Как да отглеждаме разсад от краставици у дома

Съдържание

Краставиците могат да се засяват на открито, но добивът ще бъде по-висок и плодовете ще се появят по-рано, ако бъдат засадени готови разсад. Ето защо за градинарите въпросът как да отглеждате разсад от краставици в никакъв случай не е празен. Междувременно у дома това може да стане по различни начини, дори и без земя. Основното нещо е правилно подгответе семе, а впоследствие се грижи добре за разсада.

Семена от краставици

Подготовка на семената

Закупените семена са добре обработени, така че не е трудно да ги подготвите у дома за сеитба. Друго нещо е, когато градинар иска да съживи същото разнообразие от краставици в лехите, които отглеждат в него миналата година. Тук го очакват различни опасности. Първо, вероятността да се получат същите краставици като миналата година от семената им е малка: най-вероятно ще бъдат получени зеленчуци, подобни на годината преди. Второ, преди засаждането те трябва да бъдат дезинфекцирани чрез накисване за известно време в 1% разтвор на калиев перманганат, за да се предпазят бъдещите разсад от различни заболявания.

По-нататъшните стъпки ще бъдат същите, независимо дали вашият семенен материал или закупен.

  1. Избор. Подготовката започва с отсяване на кухи семена, че няма смисъл да се засажда. Следващата процедура ще ви помогне да направите това: разтворете чаена лъжичка сол в чаша вода, потопете семена в разтвора - висококачествени семена, които лесно покълват, ще останат на дъното, а празните ще плуват.
  2. Втвърдяване. Навлажнени и подути семена преди засаждането първо се поставят в хладилник за 10 часа, след това се нагряват от батерията за 6-8 часа, което увеличава тяхната издръжливост.
  3. Накиснете. За да покълнат семена, те трябва да се накиснат. За да направите това, те се подреждат върху плата и се покриват с него, след което тъканта се потапя във вода. Важно е тъканта да остане добре хидратирана, но семената да не се носят във водата. Чрез покълване на семена, тяхната подготовка всъщност приключва.

Съвети

Най-лесният начин за покълване на семена у дома е на 3-4 години, въпреки че те се съхраняват до 10 години. Предварителното барботиране улеснява покълването, когато торбата със семена се постави в аквариума и компресорът е включен. Само тогава те трябва да се накисват.

Поливане на саксии със семена от краставици

Време за засаждане, състав на почвата

Кога да засадите разсад зависи от региона. На юг разсадът се засажда в началото на април, в централните - през втората половина на април, в по-северните ширини - в началото на май. Засадете разсад в открита земя нужда от 3-4 седмици, без да я преекспонирате у дома. Земята се загрява до желаната температура (18 градуса) на различни места по различно време, но трябва да се съсредоточите върху този параметър.

Почва за разсад По-добре е да купите краставици в магазина, но е възможно да го приготвите сами у дома. В идеалния случай тя трябва да се състои от 40% катран земя, 40% ниско разположен торф, 10% дървени стърготини и 10% оборски тор. Подходяща е и почвата, състояща се от 60% изгнил тор, 30% катран земя и 10% пясък. Колко почва да се подготви зависи от броя на разсада.

Почвата за отглеждане на разсад от краставици у дома е необходима преди засаждането на разсад, обогатете чрез добавяне на торове към него. За 5 литра почва, смес от 7 g суперфосфат, 4 g калиев сулфат, 3 g урея и 1 g магнезиев сулфат. Не струва много да се направи, колко отнема - зависи от броя на разсада.

Краставици издънки

Кацане

Семената, накиснати във влажна кърпа, покълват доста бързо. Обикновено три дни са достатъчни, за да може кълновете да достигнат дължина, равна на половин сантиметър. Това е достатъчно, за да започнете да засаждате семена за разсад.

Най-добре е да засадите покълнали семена в контейнер с диаметър около 7 см. Трябва да се има предвид, че разсадът ще трябва да бъде трансплантиран в открита земя и изваден от саксията, без да се повреди чупливите корени. Лесно отстраняване на разсад от пластмасови чаши, които са лесно достъпни. Следователно методът за отглеждане на разсад в чаши се счита за традиционен.

Преди да излеете почва във всяка чаша, трябва да направите дупка за оттичане на излишната вода, да изсипете дренаж на дъното, след което да го напълните с подготвена почва, оставяйки пета свободна: с разрастването на разсада почвата ще трябва да се напълни малко. В почвата трябва да направите вдлъбнатини с дълбочина около 2 мм с пръст и да поставите семена в тях, като поръсите с пръст. Засяването на семена от краставици за разсад е завършено.

След засаждането на семената, те трябва да бъдат напоени и покрити с пластмаса. Това създава парников ефект у дома. Чашките трябва да са под филма в продължение на три дни. В този случай температурата на перваза на прозореца или на мястото, където стоят чашките с разсад, трябва да бъде около 25 градуса. След отварянето на котиледоните се препоръчва да се понижи температурата с 5 градуса и да се осигурят правилни грижи.

Краставица за разсад

Грижа за разсад от краставици

Правилна температура, осветлението и поливането са „трите стълба” на правилната грижа за разсад у дома. Проследяването на разсад от краставици на първо място създава необходимия температурен режим: от 20 до 23 градуса. Ако температурата е по-висока от този показател, тогава разсадът трябва да се пръска по-често, а стаята трябва да се проветрява през деня. Ако температурата е под нормалната, фитолампите ще спестят. Те също ще помогнат за осигуряване на желаното ниво на осветеност.

При липса на светлина у дома, разсадът е силно разтегнат. Необходимо е да се засади в открита земя под ъгъл. Степента му на оцеляване намалява. Следователно трябва да има много светлина. 60-ватова лампа ще се справи със задачата при облачно време, в слънчев ден няма нужда от това.

Поливайте правилно разсада само с топла вода, като се стремите неговата температура да е около 25 градуса. Почвата винаги трябва да остане навлажнена, но вие също не можете да запълните разсада, в противен случай корените ще изгният и той ще умре.

Съвети

Като вземете малка бучка пръст, разточете топка от нея с пръсти. Ако работи, е добре, ако почвата се руши - няма достатъчно влага, ако се разпространява - има излишна влага в почвата.

Отглеждане на разсад от краставици у дома в торфени таблетки също се счита за традиционен метод. За разсад от краставици са необходими таблетки с дебелина 5-8 мм. Поливайки ги и чакайте подуване, просто трябва да засадите семена в тях. Таблетките могат да се поставят в пластмасов контейнер, като разстоянието между тях може да бъде минимално.

Тор за краставици

Тор

Тъй като разсадът расте, земята трябва да се излива в чашите. Препоръчително е да направите това два пъти, след като дръжката е значително удължена. Освен това, не забравяйте за храненето. Правилната грижа е немислима без нея.

Разсадът се подхранва 2-3 пъти. Първата порция примамка се въвежда, когато се появи първият лист. Появата на второ листо е сигнал, че е време отново да се приложи тор. Третият път разсадът се подхранва 10-15 дни след въвеждането на втората порция торове.

Торовете се продават в специализирани магазини, но е възможно и да ги направите в домашни условия. За 5 литра течност трябва да вземете 100 g тор от птици, 7 g суперфосфати, 3 g амониев нитрат и 4 g калиев сулфат. Този състав е идеален за първото хранене. За следващите концентрации на посочените вещества се удвояват.

Яйце

Нестандартни начини за отглеждане на разсад от краставици

Възможно е да отглеждате разсад у дома не само в пластмасови форми или торфени таблетки.Находчивите градинари измислиха много необичайни начини да направите това с минимални усилия и разходи.

Необходим е контейнер, който може да служи като контейнер, пластмасова бутилка, нарязана по дължината, плитка саксия за цветя. На дъното е необходимо да поставите полиетилен, върху него да изсипете дървени стърготини, предварително обгаряни с вряла вода, с шест сантиметров слой. В дървените стърготини се правят канали на разстояние 5 см една от друга. Семената се полагат в тях на всеки 2-3 сантиметра. След като дървените стърготини се поливат периодично, за да се поддържат влажни. Разсадът трябва да се подхранва правилно с лопен, който се разрежда с вода в съотношение 1:10. След няколко седмици разсадът се трансплантира в земята.

  • В пелени.

Ролята на памперса се играе от целофан, който се нарязва на квадратчета. Малко количество от подготвената преди това почва се излива в горната лява част на „памперса“. На него се полагат семена. След това дъното на филма се сгъва нагоре. След това левият ръб се сгъва нагоре и филмът се навива на руло. "Замятането" завършва с фиксиране на филма с тънка еластична лента. Остава леко да навлажнете субстрата в памперсите и да поставите ролките в пластмасов съд. Не е необходимо да оставяте разстоянието между тях. Грижата за тях е проста.

  • Безземен метод („в Москва“).

Ще ви трябва полиетилен и тоалетна хартия. Върху парчета полиетилен, нарязан на ширината на тоалетната хартия, той се побира на два слоя и е добре навлажнен. Това може да стане със спрей бутилка. Семената се подреждат по горния ръб на разстояние, разстоянието между тях трябва да бъде 4 см. Отгоре се покриват с друг слой тоалетна хартия. След това всичко се навива на рула, които се държат заедно с ластици за пари. Рулцата се поставят в съд с вода. Нивото му трябва да е ниско, максимум 2 см.

  • В черупката.

Има и друг начин за отглеждане на разсад у дома - в черупки от яйца. Не се различава много от отглеждането на разсад в пластмасови чаши, но има предимство: не е необходимо да изваждате разсада от черупката преди засаждането, достатъчно е да ги разделите. Това трябва да се прави внимателно, за да не се повредят корените.

Отглеждане на краставици на перваза на прозореца

Отглеждане на разсад на перваза на прозореца

Не всеки е щастливият собственик на 6 декара, но те също могат да отглеждат разсад от краставици на перваза на прозореца или балкона, за да прибират реколтата след това.

Първият етап на отглеждане на разсад на перваза не се различава от стандартния, но разсадът се трансплантира в големи саксии за цветя. Можете веднага да засадите покълнали семена от краставици в тях.

Когато има много листа по разсада, големите се отстраняват, така че да не блокират светлината, антените се връзват, като се поставят колчета в саксиите, като се окачва мрежа до тях. За да се появят бързо зеленчуците, след появата на единадесет листа, горната част се отрязва.

Изискванията за осветление, поливане и температурни условия не се променят. Важно е разсадът да е лек и топъл на перваза на прозореца. Ако перваза на прозореца е студен, поставете върху него дъска. Трябва да се погрижите и за липсата на чернови. Правилната грижа е ключът към получаването на богата реколта.

Отглеждането на разсад от краставици у дома, дори и на перваза на прозореца, е по силите на всеки, но резултатът ще бъде само ако семената са добре подготвени и самата сеитба се извърши в точното време. След това остава само да се грижи правилно за нея.

Можете да отглеждате разсад от краставици по различни начини: традиционен (в пластмасови чаши, използвайки торфени таблетки) и изключителен (например в памперси), който спестява място и пари. Можете дори да съберете краставици, като засадите разсад на перваза на прозореца.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци