Как да се отървете от листни въшки на стайни растения: лесни начини

Съдържание


Лицата по закритите цветя са малък вредител, който се събира в големи колонии. Принадлежи към реда на хемиптера. Плините не само извличат сок от растение, нарушавайки всички процеси, протичащи вътре, но и разпространяват вируси. Захарната течност, секретирана от насекоми - медена роса - е място за размножаване на сажди гъбички и привлича други вредители.

Признаци за заразяване с листни въшки по листата на растението

Признаци за заразяване с листни въшки

Листната въшка прилича на малко насекомо, дължината на тялото е 5–7 мм. Предната част на тялото е снабдена с хобот с остър край, който вредителят използва за извличане на сок от растителни тъкани. Има безкрили и крилати индивиди - първата порода, а втората са отговорни за разпространението. Белите листни въшки често се заселват на стайни растения, други сортове са по-рядко срещани.

Симптоми на увреждане на домашните цветя:

 • Вредителите могат да се видят с просто око, особено когато листните въшки са групирани в колония. Любимо място - задната част на листата, дръжките, долната част на пъпките.
 • Листата изсъхват, деформират се, изтъняват. С течение на времето те се свиват в епруветки. Белите листни въшки не могат да хапят през жилавите листа, затова често удрят младите издънки и растения с меки части - теменужки, цикламени, бегонии.
 • На повърхността на листното острие можете да видите малки ухапвания, през които насекомото изсмуква сока.
 • Ако не се лекува, всички части на растението са засегнати. Те се деформират, листата се рушат, стволовете омекват и се наклоняват надолу.

Пливите се хранят с аминокиселини и въглехидрати, намиращи се в растителните сокове. След обработката им отделя сладка течност, която привлича мравки, протозои и служи като място за размножаване за развитието на сажди гъбички. Следователно, друг симптом на заразяване с цветя на закрито е лепкав филм върху листа, цветя и издънки.

Зелен листна въшка

Причините

Вредителят може да влезе в апартамент по различни начини:

 • от наскоро закупено цвете или с букет;
 • с въздушна струя през леко отворена балконска врата или прозорец;
 • от повърхността на обувки, дрехи и други предмети от бита;
 • с мравки, които се хранят с колона на мата и пазят листни въшки;
 • със земя от градината.

Крилатите индивиди могат бързо да преминат от едно растение на друго, заразявайки всички екземпляри на закрито.

Методи за контрол

Най-често срещаните начини за премахване на листните въшки от стайните растения са използването на химически инсектициди и традиционни методи. В допълнение към тях има мярка за биологична защита, която може да се използва само в оранжерия и в зимна градина. Тя предполага заселване до цветята на калинките, няколко вида оси и дантели, които се хранят с листни въшки и не позволяват тяхното размножаване.

Пръскане на бамбук на закрито

Народни начини

Да се ​​отървете от листни въшки в апартамент с помощта на народни методи е лесно:

 • Пригответе сапунен разтвор (1 част сапун до 6 части обикновена топла вода). Изсипете разтвора в бутилка със спрей и напръскайте всички растения, като обърнете особено внимание на долната страна на листата.
 • Плитите могат да бъдат унищожени с чист 96% алкохол. Това няма да остави изгаряния, тъй като моментално изчезва. Този метод обаче не е подходящ за растения с деликатни листа. Разтривайте листата, багажника и дръжките с алкохол и памучен тампон.
 • Тютюнев бульон. Ще ви трябват 1 литър топла вода и 100 г тютюн. Смесете компонентите, затворете плътно капака и стойте два дни. След това се прецежда, изсипва се в съд със спрей бутилка и се пръска растенията.
 • Запарка от чесън. Накълцайте 5 скилидки чесън, налейте 250 мл вода, затворете плътно капака и оставете за 2 дни.След това прецедете и използвайте памучен тампон, за да избършете листата и другите части на растението. Повторете лечението след 1 седмица.
 • Пригответе разтвор от жълтурчета - за 1 литър вода са ви необходими 400 г пресни накълцани листа и издънки. Нарежете чистотин, напълнете с топла вода, затворете капака и оставете за 1 ден. След това прецедете и напръскайте растенията.
 • Лютият пипер отблъсква листните въшки. Вземете 30 g натрошени суровини, изсипете 200 ml обикновена вода и вари 1 час. След това настоявайте за още един ден под капака. Добавете 10 ml от готовия разтвор към 1 литър вода, разбъркайте, използвайте за пръскане. Повторете след 14 дни.
 • Поташовият сапун помага в борбата с вредителите. Разтворете 20 g в 1 литър вода, разтворете, разбъркайте. След това напръскайте растенията, като ги покриете плътно с пластмаса, оставете за 2 часа. След това извадете филма, къпете цветето под душа.

Можете също да премахнете листни въшки с помощта на отвара от коприва, равнец, инфузия на дървесна пепел, цитрусови плодове. Можете да използвате такива естествени съставки: смърчови игли, бяла горчица, невен, лук. Вредителят се плаши от острата миризма на чесън, лук, капсаицин в лютата чушка.

Наркотик Актара

Химикали

В случай на тежко заразяване стайните цветя могат да бъдат третирани с готови инсектициди, които са по-активни в борбата с вредителите.

5 лекарства, препоръчани за лечение на стайни растения:

 1. „Бизон“. Инсектицид от ново поколение, ефективен срещу листни въшки, колорадски бръмбар и други вредители. Активната съставка - имидаклоприд - бързо прониква в храносмилателния тракт на насекомите и унищожава до 98% от индивидите. Предлага се във флакони от 5 ml и 1 ml пластмасови ампули. Максималният ефект след лечението настъпва в рамките на 1-2 дни и продължава 30 дни. Активният компонент на продукта прониква в растителните тъкани, поради което, дори и при често поливане, той продължава да действа срещу вредители. Не вреди на хората, растенията. Работният разтвор за пръскане се приготвя от 1 литър вода и 1 ml от продукта.
 2. "Актара". Използва се срещу 100 вида насекоми, включително листни въшки. Контактно-чревен инсектицид, предлага се под формата на сухи гранули, прах, суспензия и таблетки. Действа до 2 месеца след пръскането. Може да се използва върху домашни цветя дори по време на цъфтежа - "Aktara" моментално се разлага в почвата, разтваря се в течност и се абсорбира от корените от почвата. Активното вещество тиаметоксам се натрупва в тъканите на растението, след което заедно със сока навлиза в стомаха на насекомите и причинява смъртта им в рамките на 2 дни. За да приготвите разтвора, се нуждаете от 2 литра вода и 4 g прах.
 3. „Инсектор“. Модерен инсектицид, наличен в ампули и флакони, принадлежи към контактно-чревната група, принадлежи към класа на неоникотиноидите. След 2-3 часа след пръскането се появява ефектът, който продължава до 7 дни. Ако се спазват инструкциите, тя е нетоксична. Разтвор за саксийни растения се приготвя от 12 литра вода и 1,2 мл от препарата. Използва се за поливане в близост до стволовата зона срещу листни въшки, белокрилки, скални насекоми, гъби комари и трипси.
 4. Fitoverm. Предлага се в бутилки до 400 ml, ампули от 2–5 ml, както и в 5 литрови бутилки за промишлена употреба. Инсектицидът съдържа аверсектин С, получен от стрептомицесни гъбички чрез дестилация. Той засяга нервната система на вредителите, парализира ги и води до смърт на фона на глада за 3 дни. Целият обем насекоми се унищожава за 5-7 дни. Безопасен продукт, който не губи своята ефективност дори след поливане, той бързо се разлага в почвата. Не вреди на почвата и растенията. Остава активен най-малко 1 месец. За третиране на растения в апартамент се приготвя концентриран разтвор от 8 ml от продукта и 1 литър вода. Цветята се пръскат 4 пъти с почивка от 7 дни.
 5. Actellik. Универсален инсектицид, който може да се използва на открито и у дома. Ефективен срещу листни въшки, белокрилки, кърлежи, насекоми и други вредители.Активното вещество на лекарството пиримифос-метил е контактно-чревно. То води до парализа и по-нататъшна смърт на насекомото. Предлага се в малки ампули от 2 ml. Защитата на растенията продължава до 20 дни. Разтворът се приготвя от 2 литра вода и 1 ампула от лекарството. Използва се за пръскане. Доста безопасен инсектицид, но когато работите с него, трябва да използвате защитна маска, ръкавици и дрехи, не позволявайте контакт с лигавицата.

Химическите инсектициди се използват, когато колония от листни въшки заплашва живота на растението и други лекарства не помагат.

Когато избирате инсектицид, трябва да запомните, че за разлика от откритата земя, в стайни условия, активното вещество остава дълго време в почвата и въздуха. Поради това е необходимо да се приемат само безопасни лекарства с 3 и 4 класа на опасност.

Виолетка и здравец на перваза на прозореца

Предпазни мерки

За да предотвратите заразяване с листна въшка у дома, можете да вземете превантивни мерки.

 • Всяка почва, донесена от улицата, трябва да бъде дезинфекцирана.
 • Инсталирайте мрежа против комари на прозорци и балконски врати.
 • Когато купувате ново растение, поставете го под карантина за една седмица, като го изолирате в друга стая. Ако през това време вредителите не се забележат, цветето може да бъде поставено в обща стая.
 • Отървете се от листните въшки навреме.
 • Ако растението, дори и при всички терапевтични мерки, не може да бъде спасено, то трябва да се изхвърли като земята и саксията трябва да се дезинфекцира преди следващата употреба.
 • Мушкатото или невенът могат да предпазят от нашествия на листни въшки.
 • На перваза на прозореца до саксиите изложете ароматни билки - жълтурчета, пелин, горчица.
 • Поставете букет от нарязани цветя по-далеч от тези, които растат в саксии.
 • Инспектирайте периодично растенията, като обръщате особено внимание на пъпките, долната страна на листата и кореновата зона на ствола.
 • Нарежете сухи листа, пъпки и изхвърлете.
 • Листните въшки се размножават особено активно при висока температура и влажност на въздуха - следете тези климатични параметри.

Колкото по-рано се идентифицират листните въшки, толкова по-лесно ще ги унищожите. Ако забележите само няколко насекоми, можете просто да ги измиете със сапунена вода. В случай на силна инвазия, химическите препарати са незаменими и еднократната обработка обикновено не е достатъчна.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци