Защо разсадът от домати се храни с урея и как да го направите правилно?

Съдържание


Отглеждането на домати е свързано с определени трудности - капризната култура изисква плодородна почва, изобилие от светлина и топлина. Само когато се създадат всички оптимални условия, растенията ще зарадват добра реколта. Правилната грижа е важен компонент за увеличаване на добивите и качеството на плодовете. Тя включва оптимално поливане, борба с плевелите и вредителите, отстраняване на излишните части от кълновете и, разбира се, навременното въвеждане на необходимите елементи.

Горна дресинг на домати

Горна дресинг на домати

Най-добрите минерални торове за домати са следните:

 • фосфор - спомага за укрепването на доматите, повишава тяхната устойчивост на неблагоприятни климатични условия;
 • калий - отговаря за вкусовите и цветни характеристики на плодовете, а също така повишава устойчивостта на гниене;
 • азот - определя растежа и развитието на растенията и е отговорен за качеството на културата.

Признаци за недостиг на минерали:

 • пожълтяване и падане на зеленина - почвата съдържа малко азотни съединения, а долните листа започват да отпадат, които са получили по-малко от това вещество;
 • оцветяване на листата в лилаво - липса на фосфор;
 • минимум цветя и яйчници показва липса на калий.

Някои признаци може да са свързани с неправилни условия на отглеждане за отглеждане на разсад от домати, следователно, преди да поставите диагноза, първо трябва да се уверите, че вашите предположения са правилни, и едва след това можете да нахраните липсващите вещества.

Азотно торене на домати разсад

Азотно торене

Това торене насърчава по-доброто развитие на разсад. Азотът се съдържа в различни концентрации в следните състави:

 • натриев или калциев нитрат - до 17,5%;
 • амониеви и амонячни превръзки - до 21%;
 • урея и амониев нитрат - до 46%.

Последната група се счита за основна за подхранване на градински култури. Използването на всякакъв вид дресинг трябва да се извършва внимателно, особено ако се използва за разсад. Прекомерното съдържание на азотни съединения намалява добива, намалява имунитета на доматите, а също така увеличава времето на зреене на плодовете. Липсата на елемент води до намаляване на броя на издънките, изтъняване на леторастите, намаляване на размера на листата на домати и други култури. При недостиг на необходимите връзки падат цветя и се наблюдава и лош яйчник.

Трябва да се има предвид, че колкото по-висока е концентрацията на азот в тора, толкова по-голям е окислителният му ефект върху почвата. Следователно поливането с "азот" или въвеждането на сух състав трябва да бъде придружено от мерки, които намаляват киселинността на почвата. Например, след добавяне на урея, можете да неутрализирате почвата с варовик, взет в 80% от обема на тора.

Суха урея

Основният азотен тор е уреята

Урея се счита за един от основните източници на азот за растенията, съдържа го в най-високата концентрация - около 46% (за сравнение, амониев нитрат - около 35%). Въпреки по-високото съдържание на азот, карбамидът, както се нарича още този тор, окислява почвата много по-малко от нитратите, поради което се използва за поливане или пръскане по-често.

Торът е бели гранули с добра разтворимост. Може да се използва на всяка почва, но е за предпочитане при добре овлажнена почва. Това се дължи на факта, че азотът от това съединение се фиксира по-здраво в почвата и по-малко се измива от валежите. Употребата на карбамид е придружена от задължителното запрашаване на земята за намаляване на азотните загуби.Всъщност под влияние на почвените бактерии карбамидът за няколко дни се превръща в амониев карбонат, който бързо се разлага под въздействието на въздуха. Поради тази причина не целият азот, предназначен за подхранване на кълновете, се използва по предназначение.

Уреята се използва за стимулиране на растежа на храстите, увеличаване на добива на домати и повишаване устойчивостта на определени заболявания. Горната превръзка може да се извърши или чрез поливане в корена, или чрез пръскане.

Важно!

Поливайки растенията с разтвор на карбамид, е необходимо да се предотврати попадането на състава върху листата. Това може да изгори деликатното листно острие и да увеличи риска от брашнеста мана от излагане на излишна влага.

Пръскане на домат

Как да използвам?

Торът може да се използва както като основен, така и като допълнително торене. Според инструкциите, използването на карбамид за домати се извършва по следната схема:

 • 5 - 12 g на 1 m се добавят към земята преди засаждането2;
 • по време на вегетационния сезон е необходимо да използвате 20 - 30 g на 10 литра вода - изсипете литър разтвор под всяко растение;
 • подхранването на културите чрез зеленина се извършва с работещ разтвор (50-60 g на 10 l), но той се използва в по-ограничени количества - около 100 m2 напръскайте само 3 литра от състава.

Тъй като доматените кълнове се нуждаят от малки количества азот, торенето с карбамид се извършва рядко и в малки дози. Важно е обаче да следвате инструкциите за използване на този тор, за да не надвишите съдържанието на азот в почвата.

Много летни жители, страхувайки се да не прекалят с тора, използват карбамид само за листно подхранване на домати. Веднага след като възникне нуждата от азот, те използват пръскане с разтвор на карбамид, за производството на който разреждат супена лъжица карбамид (около 20 g) в кофа с вода.

Съвети

Няколко часа преди торенето е препоръчително доматените разсад да се поливат обилно с вода.

Поливане на домати с разтвор на карбамид

Характеристики на употребата на урея

Пръскането с разтвор на карбамид е желателно вечер, така че да се абсорбира рано сутрин с роса. Препоръчва се също да използвате разтвора при облачно време.

Не се препоръчва използването на карбамид за хранене в периода на растеж на яйчниците. Неспазването на това условие може да доведе до интензивен растеж на страничните издънки, които консумират по-голямата част от хранителните вещества, консумирани от растението. В този случай плодовете ще бъдат лишени, което ще се отрази негативно на качеството им.

Правила за торене

 • Те се въвеждат в оптимални количества според нуждите: излишъкът може да навреди на кълновете.
 • Разтвореният тор се използва за поливане вечер.
 • След торенето си струва да анализирате състоянието на доматите, като отбележите някакви промени - въз основа на това променете дозировката нагоре или надолу.
 • Горната дресировка се въвежда и след трансплантация на разсад от домати на постоянно място.
 • Важно е да се разграничат задачите на подхранването с корен и листно хранене: вторият тип се използва, когато е необходимо да се получи бърз резултат.
 • Уреята се използва само за първи път, преди да се появят цветята; можете да я използвате в комбинация с фосфор и калиеви торове.

Важно е да не забравяме това постоянно хранене на домати разсад азотните торове подобряват външния вид на растението: стъблото се сгъстява, листата стават големи и яркозелени. Тази красота обаче има отрицателни последствия: доматените кълнове дават много малко яйчници и съответно много малко плодове, освен това с лошо качество. Затова си струва да се обмисли: растението се нуждае от допълнителна доза? По-добре е да се придържате към принципа: всичко е наред, но умерено - тогава разсадът ще бъде силен и ще има много красиви плодове.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци