Как да се отървете от белокрилка върху цветя на закрито по безобидни начини?

Съдържание


Цветята на перваза на прозореца също изискват внимание, така че ако виждате бели молци на стайни растения, започнете да се борите с бялата муха. Ларвите на тази пеперуда се прикрепват към листата много здраво, трудно е да ги отмиете. Насекомите се размножават бързо и могат да унищожат цялата колекция от домашни цветя за няколко месеца. Можете да унищожите вредителя с помощта на инсектициди или народни методи.

Бяла муха

Заразеното цвете може да се превърне в място за размножаване на вредители

Възрастни пеперуди пърхат из цялата къща, търсейки кътчета и кошари, които да се скрият от въздействието на вредните вещества. Препоръчително е да уловите момента, когато индивидът току-що е излязъл от пашкула, в този момент той се нуждае от засилено хранене и партньор за чифтосване. Тогава е най-удобно да се унищожи белокрилката, тогава пеперудите ще намерят уединени места, ще се разпространят върху голяма територия и ще стане по-трудно да се бориш с тях.

Съвети

Виждайки дори една бяла муха, инспектирайте спешно всички цветя и вземете превантивни мерки. След 20 дни възрастните ще се излюпят от яйцата, положени от нея, и след няколко месеца вредителите ще заемат всички растения.

Веднага щом видите едно заразено растение, поставете карантина на цветята. Поставете саксията със заразения храст на отделен прозорец и третирайте мястото, където е стояло с вода, с добавяне на сапун и алкохол. Изплакнете всички повърхности, които не се страхуват от влага: саксии, боядисани стени и склонове, стъкло, перваза на прозореца, стойка. Погледнете внимателно всичките си зелени домашни любимци - може би вредителят вече се е преместил в друг екземпляр.

За растение, върху което е забелязана бяла муха, премахнете горния слой почва и попълнете прясна дезинфекцирана почва. Нарежете листата, които са силно повредени, и останалото цвете измийте с кърпа, потопена в сапунена вода. Ако листата не могат да бъдат изложени на влага, напръскайте ги с инсектицид. Когато капките са изсъхнали, третирайте и цветето, и земята, с репелент против насекоми. Препоръчително е да пръскате и други растения в тази стая.

Настройте се на дълга борба - може да отнеме около 2 месеца, за да унищожите пеперудите. Всеки ден преглеждайте всички цветя, отстранете болни, изсушени и повредени листа. Извадете видяните струпвания на яйца и се опитайте да хванете и унищожите възрастни насекоми. Ларвите се придържат към зелени повърхности много здраво, те могат да бъдат отмити само от твърди листа, а деликатните части на растенията ще трябва да бъдат отрязани. Ако оставите зидарията, бялата муха ще се размножава на растенията много бързо и ще трябва да се борите с нея със силни и токсични инсектициди.

Бяла муха на стайно растение

Как да забележим бяла муха на цветя?

Стайните растения обикновено са нападнати от оранжерийната бяла муха. Това е малка пеперуда с крила, покрити с бял цвят. Веднага след излизането си от пашкула, възрастните насекоми започват да се чифтосват и снасят яйца от шевната страна на листата.

Можете да забележите наличието на вредител по следните признаци:

 • ако разклатите цвете, рояк от малки бели пеперуди ще полети нагоре;
 • на листата отпадъчните продукти от насекоми се виждат под формата на лепкава лъскава плака;
 • съединители на яйца и ларви са разположени от долната страна на листа.

Вредителят не само изяжда растението. Екскрементите на молци запушват порите с лепкав филм, листът губи способността си да диша. В секретите се развива сажди гъбички, които прерастват в зелени тъкани. В засегнатите области първо се появява бял цвят, а след това черни петна.Цветето губи сила, започва да боли. Листата пожълтяват и се извиват.

Whitefly може да атакува всяко растение, но има цветя, които вредителят особено обича. Често той избира храсти с големи дебели листа, където е много удобно да се снасят яйца и да се скрият.

Инспектирайте редовно и много внимателно:

 • гербери;
 • глоксиния;
 • иглика;
 • бегонии;
 • теменужки;
 • хортензии.

Химикали на Whitefly

Химикали на Whitefly

За борба с вредителите на стайни растения има системни препарати. Почвата в саксията се излива с разтвор, корените абсорбират отровата. След известно време отровеният състав ще се разпространи по цялото цвете и вредителят ще умре, ако изяде зеленина или сокове.

За този метод можете да приложите:

 • Танрек;
 • Актару;
 • "Конфидор".

С помощта на системни инсектициди можете да унищожите ларвите, които се хранят с цветния сок. В зряла фаза насекомото не яде нищо, вредителят може да бъде унищожен само с препарати от чревно контактно действие. Алтернативно лечение с инсектициди, които се натрупват в тъканите на растението, и препарати, които действат при контакт с обвивката на насекомите.

За пръскане срещу вредители на всеки етап от развитието можете да приложите:

 • Инта-Вир;
 • Fitoverm;
 • Акарин.

Когато използвате който и да е химически агент, прочетете внимателно инструкциите. Ако ще използвате някои части от закрито цвете за храна или за медицински цели, потърсете колко дълго токсични съединения остават в тъканите. Обърнете внимание дали инсектицидът може да се използва на закрито, колко е опасен за хората и домашните любимци. По-добре е да започнете лечението с най-малко токсичния препарат Fitoverm и само ако не постигнете желания ефект, преминете към по-силни продукти.

Препоръчва се да обработвате растенията всяка седмица, но препаратите са различни; някои марки могат да имат съвсем различен модел на пръскане. Прочетете внимателно инструкциите, тя казва всичко. Ако искате борбата срещу белокрилката да даде максимален ефект, проведете лечението при температура на въздуха в помещението над + 20⁰ С. В хладно помещение ефективността на токсичните вещества става по-ниска.

Пръскане на стайни растения

Традиционни методи за защита на стайни растения

Нежелателно е използването на химия върху градински култури, които се отглеждат за консумация от човека. Много собственици на летни къщи се борят с вредители, като използват народни методи. При цветя на закрито проблемът с отровената храна не възниква, но не всички производители искат да дишат вредни изпарения, да се страхуват, че детето ще хвърли ръцете си в отровна почва. Да се ​​отървете от бялата муха на закрити цветя с народни средства е по-трудно, отколкото да използвате химически инсектициди, ще трябва да сте търпеливи и упорити.

Специални капани ще ви помогнат да хванете възрастни пеперуди. Можете да си купите лепящи ленти или да направите свой собствен капан за лепило. Оцветете парче картон в жълто, намажете го с машинно масло или вазелин и го поставете директно в саксия или окачете над цвете. Може да се добави малко мед за привличане на насекоми. Пеперудата ще се придържа към лепкавата повърхност и няма да отлети.

Яйца, ларви и какавиди не се движат из стаята, те могат да бъдат унищожени само върху цветето. Има няколко рецепти за отърване от вредители.

 1. Разтворете супена лъжица сапунени стърготини в чаша топла вода. Покрийте зелената част с пяна, изплакнете след 2 часа.
 2. Към предишния състав добавете чаена лъжичка амоняк, технически или медицински алкохол, добавете вода, така че обемът на разтвора да е 0,5 литра. Съединенията с алкохол не могат да се задържат върху листата повече от 15 минути - след четвърт час изплакнете добре цветето.
 3. Изсипете чаша дървесна пепел в 5 литра вода, оставете да се запари за 4 часа. Добавете 50 г сапунени стърготини, разбъркайте добре и напръскайте цветето.
 4. Смелете 5 скилидки чесън в каша, изсипете чаша вода, оставете да вари 2 дни. Изцеждайте и пръскайте растенията всяка седмица.
 5. Покрийте почвата в саксията с хартия, разпределете кашата от чесън зъби върху нея. Покрийте храста с гърнето с найлонова торбичка. Дръжте растението покрито с пластмаса в продължение на 7 дни, като всеки ден се отваря за няколко минути за проветряване.
 6. В литър вода сварете около 20 г лук от лук, оставете го да вари за един ден и напръскайте цветята.
 7. Растенията, които не се страхуват от студа, могат да се държат няколко часа при температури под + 10⁰ C. Пеперудите и ларвите ще умрат, но яйцата ще оцелеят, така че след 10 дни ще трябва да повторите процедурата.

Ако използвате небрежно домашни средства, можете да унищожите цветето, тогава остава само да изгорите останките на растението, заедно с всички ларви и какавиди. За да умрат само вредители и зелените ви домашни любимци да останат живи и здрави, не забравяйте, че сапуненият разтвор не може да се задържа дълго върху листата. Филмът ще затвори устицата, ще наруши дишането и фотосинтезата. Ако използвате сапун, измийте разтвора внимателно и навреме. Не третирайте растенията с деликатни листа с алкохол, гледайте на малка площ как зелената тъкан реагира на разтвора.

Съвети

За да предотвратите изхвърлянето на разтворите от листата, добавете чаена лъжичка сапунена стружка към всеки литър от състава.

Грижа за стайни растения

Предотвратяване на вредители

Бялата муха обича топлия и влажен въздух, така че често се установява в оранжерии и оранжерии. Знаейки неговите характеристики, можете да намерите начин да предотвратите появата на вредители.

За да попречите на насекомите да живеят на стаите ви в цветя, вземете следните мерки:

 • изсипете вода от тавите;
 • не поставяйте саксиите една до друга, растенията не трябва да докосват листата;
 • пазете ново копие за първата седмица отделно от останалите цветя;
 • проветрете стаята;
 • ако използвате пръст от гората или от градината, стерилизирайте я.

Бялата муха обича почти всички представители на флората, но все пак има растения, които вредителят избягва. Можете да пръскате растенията от време на време с настойки от билки, които бялата пеперуда не харесва. За да подготвите композициите, можете да вземете:

 • глухарче;
 • равнец;
 • тютюн;
 • лук;
 • чесън.

Здравите, здрави растения могат сами да се борят с вредителите и инфекциите. Увеличете имунитета на вашите домашни любимци, създайте условия за тях максимално удобни за този вид: регулирайте температурата и влажността на въздуха, осветлението. Правилната грижа ще направи растенията силни и силни, не ги гладувайте, спазвайте режима на поливане и хранене. Не забравяйте за хигиенните процедури: периодично измивайте надземната част под душа или избършете листата с влажна кърпа. Преди "деня за къпане" прегледайте храста, отстранете всички болни и изсушени фрагменти.

Ако искате да имате цвете на закрито, не забравяйте, че поемате отговорност за жив организъм. Зелените ви домашни любимци могат да бъдат приятели помежду си, тогава двата вида ще се разбират добре в една саксия. Те могат да изпитват неприязън, тогава единият или и двата храста, които стоят до тях, ще изглеждат потиснати. Растенията също са гладни и жадни, разболяват се, умират. Те не могат да кажат с думи какво ги тревожи, те трябва да определят причината за дискомфорта чрез външни признаци. Осигурете на цветята добра грижа, предпазете ги от вредители, а зелените храсти с ярки съцветия ще изпълнят апартамента с красота и приятни аромати.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци