Как да направите капково напояване с пластмасови бутилки?

Съдържание


Хората, които се занимават с отглеждането на градински и ягодоплодни култури от няколко години, вече знаят от първа ръка колко труд ще трябва да бъдат изразходвани, преди да могат да се насладят на вкусен био продукт. Затова мнозина се стремят да улеснят работата си и използват различни устройства и устройства, изработени от импровизирани материали на своите сайтове. Едно от тези „ноу-хау“ е капково напояване, направено от самите себе си от пластмасови бутилки - оригинално и просто решение на доста сложен проблем, който се състои в необходимостта от редовно поливане и подхранване на растенията. Оборудвайки зеленчукови или ягодови легла със система за подаване на капкова вода, вече не можете да се страхувате, че в отсъствието на собственика, растенията ще изсъхнат. Влагата, непрекъснато течаща до корените през малки дупки в пластмасовия съд, равномерно мочи земната топка, не се застоява на повърхността и не измива плодородния слой от почвата. За да работи домашната напоителна система, просто трябва да копаете в няколко пластмасови бутилки в близост до растението и да добавите към тях прясна вода навреме.

Капково напояване на разсад от краставици

Предимства на капковото напояване

Капковото напояване има много предимства пред конвенционалната доставка на вода. Наскоро много фирми, ангажирани с подреждането на летни къщи, предлагат работа за извършване на стационарна система за напояване на точки. Автоматизираното управление на водоснабдяването напълно освобождава собственика на сайта от ръчна работа. Влагата навлиза в почвата през малки дупки в пластмасовите тръби по леглата.

Ако се обърнете към помощта на специалисти, тогава подреждането на такава система ще изисква значителни инвестиции. Доста е трудно самостоятелно да направите оформлението на тръбите за напояване в целия сайт - трябва да съставите схема, да изчислите необходимия обем вода и други необходими параметри. Освен това ще трябва да изкопаете цялата градина, тъй като тръбите трябва да бъдат задълбочени до определено ниво.

Използването на пластмасови бутилки е универсален метод за капково напояване. Тя изобщо не изисква финансови разходи, защото във всяка ферма има безплатен контейнер. Достатъчно е да направите няколко малки дупки, да поставите бутилката на правилното място - и устройството е готово за употреба.

В допълнение, има още няколко предимства на напоителната система "бутилка".

 • Водата се доставя точно там, където се намира кореновата система на растението.
 • Едновременно с поливането можете да наторите с течен тор.
 • Икономичен разход на вода.
 • Можете да оставите насажденията без надзор за известно време - растенията няма да изсъхнат.
 • Влагата не попада на повърхността на почвата, така че няма риск от гъбични заболявания.
 • Без напояване на повърхността горният слой на почвата остава сух, така че не е нужно често да плевите и разрохквате почвата.
 • Системата за капково напояване не изисква специална поддръжка, достатъчно е да сменяте счупената консервна кутия с нова.

Важно!

Напоителната система, подредена с помощта на пластмасови бутилки, има един недостатък - невъзможно е да се замени цялото основно поливане с капково напояване, което е временна мярка.

Пластмасови шишета

Откъде да започна?

Преди да започнете работа по подреждането на капково напояване, трябва да подготвите необходимите елементи и инструменти:

 • пластмасови бутилки (подходящ е всеки контейнер с вместимост 1,5-2 литра; ако желаете, можете да използвате и 5-литрови бутилки, останали от питейна вода);
 • нож или друг инструмент за рязане;
 • дебела игла за шиене или шил за правене на дупки в пластмасата;
 • парче памучен или найлонов плат;
 • използвана химикалка или друга малка тръба.

Има няколко известни метода за позициониране и закрепване на бутилки, всеки от които успешно се прилага на практика и ви позволява да забравите за поливането на растения за няколко дни.

Поливане с пластмасови бутилки

Източник на влага под земята

Основната цел на всяко поливане е да насити кореновата система на растението с вода. Много е удобно, когато източникът на живителна влага се намира в непосредствена близост до корените, тоест заровен на определена дълбочина.

За да организирате капково напояване, вземете бутилка (1,5 литра), останала от минерална или газирана вода, и направете дупки в пластмасата.

Важно!

За напояване не използвайте контейнери с бензин, керосин или ацетон, тъй като токсичните вещества, които са се утаили по стените на съда, заедно с вода, ще попаднат в почвата.

Бутилката може да се позиционира по два начина: врата нагоре и надолу. Нека разгледаме тези две опции отделно.

Бутилки за капково напояване

Контейнерът е заровен в земята с гърлото надолу

Вземете празна бутилка и направете 2-4 дупки с диаметър 1 мм с шил или дебела игла в шията. Колкото повече дупки има, толкова по-бързо ще тече водата.

Вътре в бутилката трябва да се постави парче памук или найлон. Това е за да се гарантира, че водата се филтрира и отворите не се запушват с отломки, които могат случайно да влязат в контейнера. Дъното на бутилката се отрязва, но не напълно, за да се получи един вид капачка. Той предпазва влагата от бързо изпаряване и чрез повдигане на капака ще бъде лесно да добавите вода.

Бутилката е заровена на 2/3 от височината в близост до растението, на 5 см от стъблото. Необходимо е дупките да са разположени на стената, която гледа към корените, в противен случай водата няма да достигне желаната цел и няма да захрани растенията, а пътя между тях. Ако една бутилка е погребана между две растения, тогава дупките трябва да бъдат направени от всички страни, в кръг.

Бутилката е разположена с шията нагоре

Този метод на организиране на поливането с помощта на пластмасови бутилки не се различава много от предишния. Единствената разлика е, че в долната част на бутилката се правят отвори за изпускане на вода, отстъпвайки на 2,5 см от дъното, и контейнерът е заровен с гърлото си до дълбочина 15-20 см.

При това подреждане на бутилката ще трябва да използвате лейка или фуния, за да добавите вода, тъй като входът е доста тесен. Но течността в контейнера е по-добре защитена от проникването на малки отломки, което означава, че няма нужда да се използва филтриращ материал. Освен това животните и птиците не могат да пият от съд с плътно усукан капак и растението ще получи цялата вода.

Важно!

За да се освободи въздух от бутилката, трябва да се направи дупка в капака.

В случай, че е необходимо да удължите времето за поливане, можете да използвате 5-литров пластмасов контейнер. В едната стена на бутилката са направени няколко дупки, а в другата, разположена срещуположно, се изрязва малка капачка. Контейнерът е заровен хоризонтално с дупките надолу и капака нагоре. През горния прозорец се излива вода.

Метод на бакшиш

Не винаги има желание и време да се занимаваме с погребване на бутилки. За мързеливите градинари е измислен най-простият начин за организиране на капково напояване. Магазините за хардуер продават специални съвети, които могат да се завинтват на 1,5- и 2-литрови бутилки. Всъщност те са капак с удължен връх и приличат на тясна фуния.

Бутилката се пълни с вода, обърната с главата надолу и се поставя близо до напоеното растение, така че върхът на фунията да се доближава максимално до кореновата система.С помощта на капково напояване, подредено по подобен начин, е много удобно да се хранят растенията. Хранителните вещества ще отидат директно в кореновата система, вместо да се разпространяват из градината.

За да оборудвате капково напояване с минимална консумация на вода, можете да изградите приспособление от пластмасова бутилка и празна химикалка. Същността на метода е следната.

 • Изразходваното пълнене се изплаква старателно и се подрязва от края, където е главата за писане.
 • Една от дупките се запушва с кибрит или клечка за зъби.
 • След отдръпване на 5-7 мм от тапата се правят няколко отвора с диаметър не по-голям от 1 мм с игла.
 • Направен е изход и пръчката е прикрепена към бутилката на удобно място: близо до шията, по-близо до дъното или в средата на стената, в зависимост от това как ще бъде инсталиран контейнерът с вода.

Емпирично е доказано, че при такава икономична система за капково напояване, 5-литрова бутилка ще издържи 5 дни.

Повърхностно капково напояване

Изобщо не е необходимо да заравяте бутилки с вода в земята, можете да направите с повърхностно капково напояване. За устройството му се издигат силни опори над площадките и към тях са прикрепени контейнери, пълни с вода. В зависимост от начина на подреждане се правят дупки в гърлото или дъното на бутилката, през които влагата навлиза в растенията.

Повърхностното напояване се различава от подземното напояване по това, че водата в бутилката се загрява по естествен начин и вече е топла за растението. Освен това можете точно да проследите посоката на падащи капки и, ако е необходимо, да регулирате мястото на напояването.

Важно!

С повърхностното поливане е необходимо да се гарантира, че влагата не навлиза в листата на растението и не измива плодородния почвен слой.

Поливане чрез изпаряване

Този метод за организиране на капково напояване се основава на способността на водата да се изпарява и е както следва.

 1. Взимат две пластмасови бутилки, едната от които е с обем 1,5 литра, а другата - 5 литра.
 2. Вратът на малък контейнер е отрязан, дъното на голяма бутилка е отрязано.
 3. Водата се налива в малка бутилка и се покрива с голяма бутилка отгоре, така че едната да е вътре в другата.
 4. Цялото устройство е инсталирано на градинското легло, недалеч от растението, което трябва да се полива.

В горещо време, под въздействието на високи температури, водата в малък контейнер започва да се изпарява и капки кондензат се утаяват по стените на голяма бутилка, откъдето те се търкалят надолу и подхранват почвата под растението. Колкото по-висока е температурата на околната среда, толкова по-обилно е поливането.

Поливане на растения в саксия

Капково напояване за стайни растения

За хората, които обичат да пътуват и често отсъстват от дома, възниква въпросът за поливане на стайни растения по време на отсъствието на собствениците. Добре е, ако има полезни съседи, които ще се грижат за цъфтяща роза или кливия. В противен случай любимите ви цветя ще трябва да умрат от липса на влага.

Има един прост изход от тази ситуация - капково напояване на цветя от пластмасова бутилка. Можете да направите устройство за поливане, както следва.

 1. Вземете две бутилки с различни размери.
 2. В голям контейнер дъното се отрязва и в него се прави дупка, равна по диаметър на капака на втората бутилка.
 3. В гърлото на цяла бутилка се правят няколко дупки, след което дъното на първата бутилка се нанизва върху нея.
 4. Получената структура се напълва с вода и се преобръща върху тава или лист за печене от фурната. Там са инсталирани и саксии за цветя.

Водата бавно ще изтича от дупките и ще захрани корените на растението в продължение на няколко дни. Колкото по-дълга е ваканцията, толкова по-голям трябва да бъде контейнерът с вода.

Знаейки тайните на устройството на системата за капково напояване със собствените си ръце, можете значително да улесните работата си върху личния си сюжет. Освен това, като организирате капково напояване в апартамент или в оранжерия, не е нужно да се притеснявате за стайните си растения и разсад по време на кратко отсъствие.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци