Принципът на действие и приложение на тора "Shining"

Съдържание

Привържениците на биологичното земеделие знаят, че растенията получават хранителни вещества от органични елементи, обработени от почвени бактерии и други микроорганизми. Именно за размножаването и възпроизводството на такива микроорганизми са създадени ЕМ препарати, един от които е торът "Сияещ". Препаратите от тази серия съдържат до петдесет разновидности на ефективни почвени микроорганизми (съкратено като ЕМ). ЕО в тези торове са изолирани от сибирските почви, поради което те са устойчиви на суровия руски климат.

Как работи блясъкът на торове

Работата на микроорганизмите

Защо имаме нужда от същите тези ЕМ? Всъщност има милиони микроби в почвата и без лекарствата за ЕМ. Но, първо, в лоша почва и дори изчерпана, буквално „убита“ от плуг и лопата, има значително по-малко бактерии, отколкото например на поляна или в гора. На второ място, бактериите също са живи същества и те замръзват, така че броят им в началото на пролетта е много малък. За да увеличите броя на микробите и да наситите почвата или компоста с тях, се произвеждат такива препарати.

Микроорганизмите изпълняват много функции:

  • фиксирайте азот от въздуха в почвата;
  • разлагат растителни остатъци и въвеждат органични вещества до прости съединения, асимилирани от растенията;
  • потискат развитието на почвени патогени;
  • увеличете количеството храна за растенията - същият хумус;
  • намаляване на почвената токсичност, борба с остатъците от употребата на химикали;
  • образуват антибиотици и други полезни вещества;
  • образуват полизахариди, увеличавайки агрегирането на почвата;
  • свързват тежки метали, намалявайки ефекта им върху растежа и развитието на растенията.

Обхват на торове Излъчване

Разновидности на ЕМ лекарства

Линията на торовете "Radiance" включва три препарата, различаващи се под формата на освобождаване, концентрация и, като следствие, зоната на тяхното приложение. Всички те са разработени в Новосибирск под марката BakSib на Научно-производствения център EM-Biotech, а от 2005 г. се произвеждат под марката Shining. Нека се спрем на кратко описание на тях.

Тор "Siyanie-1" или "BakSib K" се произвежда под формата на сух концентрат, достатъчен за приготвяне на три хиляди литра работен разтвор. Използва се за предсеитбена обработка на семена, напояване и листно подхранване на растенията, за компостиране на растителни остатъци, за пролетна подготовка на почвата и разлагане на растителни остатъци, прибрани в почвата през есента. Основното направление на лекарството е да подобри плодородието на почвата.

За сеитба на семена, отглеждане на разсад и други работи, свързани с началото на живота на растението, например при засаждане на картофи се получава тор "Shining-2" или "BakSib R". В състава на този препарат се използват главно анаеробни бактерии, поради което първо почвата се пълни с него, а след известно време сеитбата се извършва в подготвения субстрат.

За ускоряване на съзряването на компоста се използва препаратът "BakSib F" - тор "Сияещ-3". Произвежда се под формата на ензими, присадени на пшенични трици. В допълнение към компостирането може да се използва за премахване на миризмата от котлони и за обработка на кухненски отпадъци.

В допълнение към горното, има и лекарството "Shining-5", което се приготвя на базата на първото и второто "Shining" и се използва за предотвратяване на гъбични заболявания в растенията.

Как да си приготвим излъчване на тор

Приготвяне и използване на EM решения

За разлика от познатите на всички химически и биологични торове, препаратите, съдържащи микроорганизми, не могат просто да се разреждат с вода и поливат леглата. Необходимо е да се извърши набор от мерки за подготовката им за употреба.
За приготвяне на активния разтвор "Shining-1" е необходимо да се разтвори едно саше от лекарството в половин литър топла вода и да се остави да се вари за 24 часа. След това използвайте приготвения разтвор в съотношение 1: 100 за пролетна и есенна подготовка на почвата и 1: 1000 - за текущо поливане на растенията. Можете да съхранявате такова лекарство в хладилника (не във фризера) до две седмици.

Внимание!
Препаратите за ЕМ не трябва да се замразяват!

За готвене почва за разсад върху кофа пръст добавете половин чаша сух субстрат "Shining-2". След това земята се навлажнява и почиства в продължение на две седмици в затворен контейнер и целофанов плик за развитието на бактерии. Този процес трябва да протича на тъмно, топло място.

За да приготвите компост върху слой от натрошени органични остатъци с дебелина до тридесет сантиметра, изсипете субстрата "Shining-3" в размер на чаша за два квадратни метра. След това слоят се навлажнява и се поръсва с тънък слой почва. Няколко слоя правят това. Лекарството се добавя към предварително поставения компост през дупките, пробити в купчината с лост. Половин чаша от субстрата се изсипва там и се залива с вода. И в двата случая купищата се разсипват с разтвора "Shining-1" в размер на половин чаша на кофа и се покриват с фолио. След един и половина до два месеца, в зависимост от времето, компостът е готов. Като напомняне обикновено са необходими един или два сезона, за да компостът да узрее напълно.

Ефект на тора Излъчване

Ефект на приложение

Използването на ефективни микроорганизми повишава производителността на зеленчуци, горски плодове и овощни дървета. Качеството и вкусът на плодовете се увеличават. От въвеждането на компост, приготвен с "EM-koy", структурата и плодородието на почвата се подобряват.

Освен това общата гледка към градинския парцел става по-„оживена“ и привлекателна. Ефективните микроорганизми ефективно се грижат за нашето благосъстояние.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци