Как правилно да поливате разсад от домати?

Съдържание


Внимателната грижа и правилното поливане на доматените разсад е в основата на бъдещата реколта. Ако растенията се поливат "с око", тогава в близко бъдеще те могат просто да умрат. Важно е също да се вземе предвид етапът на развитие на разсад. Например грижата за разсад на перваза на прозореца е коренно различна от поливането на възрастни домати в оранжерия. Нека да разберем кога и колко често да поливаме разсад от домати.

Какъв е рискът от неправилно поливане?

Неопитните градинари често използват недостатъчно вода. Това води до факта, че само горният почвен слой е наситен с влага, а долният изсъхва. Корените на доматите започват да се задушават, изсъхват и умират, докато почвата не изглежда суха навън. За да не се случи това, рядко се полага правилно разсадът, но обилно. Въпреки това и тук трябва да се внимава: ако растенията са препълнени с вода, тогава такива грижи ще доведат до недостатъчно снабдяване с кислород. В допълнение, високата влажност допринася за развитието на гниене. Дренажен отвор в контейнера с разсад ще помогне да се избегне това.

Доматено кълнове

Поливане на разсад

За първи път след засаждането на семена в почвата, попълването с влага се извършва на 2-ия или 3-ия ден след масовото покълване на домати. В този случай е важно водата да не попадне върху самите растения. Най-добрият начин за поливане на разсада е с малка лейка или чрез пръскане. В бъдеще почвата трябва да се навлажнява, докато изсъхва, за предпочитане не повече от 1 път седмично. Освен това, ако разсадът е разположен на перваза на прозореца, ще бъде правилно да поливате растението сутрин, защото земята се охлажда вечер и през нощта, а незрелите разсад могат бързо да се разболеят. Последният път преди бране почвата се полива за 1-2 дни, така че земята да има време да изсъхне малко и да е ронлива.

Разсад на домати в саксии

Как да поливам разсад след бране?

Ако грижата за разсада се извършва правилно, тогава на 7-10-ия ден след появата на разсад в домати, като правило, се появяват 2 истински листа. След това растението се гмурка (трансплантира се в отделен контейнер или по-голяма кутия). Първото поливане на разсад от домати след бране се извършва на 4-5-ия ден. В същото време правилно навлажнете почвата през палета. Този метод насърчава развитието на мощна коренова система, защото корените ще имат тенденция надолу към водата. След това трябва да поливате доматените разсад около веднъж седмично. След появата на 5 истински листа това може да се прави по-често - веднъж на 3-4 дни.

Поливане на домати в открито поле

Грижа за разсад на открито

Разсадът расте на перваза на прозореца за малко по-малко от 2 месеца, през което време те се простират до 30 см височина, след което се трансплантират в открита земя. Отглеждайте оптимално засадени разсад в оранжерия. Времето за излитане обикновено е първата половина на май. В този случай е важно засаждането да се извършва в предварително навлажнена почва вечер или в облачен ден. След това разсадът от домати не се полива в продължение на 2 седмици. След този период растенията се поливат по следната схема.

 1. Преди цъфтежа - на всеки 5-6 дни. Приблизителната консумация на вода е 5-6 литра на 1 квадратен метър. Поливането се извършва в корена или между редовете.
 2. По време на периода на цъфтеж обемът на водата трябва да се увеличи до 15 литра на квадратен метър, докато почвата трябва да се навлажни с дълбочина 20 см. Честотата на поливане е на всеки 3-4 дни.
 3. След като доматите започнат да дават плодове, при нискорастящите сортове консумацията на вода се намалява до 5 литра, а при високите сортове - до 10. Това ще помогне да се избегнат пукнатини и кафяви петна по зеленчуците. Освен това излишната влага намалява количеството захар, доматите стават кисели, воднисти.

Съвети

Когато напоявате доматите, уверете се, че водата не излага корените и не попада на листата.Водните капчици фокусират слънчевите лъчи, което води до изгаряния и развитие късен блясък.

Разсад на домати

Важни нюанси

Грижата за доматите е лесна. Все пак трябва да знаете някои моменти. Например, кога е по-добре да поливате разсада, каква трябва да е температурата на водата и т.н.

 1. Когато отглеждате разсад на перваза на прозореца, температурата на водата трябва да бъде най-малко 20 градуса, за домати в оранжерия - 24-25 градуса.
 2. Уверете се, че по време на напояването листата на доматите не са замърсени, тъй като те ще бъдат по-лоши за пропускане на слънчевата топлина.
 3. Най-добрата влага за домат е дъждът или разтопената вода. Ако няма такава, не забравяйте предварително да защитите чешмяната вода.
 4. Когато отглеждате домати в оранжерия, помещението трябва да се проветрява след всяко поливане.
 5. Ако говорим за това кога да поливаме засадените разсад, тогава е оптимално процедурата да се извърши рано сутрин. През деня влагата под парещите слънчеви лъчи бързо ще се изпари, а вечер се образува конденз в оранжерията. Ако времето е облачно, можете да навлажнете почвата по всяко удобно време.
 6. Растенията на перваза на прозореца трябва да се поливат правилно сутрин, но времето на деня на този етап от развитието не е толкова критично.

Съвети

За да получите корените повече влага, разхлабете почвата преди поливане. Можете също да го мулчирате със слама, компост или пластмаса.

Градина за поливане

Определяне на достатъчно поливане

Липсата на вода е критична само за младите растения. Корените на възрастен домат, отглеждан в оранжерия, могат да достигнат до 1,5 м дължина и на тази дълбочина винаги има запас от влага.

Така че, можете да определите недостатъчно поливане на разсад, растящ на перваза на прозореца, по следните начини.

 • Повдигнете контейнера. Сухата земя е много по-лека от мократа.
 • Обърнете внимание на цвета на почвата. Тъп нюанс показва, че горният слой на земята е напълно сух.
 • Следващият метод е по-точен, той ви позволява да определите съдържанието на влага в долния почвен слой. За да направите това, ви е необходима жица с дължина около 30 см с огънат край. Трябва да се закачи в земята до дъното, да се размърда малко и внимателно да се извади. Ако почвата на продълговата земя оцвети пръстите ви, тогава не трябва да поливате разсада.
 • Недостатъчното поливане може да бъде установено много лесно, ако в контейнера за разсад има дренажен отвор. Покрийте тавата със салфетка или вестник и когато почвата е наситена с влага, тя също ще стане мокра. Ако салфетката е суха, това означава, че грижата не се извършва правилно.

За да определите дали има достатъчно влага в доматения разсад в оранжерията, трябва да обърнете внимание на листата на растението. При дефицит на влага те потъмняват и след това изсъхват.

Обобщавайки, трябва да се отбележи, че доматите понасят по-лесно недостига на влага, отколкото излишъка от влага. Високата влажност, особено в оранжерията, допринася за развитието на болести на пасхар. В допълнение, честото поливане на повърхността на етапа на активен растеж на разсад води до необичайно развитие на кореновата система. Почвата трябва да се навлажни до дълбочина 10-15 cm.

Ако говорим за това колко често да поливате разсад от домати в открито поле, тогава е важно да вземете предвид сорта, възрастта и височината на доматите, както и способността на почвата да задържа вода. Тези фактори обаче ще повлияят само леко на грижите за растението. Ето защо можете спокойно да се придържате към горните препоръки. Полагането на подходящи грижи за вашите разсад ще осигури отлична реколта от вкусни и здравословни домати.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци