Как правилно да отглеждате лук върху перо

Съдържание


Все повече хора смятат отглеждането на лук с пера като обещаващо занимание. На първо място, тъй като зеленият лук е обичан от мнозина, те се използват за приготвяне на разнообразни ястия, съдържат много витамини, в допълнение, те са просто много вкусни, сочни и могат да придадат свежест на традиционните ястия. Трябва да се отбележи, че още едно предимство на зеления лук е тяхната изключителна простота в отглеждането и високия добив. Всичко това допринася за нарастващата популярност на тази култура сред градинарите и собствениците на оранжерии.

Предимно зелен лук се отглежда в градината, на открито или в оранжерията през пролетта и лятото. В индустриален мащаб се произвежда от оранжерии през цялата година. Зеленият лук може да се съхранява под формата на заготовки според принципа на моментално замразяване, в тази форма те се включват в различни зеленчукови или зърнено-зеленчукови смеси. Разбира се, по-добре е да ядете пресни билки, които благодарение на оранжериите са достъпни за продажба през всеки сезон. Независимо от това, възможността да замразите и запазите собствената си реколта за зимата не може да не зарадва градинари и летни жители.

Поклон на прозореца

Основни правила за кацане

Много зависи от сорта. За да се организира правилно отглеждането на зелен лук, е необходимо да се изучат сортовите характеристики на определена проба. Някои сортове изискват отглеждане директно от семена, докато повечето трябва да бъдат засадени с помощта на така наречения семенен лук или конвенционални луковици. Отново семеният лук може да бъде закупен готов или отгледан независимо от семената. В този случай ще трябва да настроите двоен цикъл. Следва засаждането на самите семена. Те трябва да бъдат засадени възможно най-рядко, тъй като един грам съдържа огромно количество семена, така че разсадът ще бъде чест, ще трябва да се разрежда с течение на времето.

Засаждането с луковици е по-ефективно и удобно. Когато избирате посадъчен материал, е по-добре да го тествате емпирично. За да направите това, достатъчно е да нарежете няколко лука и да видите колко пъпки съдържа. Разбира се, колкото повече са, толкова по-богата ще бъде реколтата. В краен случай, ако по някаква причина това не може да се направи, трябва да се съсредоточите поне върху размера на пробите. Оптималният размер на крушката е най-малко 3 см в диаметър. Кой от начините да изберете, дали да засадите лук, използвайки семена или лук комплекти, всеки решава за себе си, въз основа на своите предпочитания, желания и възможности. Основното е, че засаждането и по-нататъшните грижи се извършват, като се вземат предвид нуждите на тази култура.
Отглеждане на лук за зеленина
Основните моменти на правилното засаждане на лук върху зелени могат да бъдат отразени накратко в следния списък.

 1. Време за кацане. На открито - средата на пролетта, в оранжерията - от края на зимата до май, в оранжерия за отглеждане през зимата - средата на есента до февруари.
 2. Разстояние за кацане. Между редовете трябва да е около 15 см, в реда между луковиците - най-малко 5 см.
 3. Приготвяне на лука. Отрежете сухата шия, накиснете лука в топла (но не по-висока от 35 градуса) вода в продължение на няколко часа, за предпочитане за един ден.
 4. Дълбочина на засаждане. Оптимално задълбочаване - шийката е на нивото на земята, самата крушка е в земята. Ако засаждането беше направено със семена, просто трябва да покриете браздата с почва.
 5. Задължително разреждане на разсад, ако лукът се отглежда от семена.
 6. Умерено поливане. Трябва да поливате лука веднага след като приключите със засаждането му, а след това, ако е необходимо, около пет дни по-късно.
 7. Горна дресинг на лук.Задължително е да добавите смес от селетер, калиев хлорид и суперфосфат, разреден в количество от 20 g от всеки на кофа вода. Първото хранене една седмица след засаждането, второто две седмици след първото.

Въпреки факта, че повечето градинари смятат (и оправдано), че е най-добре да засадите лук на зеленина с луковици, засаждането с помощта на семена също има предимства:

 • засяването на семена отнема малко време;
 • сравнително бързо можете да заемате големи площи за сеитба;
 • посадъчен материал е по-евтин;
 • голям брой издънки.

Недостатъкът на този метод е естествено необходимостта от изтъняване на разсад, по-дълго изчакване на реколтата и невъзможността да се определи качеството на семената, например при закупуването им в магазин. Ако обаче градинарят отглежда лук в градината си от година на година, като правило, той събира семена самостоятелно и в този случай няма нужда да се притеснявате за качеството им.

Когато отглеждате лук за зеленчуци на открито, струва си да запомните, че тази култура не обича интензивното излагане на слънчева светлина. Следователно трябва да се избере място за легло с лук на сянка или на частична сянка. В допълнение, трябва да сте сигурни, че тази зона в градината е достатъчно суха, без застояла вода и наводнения. Ако тези прости условия са изпълнени, отглеждането на зелен лук не изисква много усилия или време. Но свежата зеленина, богата на витамини, ще ви зарадва до есента.

Овлажняване на лука преди засаждане в оранжерията

Отглеждане на лук в оранжерия

Това е доста доходоносен бизнес. Лукът е непретенциозна култура, добивът им е висок, няма да е трудно да се продават продукти, особено от есента до пролетта. Следователно, зелен лук се отглежда в почти всяка оранжерийна ферма. Ако имате малка оранжерия за собствено ползване, тогава лесно можете да отглеждате зеленчуци в нея за собствени нужди или за продажба. Какво трябва да знаете, когато подготвяте оранжерия за отглеждане на лук, ще разгледаме по-нататък.

Необходимо е правилната и навременна подготовка на посадъчния материал. На първо място, трябва да изберете разнообразие от лук, чиито качества могат най-добре да отговорят на очакванията. След това крушките ще трябва да бъдат подготвени. Ако мащабът на засаждане е много голям, тогава предварително накисване може да бъде леко адаптирано към обема на посадъчния материал. С други думи, не накисвайте крушките в съд с вода, а просто ги изсипете на купища, напръскайте ги с вода със стайна температура и покрийте с влажна кърпа. Оставете в това положение за един ден.

След това, ако има възможност и отново обемите позволяват, по-добре е да отрежете изсушената шийка от луковиците - това ще помогне да спестите времето за чакане на разсад. По принцип можете да направите без изрязване. След това луковиците трябва да бъдат засадени в дървени или пластмасови кутии, пълни с плодородна почва. След засаждането поливайте земята умерено, поставете кутиите на топло място за няколко седмици, можете един върху друг. След този период кутиите с люпилни зеленчуци трябва да бъдат прехвърлени в оранжерията и поставени на постоянно място.

Най-доброто време за започване на тази дейност е средата на октомври. Необходимо е да се гарантира, че температурата на въздуха в оранжерията съответства приблизително на +20относноВ, земята винаги е била умерено влажна и изобщо не е имало чернови. Поливането се извършва приблизително веднъж на десет дни. Когато проветрявате оранжерията, уверете се, че отворените рамена са разположени от едната страна. Проектът има пагубен ефект върху младата зеленина и дори може да я унищожи. Интензивността на светлината се регулира според нуждите на дадената култура, започвайки от две седмици поникване, осветлението става постоянно.

Напълно разбираемо е, че когато отглеждате лук в оранжерия, изобилната реколта е от най-голямо значение.За да се получи максималното количество зеленина и съответно печалбата от продажбата й, е необходимо да се засаждат луковиците, използвайки така наречения мостов метод. Този метод предполага плътно разположение на крушките една спрямо друга. Предварително подготвената почва, която се използва в оранжерии, обикновено е добре оплодена и силно плодородна, така че методът на моста в този случай е повече от оправдан.

Отглеждане на зелен лук

Най-подходящи сортове

Хората, които отглеждат зелен лук от години, са изпитали много разновидности. Въз основа на получените резултати могат да се разграничат няколко най-подходящи.

 1. Лук. Ценен е заради ниската си цена и съответно по-високата печалба. Сортовете на този лук - Semiletka, Maisky, Ural family, Seryozha - се различават помежду си по отношение на зреенето, вида, вкуса и обема на зеленината. Всички дават доста обилна реколта, подходяща за отглеждане на парници за продажба.
 2. Многослоен лък. Идеален за отглеждане за продажба, тъй като е изключително непретенциозен, понася ниски температури и липса на светлина добре, като същевременно дава висок добив.
 3. Слуз лук. Ценен е заради своята непретенциозност, способност да издържа на ниски температури, както и заради специалния си вкус и аромат. Поради своята непретенциозност, този сорт може да бъде засаден в оранжерията по всяко време.

Времето, необходимо за прибиране на реколтата, зависи от вида на лука и от спазването на всички условия за отглеждане. Обикновено тази времева рамка варира от две седмици до месец. Средно перата лук имат ежедневен растеж от 3-4 см. Качеството на посадъчния материал и навременното торене са важни. По принцип отглеждането на тази култура не изисква много усилия; дори начинаещ градинар може да се справи.

Независимо кой сорт предпочитате, отглеждането на зелен лук със сигурност ще бъде изгодно. С течение на времето, оценявайки сортовите характеристики на всяка проба, ще бъде възможно да се избере най-оптималната, която дава висок добив и толерира възможни затруднения в условията на грижа и поддръжка.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци