Технология за отглеждане на медоносни агарици през цялата година у дома

Съдържание


За отглеждане на медоносни агарици у дома, за предпочитане е да изберете зимен вид - фламмулина. Той е адаптиран към условията на къща или апартамент, неизискващ към осветление. Подобно на другите гъби, тя предпочита висока влажност на въздуха и ниски температури.

Медени гъби на пънчето

Описание на фламмулина

Подходящи условия могат да бъдат създадени в мазето, в изолирания таван, на остъкления балкон или в гаража. В малко количество е възможно да се отглежда зимна меда на перваза на прозореца.

Цветът на капачката зависи от яркостта на светлината. Колкото по-ярка е осветеността, толкова по-ярък е цветът. При липса на светлина гъбите не се оцветяват, остават бели, но вкусът и полезните свойства не се губят.

Flammulina се различава от другите видове по това, че се ядат не само шапки, но и кадифени крака. Долната част се отстранява, оставяйки дължина около 4-7 см. Кракът има нежна текстура, а вкусът не се различава от капачката.

Тези гъби съдържат малко количество слаби токсични вещества, така че е нежелателно да ги ядете сурови. Препоръчителното време за готвене е 20-25 минути, след което токсините се унищожават напълно.

Нарязаните гъби се съхраняват в хладилник за 5-6 дни. Те могат да бъдат пържени, мариновани и сушени. След термична обработка те не губят своите хранителни и вкусови качества.

Стърготини

Подготовка на субстрата

За засяване на мицела можете да си купите готов блок в специализиран търговски център или да приготвите субстрата сами.

Ще имаш нужда:

  • дървени стърготини или стърготини от широколистни дървета - 3 части (могат да бъдат заменени с широколистна постеля или слама, дъб и иглолистни дървета не са подходящи за отглеждане на гъби);
  • овес, ечемик, ечемик, трици или смачкани кочани на царевица - 1 част;
  • креда или вар в размер на 1 чаена лъжичка на 300 g субстрат;
  • нишесте, царевично или овесено брашно - 1 супена лъжица на 300 г смес, необходима за подсилване на хранителните свойства.

Получената смес се разбърква старателно, залива се с топла вода за подуване и се оставя за 10 минути. След това кипете на слаб огън за 40-50 минути, за да унищожите спорите на други гъбички и патогени на гъбични инфекции. За да не загори, малко по малко се добавя вода.

След края на готвенето водата се източва, субстратът се оставя на огън, за да се изпари излишната течност. Готовата смес трябва да е влажна, но не и мокра.

Мицел на Flammulina

Засяване на мицел

Едно- и двулитрови буркани или трайни найлонови торбички с обем най-малко 2 литра са подходящи за отглеждане на медени гъби. Получената смес се пълни в контейнер с 2/3 от обема си.

С дезинфекцирана пръчка се правят дупки в субстрата с дълбочина 5 см, с диаметър не повече от 1. Не е трудно да се изчисли необходимото количество мицел - трябва да бъде 2-7% от масата на сместа.

Направените дупки са пълни с мицел. Температурата на сместа в този момент трябва да бъде 25 °.

Друг начин е, когато субстратът се охлади до 25 °, мицелът се добавя към него и внимателно се смесва със стерилизирана дървена шпатула. След това контейнерите се пълнят.

Банките се затварят с полиетиленови капаци, в които предварително се прави отвор с диаметър 1 см. Газовете, отделяни от спорите на гъбичките, ще излизат през отвора. За да се предотврати изпаряването на влагата, отворът е покрит с памучна тапа.

Съвети

Памучната тапа не трябва да се впива много плътно в отвора или да е плътно. Тя трябва да е леко пухкава.

Когато отглеждате flammulina в торби, те трябва да бъдат вързани, оставяйки малка дупка. Той също е затворен със запушалка.

Фламулини в буркан

Условия за покълване на мицел

Контейнерът се поставя на тъмно място, където температурата се поддържа на около 25 °.След 2-3 седмици мицелът ще покълне и върху него ще се образуват плодови тела.

Бурканът се прехвърля на по-светло място, температурата на въздуха трябва да бъде около 15 °. Тя може да бъде прозорец от северната страна, остъклена лоджия.

Капакът се сваля от кутията, опаковката се развързва. Влагата се поддържа чрез редовно пръскане на капачките и субстрата. Ако върху капачките се появят капки с цвят на мед, тогава поливането е прекомерно. Наличието на бяло покритие показва, че няма достатъчно влага.

Ако се планира отглеждането на зимни гъби в мазе или гараж, стените им първо се побеляват с вар или се третират с формалин за дезинфекция. Стаята трябва да бъде оборудвана с принудителна вентилация и въздушен нагревател.

Когато капачките се появят над контейнера, върху врата се поставя пръстен от дебела хартия. Това предпазва гъбите от гниене и им позволява да растат възможно най-високо.

Периодът на зреене на гъбите е 45 дни от момента на засяване на мицела. Гъбите се нарязват на гърлото на буркана. Останалите вътре крака се отстраняват внимателно и субстратът се навлажнява и отново се покрива с капак. Новите гъби ще растат след 3 седмици.

В един контейнер можете да прибирате 3-4 пъти, в бъдеще сместа се изчерпва и тя трябва да бъде заменена.

Съвети

За непрекъснато прибиране на реколтата мицелът трябва да се попълва в отделни контейнери на интервали от 10 дни. Тогава гъбите могат да се режат много по-често.

Пъпете с мед агарици

Отглеждане на медени пчелни плодове в пънове и на трупи

В градината се използва методът за отглеждане на гъби на пънове. Препоръчва се да се населява мицелът от летни видове гъби.

Подходящ е пън от дърво от твърда дървесина. Можете да използвате дневник или лог. Трябва да се намали за 2-3 месеца и да изсъхне малко. Необходимо е да се провери дали няма плесен и други гъбички, медните агарици не се развъждат на болни пънове.

Невъзможно е да поставите мицел върху живи дървета, това ще доведе до смъртта на дървото.

В пънчето са пробити няколко дупки с дълбочина 5 см и диаметър около 1,5 см. В тях внимателно се поставят парчета мицел. Можете да го смилате предварително и да го смесите с мокри дървени стърготини. Дупките са покрити с мъх или сено отгоре.

Ако се използва дънер, на него се правят разрези на дълбочина до 6 см, като се спазва разстоянието между тях 15-20 см. Те се полагат легнали, заровявайки 1/5 в земята.

Мястото за отглеждане на медена агарика трябва да е сенчесто и да не се залива. Грижата се състои в постоянно поливане. За да задържат влагата, пънчето или дънера могат да бъдат покрити с целофан и закрепени, така че вятърът да не отдухва. За зимата филмът се отстранява и вместо него се прави подслон от иглолистни смърчови клонки, листна постеля или бял агрофибър.

Медените гъби, отглеждани на пънове, ще бъдат готови за реколта след 2 години. Продължителността на плододаването е около 5-6 години. След това време пънът обикновено се разпада.

Изход

Когато отглеждате медени агарици у дома, трябва да следвате препоръките:

  • нарастващата температура не е по-висока от 15 ° (ниската температура за фламмулина не е страшна, но растежът й се забавя);
  • задължително условие - висока влажност, от 85%;
  • необходимо е да се стерилизират буркани и субстрат, в противен случай могат да растат неядливи гъби, вместо меден агарик или ще се появи мухъл;
  • инструменти (дървено колче, лъжица, нож) трябва да бъдат обеззаразени;
  • не се препоръчва да ядете фламмулини сурови, минималното време за готвене е 20 минути.

Спазването на тези правила е необходимо условие за отглеждане на зимни гъби у дома.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци