Как да отглеждате диня във вашата селска къща?

Съдържание


За отглеждане на дини са необходими определени условия, на първо място, топъл или дори горещ климат. В тази връзка е общоприето, че те могат да растат само на места, където природните условия позволяват това - в горещи страни или поне в южната част на Русия. Обаче не е!

Разбира се, отглеждането на пъпеши и дини в условията на централна Русия е труден въпрос, по-добре е да го оставите за по-подходящи региони. Но да получите реколтата от най-голямото зрънце в света в оранжерия, варел или на балкон е напълно възможно в дача близо до Москва, и в Витебска област, и в Удмуртия, и дори в Трансбайкалия!

Диня издънки

Обучение

За отглеждането на дини са важни три условия.

 1. Висока температура: двадесет и пет до тридесет градуса.
 2. Добро осветление, ярко слънце.
 3. Ниско ниво на влажност на въздуха, не повече от шестдесет и пет процента.

Всички тези условия могат да бъдат създадени в оранжерия. Тя трябва да се подготви предварително, още през есента, така че през пролетта да няма проблеми с това. Тогава е необходимо да се натори земята. Естествените органични храни като оборски тор, паднали листа и тревни резници са идеални за тази цел.

Покрийте оранжерията с фолио през пролетта - през март-април. След това се засяват студоустойчиви култури, които узряват бързо. Когато те бъдат отстранени, мястото е готово за засаждане на дини.

Място за оранжерия трябва да бъде избрано добре осветено, най-добре - от южната страна на обекта. Не трябва да е в сянката на сгради или дървета. Височината на оранжерията е най-малко двеста сантиметра. Също така си струва да се отбележи, че засаждането на дини за втора поредна година на едно и също място не е добра идея.

Съвети

Допустимо е да се засаждат дини не в отделна оранжерия, а заедно с всякакви други култури - патладжани, домати, краставици.

Разсад диня

Покълване

Преди да засадите дини в открита земя в студени райони - в средната лента, морския регион, в Далечния Изток, можете да ги отглеждате у дома в саксии. Това ще увеличи вероятността плодовете да се развият правилно в бъдеще.

В саксия с диаметър десет сантиметра можете да покълнете две дини. Температурата в помещението, в което се намират разсадът, трябва да се поддържа от двадесет и пет до двадесет и седем градуса по Целзий. През нощта е желателно да се понижи до двадесет градуса.

Семената се засаждат през април. Саксиите се поставят на светло и слънчево място - най-подходящи са южните первази - на известно разстояние един от друг. Листата на растенията не трябва да са в контакт. Можете също да съхранявате разсад на остъклен балкон, но в този случай е необходимо да наблюдавате температурата на въздуха още по-отблизо.

Времето за покълване на семената е около седмица. Общо е необходимо да се отглеждат дини за тридесет до тридесет и пет дни. През този период е необходимо разсадът да се подхранва два пъти със сложни минерални торове. Растенията могат да бъдат засадени в градината, когато върху тях се образуват три до пет листа.

Отглеждане на диня

Кацане

Важен критерий за успешното отглеждане е правилният подбор на сорта. Някои от тях ще бъдат разгледани по-подробно по-долу. Тук също си струва да споменем, че Ogonyok и Sugar Baby са добри варианти в средната лента.

Засаждането на семена или разсад директно в оранжерията се извършва в края на май - юни. През този период времето е достатъчно топло, за да поддържа температурата в оранжерията на правилното ниво.

Съвети

Ако студът дойде след засаждането, тогава растенията трябва да бъдат покрити с пластмасова обвивка.

Схемата за засаждане предполага, че един ред дини се поставя в една оранжерия.Разстоянието между растенията е най-малко петдесет сантиметра. Когато изваждате земния кок от саксията, трябва да бъдете много внимателни, за да не повредите корените. Добре е да не заравяте разсада твърде дълбоко в почвата.

Когато засаждате дини със семена наведнъж, струва си да повторите сеитбата седмица след първата. Те се сеят просто върху повърхността на почвата, след което се поръсват с пръст. След покълването на семената е необходимо да ги разредите, така че кълновете да са на разстояние най-малко половин метър един от друг.

Зреещи дини

Отглеждане и грижи

За да могат дините да растат успешно в средната лента, е необходимо стриктно да следвате технологията по-долу.

Селскостопанската технология на дините включва следните дейности:

 • поливане;
 • тор;
 • подрязване;
 • жартиера;
 • опрашване (ако е необходимо).

През първата седмица след засаждането не се изисква грижа за растенията. Единственото нещо е, че е необходимо да се проветрява оранжерията в топлите дни, когато температурата вътре се повиши над тридесет градуса. По-нататъшното поливане се извършва с топла вода, а с нея - торене с азотен тор. В този случай е необходимо внимателно да се следи дали водата не пада върху листата.

В същото време растенията трябва да бъдат вързани. Ще бъде правилно да направите това, като използвате същата технология, както за жартиера за краставици. Страничните издънки без яйчници се отстраняват, а яйчниците - прищипват. След като на едно растение са се образували два плода с размер на пилешко яйце, всички останали яйчници трябва да бъдат отстранени.

Дините веднъж седмично, тъй като почвата изсъхва. В допълнение към първото подхранване е необходимо да извършите още две, вече сложни минерални торове. Интервалът между тях е около три седмици. Ако насекомите не летят в оранжерията, ще трябва да извършите опрашване самостоятелно: внимателно прехвърлете прашеца от тичинките на мъжкото цвете в женското.

Също така е важно правилно да съберете плодовете. Няма нужда да бързаме с този въпрос. Дори много големи дини може да са все още незрели.

Три критерия могат да бъдат използвани за определяне кога да се събере реколтата.

 1. При зряла диня шарката върху коричката се появява по-ясно, цветовете стават по-ярки.
 2. Восъчният филм става по-слаб или изобщо изчезва.
 3. Ако почукате върху плода, той ще издаде тъп звук.

Боядисани калаени бъчви в страната

Барела диня

В допълнение към оранжерийното отглеждане на дини, заслужава да се спомене друг метод, подходящ за Далечния Изток и Централна Русия. Това се отглежда варел. Да, да, в най-обикновената двусталитрова метална цев! Грижата за дините, засадени по този начин, ще бъде много по-лесна, отколкото за оранжерийните.

Обикновено побира едно или две растения, в зависимост от сорта. Контейнерът се поставя до овощни дървета, но не на сянка. Плевелите плевели до самия връх се полагат в него. След като се заселят малко в бъчвата, можете да добавите към тях хумус и градинска почва.

След това семената се засяват. Те трябва да се засаждат внимателно и леко, на малки вдлъбнатини в почвата. Сега контейнерът е покрит с найлоново фолио. Когато дините пораснат, можете да ги премахнете и да изтъните издънките, като оставите само едно или две растения, между които трябва да има прилично разстояние.

По-нататъшните грижи се извършват по същия начин, както в оранжерията, с изключение на обвързването: когато се отглежда в бъчва, не се изисква.

Диня

Диня на балкона

Друг интересен вариант е отглеждането на пъпеши и кратуни на остъклен балкон. Кога си струва да използвате този метод? Е, например, ако нямате лятна резиденция, но наистина искате сами да отглеждате диня.

Съвети

Можете да засадите растения веднага в големи контейнери или кутии, или можете да отглеждате предварително в саксии.

Грижата за диня на балкона е практически същата, както е описана по-горе. Ще трябва да се напоява, храни, нарязва и връзва по същия начин. И още по-внимателно следете температурния режим. Може да се наложи допълнително отопление.И опрашването определено ще трябва да се извършва изкуствено.

Обвързани дини

Сортове

Когато отглеждате дини в средната лента, правилният избор на сорт играе огромна роля. Има доста от тях и един начинаещ градинар може да не разбере веднага на кой е по-добре да се спрете. Универсалната версия ще бъде "Ogonyok", "Sugar baby" или "Skorik". Нека ги разгледаме по-подробно.

 • „Огоняк“. Този сорт е забележителен, на първо място, заради много малкия размер на плодовете си. Те обикновено тежат не повече от два килограма и когато се отглеждат в оранжерия, те растат само до един и половина. Но те узряват много бързо, за седемдесет дни. И едно растение може да даде доста голяма реколта. "Ogonyok" има едноцветна тъмнозелена кора, без никакви шарки или ивици. Пулпът е сладък и сочен, с доста деликатен вкус. Не са много семената.
  "Ogonyok" е непретенциозен сорт, леко податлив на болести и нападения от вредители.
 • „Skorik“. Цветът на плодовете от този сорт е тъмнозелен, с ярко подчертан модел под формата на начупени тъмни линии. Плодовете са сравнително малки, тежат средно около три килограма. Пулпът е яркочервен. Времето за зреене е около три месеца.
 • "Suga Baby". Той е "Suga Baby", той е "Sugar baby". Много популярно и най-важното непретенциозно разнообразие от дини. „Suga Baby“ е отгледана във Франция, особено за отглеждане в страни и региони със студен климат, в парникови условия. Грижата за него е съвсем проста, а добивът е висок.

Плодовете са малки, кръгли, с тегло до четири и половина килограма. "Захарното бебе" има много сладка, яркочервена каша. А времето му на узряване е само седемдесет и пет дни.

Лесно е да се види какво обединява всички тези сортове. Те имат средно големи плодове (особено „Ogonyok“ се отличи тук), узряват бързо, непретенциозни са - грижата за всеки от тях е много проста. Именно тези сортове трябва да изберете за отглеждане в централна Русия.

Изход

Отглеждането на дини в открито поле и в оранжерия е напълно възможно дори в студен климат. Разбира се, те се нуждаят от внимателна грижа тук. В него обаче няма нищо, което обикновеният градинар от централна Русия не би срещнал. Селскостопанската технология е точно същата като при отглеждането, да речем, на домати или чушки.

Важен момент е изборът на сорта. Струва си да вземете един от тези, които узряват бързо, имат малки плодове, за които е лесно да се грижите в климатични условия, нормални за дините. Например „Ogonyok“ или „Skorik“.

В допълнение към стандартния метод "парник" можете да отглеждате и дини в метална бъчва или у дома на балкон.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци