Как да се справим с листни въшки на касис: опитът на професионалисти

Съдържание


Най-известната сред градинските вредители е листната въшка: паразитира върху френско грозде, малини, грозде, ябълка и други овощни и горски култури. В горещо и сухо време насекомите се размножават бързо. Те няма да могат да унищожат възрастен храст или дърво, но е необходимо да се борите с тях, в противен случай надеждите за добра реколта няма да се сбъднат.

Тфи и мравки на касис

Как да разпознаем враг?

Семейството на листните въшки е много обширно. Броят на неговите представители достига 4 хиляди. На храстите на касис с червени и бели плодове, листни жлъчна листна въшка... В резултат на жизнената дейност на вредителя листата на растението са покрити с отоци и израстъци с жълтеникав и черешов цвят. Те могат да се появят на клоните му. Касисът привлича повече листни въшки от цариградско грозде. Хранейки се с клетъчен сок, мъничките насекоми причиняват къдрене и увяхване на листата, деформация на пъпки. Младите издънки на касис от храсти, обитавани от вредители, се огъват и растежът им се забавя.

Но листните листни въшки и други видове са опасни не само за това. Голяма колония от насекоми отслабва растението, което го прави уязвимо за вируси и бактерии. Естественият резултат от появата им в градината са опасни заболявания. Невъзможни да обработят целия сок, който смучат, вредителите отделят сладко вещество (медена роса или медена роса). Лепливият филм върху растението му пречи да диша, освен това различни видове гъбички бързо се заселват и активно се развиват в него. Именно заради листните въшки бялото и червеното френско грозде започват да страдат от черна саждиста роса.

Противно на общоприетото мнение, мравките не се борят с вредители, но допринасят за тяхното разпръскване, прехвърляйки бавни и тромави насекоми без крила в издънки, които все още не са били колонизирани от тях. Причината за това е все същата подложка. Мравките обичат да пируват със захарното вещество. Появата на орди от тези насекоми по клоните на касис е причина да се включи алармата. Мерките за борба с гъбите задължително включват унищожаване на мравуни, разположени в близост до заразени растения.

Дървена пепел

Пестеливи методи на борба

Можете да се отървете от вредители по касисовите храсти по различни начини. Когато избирате средство за защита, първо трябва да вземете предвид степента на увреждане. Ако има малко растения, засегнати от листни въшки, а колонията на насекомите все още не е успяла да расте върху тях, народните рецепти ще дойдат на помощ. Настойките, направени върху тях, са безопасни за хора и животни и могат да бъдат направени от импровизирани средства.

 • Пепел от дърво. Към 2 чаши от веществото добавете 3 литра гореща вода и разтворете в получената смес 1 супена лъжица. l сапун (подходящ е течен или домакински сапун). Можете да напръскате френско грозде с получения състав за един ден, като предварително сте го филтрирали. Пепел ще изпълнява 2 функции наведнъж: ще изплаши листните въшки и ще осигури на растенията хранителни вещества.
 • Течен сапун (вместо това можете да използвате всеки препарат за миене на съдове). 2 с.л. 1 вискозна субстанция се разтваря в 1 чаша вода. Съставът се използва веднага след приготвяне. За да се унищожат вредителите, касисът се пръска ежедневно с тях. Агентът действа върху дихателните органи на листни въшки, като ги запушва и причинява смъртта на насекоми.
 • Тютюнев прах (махорка). След като излеете 1 литър вода в съд, добавете към него 100 г суха маса. Сместа се поставя на котлона, оставя се да заври и се държи на слаб огън в продължение на 1 час. Охладеният агент се филтрира и разрежда с вода, добавяйки 300 ml инфузия на тютюн към кофа с вода. За тях е по-добре да пръскат френско грозде от бутилка със спрей. Повторната обработка се извършва след 2 дни. За да засилите ефекта, можете да смесвате тютюн с дървесна пепел. За 10 литра вода вземете 400 g от всяко вещество.
 • Сода пепел. За да се приготви средство срещу листни въшки, лекарството се разтваря във вода (1 супена лъжица. L от веществото на 1 l), като към него се добавя малко сапун.

Добри резултати се получават при обработката на касис с билкови настойки. Някои често срещани растения плашат листните въшки.

 • Жълтурчета. Неговите върхове могат да се използват пресни (3-4 кг) или сушени (1 кг). Напълвайки тревата с 10 литра вода, тя се оставя за 24-30 часа. Използвайте продукта след прецеждане.
 • Глухарче. Корените му (200 g) или листата (400 g) ще помогнат да се отървете от насекомите. Добавете 10 литра топла вода в съд с растителни материали. Ще бъде възможно да се обработват храстите, засегнати от листни въшки, с инфузия на глухарче след 2 часа.
 • Лук. Насекомите се плашат от миризмата на люспите му. Инфузията се приготвя от нея за 4-5 дни. За 10 литра вода вземете 200 г люспа. Зелените пера също са полезни. Средствата за пръскане на касис от тях се приготвят по същия начин, но обемът на растителните материали се увеличава до 3-4 кг.
 • Люта чушка. След разбиването на шушулките му се заливат с вода (1:10) и се варят 30 минути, оставят се 2 дни. След това съставът се филтрира. Преди да обработите френското грозде с него, инфузията се разрежда (100 ml на 1 литър чиста вода). Репелентът срещу листни въшки може да бъде направен от портокалови или лимонови кори, пелин, вратига и бял равнец. Те използват същата рецепта, но с една разлика: не е необходимо да разреждате получения състав.
 • Картофени върхове Натрошете го на ситно и налейте вряща вода (пропорциите трябва да са еднакви), оставете сместа да вари. След 2 дни се филтрира и касисът се напръсква с него. Инфузията от невенчета и домати се приготвя по същия начин.

За да спасите градината от листни въшки, трябва да опитате. Насекомите живеят в долната част на листата, така че трябва да пръскате френско грозде, така че отровните съединения да попаднат върху него. Използването на бутилка със спрей ще увеличи ефективността на процедурата. Не забравяйте за правилата за безопасност. Маска за лице и гумени ръкавици на ръцете ще предпазят кожата и дихателната система от вредни вещества.

Съвети

За предотвратяване и контрол на инфекцията професионалистите опушват черно и червено френско грозде със сухи стъбла от чистотин. Ще изплаши листните въшки и тютюнево-пепелната смес. Долната част на листата се напудрява с него. Препоръчително е да направите това при висока влажност (след дъжд или поливане). Пепел също се изсипва под храстите от пролетта до есента.

Калинка на цъфтяща касис

Биологични и механични методи

В ранните етапи на заразяване, както и след цъфтежа, когато плодовете вече са заложили и е станало опасно да се използват химикали, опитни летни жители предпочитат да се борят с листни въшки по касиса, като премахват вредителите от растенията. За това

 • Повредените (усукани или подути) листа и връхчетата на издънките внимателно се подрязват и изгарят.
 • Насекомите се отмиват с вода чрез насочване на маркуч към храста под силен натиск.
 • Натиснете листните въшки върху растението с ръкавици с гумени ръкавици.
 • През пролетта заразените бъбреци се отрязват и унищожават. Това трябва да стане, докато те още не са разцъфнали. Пъпките, в които яйцата на вредители, положени през есента, зимуват, се различават от здравите в по-големи размери и закръглена форма.

Въпреки ефективността на тези мерки, те имат съществен недостатък - трудоемкост и необходимост от многократно лечение. Използвайки ги, ще трябва внимателно да изследвате касиса всеки ден. Когато младите насекоми се излюпят от яйцата, борбата срещу листните въшки ще започне отново.

За да предпазят насажденията от вредители, летните жители привличат своите естествени врагове на своите места. Листните въшки имат много от тях, те са унищожени:

 • малки птици;
 • калинки;
 • дантела;
 • ушички;
 • костури.

Поставянето на купички за хранене и хранилки ще помогне за примамването на цици и врабчета. Ако разбиете лехи с домати и копър до френско грозде или цветна градина с невенчета, невен, настурция, космея, миризмата им едновременно ще отблъсне листните въшки и ще привлече бръмбари, които ги ядат. Лош съсед за един храст е царевицата. Вредителите обичат сочните му листа.След като унищожат царевичните насаждения, те ще се хвърлят върху касиса.

Съвети

Насекомите за лов на листни въшки могат да бъдат изкуствено закачени на растенията. Те се продават в магазини за биологично земеделие или селскостопански пазари.

Полезно в борбата с листните въшки и плевелите. Насекомите обичат лебеда. Ако оставите няколко растения под храстите на касис, те ще получат удар. След колонизация на листната въшка лебедът се изважда и изгаря.

Пръскане на касис от листни въшки

Химическа атака

При голяма зона на лезия е по-препоръчително да се използват специални препарати от листни въшки.

Можете да третирате касис с инсектициди:

 • „Актарой“;
 • "Vofatox";
 • Inta-Virom;
 • "Kinmix";
 • „Конфидентор“;
 • „Карбофос“;
 • „Ровикурт“;
 • „Фуфанон“;
 • Ярост.

Поради високата токсичност на тези продукти, трябва да работите с тях в защитна маска и гумени ръкавици. За постигане на устойчив резултат се провеждат 3 лечения:

 1. преди пъпка;
 2. след появата на млади листа;
 3. през лятото (поне месец преди зреенето на плодовете).

Борбата с листни въшки с химикали може да бъде безопасна само ако препоръките на производителя се спазват стриктно. Необходимо е да се вземе предвид продължителността на действието на агента. Ако периодът на изчакване е повече от 2 седмици, вече не е възможно да го използвате срещу листни въшки на касис на етапа на пъпката. В този случай е по-добре да се използват лекарства от биологичен произход ("Fitoverm").

Химикалите са спасение за летните жители, чиито райони се нападат от листни въшки ежегодно. След като обработите с тях касис в началото на вегетационния период и след още 2 седмици (точните дати са предписани в инструкциите), можете да забравите за вредителите. Тъй като листните въшки са способни да развият имунитет срещу отровите, използвани срещу тях, лекарствата трябва да се сменят. По-добре да правите това ежегодно.

Касис храсти

Предотвратяване на инфекция

Появата и бързото разпространение на листните въшки е причина да се замислим дали грижата за касиса се провежда правилно. Силните и здрави растения са устойчиви на вредители. Късите хоботни листни въшки не са в състояние да пробият жилавите си листа, така че насекомите не се заселват върху тях, като предпочитат да търсят по-лесна плячка.

Предотвратяването на листни въшки по касис се свежда до следните дейности.

 • Своевременно поливане и подхранване на храстите със състави с ниско съдържание на азот.
 • Ежегодно подрязване, което включва премахване на стари, сухи, болни, повредени, излишни клони и растеж на корените;
 • Мулчиране на почвата под растенията.
 • Премахване на плевели.
 • Почистване на багажника на ексфолирана кора, в която яйцата от листни въшки могат да зимуват.
 • Изтребване на мравки, живеещи под храста или до него. Помогнете тук обикновена вряща вода... След като напълнете кофа с тях, тя се изсипва върху мравуняка. Препоръчително е да направите това в началото на пролетта. Плитък изкоп, изкопан около храста от касис и напълнен с лепкаво вещество, ще ограничи движението на мравките.

Съвети

Плините не обичат силно ухаещи растения: мента, чесън, лук, магданоз, кориандър, босилек. Ако ги засадите до касис, не можете да се страхувате от инвазии на насекоми.

През есента почвата под растенията леко се разхлабва, а с идването на пролетта стволовете им се побеляват. За целите на профилактиката можете да третирате храстите с пъпки, които все още не са се събудили със системни инсектициди, и да разлеете земята под тях с останалата част от разтвора. Това ще засили растителната защита.

Ще ви отнеме време и търпение, за да се отървете от листните въшки, заселили се върху храстите на касиса. Най-добри резултати в този труден въпрос постигат летните жители, които използват интегриран подход. Правилните селскостопански техники, прилагането на превантивни мерки, привличането на естествени врагове на насекомите, засаждането на полезни растения около зрънцето ще помогнат за предпазването на храстите от касис от инфекция. Ако все още не сте могли да го избегнете, в началните етапи можете да се справите с по-екологични физически, биологични и народни методи за унищожаване на врага. С недостатъчната си ефективност преминават към тежка артилерия - лекарства с инсектициден ефект.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци