Как да пръскате домати с йод от фитофтора в оранжерия?

Съдържание


Фитофтора е най-неприятното доматено заболяване, което може напълно да унищожи дългоочакваната реколта. Особено трудно е да го управлявате, когато отглеждате любимия си зеленчук в оранжерия. Използването на химически средства е непопулярно, по-често от късна болест по доматите в оранжерията, летните жители използват обикновен фармацевтичен йод.

Домати късна болест

Какво представлява късната болест?

Късната болест е най-типичното заболяване на оранжерийните култури, свързано с нощника. Първият признак на инфекция е появата на кафяви петна по листата. Спорите на гъбата, безопасно оцеляващи дори при силни студове, се активират вече при + 10 ° C, заразявайки насаждения. Влажният микроклимат на оранжериите е особено благоприятен за бързото разпространение на патогена.

Борбата с болестта се превръща в почти основното занимание на летния жител. Упоритите спори, носени от вятър и вода, не могат да бъдат напълно унищожени, следователно собствениците на оранжерии са принудени редовно да обработват отделенията си, за да сведат до минимум загубите от късен пристъп.

Йоден разтвор

Йод в оранжерията

Едно от най-простите налични средства за справяне с неблагополучието за повечето летни жители е йодът - обща аптека. Използването на стотинка лекарство върху домати ви позволява едновременно да решите няколко проблема:

 1. потискат развитието на късна болест и други опасни заболявания;
 2. защита на растенията от вредители;
 3. за предотвратяване на изхвърляне на яйчниците при неблагоприятни метеорологични условия;
 4. повишаване устойчивостта на промените във времето;
 5. намалете времето на узряване на плодовете;
 6. увеличаване на реколтата;
 7. удължете срока на годност на пресни домати.

Фармайод

Оранжерийна обработка с йод от късен блясък

Навременната обработка на оранжерията - почва, стъкло, рамка, инструменти - е много важна за здравословна, висококачествена реколта на всяка култура. През есента те обикновено отстраняват всички растителни остатъци и обработват почвата с меден сулфат или други химически реагенти.

През пролетта е препоръчително да дезинфекцирате оранжерията с йодсъдържащи препарати, например "Farmayod". Това е готов домашен продукт, създаден специално за защита на растенията.

Производителят препоръчва обработка от "Pharmayod" в следния ред:

 1. Почистете всички структури от органични замърсявания с препарат с антимикробни компоненти.
 2. Пригответе работен разтвор със скорост 10 ml от лекарството на 1 литър вода. Разход за 10 m2 е от 1 до 3 литра, в зависимост от наличието на патогени и вредители през изминалия сезон.
 3. Напръскайте течността или навлажнете всички повърхности с гъба.

Разсипете почвата със същия разтвор, като използвате лейка с чести малки дупки. Ако миналият сезон се отличаваше с бързия цъфтеж на фитофтора, концентрацията за лехите се увеличава до 30 ml / 1 l. След 2-3 дни почвата се разсипва с състави, съдържащи полезни микроорганизми.

Лечението с оранжерия при късен блясък започва, когато въздухът се затопли до 10 ° С, за да се отрази целенасочено върху спорите на гъбичките.

В допълнение към потискането на фитофтора, използването на йод в отглеждането на домати помага за борба с причинителите на вирусни заболявания, значително намалява броя на колониите на трипси, нематоди и кърлежи.

Пръскане на домати

Как и защо да пръскаме домати с йод?

Пръскането на оранжерийни растения с йодни разтвори не само ги предпазва от вредното въздействие на гъбични, микробни, вирусни инфекции.Храненето на домати с йод (корен или лист) помага на растенията да преодолеят липсата на светлина, прави стъблата по-трайни, насърчава растежа на листата, без да се отразява на плододаването, самите домати узряват по-бързо, придобиват по-голям размер, с по-добри вкусови характеристики.

Положителният ефект се постига поради факта, че йодът подобрява усвояването на азота в почвата и въздуха от доматите. Това от своя страна ви позволява да намалите количеството селектор, което обикновено се използва при подготовката на оранжерийни легла за засаждане на разсад.

Третирането на семена с йод предпазва доматите в най-ранния етап от развитието им, повишава имунитета им и ускорява покълването. За 1 литър вода е достатъчна 1 капка фармацевтичен препарат при накисване в продължение на 6 часа.

Стандартният метод за защита от късен полъх и едновременно хранене на домати е пръскане с 4-5 капки йод, разтворени в 10-литрова кофа с вода. Процедурата може да се извършва на всеки 15-20 дни.

Когато се появят признаци на късна болест, се приготвя разтвор от суроватка (1 л), 3% водороден пероксид (15 мл), йод (40 капки), 10 л вода. Те внимателно се напръскват с растения, като не пропускат долните части на листата. Йодът убива гъбични спори, които вече са се уталожили върху доматите, а млечният продукт се утаява върху върховете, образувайки филм, непроницаем за патогени.

Когато е възможно, за домашен или фермерски продукт, който не е пастьоризиран, се взема за лечение на суроватка.

Можете да използвате обезмаслено мляко. Добавете 20 капки йод към 1 литър, разредете в 10 литра вода. Сместа може да се напръска на всеки 2 седмици.

Третият вариант е да използвате изварено мляко, кисело мляко или кефир. За половин литър от продукта вземете 10 капки йод и 10 литра вода.

За да се предотврати късната болест, се използва смесен разтвор на обичайните антисептици - 5 капки йод и 20 капки блестящо зелено се разтварят в 5 литра вода. Първият път се пръска 2 седмици след трансплантацията на разсад от домати в оранжерийни легла, повтаря се на всеки 14-15 дни. Обработката е важна в районите, където късната болест е редовен посетител.

Пръскането на домати с йод за предотвратяване на фитофтора не изключва, а допълва използването на традиционни настойки от разтвори на чесън, манган или сол.

Следният състав е подходящ за обработка на здрави домати:

 • 1 литър суроватка;
 • 1 капка йод.

Компонентите се смесват добре и се разреждат в 3 литра вода.

За добра настройка на плодовете и в същото време срещу късен блясък, цъфтящите домати се напръскват с този разтвор:

 • 300 ml инфузия от половин чаша пепел;
 • 1 литър суроватка;
 • 10 капки йод;
 • 5 литра вода.

Добавянето на малко количество сапун за пране към разтвори няма да им позволи да се оттичат, тоест ще намали консумацията им и ще повиши ефективността на действието.

Летните жители често заместват пръскането с по-прост, но не по-малко ефективен начин за хранене и предотвратяване на късната болест: няколко фармацевтични флакона с йод с отворен капак са окачени в оранжерията. 2 m2 оранжерии, една бутилка е достатъчна, за да снабди растенията с полезен елемент. Важно е обаче да запомните, че този метод ограничава времето на собственика в оранжерията.

Друг вариант е да накиснете използваните торбички чай с аптечен йод (2-3 капки за всяка) и да ги окачите над доматите със скорост 1 бр / м2.

Агрономите препоръчват преди пръскане на домати в оранжерия, изплакнете стените и елементите на рамката с бледо розов калиев перманганат.

Приготвяне на йоден разтвор

Кога да поливате домати с йоден разтвор?

Листната обработка на доматите се редува с корен, което също предпазва бъдещата реколта от късен блясък, помага в борбата с вредителите.

Доматите се хранят, докато отглеждат разсад. За разсад, който е образувал 2-3 истински листа, се приготвя разтвор от 1 капка фармацевтичен йод, 2-3 литра вода. Полива се върху леко навлажнена почва строго в корена. Стъблата на младите растения от такова оплождане ще станат по-силни, по-силни, цветните четки ще бъдат по-разклонени, т.е.цветя и съответно ще се образуват повече яйчници.

Вторият вариант за обработка на младите домати е да се смесят 2 литра вода и 1/2 литър мляко, да се добавят 2 капки йод и вода, така че течността да навлажни листата и субстрата.

Поливането на разсад с йоден разтвор се извършва не по-рано от 7-10 дни след първото хранене.

Ден преди засаждането на разсад, лехите се изобиват обилно със състав от 3 капки йод и 10 литра вода. Процедурата допълнително ще дезинфекцира почвата, ще помогне на разсад бързо да се вкорени на ново място. Третирането е подходящо за оранжерии и открит терен.

Следващото йодно подхранване се извършва 10 дни след засаждането на разсада в земята или по време на формирането на първия грозд на цветя. Приготвя се разтвор от 3 капки от лекарството и 10 л вода. 700 мл течност се изсипват под всяко занижено растение, 1 литър под високо, като се гарантира, че пролуките между храстите са навлажнени. Това е необходимо за допълнителна дезинфекция на почвата.

Узрелите домати също се оплождат с йод, поради което съхраняват много захари в плодовете. Най-простата горна превръзка е разтвор от 3 капки от лекарството и 10 литра вода, която се излива под корена.

По-ефективно торене, обогатяващо плодовете с витамин С, се приготвя от следните компоненти:

 • дървесна пепел - 3 л;
 • борна киселина - 10 g;
 • йод - 10 мл;
 • вода - 5 л.

Първо, пепелта се излива с гореща вода, влива се в продължение на 60 минути. След това добавете йод и борна киселина, добавете вода до 10 литра, оставете да вари за един ден. Концентрираната смес се разрежда с вода в съотношение 1:10 и доматите се напръскват. Съставът е еднакво добър за домати, отглеждащи се в оранжерийни лехи и на открито. При неопределени сортове такова хранене се извършва 2-3 пъти. Разходна норма - 1 литър на храст.

Пръскане на домати в градината

Възможно ли е да се хранят домати с йод извън графика?

Обикновено регулираното хранене напълно осигурява на доматите необходимото торене с микроелементи. Случва се обаче, че при правилно спазване на схемата на торене, растенията все още нямат йод. Това се определя от следните критерии:

 1. доказан сорт домати без видима причина образува няколко цветни групи;
 2. фазата на плододаване започва по-късно от обикновено;
 3. лош растеж на разсад;
 4. тънки стъбла, увиснала зеленина, цветът на зелените части е тъп, блед.

Въпреки че тези прояви често са придружени от други проблеми, внимателните летни жители веднага забелязват фини детайли от развитието на растенията и използват допълнителна подхранка, корен или лист, разреждайки 4-5 капки йод в кофа с вода.

Също така растенията се обработват извън часове, когато се открият симптоми на фитофтора, брашнеста мана, вирусна мозайка.

Йод

Какво още трябва да знаете за използването на йод в оранжерията

Черноземните, червеноземните, заливните почви са богати на йод, а подзолистите, кафявоземни, serozem почви съдържат много малко от него. Въпреки че повечето специализирани торове за домати съдържат йод, неговото количество е случайно и често недостатъчно, особено в региони, характеризиращи се с общ дефицит на веществото.

Летните жители трябва да вземат на борда някои от нюансите на обработката на домати с йодни разтвори.

 • Йодът се измерва със стандартна медицинска пипета.
 • Разтворите за поливане или пръскане се приготвят от вода без хлор.
 • Обработката на оранжерията, почвата в нея и доматите с йодсъдържащи препарати се извършва в респиратор и очила с отворени врати и отвори.
 • Температурата на разтворите за пръскане не трябва да бъде по-ниска от 25 ° С, температурата на въздуха не по-ниска от 20 ° С.
 • Доматите се пръскат рано сутрин или при облачно време; за незащитени лехи също е важно отсъствието на вятър. Използват се пръскачки с фин връх на частиците. Сутрешното пръскане е за предпочитане, тъй като листата имат време да изсъхнат напълно от течните капки до вечерта. Това важи особено за оранжериите.
 • Без значение колко полезен е йодът за доматите, на етапа на залагане на плодове лечението с корен и листна маса с това лекарство се спира.
 • За домати, растящи на почви, естествено богати на йод, съдържанието на микроелемента за приготвяне на разтвори е намалено. Ако има малко йод в почвите, след ден-два се извършва предварително поливане с разтвор със слаба концентрация - 1 капка на кофа вода.
 • Вместо приготвяне на специални разтвори, йод може да се добави към традиционните превръзки, като се спазват препоръчителните концентрации. Трябва да се помни обаче, че той не може да се комбинира с други агресивни компоненти (калиев перманганат, киселинни или алкални компоненти, аспирин, трихопол и неговите аналози).

Ако въпреки всички усилия, късната болест е широко разпространена, пръскането се извършва на всеки 3-4 дни, като се използва състав, който включва серум, като не се забравя да се отстранят засегнатите листа и издънки.

Картофите са основният източник на късен блясък. За да се намали вероятността от спори на патогена да попаднат в оранжерията, леглата под него се разбиват, доколкото е възможно.

Строго погледнато, йодът не е горната превръзка в буквалния смисъл на думата - той помага на доматите да усвояват по-пълноценно хранителните вещества от почвата и въздуха. Много летни жители се справят без него, без да се оплакват от качеството на реколтата. Обработката на домати под корена и върху листата обаче с правилно подбран йодсъдържащ състав увеличава съдържанието на микроелемента в плодовете, което е несъмнена полза за хората, особено в региони, където този важен микроелемент е в недостиг.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци