Бунт на цвят на перваза на прозореца или как да отглеждате кинобарска кливия

Съдържание


Очарователна красота и проста селскостопанска технология превърнаха растенията от семейство амарилиси в любими на производителите на цветя. Clivia Cinnabar само потвърждава валидността на тази характеристика. Стайните растения с екзотичен произход винаги са били популярни, но тази вечнозелена култура сред тях е истински дълъг черен дроб. С подходящи грижи той е в състояние да зарадва собствениците с годишен цъфтеж в продължение на 15 дълги години.

Разцъфтяща кливия кинобар

Осветление и температура

Cinviabar Clivia принадлежи към светлолюбивите култури. Липсата на слънчева светлина забавя растежа й и може да доведе до факта, че пъпките върху цветето никога не се появяват. Затова не се препоръчва да се поставя саксия с него от северната страна. Най-удобната кливия ще бъде на первазите на прозорците, обърнати на запад или изток.

На пряка слънчева светлина нежните листа на цветето горят, така че отглеждането му от южната страна ще изисква специален подход. В знойните обедни часове кливията ще трябва да бъде засенчена. Вкъщи с тази задача ще се справят:

 • тюл;
 • марля;
 • проследяваща хартия;
 • жалузие;
 • ролетни щори.

В топло време цветето се чувства добре на чист въздух. Може да се изнесе на балкона, верандата, терасата, беседката или градината. Саксия с кинобара кливия се поставя на място, защитено от дъжд, течение и ярко слънце.

Растението не обича интензивната топлина. Оптималният температурен диапазон за него е 20-26˚C през пролетно-летния период и 13-15˚C във фазата на покой (октомври-ноември). Clivia се нуждае от по-малко светлина през есента. Тя отново ще се нуждае от топлина, когато пусне цветоносното стъбло. Неспазването на температурния режим във фазата на покой не може да унищожи растението. Но това е изпълнено с забавяне на развитието му и липса на цъфтеж. В този случай могат да се появят пъпки на Clivia, но те ще бъдат малки и бързо изсъхват.

Съвети

Колкото по-старо и по-буйно е растението, толкова повече време му трябва за почивка. При младите цветя периодът на покой продължава 1,5-2 месеца.

Разцъфтяща кливия в саксия

Поливане

Поливането на кливия правилно изисква умереност. За него използвайте утаена вода със стайна температура. По-добре е да е меко. Сигналът за по-често поливане е появата на първите пъпки върху растението. В този момент височината на цъфтящото стъбло обикновено е 10-15 cm.

Прекаляването с хидратацията е рисковано. Във влажна почва корените на кливия лесно се атакуват от гъбични заболявания. Ако това се случи, ще бъде трудно да се спаси растението. По същата причина те се опитват да го защитят по всякакъв възможен начин от излишната влага.

 • За цвете изберете саксия с дупки в дъното.
 • При засаждане и пресаждане се използва дренаж.
 • Тавата се освобождава веднага от изтичащата в нея течност.

Замръзналата кливия е лесна за разпознаване. Върховете на листата му започват да стават кафяви, а основата на стъблото започва да гние.

Следващото поливане през пролетта и лятото се извършва, когато горният слой на почвата в саксията изсъхне. С настъпването на период на покой (късна есен-зима) и при условие, че се поддържа хладно, кинабарната кливия престава да се нуждае от честа влага. По това време е препоръчително да се използва спрей за поливане. Един вид душ ще реши 2 проблема наведнъж: ще насити почвата с влага и ще освежи и почисти листата на цветето. Ако въздухът в стаята се затопли до 20 ° C, не можете да правите без поливка, тъй като поливането на кливия е необходимо по-обилно.

Тенджера с кливия

Пръскане и хранене

Cinnabar clivia идва от Африка, така че сухият въздух в помещенията няма да попречи на отглеждането му. Листата му не се нуждаят от често пръскане.Но понякога ще трябва да отделяте време за почистването им от прах и други замърсители. Това се прави с влажна гъба, памучен тампон или мека кърпа.

Кливия се храни вкъщи с минерални и органични съединения, като ги добавя последователно. Те започват да хранят цветето, когато се събуди от зимен сън, и пъпките цъфтят върху него. Хранителните смеси се въвеждат на всеки 2-3 седмици. Clivia cinnabar се нуждае от коренно подхранване. При отглеждане на цвете от семена, времето за стартиране на процедурите се определя от първия подбор. Ако разсадът се е вкоренил, той е дошъл.

Като тор е подходящо всяко лекарство, което производителят препоръчва за подхранване на цъфтящи стайни растения. Но трябва да бъдете внимателни с въвеждането на азотсъдържащи съединения. Излишъкът от този елемент ще доведе до факта, че вместо да полага пъпки за второто цъфтене, киноварната кливия ще насочи всичките си сили към образуването на нови листа. В стадий на покой растението не се нуждае от хранителни вещества.

Прехвърляне

Корените на цветето са мощни и месести, но много крехки. Лесно се нараняват, а повредените участъци бързо изгниват без лечение. Поради тази причина трансплантацията на растения изисква изключително внимание. Тясната саксия не пречи на развитието на кинабарната кливия, но ако корените й се появят от дренажните отвори, е време да замените контейнера с по-просторен. Опитните производители съветват да прехвърлите растението от един контейнер в друг - това е най-сигурният начин за трансплантацията му.

Процедурата се провежда, когато последните пъпки по кливията избледнеят. Новата саксия не трябва да се различава много по диаметър от старата - максимум 2-4 см. Ако контейнерът е твърде голям, нямате търпение за цъфтеж. Растението предпочита рохкава тежка почва с леко кисела реакция.

Почвата за киноарабан у дома се приготвя чрез смесване на 4 компонента в равни количества:

 • листна земя;
 • копка земя;
 • хумус;
 • пясък.

Композиция от трева, торф и компост също е подходяща за нея. Компонентите му се вземат в съотношение 2: 1: 1. Добавянето на какъвто и да е бакпулвер (груб пясък, перлит, вермикулит) ще помогне да се улесни такава почвена смес. Това е особено важно за младите растения.

Препоръчително е да пресадите цветето в субстрат, богат на хранителни вещества. За да направите това, добавете към него:

 • костно брашно;
 • пълен минерален тор.

За 1 литър почвена смес добавете 2 g от всяко вещество.

Редовността на процедурите зависи от възрастта на кливията. При възрастни цветя е необходима трансплантация на всеки 2-3 години, но при условие на ежегодна подмяна на горния слой (до 5 см дълбочина) на субстрата в саксията. Растенията, по-малки от 3 години, се пренасят в нови саксии всяка пролет. При пресаждането е важно да не се задълбочава кореновата шийка на цветето. Тя трябва да остане равна с почвената повърхност. Това ще предотврати загниването на долните листа на кливията.

Съвети

Ако не беше възможно да се избегне откъсването на корените на растението по време на трансплантацията, наранените места се поръсват с активен въглен на прах.

Кливия семена в земята

Генерална репродукция

Вкъщи цинобър кливия се отглежда по три начина:

 • от семена;
 • от дъщеря издънка;
 • от част от коренището.

Лесно е да се постигне появата на растението на едри червени плодове, вътре в които се съдържат семената. За да направите това, достатъчно е изкуствено опрашване на цветята на кливия. Но тук трябва да сте търпеливи: плодовете узряват дълго време - за 9-10 месеца. Този процес отнема много енергия от цветето.

В дивата кливия кореновите зародиши на семената се появяват вече вътре в горския плод. Следователно, когато узрелите плодове се отворят към земята, те падат вече покълнали, лесно се вкореняват. У дома е по-добре да се придържате към същата схема. Плодът не се пипа, което позволява семената да достигнат пълна зрялост и когато се раздробят, веднага се засаждат. Ако вашата собствена кливия не е в къщата, можете да закупите семена от производители на цветя. Но няма гаранция, че ще поникне успешно. Пресните семена имат най-добра кълняемост.Правилността на тяхното опаковане също е важна.

Семената се засяват във влажен субстрат, състоящ се от компоненти, смесени в съотношение 2: 2: 1:

 • трева;
 • речен пясък;
 • торф.

Запечатват се на дълбочина до 1 см. Семената на Clivia се полагат на интервали от 2 см. За покълване се нуждаят от топлина и влажност, така че контейнерът се поставя под филм или стъкло. Дръжте го в стая с най-висока температура. Преди да се появят кълновете (средно отнема около месец), грижата за посевите на кливия се състои в редовно проветряване и умерено поливане. В бъдеще те трябва да вземат в отделни контейнери. Извършва се, когато разсадът пусне първите истински листа. С развитието на растенията се извършват още няколко трансплантации.

Когато разсадът е на 4 години, през септември те се изпращат в първия период на сън, като спират поливането и понижават температурата на съдържанието. Те са изведени от хибернация през ноември. Засятата със семена цинобър кливия ще цъфти само на възраст 5-6 години. Не всички ценители на стайните растения се съгласяват да чакат толкова дълго. Освен това грижата за разсад е доста трудоемка задача. Но генералното възпроизвеждане може да бъде единственият вариант, ако реколта като Clivia miniata не се предлага в специализирани магазини или ако цената е твърде висока.

Scion of clivia cinnabar

Алтернативни начини

Удобно е да отделите дъщерните издънки от растение за възрастни при пресаждането му. Мокър пясък в чистата му форма или смесен с торф е подходящ за вкореняването им. Можете да го замените с перлит. Нежелателно е да се използва друг субстрат, тъй като ще бъде трудно да се следи степента на неговото съдържание на влага и може да се развие гниене върху корените на кливията във влажна почва.

Малките деца с поне 4 листа се вкореняват добре. Те се нуждаят от поливане, но много умерено. Трансплантацията на дъщерни издънки на постоянно място се извършва, когато върху тях се появят нови, вече собствени листа.

Най-лесният начин за размножаване на клиновата кливия е чрез разделяне на коренището. Едно цвете, отгледано по този начин, ще пусне първите си пъпки още на 2-3-годишна възраст. Но докато влезе в корена, ще трябва да се грижите за защитата му от гниене. След изрязване на коренището раните веднага се обработват с въглен. През първите няколко дни поливането на деленките, засадени в отделни саксии, е противопоказано. В бъдеще ги овлажнявайте внимателно.

Пожълтели листа от кливия

Смяна на цвета на листата

Има недостатъци в простотата на техниката за отглеждане на кливия. Разчитайки на непретенциозността на растението, неопитни производители започват да експериментират с грижата за него, което води до неприятни последици. Най-често срещаният проблем при размножаването на киноабразия е пожълтяването на листата. До него могат да доведат различни причини:

 • естествено стареене на цветето;
 • неправилно поливане;
 • липса на хранителни вещества;
 • изчерпване на растението;
 • въздействието на външни неблагоприятни фактори.

Ако долните листа са променили цвета си, не се страхувайте. Това е нормален процес в живота на растението: с течение на времето те умират, а цветето освобождава младите. Clivia cinnabar е бавнорастяща култура. Обновява листата постепенно, със същата скорост и отмирането им. Разпространението на проблема върху цялото цвете показва необходимостта от преразглеждане на режима на поливане. В случай на очевидно овлажняване, растението трябва да се извади от саксията и да се трансплантира в свеж субстрат. Но преди това корените му се изследват внимателно, като се премахват гнилите участъци и се третират раните с въглен или активен въглен.

Поради липсата на хранителни вещества, цветните листа могат да пожълтяват само на етапа на активен растеж. Лесно е да се справите с това, достатъчно е да осигурите на кливията редовни грижи под формата на превръзки. Ако яйчниците са се появили на растението у дома, но не се планира да се събират семена от него, по-добре е да се отървете от тях. В противен случай тя ще отслаби, насочвайки цялата енергия към узряване на плода, а листата му ще променят цвета си. Яйчниците се отрязват веднага, а дръжката се отрязва, когато започне да изсъхва.

За Кливия не е лесно да се адаптира към новите условия на задържане. Не се препоръчва да пренареждате или завъртате съда с него. В противен случай не се изненадвайте защо листата пожълтяват. Същата реакция в растението се предизвиква от трансплантации и чернови.

Съвети

Ако листата на кливията са покрити с кафяви петна, това означава, че те изгарят на яркото слънце. Решението тук е едно - да премахнете цветето на място с дифузно осветление.

Кливия не цъфти

Проблеми с цъфтежа

Естествените ритми на растението го правят да цъфти всяка година. Липсата на пъпки или ниското им местоположение (в средата на листата) е причина да се замислим дали кливията се грижи правилно. Първото нещо, което трябва да направите, е да прецените размера на саксията. Връзката между тях и цъфтежа е пряка: при кливия се получава, когато корените му растат добре, напълно обграждащи земна буца. Ако го засадите в твърде голям контейнер, той ще хвърли цялата си сила във формирането на мощна коренова система и ще освободи много големи листа, но няма да ви зарадва с пъпки.

Есенната почивка също е важна за растенията. Когато се появят ниски дръжки, корена на проблема трябва да се търси в неспазването на периода на сън. Липсата на осветление и ниските или твърде високи температури също могат да бъдат причините, поради които растението не цъфти.

Clivia cinnabar започва да цъфти през февруари. Тя има дълъг цъфтеж у дома - растението зарадва стопаните с наситени цветове на перваза на прозореца до 3 месеца. Стъблата буквално са покрити с оранжево-червени пъпки: може да има 10-20 от тях. Те се отварят широко, наподобяващи на вид фуния. Това се случва постепенно: всеки ден растението ще става само по-красиво. Възрастната кливия може да цъфти 2 пъти годишно. Правилната грижа и осигуряването на растението на необходимите условия през периода на сън ще помогне да се постигне това.

Началото на цъфтежа налага строга забрана за пренареждането на кливията. Ако не можете без него, ориентацията на съда не се променя. Посоката на растеж на цветето при движение трябва да остане същата. Когато това правило е нарушено, кливия може да реагира болезнено, като изпуска листа. Високите цветни стъбла на растението се простират нагоре към светлината, така че е по-добре да ги завържете за опора.

Съцветие на кинобара Clivia

Контрол на вредителите

Clivia Cinnabar може да страда у дома от насекоми:

Челюстните насекоми образуват цели колонии върху растението, хранят се с клетъчен сок. В резултат на нашествието им листата му пожълтяват, изсъхват, изсъхват и летят наоколо. Те се борят с тях механично и с помощта на инсектициди. Възрастните насекоми се отстраняват от цветето с гъба или памучен тампон, потопен в сапунена вода. Следващата стъпка е да поръсите листата на кливията със специален препарат.

Те правят същото с брашнестите бъгове. След като изтриете растението със сапунена гъба, му се дава топъл душ. Ако има много насекоми, кливията се третира със системни инсектициди. Повтаряйте тази грижа седмично. Мелестите дървета живеят на листа, стъбла, цветя. Ако не започнете да се биете с тях навреме, растението може да умре. Тези вредители са ясно видими с просто око. Изкривяването, пожълтяването и изсушаването на листата също показват техния външен вид.

С многобройните предимства на кинобарната кливия, тя има само един минус - отровност. Корените и листата му съдържат опасно токсично вещество. Попадайки в тялото, той предизвиква повръщане и дори парализа. Ето защо е по-добре собствениците на домашни любимци и родителите на малки деца да изберат други стайни растения за разплод. Ако все още не можете да устоите на красотата на кливия, саксията за цветя трябва да бъде поставена на място, недостъпно за любопитни експериментатори. Когато се грижите за растение, е важно да бъдете внимателни: уверете се, че отровният сок не попадне върху лигавиците, измийте добре ръцете си, след като подрежете корените му.

Отсъствието на цветя, наподобяващи камбани с необичаен нюанс, не лишава кливия от декоративния му ефект на цинабар.Благодарение на плътните си и месести листа, дължината на които може да достигне 70 см, а формата е близка до самурайски меч, тази африканска красавица е грандиозна през цялата година. Те се събират във вид на вентилатор, създавайки невярно впечатление, че цветето има стъбло. С възрастта кливията с дълъг черен дроб е само по-красива, става по-гъста и великолепна и привлича възхитителни погледи.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци