Подхранване на ягоди с борна киселина по време на цъфтеж и плододаване

Съдържание


Използването на борна киселина за ягоди по време на цъфтежа е оправдано в случаите, когато има признаци на недостиг на бор по храстите. Елементът трябва да бъде добавен в точна доза. Излишъкът от всякакъв тор няма да доведе до нищо добро. Задължително е да се проучат процентите за въвеждане на определени средства, преди да се прилагат на практика. Правилното хранене определено ще подобри качеството на реколтата, ще удължи периода на плододаване и ще подкрепи имунитета на растенията.

Цветя и плодове от ягоди

Защо ягодите се нуждаят от подхранване по време на цъфтежа?

Цъфтежът е важен етап от развитието на ягодите. Качеството и количеството на бъдещата реколта зависи от правилното формиране на пъпките. През този период ягодите трябва да получават всички необходими микро и макро елементи. Когато прилагате превръзки, е необходимо да се вземе предвид:

 • състояние и възраст на растението;
 • климатични условия;
 • състав на почвата.

Днес има голям брой промишлени торове, но не всички летни жители им се доверяват. Много хора използват естествени превръзки, приготвени по народни рецепти. За тези цели се използват йод, калиев перманганат, амоняк, мая и някои други средства. Обаче също е невъзможно да се прехранва с ягоди, тя не харесва това. По време на цъфтежа торовете се прилагат само веднъж, въз основа на нуждите на културата.

Торовете, внесени в течна форма, се усвояват най-добре. Според правилата това трябва да стане на следващия ден след поливането или последния дъжд. Тор се прилага върху влажна почва, за да не изгори корените. Избягвайте получаването на хранителен разтвор върху цветя и плодове. Съставът се прилага в корена или се напръсква със стъблата и долните листа.

Възрастта на растенията също е важна:

 1. В годината на засаждане ягодите не се хранят, те имат достатъчно торове, положени в почвата при подготовката на лехите.
 2. На 2-ра година торенето с минерални и органични торове се редува.
 3. През 3-та година се използват само минерални комплекси.
 4. През 4-та година отново се използват органични и минерални добавки.

Признаци за недостиг на бор в ягодите

Признаци за дефицит на бор и излишък

Дефицитът на бор се проявява чрез следните симптоми:

 • Листата от ягоди започват да се извиват и отмират.
 • Понякога симптомът е деформацията на листните плочи, появата на суха граница по ръба им. Колкото и да се поливат такива ягоди, те винаги изглеждат леко увяхнали. Ако не добавите навреме торене, съдържащо бор, листата ще се влошат допълнително. В крайна сметка цялото растение може да умре. Ще се случи гниене на корен и отмиране на точката на растеж.
 • При не толкова силен недостиг на бор, дефицитът му се забелязва при образуването на малки яйчници. Броят на плодовете в този случай ще бъде много малък и вкусът на плодовете едва ли ще угоди. Ягодите ще се окажат воднисти с малко захар.

Излишъкът от бор от своя страна води до нарушен растеж на корените, а развитието на вегетативната част също се забавя. На листата можете да видите огнища на некроза под формата на жълти зони за изсъхване и червеникави точни изгаряния.

Прекомерното съдържание на елемента също е опасно, тъй като борът се натрупва в плодовете и може да причини отравяне след консумация на такива плодове.

За превантивни цели обработката на боровите ягоди се извършва през пролетта преди цъфтежа и на етапа на плододаване, когато плодовете стават доста едри. Дефицитът на бор е особено изразен на пясъчна и варовита почва, където се измива от почвата с вода по време на напояване.

Борна киселина

Подхранване по време на цъфтежа

За да се хранят ягодите с бор по време на цъфтежа, по-подходящ е листният метод - пръскане. Веднъж попаднали на листата, хранителните вещества се транспортират по-бързо в растителните тъкани. Този метод може да се счита за осигуряване на линейка с признаци на недостиг на бор.

Горната превръзка се приготвя от борна киселина чрез разтваряне на 2 g от лекарството в малко количество гореща вода и след това увеличаване на обема на работния разтвор до 10 литра. Практиката показва, че тази техника помага да се увеличат добивите с 30%.

Хранене на ягоди по време на цъфтежа

Ако в ягодите няма признаци на недостиг на бор, други средства могат да се използват за подхранване през периода на цъфтеж. Например:

 • Йод. Ще трябва да направите 3 пръскания на интервали от 7-10 дни, започвайки от момента, в който се появят пъпките. За приготвяне на разтвора се използват 7-9 капки йодна тинктура на 10 литра вода. Такова хранене не само ще насити растенията с йод, но и ще предотврати развитието на сиво гниене, особено ако времето е прохладно, влажно.
 • Манган, амоняк. По време на периода на отваряне на пъпките, разтворът на тези вещества не трябва да бъде твърде концентриран. Лечението с амоняк ще помогне да се изплашат оси и мравки от ягодовите храсти, а също така ще даде на растенията силата да цъфтят. Калиевият перманганат служи като източник на манган и в същото време предотвратява развитието на късен блясък, брашнеста мана и различни петна. За да приготвите състава за 10 литра вода, добавете 3 супени лъжици. супени лъжици амоняк и 1/3 чаена лъжичка кристали на калиев перманганат.
 • Дрожди. Тази превръзка се използва преди цъфтежа, когато върху ягодите започват да се образуват пъпки. Торенето може да се приложи втори път след прибиране на реколтата. За да приготвите хранителния разтвор, използвайте 100 g прясна мая на 10 литра топла вода. Сместа трябва да се влива в продължение на един ден. Под всеки храст добавете 0,3 литра такъв разтвор. Храненето с мая се извършва само в топло време, при ниски температури маята не работи.

Добре е през този период да давате на ягодите естествен органичен тор под формата на калиев хумат. Това вещество се извлича от торф. Торът се произвежда в течна форма. 10 ml концентриран калиев хумат се добавят към 10 l вода.

Хуминовите торове имат положителен ефект върху състава на почвата, допринасят за възстановяването на плодородния слой, подобряват имунитета на растенията и повишават адаптивните им възможности.

Калият служи за поддържане на здравословния вид на храстите и насърчава натрупването на захар в плодовете. Липсата на този елемент е показана с кафявите връхчета на листата.

Плодови ягоди

Торове по време на плододаване

При традиционните сортове ягоди периодът на активно плододаване продължава 2-3 седмици. Поправянето на градинска ягода дава 2 реколтни вълни. Последните плодове по него могат да се берат дори в края на септември. Растенията изразходват много енергия за формирането на плодове.

Торенето с борна киселина след появата на яйчника ще помогне за ускоряване на развитието на плодовете. За пръскане използвайте разтвор, приготвен от 10 литра вода и 1/3 чаена лъжичка борна киселина. Кристалите се разклащат предварително в малко количество гореща вода, тъй като са трудно разтворими.

На този етап естествените органични торове също могат да се използват като презареждане:

 • Пепел от дърво. Храненето с пепелен разтвор прави плодовете вкусни и ароматни. Торът се приготвя от 1 литър дървесна пепел на 10 литра вода. Съставът се използва за поливане.
 • Пилешки подправки. За да приготвите разтвор за 10 литра вода, добавете 2 литра извадка, разбъркайте старателно и оставете да се вари 3-4 часа. Готовият състав се излива върху ягоди в корена, изразходвайки 0,5 литра за всеки храст.
 • Инфузия на коприва. Напълнете кофа наполовина с накълцана коприва и я напълнете с топла вода. Съставът трябва да ферментира под капак в продължение на 5-7 дни. Периодично приготвеният тор се разбърква. Преди употреба инфузията се филтрира и се разрежда наполовина с вода. Инфузия на коприва се използва за поливане на корени. За всеки храст се изразходва 1 литър зелен тор.

Ако не добавите допълнителна храна по време на плододаване, плодовете ще бъдат малки и безвкусни. За да се усвоят по-добре хранителните вещества, те трябва да разхлабят почвата, улеснявайки достъпа на кислород до корените.

На етапа на цъфтеж и плододаване е по-добре да се храните с естествени средства, като не забравяте да спазвате дозировката. В този случай реколтата ще бъде качествена и безопасна. Това е особено важно за ягодите, тъй като плодовете често се дават на малки деца.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци