Засаждане на бебета на орхидеи у дома, поливане и хранене

Съдържание


Много производители на цветя са загрижени от въпроса: как да засадите бебе в орхидея у дома, отделяйки го от майчиното растение? Този метод се счита за най-простият вариант за размножаване на фаленопсис и дендробиум. В орхидеята фаленопсис бебето се образува на застояла пъпка или на кореновата яка, когато растението избледнее. Обикновено след появата на бебето тези растения не цъфтят дълго време, тъй като изразходват много енергия за отглеждане на потомство.

За да се появи бебето, трябва да бъдат изпълнени няколко условия: достатъчно осветеност, топло съдържание и запазване на дръжката след края на периода на цъфтеж. Падането на нощната температура и високата влажност също могат да допринесат за появата им. Важно е да не скъсявате стъблото на майчиното растение на повече от 2-3 см над последната пъпка. Някои производители на цветя също свързват появата на деца с грешки в грижата за орхидеи и с нарушаване на условията за поддържането им.

Бебе с орхидеи

Размножаване на орхидеи чрез разделяне на деца

Бебето на орхидея не може да бъде отделено веднага след появата му, в противен случай то ще умре. В майчиното растение издънката може да остане до шест месеца, като през това време успява да отглежда около 5 листа и дълги корени. Някои производители се опитват да ускорят растежа на кореновата система, като я напръскват със стимуланти, навиват сфагнумов мъх върху кореновата яка и прикрепят пяна отдолу.

Съвети

Най-лошата идея е да поставите бебето си с орхидея в чаша вода. Това е сигурен начин да го накара да изгние и да умре.

Такива опции не гарантират успеха на операцията за вегетативно размножаване на орхидеи. Напротив, колкото повече от този вид „помощ“ получава цветето, толкова по-лош е резултатът. Но също така не трябва да чакате момента, когато корените станат твърде дълги - те ще започнат да се чупят при засаждането и ще бъде трудно за такова бебе да излезе.

Ако у дома растенията започнат да се развиват естествено, оцелявайки и се борят за съществуване, както в естествена среда, те се адаптират по-добре и растат у дома. Корените може да не растат много по-дълго, отколкото след 6 месеца, така че трябва да бъдете търпеливи и да изчакате, без да се опитвате по някакъв начин да ускорите растежа си, за да поставите бързо бебето в друга саксия. Когато нараснат до 5 см, младото растение може да бъде отделено и трансплантирано в земята. До този момент майчината луга се грижи както обикновено - полива се и се тори. Можете да къпете орхидеите под горещ душ, поръсвайки вода по листата и бебето от всички страни.

Преди да засадите издънка на орхидея у дома, трябва да подготвите необходимите инструменти и съставки:

  • остри секатори;
  • правилен субстрат;
  • гърне;
  • активен въглен или канела;
  • ръкавици;
  • дезинфектант за изтриване на инструменти.

Засаждане на бебешки орхидеи

Засаждане на бебешки орхидеи

Всички инструменти и пръст трябва да се дезинфекцират: избършете ножа и саксията, например, с алкохол и предварително разсипете субстрата с розов разтвор на калиев перманганат. Бебето трябва да бъде отрязано с чист остър резитба, оставяйки част от дръжката и след това да я оставите да лежи за половин час. Резените на майчиното растение и на издънката се поръсват с натрошен въглен или смляна канела. Субстратът за засаждане се състои от малки парчета борова кора, сфагнумов мъх и висококачествен въглен.

За да засадите бебе на орхидея у дома, имате нужда от малък контейнер. Добре е, ако се окаже прозрачно - за тази цел можете да използвате пластмасова чаша, като изберете нейния размер за кореновата система на растението. В долната част трябва да се направят няколко дупки.След това се пълни със субстрат, а младото растение се поставя в центъра, така че шията да се заравнява с ръба на чашата. Корените се разпределят равномерно върху него и отгоре се изсипва друг слой субстрат.

Не е необходимо да прилагате почвата с ръце - можете да счупите кореновата система. Достатъчно е само да почукате по краищата на саксията - тогава той ще се утаи сам. Не можете да поливате бебето с орхидея веднага след засаждането. Първото поливане се извършва само след 2-3 дни. През това време раните по багажника и корените ще изсъхнат и стегнат, а рискът от гниене и инфекция ще намалее.

Съвети

Не е необходимо да се опитвате да покриете корените напълно. Ако някои от тях останат на повърхността, това е добре.

Въздушна оранжерия за бебешки орхидеи

Засаждане на бебето във въздушна оранжерия и допълнителни грижи

Има втори начин за засаждане на бебе на орхидея, но той е много по-сложен от предишния. Първият етап е практически същия: трябва да отрежете бебето с остър нож и да го обработите с активен въглен. Тогава малка орхидея се поставя във въздушна оранжерия, която се създава с помощта на молив и пластмасова чаша. Отдолу и отстрани се правят дупки предварително, отдолу - за отводняване, а отстрани - за вмъкване в тях молив или друг продълговати предмет. Намокрена смес от торф, мъх и кора се изсипва в съда, но не до края на чашата, но оставя място в нея.

Бебето се поставя върху молив, така че корените да останат във въздуха и практически да не докосват субстрата - само върховете могат да го достигнат. Отгоре се поставя оранжерия, направена от нарязана пластмасова бутилка или всяка друга. Трябва да има отвори за въздух вътре. След това растението в оранжерията се поставя на лек и топъл перваз на прозореца. Когато кореновата система нарасне до 7 см, можете да трансплантирате бебето на орхидеята в обикновен саксия. Ако направите всичко правилно, младото растение бързо се вкоренява и започва да расте.

Съвети

Когато бебето е разположено на стъблото на растение и няма свои собствени корени, то не трябва да се отделя - малко вероятно е то да оцелее, а майчиното растение може да страда от рана на багажника.

Не трябва да се грижите за младо растение като възрастен - малка коренова система не може да издържи поливането веднъж седмично. Необходимо е да поливате малко и само след като почвата в саксията е напълно суха. Здравите, здрави бебета с орхидеи обикновено започват да растат бързо. След това те могат да бъдат хранени с помощта на половината от стандартния тор за възрастни орхидеи. Когато пораснат, те започват да се грижат за младите орхидеи по същия начин, както за възрастен.

Така че, за да може бебето да се образува върху орхидея, ще е необходима комбинация от няколко фактора, като топлина, достатъчно светлина и запазена дръжка. Необходимо е да се отделят младите растения, когато корените им достигнат дължина 5 см. Бебето се отрязва заедно с част от дръжката, раните се напудрят с въглен или канела.

Засаждането се извършва в малка стъклена или прозрачна саксия, пълна с субстрат за орхидея. Не можете да приемете почвата - това може да счупи корените. Забранено е да се полива растението през първите 2-3 дни след засаждането, след това субстратът се навлажнява след пълно изсушаване. Те започват да се хранят, след като отделеното бебе започне да расте. Сега можете да се грижите за нея като за цвете за възрастни.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци