Стъпка по стъпка ръководство за отглеждане на гъби шийтаке у дома

Съдържание


Отглеждането на гъби шиитаке у дома изисква внимателно прилагане на всички етапи на технологията. За подготовката на субстрата, стерилизацията му и засяването с мицел са необходими някои умения, а за узряването на гъбите - помещение с висока влажност на въздуха, възможност за вентилация и контрол на температурата.

Гъби шиитаке

Методи за отглеждане на шийтаке

Отглеждането на шийтаке е възможно по два начина:

 • интензивен;
 • обширен.

Интензивен метод - засяване на мицел в специален субстрат, който се състои от дървени стърготини и стърготини от широколистни дървета с добавяне на чипс, слама, сено и зърно. Предпоставка за този метод е стерилността на субстрата. Това е така, защото спорите шийтаке са по-слаби от спорите на плесен. Ако стерилността бъде нарушена, мухълът ще заглуши размножаването на гъбични спори, което ще намали отглеждането на гъби до нищо.

Екстензивен метод - отглеждане на гъби на наскоро отрязани широколистни стволове. Спорите се засяват в дупки, пробити в трупите. Особеността на този метод е, че за покълването на мицела, трупите трябва да бъдат в условия на ниски температури и влажен въздух за дълго време. Гъбите растат дълго време - от момента, в който стволовете се заразят със спори до техническата зрялост на гъбите, отнема от една година и половина до две години.

Вкъщи интензивният метод е по-ефективен, гъбите са готови за събиране след няколко месеца.

Чанти от стърготини

Подготовка на субстрата

Култивирането на шийтаке се извършва в блокове, приготвени от специален субстрат. Това ще изисква дървени стърготини от широколистни дървета, чиято фракция не трябва да бъде по-малка от 3 мм. За пропускливост на въздуха дървените стърготини трябва да се смесват с дървени стърготини, малки стружки - също от широколистни дървета. Иглолистните дървета не се използват поради включените в тях смоли, които предотвратяват развитието на мицел.

Вместо дървени стърготини и стърготини можете да използвате сено, ситно нарязана слама от овес или ечемик. Увеличете хранителната стойност на субстрата зърно, чаени листа, бобено брашно. За подобряване на структурата се добавя креда или мазилка.

Експериментално е потвърдено, че мицелът в големи блокове не се разпространява добре по целия субстрат. 2,5 литра е оптималният размер. Когато приготвяте субстрата у дома, трябва да се спазват пропорциите на компонентите:

 • дървени стърготини - 50%;
 • слама или дървени стърготини -25%;
 • зърно, трици, чаени листа, брашно - 25%, във всяка комбинация;
 • креда или гипс - не повече от 1% от общата маса.

Процентното тегло може да бъде леко променено, но дървените стърготини и сламата трябва да бъдат най-малко 70%.

Стърготини

Стерилизация на субстрата и опаковане в торби

Отглеждането на шийтаке в субстрат е невъзможно без първо да го стерилизирате. Условията, при които гъбите растат, са благоприятни за възпроизвеждането на мухъл, който се развива бързо и заглушава възпроизвеждането на спори шиитаке. Всички гъбички и бактерии умират в него само по време на стерилизация.

В домашни условия стерилизацията може да се извърши по два начина:

 1. запарете субстрата с вряла вода в отделен съд и след това го опаковайте в торби;
 2. първо опаковайте в торби и след това стерилизирайте във вряща вода.

Стерилизация по първи начин, опаковане и добавяне на мицел

Когато използвате първия метод, ще ви е необходим голям контейнер, в който се излива целият субстрат. У дома е удобно да използвате емайлиран съд с капак, чиниите трябва предварително да се измият старателно.Сместа се изсипва до върха с вряла вода, увива се в одеяло и се оставя 10 часа. След това излишната вода се оттича, леко изстисквайки субстрата. Той трябва да се охлади до стайна температура под капак, едва след това се опакова в торби. Опаковките за опаковъчни блокове трябва да са чисти. Напълнете ги само със стерилни ръкавици.

Отглеждането на Shiitake трябва да се извършва във вентилирани торби. Можете да го направите сами, като пробиете дупките отстрани след формирането на блока или можете да си купите специални торбички, в които е осигурена вентилация.

След като напълните торбата, центърът на сместа внимателно се пробива и мицелът се въвежда в нея. Количеството мицел трябва да бъде 3-5% от теглото на блока. Ако блокът има обем от 2,5 литра, тогава мицелът се нуждае от 100 или 150 грама. Не можете да завържете плътно чантата. Гъбите узряват със специален обмен на газ, поради което преди обвързване в шията се вкарва стерилна тапа с памучна вата с диаметър 2 см. Няма нужда от това в готови торбички, обменът на газ ще се извърши чрез филтри.

Втори метод стерилизация и пълнене с мицел

Отглеждането на гъби по втория начин у дома е по-удобно, но блокчеите трябва да издържат на температури до + 110 °. Преди опаковане сместа се навлажнява, изстисква и пълни в торбички. Влагата може да се провери чрез изстискване на сместа в юмрук:

 • ако струи вода се стичат надолу, то въртенето е недостатъчно;
 • ако капки изпъкнат, сместа е готова.

Чантата се връзва свободно и се поставя в тенджера. Налива се вода, малко къса от струната. Варете на слаб огън за 2-3 часа. След това торбата се изважда и се охлажда до стайна температура. Пълненето с мицел се извършва по същия начин, както в първия случай. Не забравяйте да използвате стерилни ръкавици.

Блокът в пакета е оформен под формата на щанга, долната част на която е малко по-малка от горната. Гъбите ще растат отгоре и отстрани.

Покълване на мицела на шийтаке

Покълване на мицел

За покълването на мицела у дома влажността на въздуха и светлината не са важни, а температурата на въздуха трябва да бъде + 25 ° -27 °. В рамките на два до три месеца спорите на шиитаке ще запълнят блока. След това тя ще се покрие с бели туберкули и след това ще стане кафява. Това означава, че растежът на гъби е започнал. Пакетът трябва да бъде изваден от блока, а самият блок трябва да бъде пренесен в помещение, където ще се извършва по-нататъшно отглеждане.

Важно!

Растежът на шийтаке може да се ускори, като поставите блока в контейнер със студена вода за един ден след изваждането на торбата. След това трябва да се остави да се отцеди излишната вода.

Отглеждане на гъби шийтаке

Грижи и събиране на гъби

Гъбите растат добре само във влажна среда, при ниски температури на въздуха и добро осветление.

У дома трябва да създадете следния микроклимат:

 • температура на въздуха от + 16 ° до + 20 °;
 • влажност на въздуха 85%;

Стаята трябва да бъде осветена за около 10 часа на ден. При липса на естествена светлина могат да се използват лампи. Колкото по-тъмна е светлината, толкова по-бледа ще бъдат капачките на гъбите. Блокове се пръскат ежедневно. Проветряването трябва да се извършва редовно.

По време на един сезон, беритбата на гъби се извършва три пъти. След това блоковете трябва да бъдат заменени. Готовността на гъбите за рязане може да се определи от капачката - ако ръбовете й са почти изправени, те са престанали да се огъват навътре - реколтата трябва да бъде отрязана.

Пресни гъби шийтаке

Резултат

Възможно е да се събере добра реколта от гъби, само ако е възможно да се създадат подходящи условия за тях. За отглеждане е подходяща остъклена лоджия или чиста маза. Температурата може да се регулира с нагревател, оборудван с принудителна вентилация, и за поддържане на влажност, използвайте овлажнители за въздух или постоянно пръскайте. Ако пренебрегнете тези изисквания, гъбите няма да растат.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци