Как да обработваме ягоди с амоняк в началото на пролетта и защо е необходим?

Съдържание


Залогът на реколтата на всяка градина или зеленчукова градина е достатъчно количество хранителни вещества в почвата и защита от вредители и болести. Опитните летни жители са намерили оптималното решение, използвайки налични инструменти, които действат едновременно в няколко посоки. Едно от тези средства е воден разтвор на амоняк. Лечението на ягодите с амоняк е проста материя, но има своите тънкости.

Амоняк

Амоний в страната

Един прост фармацевтичен агент - 10% разтвор на амониев хидроксид - има уникално свойство: 82% от състава му е азот, който е толкова необходим за растенията в началния етап на вегетация. В същото време веществото не съдържа така наречените баластни вещества, които са абсолютно ненужни за растението, но се натрупват в неговите тъкани. Благодарение на баласта плодовете и зеленчуците натрупват нитрати, които влошават качеството на реколтата и представляват заплаха за човешкото здраве.

Когато се използва амонячен разтвор като азотен тор, важен хранителен компонент отива директно в тъканите на културата, тоест той се абсорбира бързо и лесно. Това дава възможност да се изостави използването на азотсъдържащи комплекси. В същото време използването на амоняк е възможно във всеки вегетационен период, включително засаждане и узряване на плодовете, тъй като разтворът на веществото е нетоксичен.

По отношение на ефективността амонякът е сравним с дървесната пепел - напълно естествен тор и лекарство едновременно.

Друго забележително свойство на амоняка като тор е, че азотът не се натрупва в почвата, тъй като разтворът се използва чрез пръскане върху листа. С други думи, ягодите не само ще увеличат листната маса, ще се угояват в ущърб на реколтата. Напротив, такова хранене допринася за активното формиране на дръжки.

Друго полезно свойство на амоняка е предотвратяването на появата на паразити, започвайки с невидими за окото микроорганизми - патогени (гъбични, вирусни, бактериални) и завършвайки с вредители, които развалят живота на растенията. Лекарството е особено ефективно срещу бръмбари, телени червеи, довгоносици, листни въшки, за да изплаши мравки, бенки, оси.

Важно е също така, че амонякът е химически алкално съединение и следователно употребата му освобождава летни жители от необходимостта редовно да добавят дезоксидиращи добавки. По-скоро напротив - изисква се от време на време да се подкиселява почвата, за което иглолистната постеля се използва като мулч.

Пръскане на ягоди с амоняк

Характеристики на обработка на ягоди с амоняк

Така че любимото ви зрънце редовно дава отлична реколта, то се обработва три пъти на сезон:

 1. В самото начало на пролетта, когато снегът се топи и се появяват първите листа. Лечението е насочено към защита срещу гъбични заболявания и ларви на вредители, презимували в стара зеленина и почва. В същото време Виктория ще получи начален азотен заряд за формиране на висококачествени листа и дръжки. Специалният смисъл на процедурата е, че тя може да се проведе при доста ниски температури, 5-10 ° C, когато биологичните препарати все още не действат, но паразитите вече са готови за действие.
 2. В края на цъфтежа. Пръскането ще помогне да се отървете от вредители, които не са оставили надежда да ядат вкусни плодове. На лоши почви се препоръчва междинно подхранване на горския плод по протежение на листата - на етапа на стърчащи дръжки.
 3. След прибиране на реколтата. Допълнителна порция азот е необходима за полагане на нови пъпки, подготовка за зимата.

При изключителни обстоятелства - изразени признаци на азотен глад, масово нашествие на вредители - разрешава се допълнително напояване на ягоди с амоняк. Обикновено се приготвя работен разтвор от 25-30 мл фармацевтичен амоняк и кофа с вода. Третирането се извършва с пулверизатор, като предварително е навлажнена почвата с чиста вода. По този начин можете да се отървете от неканени гости според нуждите, тъй като растението взема азот от амонячния разтвор точно толкова, колкото му е необходимо.

Ако трябваше да обработвате ягоди по време на узряването на плодовете, те трябва да се измият преди употреба, като се отстранят остатъците от активното вещество.

Ремонтантните сортове ягоди също се нуждаят от допълнителна обработка с амоняк. Поливането с разтвор от 40 мл фармацевтичен продукт и 10 литра вода се извършва след първата вълна на плододаване.

Разтвор със спрей от ягоди

Как да приготвим разтвор на амоняк?

Всяко третиране изисква приготвяне на разтвор с желаната концентрация, за да не навреди на храстите и бъдещата реколта и в същото време напълно да им осигури необходимите вещества.

За да напръскате ягоди с амоняк, пригответе следните разтвори:

 1. За първото лечение 40 ml алкохол и литър сапунен разтвор на базата на сапун за пране се приемат в кофа с вода.
 2. След цъфтежа напръскайте със смес от две супени лъжици (30 мл) от лекарството и 10 литра вода.
 3. Третият път се хранят с разтвор със същата концентрация като в началото на пролетта. Често на този етап към амоняка се добавят няколко капки йод за допълнителна дезинфекция на листата и почвата.

Ако рецептата съдържа сапун, първо се разтваря в литър вода, след което полученият разтвор се изсипва в голям съд с вода, разбърква се добре. Амонякът се добавя непосредствено преди преработката, така че летливото вещество да не се изпари, преди лятният жител да достигне до ягодовата градина.

Рецептата е за 10% разтвор на амоняк. Тъй като той се намира на пазара в други концентрации, може да се наложи преизчисляване при приготвянето на разтвора.

Поливане на ягоди с разтвор на амоняк

Как правилно да се справяме с ягоди?

Самата процедура не е трудна, но трябва да се вземат предвид няколко точки.

 • Ранната пролетна обработка се извършва след почистване на храстите от миналогодишните листа и други отпадъци, натрупани през зимата. Виктория се полива след прилагането на амоняк - разтворът ще отиде по-дълбоко в земята, убивайки вредната микрофлора и нематодите.
 • Удобно е да използвате обикновена градинска лейка, избирайки накрайник с големи дупки - по този начин разтворът ще стигне по-бързо до местоназначението си, амонякът няма да има време да се изпари. Можете да използвате пръскачка със спринклер. Това ще ви позволи да намокрите всички храсти с разтвора, включително стеблата и почвата под тях.
 • Поливането се извършва на влажна земя, за да се намали рискът от изгаряне на корените. Необходимо е също така да се разхлаби почвата, така че разтворът да проникне на дълбочина без забавяне.
 • Ако ягодовите лехи се дразнят от бръмбари (ларви на бръмбари), телени червеи, нематоди, вместо пръскане, често се използва директно поливане в корена. Всеки храст се нуждае от 1 чаша разтвор. Понякога се случва, че след такава процедура, храстите увиснат малко, но след това те бързо се възстановяват, цъфтят и дават плод перфектно.
 • За обработка се избира сух, безветрен ден, в идеалния случай облачен, за да не се изгорят надземните части. При слънчево време, за да не се забави обработката, лехите се поливат рано сутринта, така че листата и стъблата да изсъхнат до 10 часа.

Човек в респиратор

Техника за безопасност

В големи количества амонячните пари могат да доведат до отравяне, затова при работа с него спазвайте правилата за безопасност:

 • Разтворът се приготвя само на открито.
 • По време на поливането използвайте лични предпазни средства - ръкавици, очила, респиратор.
 • Ако за лечение на леглата се използва пръскачка, носете комплект защитно облекло.
 • Обработката на парникови ягоди изисква специално внимание.Извършва се само при отворени прозорци и врати, трябва да се носят очила и респиратор.
 • Не се препоръчва използването на вещества, различни от сапун и йод, заедно с амоняк.

Използването на амоняк, лесно достъпно евтино лекарство, напълно освобождава летните жители от използването на азотсъдържащи минерални комплекси, както и на различни химикали за премахване на вредителите. В същото време е гарантирано получаването на екологично чиста висококачествена реколта.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци