Как да отглеждаме и да се грижим за златен мустак в домашни условия?

Съдържание

Отглеждането на златен мустак у дома бързо набира популярност. На първо място, това се дължи на уникалния химичен състав на листата и издънките на цветето. Съдържащите се в тях биологично активни вещества са флавоноиди, а фитостеролите се използват активно за приготвяне на мехлеми, тинктури и отвари. Лекарствени форми на базата на екстракта от златните мустаци помагат да се отървете от кожни обриви, високо кръвно налягане, остеохондроза и ревматизъм.

Златни мустаци

Посетител от тропиците: скромен и грациозен

Съдейки по изобилието на саксии със златен мустак на первазите, растението първоначално е съществувало на територията на страната ни. Но това изобщо не е така - родината на цветето са тропическите гори на Южна Америка. В родните си пространства златен мустак може да порасне до 3 метра височина, издънките му се извиват около стволовете на дърветата и запълват кухините на скалистите пукнатини. У дома, при правилна грижа, леторастите, висящи от саксиите, растат до 1,5-2 м дължина.

Важно: ако цвете е засадено с цел получаване на лекарствени инфузии, трябва да се направи тест за алергична чувствителност, за да се избегне разочарование след употреба на лекарството.

Ако не се практикува ампелно отглеждане, тогава стъблата се нуждаят от силна опора. Ето отличителните черти на екзотично растение:

 • листата са редуващи се, тесни, дълги до 30 см;
 • външната страна на листа е светло зелена, вътрешната страна е тъмно зелена с бургундски оттенък;
 • от аксилите на листата поникват тънки кафеникави издънки (мустаци) с междувъзлия;
 • в краищата на междувъзлията има розетки от миниатюрни листа;
 • малки цветя се състоят от три венчелистчета с нежен люляк или розов цвят.

Златни мустаци

Родът Кализия от семейство Коммелинови има повече от 10 вида; у нас се отглежда само един от тях. Златните мустаци цъфтят изключително рядко, само сред усърдни развъдчици, за този процес той се нуждае от оптимални условия за грижа. Но ако цъфти ... Дори малка група разцъфнали цветя могат да изпълнят стаята с вълшебен аромат със сладки нотки.

Какво трябва да знаете за размножаването на ароматни кали?

След като златната мустачка приключи да цъфти, малки семена могат да бъдат събрани и засети. Но у дома образуването на пъпки е изключително рядко, така че този метод не е често срещан сред животновъдите. Растението се размножава лесно по следните начини:

 1. Наслояване с помощта на възрастен екземпляр.
 2. Резници с вкореняване под филма.
 3. Розетите се вкореняват в дестилирана вода.

При отглеждане на златна мустачка в оранжерията се използва методът за вкореняване на дълги издънки. "Уиски" на възрастно растение се поръсват с пръст и се поливат обилно. След две седмици корените ще се появят на издънката. Сега трябва внимателно да отделите вкоренената част на цветето и да го засадите на постоянно място.

Възпроизвеждане на ароматна калисия

Резниците се получават от издънка, която се нарязва на парчета, така че всяко парче да съдържа 3-4 междувъзлия. Те се засаждат в подготвена почвена смес от торф и пясък; с помощта на филм контейнерите за отглеждане се покриват и се оставят на стайна температура на светло място. Вкореняването ще се случи след няколко седмици.

Важно: резниците трябва да се поливат с изсъхването на почвата, а оранжерията трябва да се проветрява всеки ден и да се отстранява натрупаният кондензат.

Златните мустаци образуват много розетки в краищата на леторастите, които могат да се използват за размножаване у дома.Здрави големи розетки с къси стъбла се вкореняват перфектно в чаша вода. Необходимо е периодично да се сменя водата, за да се избегне гниене на ствола. След като цветето е развило мощна коренова система, разсадът се трансплантира за по-нататъшно отглеждане.

стрък златни мустаци

Тайните на правилната грижа

Посетител от тропиците е чувствителен към липсата на слънчева светлина. Ако саксията със златен мустак е в сянка, трябва да сте готови да извадите издънки. Стъблата и листата ще избледнеят, а цъфтежът не е в състояние. Растението се чувства отлично на первази, разположени от източната страна. Южната страна също е подходяща за златни мустаци, но при напускане ще трябва да засенчите цветето.

Влажният климат на историческата родина направи растението взискателно за висока влажност. Сутрин и вечер трябва да напръскате златните мустаци с мека, утаена вода с помощта на спрей. Саксията може да бъде поставена върху палет с малки камъчета и може да се излее вода - по този начин можете да направите, без постоянно да навлажнявате стъблото и листата.

Важно: когато извършвате седмично почистване, не забравяйте за листата на златните мустаци. Избършете ги с влажна кърпа и отстранете натрупания прах.

Веднага след закупуване на разсад, трябва да коригирате поливането. Пълното изсъхване на земната кома е неприемливо: златните мустаци може да не се възстановят от преживения стрес. Можете да поливате цветето по следната схема:

 • от средата на пролетта до началото на есента - 3-4 пъти седмично;
 • с появата на настинка - веднъж седмично.

Златните мустаци харесват, когато собственикът подкислява водата при поливане. Можете да направите това у дома с няколко зърна лимонена киселина или няколко капки пресен лимонов сок. Правилната грижа се състои в разхлабване на почвата под растението седмично. Това трябва да се направи внимателно, като се опитвате да не повредите деликатните корени.

Почви и хранителни добавки

Глинеста почва с леко киселинни стойности на PH е подходяща за засаждане на златен мустак. Почвата може да се вземе в специализиран магазин. Многофункционалният е добър. И най-добре е да приготвите сместа за саксия сами, като смесите следните съставки:

 1. Конски торф.
 2. Широколистен хумус.
 3. Речен пясък.

Почвата трябва да е лека, питателна. За да се предотврати застояването на влагата в зоната на поява на корените, на дъното на широка саксия трябва да се положат 3-4 см от всеки дренажен материал. Обикновената експандирана глина, яйчени черупки или парчета сфагнум ще свършат работа. Преди да добавите пясък, той трябва да се запали или обилно да се разлее с розов разтвор на калиев перманганат за дезинфекция.

кълнове от златни мустаци

Важно: не забравяйте, че почвата, събрана от вас под дърветата, може да бъде обитавана от ларвите на вредните насекоми, които са смъртоносни за корените на златните мустаци. Едночасовото печене във фурната ще помогне за решаването на този проблем.

С течение на времето почвата в саксията се изчерпва и растението се забавя. Златните мустаци се нуждаят от редовни хранителни добавки. Той реагира добре на въвеждането на органични торове, но това не винаги е подходящо в апартамент. Затова собствениците поглезят домашните си любимци със сложно хранене. Основното е, че те съдържат азот, фосфор и калий. През зимата не се изисква да се прилагат торове повече от веднъж месечно, а когато златните мустаци започват да растат през пролетта, количеството на торене трябва да се увеличи до веднъж седмично.

Болести и опасни вредители

Цветето е в състояние да сигнализира за недостатъци, когато се грижи за него у дома. Ако по листата са се образували кафяви петна, върховете им са пожълтели и изсъхнали, това означава, че собственикът прави нещо нередно. Това може да бъде:

 • прекомерно обилно поливане, което причини кореново гниене;
 • недостатъчно поливане;
 • сух въздух на закрито;
 • лошо торене.

След като преразгледа правилата за грижа за златен мустак, е необходимо да се намери и коригира грешката.

Важно: ако растението се отглежда като лечебно растение, тогава са необходими висококачествени грижи - само при такива условия максималното количество биологично активни вещества се натрупва в листата.

болно растение

Вредителите не са безразлични към лечебното растение, което охотно се заселва по деликатните му части. Цветето започна да губи тургора си, листата се свиват, падат, а издънките са загубили своята еластичност? Време е да потърсите неочаквани гости на златните мустаци. Като правило това са:

 • Трипс. Оформете колонии от вътрешната страна на листата.
 • Паяк акара. Червеният му сорт е особено разпространен.

Време е да вземете драстични мерки и да се насочите към инсектицида. Aktellik и Aktara, използвани за борба с вредители, са се доказали отлично. Тези лекарства са системни, растението трябва да се пръска веднъж седмично в продължение на един месец. Добра превантивна мярка срещу вредители са редовни прегледи за намирането им.

Златните мустаци са скромно и много грациозно растение. Трудно е да се оцени красотата му от пръв поглед. Освен това той не беше свикнал да привлича вниманието. Расте в ъгъл, с благодарност реагира на прости грижи, докато собственикът отделя много време за капризни цветя от колекцията си.

Ползите обаче са колосални. Може би първоначално цветарят не е планирал да използва лечебните свойства на растението. Но как да не ги използвате, ако гърбът ви боли, а необходимото лекарство расте на перваза на прозореца? Човек трябва само да протегне ръка, да откъсне лист и да го хвърли в гореща вода.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци