Как да оплодим теменужки за обилен цъфтеж: видове торове, инструкции за употреба

Съдържание


Използването на тор за теменужки ви позволява да постигнете висококачествен и буен цъфтеж. За хранене могат да се използват домашни лекарства и индустриални комплекси. Важно е не само да намерите подходящия тор, но и да го използвате правилно. Цветарите често редуват торене помежду си, но това трябва да се направи разумно. За да се възхищавате на буйната каскада от цветя, виолетовите също трябва да осигурят правилното ниво на осветление и оптимално поливане.

Теменужки при напояване с фитил

Промишлени торове за напояване на фитили

Теменужките са много чувствителни към колебанията при напояване. Ако изсушите субстрата, листата стават меки, увиснали, излишната вода причинява гниене на корените и последващата смърт на растението. Колекционерите в Сенполия трябва да намерят средно място. Най-доброто решение в този случай би било подреждането на напоителна система с фитил. Предимствата му:

 • улесняване на грижите за Saintpaulias;
 • осезаемо спестяване на време;
 • равномерна влажност на почвата;
 • възможността да се използват малки саксии за засаждане.

При правилно използване на напояване на фитили теменужките бързо събират пъпки и след това цъфтят обилно и дълго време. През зимата растенията се преместват от студен прозорец в стелаж, така че водата да не стане твърде студена. Също така е важно да изберете правилната дебелина на шнура, твърде големият диаметър на фитила ще доведе до преовлажняване на почвата.

При този метод на отглеждане купата на saintpaulia може да бъде много малка, тъй като всички необходими растителни вещества се извличат от хранителен разтвор на базата на водоразтворими торове. Почвата трябва да се направи възможно най-разхлабена чрез добавяне на разхлабващи компоненти към почвата за съхранение на теменужки:

 • перлит;
 • вермикулит;
 • кокосов торф.

Торената вода се излива в пластмасов резервоар с капак, в който се изрязват дупки за съдовете. Фитилът е направен от парче шнур с дължина 15-20 см. Върху кордата се полага в кръг на дъното на саксията, а краят му се спуска в резервоар с хранителен разтвор.

Между дъното на саксията и нивото на течността трябва да има разстояние 1,5 см. Когато почвата изсъхне, водата ще се издигне нагоре по фитила и ще навлажни субстрата. Като начало няколко растения се прехвърлят в такава растяща система. След като се уверите, че всичко е направено правилно, можете да започнете да отглеждате останалата част от виолетовата колекция по този начин.

Тор Fertika

Преди това торът Fertika беше познат на производителите на цветя под името Kemira. По отношение на състава и двете марки са пълни аналози.

Fertika Lux или Fertika Flower е подходяща за хранене на теменужки. Всеки от тези препарати съдържа всички необходими минерали в оптимално съотношение.

Използването на този тор стимулира образуването на пъпки, удължава цъфтежа, прави цвета на цветята и листата по-интензивен. Съставът не съдържа хлор. За теменужки при напояване с фитил разтворът се приготвя от 0,5 ч.л. прах на 10 литра вода. Препаратът е подходящ за подхранване на други стайни растения.

Тор Етисо за теменужки

Тор "Etisso"

Микронутриен тор "Etisso" се предлага в различни форми (капсули, таблетки, пръчици, прах). За напояване на фитили теменужки най-подходящ е течен концентрат. Освен микроелементи, "Etisso" съдържа и витамини.

В резултат на употребата на лекарството младите растения започват да се развиват много бързо и скоро цъфтят.Според наблюденията на производителите на цветя, ефектът се забелязва след седмица, те позиционират "Etisso" като най-добрият тор. За да приготвите хранителния разтвор, течният състав се използва в ниска концентрация. Само 3 капки от лекарството се добавят към 1 литър вода.

Тор Осмокот

Тор "Осмокот"

Лекарството се произвежда от американска компания, като при създаването му са използвани най-новите разработки. Форма на освобождаване "Osokot" - гранули, покрити с тънък полимерен филм. Под влияние на влагата микроелементите постепенно се отделят и подхранват корените на растението.

Гранулите се поставят в почвата преди засаждането на теменужките. 1 супена лъжица е достатъчна за литров съд. торове.

Тор Фаско за теменужки

Тор "Fasco"

Тор "Fasco за теменужки" се произвежда в течна форма. Съставът съдържа всички необходими хранителни вещества за активен растеж и буен цъфтеж на културата. Горната превръзка има достъпна цена и дълъг срок на годност. След прилагането на тора цветът на листата се увеличава, пожълтяването изчезва, започват да се появяват нови листа и пъпки. За коренна превръзка производителят препоръчва в инструкциите за употреба да консумирате 10 ml от лекарството на 1 литър вода. При напояване на фитил концентрацията трябва да се намали до 1 ml на 1 литър вода. Можете да измерите необходимата доза със спринцовка.

Тор за торове

Тор "Питърс"

Според производителя торът съдържа минимум помощни вещества. Той се основава само на важни макронутриенти и комплекс М77 (смес от микроелементи в хелатна форма, максимално достъпна за растенията). Ето защо теменужките бързо реагират на такова хранене и буквално оживяват за кратко време.

От цялата линия торове на Петерс, Peters Professional Blossom Booster е най-подходящ за цъфтеж. Използването му насърчава образуването на голям брой пъпки. Комплексът се отличава със съдържанието на повишени дози калий, магнезий и сяра. Приблизителната концентрация на веществото при разреждане с вода е 0,3 g на 1 литър.

Тор Бона Форте за теменужки

Тор "Бона Форте"

Специализиран тор за теменужки и бегонии се произвежда под търговската марка Bona Forte. Съставът му е балансиран по такъв начин, че препаратът да може да се използва за напояване на фитила. Подхранването е част от поредицата "ЗДРАВЕ" и е подходящо за отслабени растения. Освен макро- и микроелементи в хелатна форма, препаратът съдържа хуминови киселини, които са естествен стимулатор на растежа и имунитета на растенията.

Когато се прилага под корена, лекарството се консумира в пропорция 10 ml на 1,5 литра вода. За напояване с фитил концентрацията се намалява до 1 ml на 1 литър вода. Възможно е да оплождате теменужки със състав за обилен цъфтеж не постоянно, а чрез редуване на хранителния разтвор с обикновена вода.

Йодът като храна за теменужки

Домашни торове за теменужки

Не всички производители одобряват химическите торове и са готови да ги използват за своите Saintpaulias.

За да захранвате теменужки у дома с напояване на фитил, можете да използвате народни средства:

 • Сън чай. Използвана торбичка с чай се потапя във водата за напояване на фитил до получаване на златист цвят. Можете просто да добавите няколко чаени листа. Във всеки случай решението не трябва да е силно.
 • Кафе. Трябва да използвате кафе, приготвено от смлян фасул, а не незабавно кафе. Както в случая с варенето, разтворът за напояване на фитила трябва да е с ниска концентрация. Ще бъде достатъчно, ако водата не се оцвети твърде интензивно и запази прозрачността си.
 • Сладка вода. Захарният разтвор се добавя през зимата, когато наближава времето, през което теменужките излизат от хибернация. Сладкото хранене ще помогне на растенията да се събудят. Разтворът се приготвя от 1 литър топла вода и 1 ч.л. Сахара.
 • Йод. За да наторите теменужки, 1 капка йодна тинктура се разрежда в 1 литър вода. Горната превръзка ще повиши имунитета на растенията през пролетта в периода на активен растеж и след цъфтежа.
 • Витамин В Ампулата с препарата се разтваря в 1 литър вода и разтворът се използва за напояване с фитил. Не е необходимо постоянно да добавяте витамин. Теменужките могат да бъдат оплодени през пролетта и средата на лятото.

Народните лекарства определено няма да навредят на растенията. Ще бъде възможно да се прецени ползата от тях по външния вид на цветята, така че във всеки случай можете да експериментирате.

Капризните и деликатни теменужки се нуждаят от внимателно внимание и грижа за собственика си. Торовете ще помогнат в грижата за тези растения. Необходимо е да запомните не само необходимостта от използване на превръзки, но и за точното спазване на дозировката. Излишъкът от тор е още по-вреден за цветята, отколкото липсата му.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци