Как да отглеждаме риган от семена у дома

Съдържание

Екзотичната подправка риган и обикновеният риган (Origanum vulgare), познати на много руски домакини, не са само сродни билки - те са един и същи вид растения, чиито листа се използват като подправка за пица, гръцка салата, а в чая се добавят ароматни цветя. Често се срещат и други имена: див майоран, зеновка, любител на пчелите, тамян. Около 55 вида принадлежат към рода Орегано (Origanum). Повечето от тях растат на брега на Средиземно море, някои в северните райони, където климатът е по-сух и по-топъл. Риганът е често срещано растение за централна Русия, популярно сред градинарите поради факта, че не изисква специални грижи.

Отглеждане на риган

Сортове риган

Разликата между ароматите на риган и риган е лесно обяснима: при представителите на семейство Яснотков, към които принадлежат и други популярни пикантни билки - мащерка, босилек, мента, градински чай - често има промяна в миризмата дори в рамките на един сорт. Представителите на това семейство често са лечебни растения и риганът не е изключение: стъблата и листата му съдържат витамини, танини, етерични масла и антиоксиданти. Помага при различни вирусни заболявания, понижава холестерола, действа като успокоително.

Поради многобройните си полезни свойства, риганът се отглежда широко като лечебно растение в САЩ. Но е възможно да се отглежда на открито с декоративна цел поради привлекателната зеленина и цветя и след това да се използва като ароматизираща добавка към чая или подправка за месни ястия. Дивият риган често се среща в топлите райони на гората, в низините, но не е необходимо да го търсите и изкопавате, за да го заселите във вашата градина. Ароматните билки от това семейство могат лесно да се отглеждат от семена.

Съвети

Ароматът на риган не само ще изпълни градината с аромат, но и ще помогне да се отърве от вредители, включително молци и хлебарки.

Има много нови сортове риган, които могат да издържат на суровия климат и са лесни за поддръжка и поддръжка. Те са в състояние да зарадват градинаря-любител с богата, стабилна реколта. Тези хибриди надминават дивите си съплеменници по ароматни свойства и изглеждат много по-спретнати и по-привлекателни на градинското легло. Всеки от тях може да се използва за различни цели: като лечебни билки, да се добавя към салати и месни ястия или като украса. Растенията се различават по размер, цвят на листа и цветя, височина на стъблото, форма на храст.

Руските животновъди са създали няколко сорта риган, които са устойчиви на температурни крайности и имат прекрасен аромат.

  • Карамелът е сорт с висок вкус и аромат на листа.
  • Белият риган е малък храст с малки бели съцветия.
  • Медовият аромат е компактен храст с лилави съцветия, които имат силна приятна миризма.
  • Надеждата е къс храст с изумрудена зеленина и лилави пъпки.
  • Феята е един от най-високодоходните сортове с тъмнозелени листа.

Чуждестранните животновъди са разработили много интересни сортове, които могат да се отглеждат в балконски кутии, саксии и на открито.

  • Сортът е компактен, тесен храст със златиста зеленина и снежнобяли ароматни съцветия.
  • Златният връх е малък храст с розови пъпки и малки листа със златни върхове.
  • Beauty Kent е декоративен сорт с необичайни съцветия от пискюл, цветът на който се променя от бял до люляк. Подходящ за композиции за съдове и контейнери.
  • Variegata е малък храст с пъстра зеленина с бял кант по ръба на листа.
  • Херенхаузен е немски, обилно цъфтящ хибрид с гроздове от люлякови съцветия.

Семена от риган

Отглеждане от семена

Риганът е непретенциозно растение, отглеждането му не създава трудности. Грижата за този вид се нуждае от минимално количество, риганът лесно понася суровите зими и расте добре през лятото, издържайки на суша и топлина. Тази трева предпочита неутрална почва, пясъчни глинести почви, в които има добър дренажен слой, са отлични. Заблатени, прекалено влажни зони трябва да се избягват. Засаждането трябва да се извършва в добре осветена зона, в противен случай растението няма да се развива добре.

Съвети

Отглеждането на риган е малко по-трудно да се грижи от отглеждания в семена риган. Младите храсти се нуждаят от редовно поливане, за да се вкоренят по-добре.

Отглеждането от семена чрез разсад е най-ефективният вариант за отглеждане на риган в домашни условия. Семената се засяват в предварително подготвени кошчета в средата на март. Ако сроковете бъдат спазени, растението ще цъфти през същата година. Но ако засаждането се забави до края на април, цъфтежът се отлага за следващия сезон. Контейнерите за засаждане трябва да имат дренажни отвори, тъй като риганът не понася застояла влага. За тази цел можете да използвате пластмасови чаши или контейнери за съхранение на храни.
Отглеждане на риган
Почвата е подготвена лека и питателна, с добавено малко пясък. Препоръчително е да го дезинфекцирате с розов разтвор на калиев перманганат или да го изпечете във фурната - тази мярка ще улесни грижата за растенията и ще помогне за предотвратяване на заболявания на разсад. Сместа се навлажнява, уплътнява се малко. В почвата, в която са положени семената, се правят малки бразди или дупки. Отгоре трябва да поръсите с малък слой почва, не повече от 1 см. След това кутиите са покрити с филм или торба, за да създадете парников ефект. Оранжерията периодично се проветрява, за да осигури на разсада свеж въздух, отстраняване на излишния кондензат и, ако е необходимо, допълнително навлажнете субстрата.

Когато се появят първите входове, филмът трябва да бъде отстранен и земята трябва внимателно да се навлажни. След като разсадът има втора двойка истински листа, те се гмуркат и седят в отделни контейнери. Засаждането на март разсад се извършва през май, докато разстоянието между растенията трябва да бъде най-малко 30 см. Риганът, получен от семена, засяти през май, се отглежда в лехи - те се засаждат на разстояние 20 см един от друг. Засаждането на такива треви в открит терен се извършва не по-рано от края на юли. Редките сортове риган са за предпочитане да се размножават вегетативно - чрез разделяне на храста, резниците или наслояването - за да се запазят характеристиките на майчиното растение.

Цъфтящ риган

Грижи за риган

Отглеждането и грижата за това ароматно растение е съвсем проста: младите разсад, получени от семена, трябва да се поливат и торят редовно. Горната превръзка се нанася 2-3 пъти на сезон, като се използват органични торове за това, например, разтвор на червица или птичи изхвърляния. Не е необходимо да храните храстите, отглеждани за декоративна градинска украса.

Препоръчително е да се разхлаби почвата около храстите и да се премахнат плевелите. На втората година от живота поливането е леко намалено - това помага да се поддържа нивото на етеричните масла в зеленината. На възраст от три години риганът може да расте самостоятелно; растението вече не се нуждае от специални грижи. При желание може да се извърши формираща резитба. Веднъж на всеки 5 години се препоръчва да се пресаждат храстите на друго място, като се разделят коренищата.

И така, риганът или риганът е ароматно растение с лечебни свойства. Може да се използва за украса на градината и като подправка за различни ястия. Засаждането на риган и грижата за него не причинява особени затруднения на любителите градинари.Най-добрият начин да придобиете това полезно растение на вашия сайт е да го отглеждате от семена.

Има много разновидности на риган от руска и чуждестранна селекция, които могат не само да запълнят градината с аромата на красиви цветя, но и да украсят цветни лехи, контейнери или висящи саксии. Много от тях се вкореняват добре на открито и могат да растат на едно място в продължение на много години, без да изискват специално внимание. В ранните години е достатъчно редовно да се поливат и наторяват храстите; след тригодишна възраст риганът може сам да расте на мястото.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци