Правила за поливане на домати в поликарбонатна оранжерия и на открито

Съдържание


Доматите могат спокойно да се причислят към непретенциозни култури - те се развиват и дават прилична реколта, дори когато собственикът им обръща малко внимание. Въпреки това, такива „сираци“ носят лошо качество, качеството на плодовете оставя много да се желае. Знаейки как правилно да поливате домати в оранжерия или на открити легла, летните жители не събират само високи добиви. Навременната доставена влага помага за усвояването на хранителни вещества, защитава здравето на растенията и свежда до минимум необходимостта от използване на химикали.

Бурета за поливане на домати

Основните правила за поливане на домати

Лятните жители, които отглеждат домати в оранжерии и на открити лехи от много години, смятат, че доматите, отглеждани във влажна (приблизително 85-90%) почва, се развиват и дават пълноценни плодове. Трябва да се помни, че излишната влага влошава качеството на реколтата (напукване на плодове, голям брой безплодни цветя, податливост на болести).

За да се предотврати лишаването на реколтата от проблемите, свързани с недостатъчното или обезводняване, са разработени редица правила. Ако спазвате точно всички точки, доматите в леглата ще издържат с чест всички метеорологични тестове и ще благодарят на летния жител с отлични плодове.

Колко често трябва да се полива доматите?

Времето на процедурата на незащитени и оранжерийни легла е различно, поради специалния микроклимат на оранжериите.

Поливане на домати в открито поле

Честота на поливане на открито

Основното правило регулира честотата на поливане на почвените домати: рядко, но в изобилие. Спазването на този постулат е изключително важно през периода от засаждането на разсад до началото на формирането на първите яйчници. Необходимостта от напояване се определя само чрез визуален контрол: увисналата, леко потъмняла зеленина означава, че растенията се нуждаят от влага.

Колко пъти да поливаме домати, показва времето. Приблизително напояването се извършва за 3-4 дни, като се оценява съдържанието на влага в земята: горният й слой трябва леко да изсъхне между процедурите. Ако лятото се развали с валежи, честотата на подаване на влага се намалява.

Сортовите характеристики на културата също се вземат предвид:

 • за маломерните сортове поливането се намалява с началото на узряването и когато плодовете започнат да стават кафяви, те съвсем спират;
 • високите домати се поливат постоянно в един режим - на всеки 4 дни.

Размерът на консумацията на вода е 5 литра за нискорастящ храст, 10 литра за висок.

Първото напояване на разсад след засаждане на лехите се извършва само след 10-14 дни. Водата, добавена в дупката по време на засаждането, ще поддържа растението дотогава. Кореновата система, в търсене на източник на влага, ще се задълбочава, което ще я направи по-мощна, способна да снабдява растението с хранителни вещества без затруднения.

Оранжерийни домати

Честота на поливане за парникови домати

Препоръчва се поливане на парникови домати на всеки 3-4 дни, като на всеки от тях се дава по 5 литра вода. По-обилното напояване само ще навреди на растенията: изпаряващата се влага не напуска помещението, създавайки благоприятна среда за разпространение на гъбични инфекции.

Честотата на напояване и обемът на водата не зависи от височината на храстите и материала на оранжерията. Във филм, остъклен, поликарбонат или обикновена оранжерия, доматите се снабдяват с влага съгласно същите правила.

Когато организирате поливане за парникови домати, вземете предвид етапа на вегетативно развитие.

 1. След засаждането разсадът се подава в оранжерията с вода ежедневно в намалени дози, по 2 литра всеки под храст.
 2. Напълно вкоренените разсад се поливат след 3-4 дни, но в по-голям обем: има активен растеж на издънките и листата. Честото поливане позволява на корените да растат в близостната зона на лехите, поради това доматите ще бъдат слаби, болезнени. Периодът на напояване се определя от състоянието на почвата: горният слой, изсъхнал с 4-5 см, трябва да се напоява.
 3. При цъфтеж или залагане на плодове както излишната, така и недостатъчната влага са еднакво вредни - това води до изпускане на цветя, яйчници. Препоръчителната честота на водоснабдяване е веднъж седмично, 5 литра на храст. Ако почвата няма време да изсъхне между напояването според този график, интервалът се увеличава с 2-3 дни.
 4. Зреещи, придобиващи цвят домати се дават по-малко влага, в противен случай губят присъщия си аромат, вкусът се влошава. Напояват се на всеки 10 дни, количеството подадена вода е 5-6 литра на храст. Ако почвата не изсъхне, я поливайте 1-2 дни по-късно.
 5. След отстраняване на плодовете от дъното на храста количеството влага се намалява - 4 литра на растение. Основната част на листата вече е събрана, растежът на апикалните части е ограничен, следователно не се изисква много вода. За високите домати количеството поливане остава същото.
 6. Когато последните плодове на горните четки останат на храстите да узреят, те напълно отказват да напояват.

Поливане на домати в оранжерия

Каква вода да поливате домати - топла или студена?

Категорично е невъзможно да се напоява термофилна култура със студена вода, особено с необезпокоявана вода от чешмата - освен хлор съдържа много соли, което я прави неподходяща за напояване като цяло.

Дъждовната вода, затоплена от слънцето, е идеална за напояване. Ако е трудно да се съхранява, те защитават и омекотяват чешмяната вода. За да омекотите, използвайте природни средства - шепа оборски тор, малко количество компост, куп несеяни плевели.

2 щипки пепел, добавени към 10 литра вода, омекотяват водата за един ден, в същото време растенията ще получат допълнително хранене и защита от насекоми и болести.

Поливане на неопределени домати

Кога е най-подходящото време за поливане на домати - сутрин или вечер?

Ранните сутрешни или залез часове се считат за най-доброто време за поливане на всички градинарски култури. Но доматите имат свои капризи.

 • Поливането на домати в открито поле трябва да бъде вечер, когато топлината на деня отшуми. Поливането е най-приемливо 2-3 часа преди тъмно.
 • Водата се добавя към оранжерийните домати рано сутрин, когато има 3-4 часа преди топлината на деня. Водата ще има време да се абсорбира напълно в почвата и следователно промяната на влагата ще бъде минимална. Поливане на оранжерии вечер не само увеличава влажността на въздуха, но също така увеличава риска от развитие на гъбични заболявания. Също така растенията, които растат в защитена земя, консумират повече влага в обедните часове.

Поливна система за оранжерии

Трябва ли доматите да се поливат в студено време?

Състоянието на времето не влияе на честотата и обема на поливане на парникови домати, процедурата се провежда в съответствие с наредбите. Възможно е само да пренесете времето за поливане до средата на деня: до това време водата ще има време да се загрее достатъчно.

Това не е така на открито. Влагата, доставена в кореновата система на растенията, допълнително я охлажда, инхибирайки междутъканния метаболизъм. Ситуацията провокира развитието на различни заболявания, предимно гъбични. Следователно, колкото по-ниска е температурата на въздуха, толкова по-малко вода е необходима на доматите, до пълното прекратяване на поливането, докато топлината се върне.

Ако температурата на въздуха падне под 20 ° С и няма валежи, доматите се поливат веднъж седмично с топла (22-24 ° С) вода. При топло време 18-20 ° C е достатъчна температура на водата за напояване.

Методи за поливане

Няма голяма разлика в организацията на напояване на земята и парникови домати. Има няколко начина.

Поливане на млад доматен храст

Ръководство

Поливане от обикновени лейки с душ глава.Водата се излива изключително под корена, като се уверите, че почвата не е измита и капки не попадат върху листата.

Домати в оранжерията след поливане

От маркуча

За да се оптимизира напояването, каналите се изкопават в пътеките и по периметъра на леглата, където се подава вода, докато се напълнят всички депресии, което прави доматите блато.

Методът е удобен, но има редица съществени недостатъци:

 • водата стига до корените твърде студено, това може да доведе до падане на цветя, яйчници;
 • под храстите влажността на въздуха рязко се повишава, което в съчетание с ниската нощна температура увеличава риска от разпространение на инфекции;
 • често повърхността на почвата е покрита с гъста кора, което затруднява достигането на въздух до корените;
 • поливането от маркуч не е приложимо за оранжерии, тъй като влажността на въздуха след напояване е много по-висока от нормата.

Капково напояване с бутилка в градина с домати

Капково шише

Към всеки храст се добавя пластмасова бутилка, отстъпвайки на 15-20 см от нея, под ъгъл. Вратът със запушалката се задълбочава с 10 см, предварително се правят дупки 1–2 мм в запушалката. Дъното е отрязано, така че да е удобно да се добавя вода, оставяйки част от него за намаляване на изпарението на водата.

Броят на дупките в капачките и техният размер зависят от вида на почвата: за пясъчник са достатъчни няколко малки дупки, за плътна глина се правят 3-4 дупки с диаметър 2 мм. Специални приставки, които са се появили на рафтовете на градинските магазини, значително опростяват задачата.

Находчивите лекари са подобрили метода за напояване на бутилките, като са адаптирали използваните системи за интравенозна инфузия, за да доставят влага. За летни жители, които не са свързани с медицината, този метод може да бъде скъп, ако се засаждат голям брой домати.

Методът има много предимства:

 • влагата се подава директно към корените;
 • няма загуба на влага поради изпаряване;
 • по-малко вода се изразходва - това е важно за райони, които не са оборудвани с водопровод;
 • добавете вода по всяко време на деня;
 • горният слой на почвата остава сух, което предотвратява разпространението на гъбични заболявания;
 • може да се приложи течна превръзка, като значително се спестяват торове.

Система за капково напояване

Капково напояване на домати в оранжерията

Идеално решение за напояване на оранжерийните култури на всички култури, особено ако площта на оранжерията е голяма. Предимства на метода:

 • влагата навлиза в почвата директно към корените на доматите;
 • няма нужда да се взема предвид времето на деня;
 • възможността от ерозия на почвата е изключена;
 • възможно е да се прилагат превръзки едновременно с вода;
 • влажността на въздуха остава непроменена;
 • повърхността на земята остава суха, което предотвратява развитието на болести.

Устройството за капково напояване е система от маркучи с малки дупки, регулатор на водоснабдяването, резервоар. Много летни жители успешно използват не оранжерийни производствени системи в своите оранжерии, но ръчна изработка, което е много по-евтино.

Системите за капково напояване се инсталират и на открити легла.

Домати, узряващи в оранжерията

Възможно ли е изобщо да не поливате доматите?

Такава техника съществува и предпоставка за нейното развитие беше предположението, че редовното поливане забавя развитието на кореновата система в дълбочина. Смята се, че доматите, оставени на себе си, или по-скоро на корените си, в търсене на влага и хранителни вещества, ще растат активно, както се случва в естествената им среда. Такива храсти са по-силни, по-издръжливи, а плодовете по тях са по-вкусни.

За да отглеждате домати по безводна технология, важно е да разсадите правилно разсада.

 1. Ямките се пълнят с половин кофа компост, две шепи пепел, добавят се няколко кристала калиев перманганат, заливат се с 1/2 кофа вода.
 2. Долните 4 листа на разсад се отрязват и се поставят хоризонтално в дупката, ориентирайки върховете на север. Преди засаждането разсадът без земна кома се потапя в глинена каша и се поръсва със суха земя.
 3. Колчетата веднага се инсталират и разсадът се връзва към тях, суха земя се изсипва 5 cm.
 4. Засаденият разсад се полива обилно - по половин кофа за всяко растение

Летните жители, които са опитали този метод на своите парцели, предупреждават: понякога може да се сбърка с впечатлението, че растенията умират от жажда, но след известно време напълно се възстановяват и се развиват добре.

По този начин доматите се отглеждат дори на неподходящи за тях почви, ако подземните води не лежат по-дълбоко от 1,8-2,0 m.

Редовното поливане на домати трябва да бъде придружено мулчиране, така че по-малко вода ще се изпари, суха гъста кора няма да се образува в областта на корените, при екстремна топлина корените на растенията няма да страдат от прегряване.

Всички тези правила просто изглеждат сложни. Всъщност последователното изпълнение на тях е лесно за начинаещи, а резултатът със сигурност ще донесе радост и гордост.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци