Какво става, ако стъблата и листата на доматения разсад станат лилави?

Съдържание


Самостоятелно отглежданите домати са много по-здравословни от тези, закупени на пазара. Ако искате да отглеждате здравословна реколта от домати, трябва да изберете любимия си сорт, да засадите семена и да осигурите на младите растения необходимите условия. Качеството на узрелите домати плодове зависи от качеството на разсада. Ако забележите, че разсадът е увяхнал, листата се извиват или променят цвета си, време е да включите алармата.

Един от основните проблеми на етапа на отглеждане на разсад е появата на лилав оттенък на листата. Понякога цветът променя не само зелените, но и стъблото. Важно е да разберем защо се е случило това. Ако не откриете причината, е невъзможно да се справите с проблема. Неопитни градинари започват да "пълнят" младите растения с торове и превръзки. Това може да доведе до редица други заболявания или дори смърт на разсад.

Доматното листо стана лилаво

Причините

В редки случаи лилавият цвят на листната плоча е нормален и не изисква специална намеса. Говорим за отделни сортове. Например, сортът "Kind" (има леко сплескана форма, сладък и месест) се отличава с лилав оттенък на листа и зрели плодове. Вижте гърба на етикета за вида на засадените семена. Ако сте сигурни, че нетипичният цвят по никакъв начин не е оправдан от характеристиките на сорта, причината се крие малко по-дълбоко.

За растежа и здравето на разсада е необходимо да се поддържа определена температура в помещението. Температурата на въздуха не трябва да пада под 18 ° C. Младите домати се отглеждат през пролетта. През този период отоплителният сезон приключва. Изключването на отоплението в студени дни води до драстична спад в температурата в къщата. Не поставяйте разсад от домати на студени прозорци или на пода. Хипотермията на въздуха и почвата в саксии води до появата на син или лилав нюанс на листата.

Защо температурата влияе негативно на растението? Всичко е за количеството фосфор, което влиза в развиващия се разсад. При ниски температури кореновата система не може да абсорбира минерали. В резултат на това листата стават сини или придобиват лилаво-кафяв оттенък. Понякога хипотермия се появява по време на периода на "втвърдяване" преди засаждането на домати в открита земя. За целта саксиите се извеждат на чист въздух през нощта. Ако температурата навън през нощта е под 15 ° C, не бива да рискувате.

Ако температурата в помещението е правилна, но листата и стъблата са придобили неестествен цвят, причината се крие в липсата на хранителни вещества. Доматът показва дефицит на определено вещество по различни начини. Промяната в цвета от зелено към лилаво показва липса на фосфор в почвата.

Разсад на домати на лоджията

Какво да правя?

След като разбрали, че причината, поради която зеленината става синя, се дължи на липсата на фосфор, хората се опитват да прилагат колкото се може повече тор върху саксиите за разсад. Ако прекалите с дозировката или количеството, можете да съсипете младите доматени разсад. Няма смисъл да се хранят домати, ако причината са ниските температури. Първата стъпка по пътя към озеленяването на листата е контрол на температурата.

Най-често разсадът расте на перваза на прозореца. Препоръчително е да изберете източната страна (най-лекият прозорец). В съдовете с домати трябва да има термометър, който постоянно да следи температурата. Важно е въздухът да не духа от улицата от пукнатините в рамката на прозореца и склоновете. През март навън има студове. По-добре е да изолирате дървени прозорци, като запушите всички пукнатини със специална изолация. Пластмасовите прозорци са по-безопасни за доматените разсад.

Съвети

Ако саксиите са на бетонен перваз, разстелете ненужно вълнено одеяло.

Ако разсадът расте в топла стая, не е имало внезапни скокове на температурата, но листата е станала лилава, тогава в почвата има твърде малко фосфор. Неестествен цвят на листата е първият сигнал за проблем. Доматът ще забави растежа си и ще се развие слабо. За да расте растението и да се развива, трябва да направите превръзка.

Суперфосфат

Торене с фосфати

Много експерти твърдят това преди разсаждане на разсад в открита почва не можете да извършите горната превръзка. Защо не препоръчат да правят това? Ако зеленината е придобила нетипичен цвят, но развитието на входовете не се забавя, няма причина за притеснение. Първото хранене се извършва най-добре в дупката. когато се трансплантира в оранжерия или в открита земя. Още по-добре, изчакайте 10 дни преди торенето на почвата.

Ако обаче доматените семена не са били засадени в специална смес с достатъчно количество хранителни вещества, трябва да се извърши допълнително подхранване. За приготвяне на разтвора се използва "Суперфосфат". 3 g прах се разтварят в 1 l утаена вода. Доматите много се страхуват от хлор, поради което поливането с вода от чешмата е строго забранено. Събраната дъждовна вода може да се използва. Вместо "Superfsofat" често се използва лекарството "Nitrofoska" или "Ammofoska universal".

Опитните градинари знаят, че Суперфосфатът е практически неразтворим във вода. За да попаднете възможно най-много фосфор в почвата и да бъдете абсорбирани от кореновата система на доматите, пригответе екстракт. За да направите това, загрейте 5 литра вода и добавете ½ супени лъжици. l. торове. Разбъркайте добре разтвора и източете ¼ от течността. Най-горният слой съдържа максимално количество хранителни вещества. Изцедената течност се използва за поливане на доматите.

Изберете тор без азот. Провокира растеж на дивите листа и забавя първото плододаване на доматите. Добавянето на сложни торове (Signor Tomato или Agricola-Vegeta) няма да пречи на доматените разсад. За да приготвите разтвор в 1 литър вода, разбъркайте половин чаена лъжичка прах.

Важно е да приложите необходимите торове върху почвата след засаждането на доматите. По цвета, формата и състоянието на зеленината можете да определите какво вещество липсва на растението. След това остава да правите навременно хранене и да се отървете от вредители. Грижата ще ви даде богата реколта от сочни сладки домати.

Ако зеленчуковата култура расте много бавно, яйчникът се появи късно и в малки количества, трябва да разберете защо това се случва. Може да е време да промените мястото за засаждане на домати. Органичните торове трябва да се внасят два пъти годишно под формата на зелена каша, пилешки изхвърляния или хумус. При лоша почва всяка култура се развива слабо и дава слаба реколта.

Коментари към статията
Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци