Защо ви е необходимо поливане със суроватка за краставици и как да го направите?

Съдържание


На рафтовете на специализирани магазини за градинари и градинари има доста много препарати за хранене и лечение на културни растения. Но в опит да избегнат химическите торове, летните жители все повече се обръщат към домашните лекарства. Суроватката е един от наличните продукти, използвани в зеленчуковата градина. Знаейки как и кога да поливате краставици с него, можете не само да получите отлична реколта от силни чисти плодове, но и да спасите растенията от болести.

Бутилка млечна суроватка

Стойността на суроватката

Получената течност от ферментацията е млечна суроватка. Състои се от 95% вода, този остатъчен продукт съдържа значителни количества микроелементи, от които растенията се нуждаят през вегетационния период. Калций, калий, фосфор, магнезий, азот, аминокиселини, витамини в комбинация с млечнокисели бактерии могат да вършат чудеса в градината с краставици, когато се използват правилно.

Микрофлората на течността също играе значителна роля: млечнокиселите бактерии ускоряват процеса на разлагане на органичната материя в прости компоненти, които растенията могат лесно и бързо да асимилират. Освен това те потискат жизнената активност на вредната микрофлора - причинители на гъбични заболявания, особено брашнеста мана.

Не се препоръчва използването на серум в чистата му форма за подхранване и обработка на краставици: кисела среда ще промени рН на почвата не за по-добро, което ще се отрази негативно върху развитието на културата. Освен това, неразреден, той може да причини химически изгаряния на деликатните листа.

Приготвяне на дресинг от краставици

Как да приготвим разтвора?

За да получите хранителен разтвор, използвайте продукт, закупен в магазин или получен у дома чрез ферментиране на мляко. Основният разтвор за напояване на корени се приготвя от 1 литър суроватка и 10 литра вода, загрята до 23-25 ​​° C. За листна обработка се разрежда с вода 1: 3.

За да се засили ефектът от суроватъчното хранене, към изходния разтвор често се добавя малко количество йод или дървесна пепел.

Домашните животновъди са разработили специално решение, което допринася за бързото насищане на почвата с полезни вещества, подобрявайки структурата. За 200-литров варел ще ви трябва:

 • ферментирала захар и мая - 3 литра (приготвена от 100 г захар и малко парче жива мая за 3 дни);
 • птичи изгаряния - 1/2 кофа;
 • компост - 1 кофа;
 • пясък - 2,5-3 кг;
 • пепел - 1-1,5 кг;
 • копка земя - 3-4 кг;
 • серум - 1 л.

Компонентите се поставят в цев, смесват се, допълват се с вода, за предпочитане дъждовна или езерна вода, до края и се държат на сянка в продължение на една седмица. Те се въвеждат в земята, след разреждане с равно количество вода.

Опитните летни жители препоръчват различна рецепта. Пригответе хранителната смес в неметална бъчва. За 200 литра вземете:

 • трохи от хляб с мая - 400-500 г;
 • конфитюр (всякакъв, може да бъде захаросан или ферментирал) - 3 л;
 • краве или конски тор или птичи изхвърляния - половин кофа;
 • градинска земя - половин кофа;
 • нарязана трева, слама или листа - 1 кофа;
 • серум - 1 л.

Сместа се слага в бъчва, добавя се вода, разбърква се, оставя се седмица и половина да ферментира под навес. Разтворът се използва за подхранване с корени и листата, след като се разрежда с вода в съотношение 1: 4.

Рецепта за състава за стимулиране на повторната вълна на цъфтеж и залагане на краставици (на 10-литрова кофа):

 • серум - 2 л;
 • захар - 150 g

Листно превръзка на краставици

Как да се храним правилно?

Първото поливане на краставици със серум се практикува от възрастта на разсада - на етапа на 2 или 3 истински листа.Благодарение на това разсадът не се разтяга, тяхната податливост към заболявания, които засягат след засаждането в земята, на етапа на цъфтеж, се засилва.

В открита или защитена земя краставиците започват да се хранят 10 дни след засаждането на разсад в лехите. За всеки храст има 1 литър хранителен разтвор, който се излива на разстояние от основата на стъблото - около 50 см. Горната превръзка се прилага преди поливане, като се избират вечерни часове. Налейте, като внимавате да не попаднете разтвора по листата и стъблата, за да избегнете химически изгаряния.

Горната превръзка в земята се редува с листна. Съставът е предварително филтриран, за да се освободи от частици извара и други компоненти (когато се използват сложни състави), след това долните части на листата на краставицата се напръскват с помощта на фина пръскачка.

Листната превръзка на краставиците е полезна в хладен и облачен ден, когато кореновата система работи бавно поради ниската температура. Преди това повредените, изсушени, пожълтели листа и издънки се отстраняват от растенията и се събират достатъчно отглеждани краставици.

По време на цъфтежа и залагането на плодове за хранене се използва състав от следните компоненти:

 • основен серумен разтвор - 2 л;
 • пепел - 1 супена лъжица .;
 • мед - 5 с.л. л.;
 • йод - 10 капки.

Сместа се влива в продължение на 2-3 дни, след което се внася под корена.

Можете да храните краставици с суроватка през целия вегетационен период, тъй като тя не съдържа агресивни химически добавки, които се натрупват в плодовете. Оптималната честота на хранене е на всеки 10-12 дни. Ако вали веднага след пръскане на краставици или на следващия ден, има големи шансове да отмие формулата, преди да е усвоена. Препоръчва се повторно пръскане, когато се върне сухото време.

Пръскането на краставици е нежелателно през периода на цъфтеж: течността образува тънък филм върху повърхностите на растението, който деформира цветята, усложнява опрашването им.

Чаша суроватка

Противогъбичен серум

Ако лятото е дъждовно, с чести температурни промени или графикът за поливане на краставици е нарушен, на листата се появява сиво-бял цъфтеж - брашнеста мана. Серумът е чудесен за лечение на болести без използването на токсични химикали.

За лечение на краставици срещу брашнеста мана пригответе разтвор:

 • серум - 2 л;
 • ферментирали билки - 2 литра;
 • Лекарство ЕМ ("Байкал-1", "Сияещо") - 30 мл;
 • захарен сироп (може да се направи от сладко) - 50 мл;
 • течен сапун - 30 ml (може да бъде заменен с урея - 15 ml);
 • вода - 6 литра.

Съставките се смесват, оставят се да се утаят за половин час, след което засегнатите растения се напръскват със състава.

Понякога се използва различен състав:

 • серум - 3 л;
 • захар, разтворена в гореща вода (200 g / 1 супена лъжица);
 • ферментирали билки - 2 литра;
 • Лекарство ЕМ - 30 мл;
 • Ekoberin - 20 таблетки;
 • „Здрава градина“ - 20 таблетки;
 • течен сапун - 40 мл (или урея - 1 с. л.);
 • вода - 10 литра.

Разтворът се напръсква върху камшикови краставици, за предпочитане рано сутрин, докато росата изсъхне.

За профилактика и лечение на брашнеста мана се използва основен разтвор за листно хранене, към който 8-10 капки от обичайното аптечен йод... Лечението срещу гъбични заболявания започва през юли.

Лечението с мана се справя с използването на състав от три компонента:

 • серум - 3 л;
 • вода - 7 л;
 • меден сулфат - 10 g.

Съставът помага и при други заболявания, като фузариум, вирусна мозайка, бяло и сиво гниене, черен крак, антракоза, късен блясък, краста и др. Медният сулфат може да бъде заменен с йод или блестящо зелено. Агентът се прилага както върху листата, така и под корена, докато се хранят растенията.

Всеки разтвор за поливане или пръскане на краставици, приготвен със суроватка, е препоръчително да се използва незабавно.

Плододаване на краставици в оранжерията

Използване на суроватка в оранжерии

В затвореното пространство на защитени легла продуктът се използва за същите цели като в открито поле. Следните препоръки са взети под внимание.

 • Концентрацията на разтвора трябва да бъде с 40-50% по-слаба, отколкото при открита земя.
 • Кореновата превръзка се извършва веднага след поливането, като се използват поливни кутии с дълги тесни носове, така че серумните пръски да не падат върху камшика.
 • След обработка на краставици с суроватъчни разтвори, оранжериите трябва да се проветряват.

Отглеждане на краставици

Предимства и недостатъци на метода

Основното предимство на суроватката е нейната безвредност. За поливане и лечение на краставици, разтвори на негова основа се използват и през периода на плододаване, без да се страхуват да навредят на собственото си здраве. Още на следващия ден след пръскането можете да вземете краставици на масата.

Когато работите с остатъчен млечен продукт, няма нужда да използвате лични предпазни средства, разтворите се приготвят бързо, не се изискват специални контейнери.

Серумът, богат на витамини и микроелементи, напълно подходящ за растеж и развитие на краставици, е напълно самостоятелен: добавянето на други вещества е възможно, но не е необходимо. Наличието на киселини в състава му създава условия, неблагоприятни за развитието на патогенна флора.

Третирането на краставичните мигли със серум отблъсква значителен брой вредители от насекоми, предимно листни въшки.

Недостатъците включват следното:

 1. тънък филм, образуван върху миглите след обработка, не трае дълго, поради което често се извършва поливане и пръскане на краставици;
 2. серумът подкислява почвата, следователно са необходими допълнителни деоксидатори. Добавянето на пепел намалява киселинността на разтвора.

Един прост и относително евтин остатъчен млечен продукт (някои ферми продават суроватка на символична цена), ако се използва правилно, дава отличен ефект - добра реколта от вкусни краставици, взети от здрави мигли. Методът е особено ценен от поддръжниците на биологичното земеделие, тъй като използването на суроватка за напояване и пръскане не изисква въвеждането на други - химически - торове.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци