Трудно ли е да се грижим за Hawortia у дома?

Съдържание


Под парещите лъчи на безмилостното африканско слънце земята се напуква и камъните се пукат. Изглежда, че непоносимата жега убива всички живи същества наоколо. Но това не беше така: пясъчната тишина и сивотата на скалистите пукнатини оживяват цветните звезди на Хавортия. Природата е надарила това миниатюрно растение с невероятна жизненост и го е научила да се адаптира дори и при най-тежките обстоятелства. Чудя се как се чувства екзотична красавица в комфортните условия на градски апартамент и колко трудна е грижата за Hawortia? Нека се опитаме да го разберем.

Haworthia в саксия

Как изглежда непознат?

В сухите пустинни райони на Южна Африка, откъдето идва нашата екзотична красота, могат да оцелеят само специални растения - сукуленти. Тяхната форма, цвят и структура са напълно определени от екстремните условия на околната среда. Многогодишният тревист член от фамилията Асфоделай Хавортия не прави изключение.

 • Стъблото му е късо или напълно липсва - ниският ръст (до 15 см) на растението намалява площта на изпарение и спестява влага.
 • Подутите, месести листа, събрани в розетки, са покрити с малки изпъкнали израстъци, които действат като улуци, насочващи дъждовната вода към корена на растението.
 • При някои видове листата са покрити с реснички, които предпазват повърхността от слънчево изгаряне и служат за събиране на конденз.
 • Разклонената хоризонтална коренова система позволява да се събира влага от повърхността, без да потъва в пясък или камениста земя.
 • Специалните пигменти, които предпазват от ултравиолетово лъчение, придават на този вид различни нюанси, от бледосиньо до червеникавокафяво.
 • Растението е защитено от малки животни с отровен сок, но не представлява заплаха за хората.
 • Цветя - малки и незабележими, разположени на много дълъг и тънък дръжка.

Съвети

Hawortia се отглежда поради красотата на листата, а цветята, които не са с голяма декоративна стойност, обикновено се отрязват, запазвайки силата на растението.

Интересен факт е, че по време на екстремни горещини или суша Haworthia задействат механизъм за самосъхранение, навлизайки в така наречения период на покой. Когато корените започнат да изсъхват, растенията почти напълно преминават под земята, оставяйки само "прозорци" на повърхността - полупрозрачни участъци по листата, през които влизат светлина и топлина, необходими за фотосинтеза.

Видове Haworthia

Растителни видове

Растението получи името си благодарение на известния английски ботаник Адриан Хауърт, който откри африканската красота пред света през 18 век. Оттогава мина много време, в природата бяха открити около 150 нови сорта и отгледани благодарение на усилията на животновъдите.

Най-популярните сред любителите на стайните цветя са следните сортове Haworthia.

 • Райе (Haworthia fasciata) - най-честият гост в домовете ни. Обемни бели точки, покриващи листната плоча, създават красиви ивици. Розетката е доста голяма за сукулентите - достига размер 15 сантиметра.
 • Перла (Haworthia margaritifera) - листата му са покрити с големи снежнобяли израстъци, наподобяващи перли, и са заобиколени от сериозна защита - по-скоро плътни, къси бодли. Интересното е, че цветето на растението не е бяло, както обикновено, но с нежен зелен нюанс.
 • Шах (мозайка) (Haworthia reticulata) - дебели изпъкнали листа, оградени с малки зъбчета и покрити с мрежест рисунък, растат на спирала, наподобяваща фантастично цвете.
 • Маргината (Haworthia marginata) - се отличава с необичайно красива розетка от листа: неестествено блестящи, подобни на пластмасови, те играят с цвят, плавно променяйки светлия нюанс в центъра до тъмен и много наситен в краищата.
 • Арахноид (Haworthia arachnoidea) - тънките дълги реснички изцяло преплитат листната плоча, правейки я да изглежда като бял пухкав помпон от детска шапка.
 • Джудже (Haworthia pygmaea) - сантиметрови груби листа се събират в изискана кръгла розетка.
 • Атрофуска (Haworthia atrofusca) - растение с екзотичен червеникав оттенък, което става полупрозрачно на ярка светлина.
 • Купър (Haworthia Cooperi) - леки кръгли листа с прозрачни жилки-прозорци образуват розетка. Дългите вили по ръба образуват вид плътна ресни.

Съвети

Раираната хавортия често се бърка с алое. Може да се различи по отсъствието на антени и наличието на груб модел от външната страна на листовата плоча, докато при алое листът ще бъде гладък и от двете страни.

Жълта хавортия

Домашно съдържание

В родината на Хавортия, в африканската пустиня, през деня температурата на въздуха достига + 70 0C, а през нощта може да падне до +100С и по-долу. Растението се крие от смъртоносната слънчева светлина в сянката на камъни, цепнатини или под сухи храсти. Валежите са рядкост и оскъдни тук. Капките от дъжд често пресъхват във въздуха, преди да се ударят в земята.

Сухият въздух и почвата са познато състояние за екзотична красота. Следователно, у дома, тя не променя предпочитанията си:

 • се чувства по-добре в топло помещение (оптималната температура през лятото е + 25-280ОТ);
 • не се страхува от зимния спад на температурата до +100ОТ;
 • изисква добро осветяване, но не понася пряка слънчева светлина;
 • тихо разпределя с овлажняване на въздуха и пръскане;
 • ще бъде благодарен за редовната вентилация, но без течения.

Съвети

Поставете саксията Hawortia от източната или южната страна на апартамента. През лятото може да се изнесе на открит балкон, а през зимата, когато дойде състоянието на покой, да се постави на добре осветено и прохладно място. Чернотата по листата е първият признак на замръзване на растението.

Хавортия

Правила за поливане и хранене

Как да се грижим за цвете, което не е приспособено към условията на висока влажност? За да не навредите на растението, струва си да се придържате към някои прости правила.

 • През лятото поливайте цветето веднъж седмично. Уверете се, че почвата е напълно суха между поливанията. Състоянието му може да се провери с помощта на сонда или да се определи от сянката на дренажа през дупките в дъното.
 • През зимата намалете поливането до два пъти месечно.
 • Поливайте на тънка струя, като се уверите, че водата не попада в центъра на изхода на листа, за да се избегне гниене на растението. Често се използва обикновена спринцовка за напояване на най-малките растения.
 • Използвайте само отстояла мека вода при стайна температура. Поради твърдата вода може да се появи специфичен сив цвят по долните листа.
 • Излишната влага трябва да се оттича от палета.

По време на вегетационния сезон растението се нуждае от подхранване. За да направите това, веднъж месечно си струва да оплодите почвата с всякакви средства за кактуси, като я добавите към водата за напояване. В този случай концентрацията, посочена на опаковката, трябва да бъде намалена наполовина. В есенно-зимния период на покой сукулентът не се нуждае от хранене.

Възпроизвеждане на Haworthia

Методи за размножаване

Никога няма много миниатюрни хавортии, особено ако сте страстни да съставите декоративни композиции. Поради това много производители се занимават с размножаване на растения у дома, още повече, че това изобщо не е трудно да се направи.

Първият метод за възпроизвеждане е с помощта на странични розетки, които се наричат ​​резници.

 1. Изваждаме майчиното растение от земята.
 2. Нарежете внимателно резниците.
 3. Веднага засадете издънката с корена във влажна почва.

Вторият начин е да използвате листови плочи.

 1. Отрязваме листа с остър нож или го отчупваме с ръце, като го дърпаме отстрани.
 2. Поръсете разреза с натрошен активен въглен или дървесна пепел.
 3. Оставяме детайла за 2-3 дни да изсъхне на сухо и добре проветриво място.
 4. След това го поставяме във мокър пясък до вкореняване, след което прехвърляме кълновете в земята.

Съвети

Корените ще се появят след 3-4 седмици. През цялото това време не можете да поливате рязането на листата.

Можете да си купите семена от Haworthia във всеки цветарски магазин. Но възпроизвеждането с тяхна помощ е много дълъг и трудоемък процес. Флористите го използват само за отглеждане на някои редки и недостъпни видове стайни растения.

Хавортия

Сочна трансплантация

При правилна грижа Haworthias живеят много дълго време: от пет до двадесет години. Естествено, през това време ще е необходимо да се трансплантира растението няколко пъти:

 • За млад храст тази процедура трябва да стане годишна, тъй като именно през този период кореновата система активно расте.
 • Възрастните растения променят почвата, тъй като тя се изчерпва - веднъж на две до три години.
 • Извършва се спешна трансплантация на haworthia с признаци на гниене на корена.

Преди трансплантацията е необходимо да направите малко подготвителна работа.

 • Изберете саксия за сукулент, като вземете предвид структурата на кореновата система. По-добре е, ако е малък керамичен съд, плитък, но достатъчно широк. Имайте предвид, че това цвете се справя по-добре при донякъде тесни условия.

Съвети

Не избирайте квадратни контейнери - те създават условия корените да се огъват под прав ъгъл, което води до тяхното напукване и загниване.

 • Подгответе земята. Можете да използвате готова почва за кактуси или сукуленти или да приготвите субстрата сами, като смесите тревна и листна почва, торф, хумус, пясък. Сместа трябва да бъде рохкава, пропусклива и да изсъхне бързо.

Сега можете да започнете трансплантация на растението.

 1. На дъното на саксията е задължително да се постави дренаж под формата на експандирана глина, малки камъчета или счупени плочки.
 2. Разстелете отгоре тънък слой от субстрата.
 3. Извадете сукулента от старата саксия, отърсете старата почва.
 4. Изследвайте корените за гниене. Отрежете подозрителните участъци с остро острие.
 5. Поставете haworthia в нов съд, поръсете слой от субстрата отгоре, без да го уплътнявате.
 6. Навлажнете леко.

Съвети

Тънък горен слой от малки камъчета ще предпази долните листа на сукулента от контакт с влажна почва.

Саксии с Hawortia

Какво трябва да е тревожно?

Havortia, втвърден от жаркото африканско слънце, рядко се разболява. Промяна във външния вид на цвете, спиране на растежа му и дори смърт най-често се причиняват от неправилни грижи по време на цъфтежа и покой.

 • Ако листата повяхнат и омекнат, преместете хавортия на светло, но леко засенчено място.
 • Навийте се и потъмнете на върховете - преместете саксията на по-топло място и я предпазете от течение.
 • Почернете или жълто - спрете да храните. Излишъкът от тор причинява промяна в цвета.
 • Потъмняването или набръчкването е първият признак на слънчево изгаряне. Защитете сочното си растение от пряка слънчева светлина.
 • Станете воднисти, почернете и загнивайте - спрете поливането за 2 седмици, докато почвата изсъхне.

Опасността за живота на растението възниква и в случай на заразяване с паразити. Особено вреден е червеният червеи - големи, до 5 мм, бели насекоми, сякаш покрити с прахообразен прах, могат да унищожат напълно кореновата система след няколко седмици. Затова при първите признаци на увреждане е необходимо да извадите болния Hawortia от земята и да го поставите в инсектициден разтвор за няколко минути. След това напълно заменете почвата.

Казват, че Haworthia расте бавно, защото дава всичките си сили и енергия за защита на здравето и благополучието на собственика си. Затова нека бъдем внимателни към малко и безкористно растение, което ни радва и защитава с екзотичната си красота.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци