Как правилно и безопасно да обработваме картофи с Prestige преди засаждането?

Съдържание


Според статистиката около 60% от реколтата от картофи на частни плантации се губи поради поражението му от всякакви болести и вредители. Тази ситуация принуждава все по-голям брой градинари да търсят начини за защита на популярната реколта от пасхар и запазване на бъдещата реколта. Максималният ефект може да бъде постигнат чрез третиране на семена или посадъчен материал със специални препарати. Едно от тези лекарства днес е "Престиж", което предизвиква много спорове сред градинарите относно баланса на ползите и вредите на веществата, които съставляват неговия състав. Как правилно да обработваме картофи с Prestige преди засаждането? И страховете на летните жители от възможната опасност от лекарството за здравето са оправдани?

Престижна подготовка за картофи

Състав и действие на лекарството

"Престиж" се използва за предварително засаждане на картофи, за да се предпази от болести и вредители. Тоест, той има двоен ефект: инсектициден (борба с насекоми) и фунгициден (борба с гъбични заболявания).

Инструментът е в състояние да предпази реколтата от земни и почвени вредители, като:

 • мечка;
 • Колорадски бръмбар;
 • листовки;
 • листна въшка;
 • бълхи;
 • трипс;
 • тел;
 • молци;
 • Майски бръмбар (ларви).

Също така, действието на "Престиж" е насочено срещу причинителите на различни заболявания, предимно гъбични, като:

 • брашнеста мана;
 • мухъл;
 • гниене;
 • кафява ръжда;
 • краста;
 • септориаза.

Освен това дресингът има изразен антистрес ефект: картофът след като се издига осезаемо по-бързо, расте и се развива, активно образува силни издънки, по-малко се страхува от температурни крайности, топлина, липса на светлина и влага и дава по-висок добив. В същото време делът на клубените с атрактивна презентация също се увеличава, което е важно, ако културата се отглежда с цел по-нататъшна продажба.

Каква е причината за този ефект? Той се основава на две основни активни съставки - пестицида пенцикурон и инсектицида имидаклоприд.

Ако третирате картофите преди засаждането с Prestige, в почвата около грудките под влияние на почвената влага се образува вид защитно поле от активни вещества. Те се усвояват от кореновата система вече от почвата и се разпределят равномерно в цялото растение. Резултатът е, че реколтата е защитена от вредители и болести за дълго време.

Картофи в ръце

Спорове за опасностите на "Престиж"

Вредно ли е да обработвате картофи с това лекарство? От гледна точка на защитата срещу всякакви проблеми със заболявания или насекоми, тя определено е полезна (тоест е ефективна). Но няма еднозначно мнение дали химикалите се натрупват вътре в клубените и колко дълго се отстраняват от тях. Така че производителите (които, разбира се, се възползват от това, че техните продукти са търсени сред потенциалните купувачи) посочват, че след третирането активните вещества вътре в клубените се съхраняват в продължение на 2 месеца, след което се разпадат до компоненти, които са безопасни за нашето здраве и постепенно се отстраняват. В този случай защитният ефект продължава до 40 дни.

Инструкциите за лекарството казват, че това е вещество от токсичност от клас 3 (т.е. умерено опасно). Но в същото време, след 90-120 дни (което средно е вегетационният сезон на картофите), токсичните компоненти се отстраняват напълно от растенията и можете спокойно да ядете клубените, без да се страхувате от последствията. Дори младите картофи, според производителите, могат да се консумират 53 дни след обработката.

Проучванията, проведени в европейски страни, които са членки на Европейския съюз, обаче дават различни, не толкова безобидни резултати. Според тях имидоклопридът се разпада за около 80-200 дни (това зависи от различни фактори). Тоест, той остава в грудки до 7 месеца! Оттук следва, че не е безопасно да се обработват ранни сортове картофи с този дресинг. Както и да е, струва си да помислите за баланса на ползите и вредите. Освен това за целия вегетационен период Prestige не дава сто процента защита: ще бъдат необходими допълнителни лечения с други лекарства след декларираните 40 дни (и според отзивите на градинари, които са използвали Prestige, този период често е много по-кратък). Най-силно изразен ефект ще има само през първите няколко седмици. След това постепенно намалява, картофените насаждения могат да бъдат атакувани от вредители или огнище на болести.

Освен това, не отстъпвайте от факта, че цената на пречиствателя е доста висока (около 400 рубли и повече на пакет). Често цената е решаващият фактор при избора на дезинфектант. По-често това лекарство се закупува за употреба в големи обеми (например ферми).

Не яжте млади картофи, преработени от Престиж: много градинари отбелязват, че той има странен вкус и след готвене след известно време потъмнява. Тоест вредните химикали все още не са имали време да бъдат отстранени от него. Ето защо е разумно да се използват грудките само след края на сезона на отглеждане на картофи.

Обработка на картофи преди засаждане

Как да обработваме посадъчен материал?

Ако все пак изборът е направен в полза на "Престиж", тогава посадъчният материал може да бъде обработен с него както предварително (2-3 седмици преди засаждането на картофите), така и непосредствено преди засаждането в земята.

В първия случай третираните грудки остават за по-нататъшно покълване, а ако е необходимо транспортирането на маринования посадъчен материал, той се произвежда само в херметически затворени торбички или торбички, за да се елиминира рискът от отрицателно въздействие на химикалите върху околната среда.

Във втория, картофите могат да бъдат засадени в деня на обработка, но само след като клубените са добре изсъхнали, в противен случай разтворът няма да бъде абсорбиран в клубените и след засаждането веднага ще отиде в почвата. Това значително намалява ефективността на химичното вещество.

За да протича правилно обработката, картофите първо трябва да се подредят, като се отстранят развалените и повредени картофи (тъй като лекарството няма да ги излекува или „възкреси“), след което ги изсушете старателно, разнесете свободно върху филм и напръскайте обилно и равномерно с разтвора. Приготвя се в съотношение 1:20, тоест за 10 мл "Престиж" - 200 мл вода (обем за 10 кг картофени клубени). По този начин не е трудно да се изчисли съотношението на дезинфектанта към водата за повече или по-малко грудки.

Пригответе работен разтвор непосредствено преди употреба, като предотвратите съхраняването му в подготвен вид.

Ако засаждането не е мащабно (например засаждане на нов сорт за тестване), по-целесъобразно е картофите да се поставят в торбичка или мрежа и просто да ги потопите в разтвора, а не да ги пръскате.

Само цели грудки могат да се напръскват с лекарството! Повреденият или нарязан посадъчен материал не се обработва! Също така е забранено да се режат картофите след обработката преди засаждането: те трябва да останат непокътнати и в тази форма да попаднат в почвата.

Пръскайте картофи с Престиж преди засаждането

Помнете безопасността

Тъй като Prestige е токсично лекарство (макар и умерено), трябва да се спазват разумни мерки за безопасност, когато се работи с него, както и с всеки друг химикал.

 • Преди да започнете мариноване, трябва да се уверите, че филмът, върху който ще бъдат обработени картофите, не е повреден.
 • По време на работа трябва да се използва защитно оборудване (за ръце - ръкавици, за дихателната система - респиратор, за кожата - защитен костюм).
 • В стаята не трябва да има храна.
 • В процеса на обработка преди засаждане не трябва да ядете, да пушите, не се препоръчва да говорите.
 • В края на тези работи трябва да вземете душ, да измиете добре ръцете си със сапун и да изплакнете устата си.
 • Ако по време на пръскането е използвано нормално облекло, а не защитен костюм, се препоръчва да го унищожите.
 • Ако работният разтвор попадне в очите, изплакнете ги старателно под течаща вода.
 • Ако се появят признаци на отравяне, трябва да вземете сорбенти и да се свържете с клиниката, като вземете със себе си инструкциите за лекарството.

Има данни за мутагенни свойства на "Престиж", неговия ефект върху репродуктивните органи на човека, повишен риск от спонтанен аборт или раждане на дете с увреждания. Затова не се препоръчва на бременните жени да работят с него!

И така, "Престиж" е доста ефективна подготовка за обработка на картофи преди засаждане, способна значително да увеличи добива си, да подобри външния му вид, да го предпази от цял ​​набор от нещастия. Но трябва да го използвате правилно, според инструкциите и здравия разум: в дози, които не надвишават посочените, използвайки лични предпазни средства, поддържайки максимално време от пръскане на клубените до изяждане на новата реколта.

Коментари към статията
 1. Защо картофите да не се обработват предварително? Това е новина за мен, тъй като винаги обработвах среза и нямаше разлика в кълняемостта и резултата. Единственото нещо е, че нарязаните картофи трябва да се сушат в продължение на три дни, като преди това се потопи отрязаната страна в дървесна пепел или в циментов прах.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци