Как и кога да използваме "Фитоспорин М" за обработка на домати?

Съдържание


Късната болест е често срещано заболяване на доматите. Особено обидно е пикът на увреждането на растенията точно през периода на зреене на плодовете: горещи дни, студени нощи. Опитните летни жители предпочитат Fitosporin M за домати като превантивно и терапевтично средство - той работи надеждно и ефективно.

Fitosporin M

Характеристики на лекарството

"Фитоспорин" е биологичен фунгицид, базиран на спори и клетки на полезни почвени микроорганизми. Бързо и лесно навлизайки в съдовата система на култивираните растения, фитоспорите инхибират развитието, активността и възпроизводството на патогенни микроорганизми, включително гъбата Phytophthora infestans Mont. Де Бари е причинителят на късната болест.

Вътрешната индустрия предлага лекарството в три форми - прах, течност и паста. По отношение на степента на влияние върху паразитната микрофлора формите не се различават една от друга. Цялата разлика се състои в методите за приготвяне на работни решения.

Ценни качества на "Fitosporin":

 1. Биофунгицидът запазва свойствата си в температурния диапазон от -20 до + 30 ° C.
 2. Няма фитотоксичност - култивирани растения, плодовете им остават безвредни за хората и повечето опрашващи насекоми.
 3. Използва се на всички етапи от развитието на растението - от обработката на семената до зреенето на плодовете.

Ако в лятната вила има пчелни кошери, пчелите не могат да излитат по време на обработката, тъй като лекарството представлява заплаха за тях (клас на опасност 3).

По отношение на човек "Фитоспорин" е класифициран като 4-ти клас на опасност, цялата работа с него се извършва с минимален набор от лични предпазни средства - необходими са ръкавици, очила и марлена маска за защита на дихателната система.

Работният разтвор за домати се приготвя в съответствие с инструкциите за употреба.

Фитоспорин на прах

Прах

За да се накиснат семената, разтворът се приготвя от 1,5 g от продукта (половин чаена лъжичка) и 100 ml вода.

За пръскане на домати разтворете 5 g в 10 литра вода. Листът се обработва два пъти с интервал от 10-15 дни.

За дезинфекция на почвата на открити и защитени лехи - също 5 g / 10 l. Поливайте почвата 5-7 дни преди засаждането на разсад, обработете парникови структури.

Разтворът се приготвя 1-2 часа преди употреба.

Фитоспорин под формата на паста

От тестени изделия

Тестеният "Fitosporin" съдържа хумати. Основният разтвор се приготвя в съотношение 1 част от пастата към 2 части вода, дългосрочното й съхранение е възможно през целия сезон.

Преди употреба подгответе работен разтвор съгласно следните схеми:

 • предсеитбена обработка на семената - 2 капки от основния разтвор на 100 мл вода, време на експликация - 2 часа;
 • пръскане - три чаени лъжички концентриран разтвор се разреждат в 10 литра вода (или 20 капки / 1 литър за поливане и обработка на разсад).

Фитоспорин в течна форма

От течна форма

Произвеждат се няколко вида - за биозащита, съхранение и презимна обработка, но продуктите са абсолютно идентични по отношение на съдържанието на микроорганизми, те се използват по същия начин - обработват стайни растения, семенен материал, съхраняват плодове, зеленчуци, грудки, луковици от декоративни градински растения.

Разтворът се приготвя от 10 капки, разредени със 100 ml вода, консумирани незабавно.

Fitosporin M Reanimator

"Fitosporin M Reanimator"

Биофунгицидът, съдържащ Bacillus subtilis концентрат (основните активни микроорганизми), е обогатен с аминокиселини, фитоантибиотици, ензими, витамини. Използва се за лечение и възстановяване на домати със сериозни лезии:

 • 1:20 - разтвор за спрей в началния етап на лезията, повторен след 10 дни;
 • 1: 2 - при тежки лезии пръскането също се повтаря след 10 дни.

Разход на работен разтвор - 1 л / 10 м2.

Производителят препоръчва приготвяне на разтвори при стайна температура - от + 18 ° C. Бактериите губят своята активност при + 35 ° C. Контейнерите за готови течности трябва да са чисти, без остатъци от химикали, използвани преди.

Не толкова отдавна на пазара се появи тясно насочено лекарство, Fitosporin M Tomatoes. В допълнение към самия фунгицид, той съдържа комплекс от микроелементи, необходими за висококачествено узряване на плодовете. Когато се използва такова лекарство, торовете с микроелементи се изоставят, за да не се прехранва растенията.

Пръскане на домати

Как да пръскате домати с Фитоспорин М?

Ръчни пръскачки от различни модели се използват за пръскане на разтвора. Тъй като лекарството не харесва „квартала“ с химикали, опитни летни жители съветват биологичните продукти - фунгициди, инсектициди - да закупят отделно устройство, както и контейнер за разтвора.

Облачен ден без вятър и дъжд е подходящ за обработка на отворени лехи. Времето на процедурата е сутрин, така че третираните растения да имат време да изсъхнат преди вечерта.

Преди да започнете работа, болните листа и плодове се отстраняват и унищожават, за да помогнат на полезните бактерии да спрат разпространението на гъбички в лехите и в цялата област.

Пръскането се извършва така, че най-малките частици от разтвора попадат не само върху външната повърхност на листата. Целите растения подлежат на обработка - от основата на стъблото до върховете на младите листа, включително плодове, развиващи се или узряващи, здрави части на растението. Те започват да действат от долните части на храстите, постепенно се издигат нагоре.

За по-добро сцепление на разтвора можете да добавите към него течен сапун (1-2 супени лъжици на кофа). Веднъж попаднали върху листата и стъблата на растението, полезните бактерии, съдържащи се в разтвора, веднага започват да действат, а филмът, образуван от сапунения разтвор, ще предпази повърхностите от проникването на нови паразити.

При сухо, ясно време пръскането се извършва на интервал от две седмици. Ако вали, се извършват допълнителни процедури: лечебният разтвор се отмива частично, в същото време се активират патогени. Летните жители, които отглеждат домати от дълго време, препоръчват да не чакат благоприятни условия за развитието на късен жлеб, а редовно да извършват превантивно пръскане през целия вегетационен период.

За да се постигне по-голям ефект при предотвратяване на заболяването, ежемесечно поливане на почвата под храстите се извършва с разтвор на "Fitosporin M". Понякога това напояване се извършва по-често - всяка седмица. В този случай не е необходимо да ги пръскате.

Пръскане на домати в оранжерия

Кога да обработваме домати в оранжерията?

Тъй като условията на затворената земя изключват отмиването на продукта чрез дъждове, третирането с Фитоспорин в оранжерията има няколко характеристики.

На първо място, не само растенията са обект на обработка. В началото на сезона всички вътрешни повърхности и детайли на оранжерийната структура се обработват с разтвор на лекарството. Седмица преди засаждането на разсад (засяване на семена), поливайте почвата.

Техника за обработка на почвата:

 • В зависимост от климатичните характеристики, оранжериите се отглеждат от края на март (в южните райони) до края на април (в райони с дълги зими).
 • Разход на разтвор - 5 l / m2.
 • Поливането се извършва с лейка.
 • Поръсете влажна почва със суха земя, покрийте с филмов материал.
 • След 3-4 дни леглата се отварят, за да изсъхнат.

Обработката на домати - разсад и възрастни растения - се извършва с обикновен разтвор не повече от веднъж на две седмици, ако ситуацията е спокойна. Ако признаци на заболяването се появят на някои храсти, пръскането се извършва седмично.

Възможно е да се използва "Fitosporin" в комбинация с повечето съвременни фунгициди, инсектициди, стимуланти, торове - химически и биологични.Изключение правят съставите за хранене с алкална реакция. Нежелателно е също така да се комбинира употребата на превръзки и видове лекарство, обогатено с микро- и макроелементи.

Лесният за употреба "Фитоспорин" се е доказал не само като средство за предотвратяване и борба с късната болест и други гъбични и бактериални инфекции. Лекарството насърчава подобреното усвояване на хранителните вещества от растенията. В борбата с доматените инфекции обаче използването на това лекарство означава да се извърши груба селскостопанска грешка. Дори супер лекарствата не освобождават летния жител от необходимостта да се грижи правилно за засадените зеленчуци.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци