с пръст на 1-2 см от клона. Такива издънки се вкореняват лесно и бързо, те се отделят и засаждат на свободни места.

Ако хванете любимите си домати или го оставите такъв, какъвто е, затруднявате внимателно да разгледате храстите след проливен дъжд - окончателният избор винаги остава на летния жител. Има много, които не виждат разликата в размера на реколтата от преработени и непреработени растения. Но като се вземе предвид фактът, че процедурата засяга не само броя на доматите, но и общото състояние на храстите (доколко са податливи на заболявания в определена област), дълбочината на агротехническата мисъл се отваря: повече корени - по-здрави домати.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци