Народни и промишлени средства срещу листни въшки върху доматен разсад

Съдържание

Тълпите са малки и на пръв поглед безобидни молци. Но колко разрушително за растенията е нашествието на тези смукащи вредители! За да пропуснете първите признаци и да не започнете да обработвате младите храсти навреме - загубете всички разсад. Затова градинарите обръщат максимално внимание на превенцията: вентилация на оранжерии, инспекция на кълнове, мулчиране и други мерки. Ако листните въшки са се заселили върху разсад, ще трябва да положите усилия, за да премахнете паразитите. Молът е особено опасен за доматите.

Болест на разсад

Защо листните въшки са опасни

Плините са опасни за своята лакомия, всеядност и бързина на заселване. Ако в стаята се появи мол, той бързо преминава от зеленчуци към стайни растения и цветя. Листни въшки смучат сока от листата, растението престава да получава достатъчно хранене. Листата изсъхва, изсъхва и при липса на третирания растенията умират.

Малките крилати насекоми не са първият знак. Забелязвайки летяща листна въшка, трябва незабавно и внимателно да проучите долната страна на листната маса върху доматените разсад. От тук колонията на вредителите започва да се разпространява. И ако листната въшка започна да пълзи по предната страна на листата, това означава, че делото вече работи. Веднага започваме химическо лечение.

Съвети
Важно е да знаете паразитите в "лицето" - струва си да намерите снимки на ларви и възрастни на листни въшки в Интернет.

Сладкият сок от тялото на насекоми привлича мравки, те бързо носят листни въшки около оранжерията и се хранят с този нектар. Следователно, забелязвайки пътеките на мравките, насочени към разсада, незабавно проверяваме долните части на листата и, ако се открият листни въшки, започваме цикъла на лечение.

Гнилица

Предотвратяване

По-лесно е да се предотврати разпространението на листни въшки в оранжерия или на отворено градинско легло, отколкото да се бориш героично и дълго време с вредители и мравки, които са се разпространили из разсада - любители на „сладкото“.

Превантивната поддръжка включва няколко прости, но много важни операции:

 • когато първите паразити се открият на отделни храсти, ние ги определяме за карантина в отделна стая - по-лесно е да премахнете вредители от отделни растения, отколкото от цялата оранжерия;
 • всеки ден внимателно изследваме всеки храст домати, особено листата от долната страна. Когато първите колонии на мушици се открият на малък лист, ние го отчупваме и изгаряме или потъпкваме паразитите;
 • листните въшки не обичат много слънчеви проветриви лехи, затова ние оборудваме вентилационна система в оранжерията и когато засаждаме семена, осигуряваме достатъчно разстояния между храстите на зеленчуците;
 • ние гарантираме, че под разсад винаги има рохкава и влажна, но не мокра почва с достатъчен слой мулч, за това ние умерено овлажняваме почвата, не развъждаме блато в кутия с растения;
 • засаждаме моркови, лук, чесън или копър до доматените разсад - такива насаждения ще изплашат вредителите;
 • отърваваме се от мравуняци в градината, прехвърляме ги или ги унищожаваме - нямаме нужда от такива съседи;
 • ние контролираме прилагането на органични вещества и азотни минерални торове - те привличат вредители като магнит;
 • преди есенното копаене, добавете вар, това ще помогне за унищожаване на кладките за яйца, положени през зимата;
 • през есента трябва да премахнем стари зеленчукови растения от сайта, зеленината е място за зимуване на насекомите.

Как да премахнете листните въшки

Една от най-очевидните техники е механичното измиване на листните въшки от разсад с вода, но по този начин ние просто прогоним насекомите, които ще се върнат след известно време. Не отлагайте леченията и се надявайте, че поръсването ще реши проблема завинаги.

Ако вредителите са намерени, преди да се разпространят по всички листа, ще бъде достатъчно да се използват прости решения според народните рецепти.

Традиционно "лекарство" за листни въшки

Всяка популярна рецепта използва сапун за пране, който позволява на разтвора да се придържа към листата и да не се изплаква в рамките на 48 часа. Най-простото решение е сапун и сода за хляб. Листите не обичат горчиво покритие и определено ще отлети в търсене на необработени насаждения и дървета.

Доматено кълнове

Отвара от отровни за вредителите растения:

 1. За удобство и с голям брой растения, които се нуждаят от обработка, приготвяме разтвор за 10 литра вода. С това количество попълнете 0,5 кофи чистота или пелин и равнец.
 2. Смелете и изсипете 40 г сапун за пране в тенджера.
 3. Доведете водата до кипене и покрийте, свалете котлона до минимум.
 4. След разбъркване на разтвора в продължение на 10 минути, увийте тигана в одеяло.
 5. Филтрирайте охладения продукт и напръскайте растенията от всички страни. Честотата на леченията е не повече от 1 път седмично.

Отвара от тютюнев прах: разликата от предишната рецепта - вземаме 400 г тютюн. Всички останали операции се извършват по подобен начин.

Инфузия на счукани скилидки чесън:

 1. Смелете 4-6 малки скилидки чесън с нож или на ренде и изсипете 0,5 л вода върху кашата.
 2. Добавете катран или сапун за пране, 2 с.л. l. Слънчогледово олио.
 3. Покриваме съда и го поставяме на тъмно и топло място за 24 часа.
 4. За пръскане добавете 2 с.л. l. концентрат за всеки литър вода.

Пепелен разтвор:

 1. Разреждаме 200 г (чаша) дървесна пепел в 10 литра вода.
 2. Добавяме пране или антибактериален сапун.
 3. Разбъркайте добре разтвора и обработете разсада на домати и други зеленчуци.

Дървена пепел използва се за листно подхранване и като средство за борба с вредителите.

Пепелен разтвор

Всеки търговски препарат или течен сапун:

 1. 2 с.л. l. разтваряме средствата в 0,5 литра вода.
 2. Разбъркайте добре и напръскайте доматената листна маса от всички страни.

Важно
След дъжд (в открита земя) или овлажняване-поръсване от лейка, лечението на разсад с народни средства ще трябва да се повтори.

Химикали

Ако листните въшки не са били открити веднага или закъсняват с началото на лечението, ще трябва да използвате пестициди. Те са разделени на три групи:

 1. Контактът действа директно върху насекомите, когато е в контакт с тях.
 2. Чревната зарази храносмилателната система от вредители чрез отровен растителен сок - сред тези лекарства се препоръчва използването на "Bankol", "Akarin".
 3. Системните действат едновременно като контактни и чревни и ви позволяват бързо и дълго време да се отървете от листни въшки на разсад, но такива лекарства са много токсични, поради което не се използват при отглеждане на разсад у дома - сред системните се препоръчват Tanrek и Biotlin.

Tanrek има предимството, че не се отмива с вода. Инсектицидът се разрежда в малко количество: 5 мл на кофа вода. Само една обработка на сезон е достатъчна, за да се унищожат листни въшки по разсада. Той е еднакво разрушителен за яйца, ларви и възрастни насекоми.

Фунгициди

За възрастни храсти и за разсад, „Fufanon“ (подобрен „Karbofos“) и „Fitoverm“ се считат за бързи помощници в избавянето от листни въшки.

Ето няколко по-ефективни препарати за листни въшки на разсад от домати:

 • "Karbofos" е средство за контакт от тип, което ви позволява да се борите с молци, но не и с яйца, след 10 дни става нетоксичен за листните въшки; скорост на разреждане - 30 g на кофа вода;
 • "Kinmix" е системен препарат, използван за борба с болести и листни въшки, с негова помощ те дезинфекцират оранжериите преди засаждането; скорост на разреждане - ампула за кофа с вода;
 • Bleach е мощен дезинфектант, използван за третиране на стая и оранжерия преди засаждане на семена; степен на размножаване - 2 супени лъжици. l. върху кофа с вода.

Важно
Третиранията с всички видове разтвори се извършват само в ранната сутрин, вечер или в облачен ден.Основното е, че слънчевите лъчи не попадат върху листата.

Домати кълнове

За да паднат инсектицидите от долната страна на листа, където се крие листната въшка, държим горелката на пръскачката вертикално. Ние обработваме всеки храст от всички страни. До пълното унищожаване на вредителите ще е необходимо да се извършат поне три обработки на интервали от 7 дни.

Листните въшки са ненаситни и плодовити, бързо се разпространяват и трудно се отстраняват. Ако доматеният разсад се отглежда в оранжерия или открито поле, дори обраслите колонии са надеждно отстранени от пестициди. Въпреки това е опасно да се използват такива средства на балкон или в стая.

Варовите листни въшки са труден и бавен бизнес. Затова си струва да обърнете специално внимание на превенцията: премахнете мравуняците, следете състоянието на почвата под кълновете, оборудвайте вентилация и инспектирайте листата ежедневно, за да сте сигурни, че са здрави.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци