Как да засадите магданоз у дома на перваза на прозореца

Съдържание


За тези, които искат да се насладят на свежи зелени през цялата година, отглеждането на магданоз у дома на перваза на прозореца ще бъде истинско спасение. По подобен начин е възможно да се отглежда копър, спанак и други растения.

Тази култура е истинско хранилище на минерали и витамини. Така че, той съдържа витамини А, С, В и Е, както и магнезий, калций и калий. Употребата на това растение е възможно както за кулинарни цели, така и за лични грижи, поради съдържанието на витамин А. Магданозът може да се съхранява в хладилника и да се замразява. В това състояние е в състояние да запази полезни свойства до 1 година.

Отглеждането на това растение на перваза от семена не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Важно е само да знаете как се извършва кацането и да спазвате определени нюанси.

Къдрав лист магданоз

Сортове магданоз

Преди засаждането трябва да изберете сорта на тази култура. Почти всички сортове на това растение са подходящи за отглеждане у дома. Въпреки това, когато купувате семена, се препоръчва да се съсредоточите върху ранното узряване.

Какви сортове се продават в магазините?

  1. Къдрава листна. Тази култура се отличава с пищна и красива зеленина, както и приятен вкус.
  2. Обикновен лист. Това е сорт, който губи от първия вид магданоз в разкоша на своята зеленина. Това растение обаче съдържа най-голямо количество полезни витамини и минерали. Тази култура има богата коренова система. Поради богатия си вкус, той често се добавя към различни ястия.
  3. Корен. Този вид магданоз произвежда минималното количество зеленина. Листата му са доста жилави и не много богати на вкус. Този сорт е ценен заради мощните си корени, които приличат на моркови. Този сорт най-често се използва за приготвяне на домашни приготвени супи и супи.

Съвети

Когато купувате този или онзи сорт, е важно да вземете предвид следния нюанс: при кореновите сортове и корените, и листата са подходящи за храна, а при листните сортове са подходящи само листата. Листните сортове обаче вече имат изключително малки корени.

Почва за засаждане на магданоз

Подготовка на почвата и засаждане на семена

Преди засаждането се препоръчва семената да се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат. За да направите това, те трябва да бъдат увити в марля и поставени в контейнер, и отгоре се излива разтворът. След това трябва да оставите семената сами за един ден. Тази процедура е необходима за стимулиране на появата на първите издънки на растението. Докато семената се обработват, струва си да подготвите почвата за засаждането им.

За отглеждане на магданоз на перваза е подходяща почва за теменужки. Тази саксийна почва е подходяща за засаждане на повечето зелени растения, включително магданоз.

Препоръчва се засаждане в дълги саксийни саксии или кутии. Засаждането в обикновена саксия на закрито няма да бъде добър вариант, тъй като няма да съдържа много магданоз.

Съвети

Ако не беше намерена подходяща саксия за засаждане на семената на растението, тогава можете да ги засадите в празни торбички за сок. За да направите това, такъв контейнер трябва да се изреже в центъра и да се изплакне с гореща вода, отдолу трябва да се направят дупки, за да се осигури циркулация на въздуха. След засаждането на семена в такъв домашно приготвен контейнер се препоръчва да го поставите в палет, така че излишната вода да потече в него след поливане.

След като семената престоят в разтвор на калиев перманганат за един ден, те могат да бъдат засадени в кутии или саксии. За да направите това, подготвеният контейнер трябва да се напълни с пръст и да се вдърпа в него. Засаждането трябва да се извършва на дълбочина около 2 см. Семената трябва да се поставят в жлебовете и да се поръсват с пръст отгоре.За да се осигури бързо покълване на семената, се препоръчва да покриете саксиите отгоре с филм и поливате почвата 2 пъти на ден.

Съвети

Преди да засадите магданоз в подготвени контейнери, се препоръчва да се изложи дъното им с експандирана глина. Неговият слой трябва да бъде направен на ниво 2-3 см. Разширената глина в този случай ще играе ролята на дренаж.

Разсад от магданоз в саксия

Грижи

След появата на първите издънки се препоръчва филмът да се отстрани от контейнера с почва. За да получите реколта на перваза на прозореца, е необходимо да осигурите на културата необходимите грижи. Тя трябва да включва ежедневно поливане и разреждане, докато растенията растат. Когато се грижите за реколтата, човек не трябва да допуска прекомерна влага в почвата или, обратно, да я изсушава. В идеалния случай земята е леко влажна. В противен случай растенията могат да започнат да изсъхват или, обратно, да гният. Трябва също така да се съсредоточите върху вътрешния микроклимат. При изключително сух въздух се препоръчва да се увеличи честотата на поливане.

Домашният магданоз също се нуждае от подхранване. Преди появата на разсад се препоръчва да се подхранва културата с азотно-калиев тор.

Магданоз на перваза на прозореца

Условия за отглеждане

За да отглеждате реколтата от магданоз на перваза на прозореца със собствените си ръце, е необходимо да се осигурят оптимални условия. За растежа на магданоз у дома е необходимо да се поддържа температурата на въздуха в помещението на ниво от +15 до +20 градуса по Целзий. При по-ниски температури културата може да започне да изсъхва.

Магданозът на перваза на прозореца се нуждае от добро осветление, така че цветът на зелените му да е наситен. Ако няма достатъчно светлина, листата на растението могат да избледнеят. Разбира се, в условия на апартаменти е почти невъзможно да се осигури същото ниво на осветеност, както на улицата. Следователно, изходът може да бъде осветлението на реколтата на перваза с флуоресцентна лампа. Също така вътрешният магданоз трябва редовно да се проветрява.

Важно е да знаете, че когато засаждате тази култура на перваза на прозореца, не бива да чакате бърза реколта поради бавния си растеж. Освен това растенията ще изискват редовни и старателни грижи. И ще бъде възможно да изчакате първата реколта едва след месец и половина след засаждането на семената в почвата.

Къдрав магданоз в саксии

Обобщаване

Направи си сам зеленчуци на перваза на прозореца ще бъдат полезни допълнения към домашно приготвените ястия. Домашните култури са достойна алтернатива на закупения в магазина магданоз. Вероятно почти всеки знае, че през зимата магазините могат да предложат разнообразие от груби и сушени зеленчуци. В допълнение, тъмнозеленият нюанс на закупения магданоз може да показва наличието на нитрати в неговия състав. Освен това няма да е толкова ароматен, колкото този, отглеждан у дома.

След като реколтата е прибрана у дома, тя може да се използва като подправка за добавяне към салати, супи и основни ястия. Магданозът е идеален и за украса на различни предястия.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци