Как правилно да отглеждате айстри чрез разсад?

Съдържание


Огромното цветно легло е поразително в своето разнообразие. По краищата има граници на ниски растения с малки пъстри съцветия, в средата има високи храсти, увенчани с големи буйни шапки. Необичайно богата палитра от цветове от снежнобял до почти черен. Някои цветя имат няколко нюанса: краищата са леки, а отвътре светят ярки цветове, сякаш декоративно фенерче е скрито в средата. Някои съцветия приличат на големи маргаритки: голям център е заобиколен от цветни венчелистчета. Други приличат на рози или божури, а под тях са издълбани зелени листа. Има растения, върху които висят топчета от игли, като многоцветни таралежи. Има големи и тесни, и махровидни и перовидни венчелистчета. Искате ли да създадете такава красота на вашия сайт? За да направите това, не е необходимо да купувате много различни декоративни растения, можете да засадите само астри.

Пеперуда на цвете астра

Кой е най-добрият начин за отглеждане на астри?

Има многогодишни и едногодишни сортове астри, трябва да обърнете внимание на това, когато ги засаждате. Многогодишните растения от семена излизат малки и слаби, вегетативното размножаване е по-подходящо за тези сортове. Такива растения не изискват много караница, отглеждането и грижата за тях е проста, но един и същ дизайн всяко лято може да стане скучен.

Едногодишните се размножават чрез семена, от момента на извършване на сеитбата около 4 месеца преминават към цъфтежа. Сеитбата на открито е възможна само в топлите дни, в средата на май и ще трябва да изчакате цветя до септември. Можете да засадите семена през есента преди зимата. В този случай почвата трябва да бъде суха и замръзнала. Зърната ще презимуват под снега, ще настъпи естествено разслояване и втвърдяване, след което астрите ще станат здрави и устойчиви на замръзване.

Много производители предпочитат да отглеждат едногодишни астри чрез разсад. В домашни условия е по-лесно да се грижите за разсад, лесно е да се контролират условията за поддръжка и развитие. Много заболявания от тези цветя трябва да бъдат хванати в самото начало, докато не избухне епидемия. В домашни условия е възможно да се инспектират листата и стъблата на разсад всеки ден и да се определи защо те пожълтяват или изтъняват. Когато пътувате до селската къща само през уикендите, можете да пропуснете времето и да дойдете, когато гъбичките са се разпространили в цветната градина.

Астер семена

Какво ще сеем?

Покълването на айстер семената приключва много бързо, когато купувате, погледнете датата и закупете само материали от последната реколта. Теглото често се изписва върху торбата, но броят на семената не е посочен и начинаещият цветар не знае колко храсти може да засади. Когато купувате, не забравяйте, че 1 g съдържа от 300 до 500 зърна и не купувайте допълнително семе. Ако се сеят през втората година, само половината от семената ще покълнат, а сеитбата през следващото лято ще даде само 30%.

Можете сами да приготвите семето. Изберете най-красивия и силен храст, оставете няколко централни съцветия върху него и изчакайте да изсъхнат. Венчелистчетата трябва да потъмнеят и да започнат да отпадат, а от центъра ще се появят малки пухчета. В сух, ясен ден отрежете цветята, които ще се посеете, и поставете целите неорязани центрове на сухо и топло място. Когато главите са напълно сухи, разклатете семената, увийте ги в хартия или платнена торба, подпишете името на сорта и ги съхранявайте. Често вали през есента, времето е постоянно влажно и е невъзможно да се изчака да изсъхнат тестисите върху храста. В този случай след рязане разделете главата на части и я изсушете разглобена. Семената са напълно узрели 40 дни след цъфтежа на цветята.

Съвети

Астрите в цветна леха лесно се опрашват.Ако искате да засадите свои собствени семена, заделете малки, далечни парцели за всеки сорт, там ще засадите семена. Ако искате да експериментирате, вземете семе от самия център на цветното легло, върху което растат айстри в различни сортове и цветове. Можете да завършите с напълно необичайно цвете.

Астър стреля

Сеитба на семена

Сеитбата може да започне в началото на април. Когато купувате почва в магазина, опитайте се да намерите специална почва за разсад от астри. Ако не можете да получите подходящия продукт, вземете почва за цветни култури и добавете към нея пясък в съотношение 10: 1.

Можете също да подготвите своя собствена композиция:

  1. торф - 4 части;
  2. градинска земя - 2 части;
  3. пясък - 1 част;
  4. пепел - 1 чаша на 10 литра от сместа.

Разбъркайте и пресейте получената почва, след това добавете 1 чаша перлит. Този компонент има способността да извлича излишната влага и когато почвата започне да изсъхва, постепенно овлажнява земята. Поставете почвата в двоен котел и загрейте за около час. Тази процедура ще убие гъбичките, които често нападат разсад от айстри. Ако не е възможно почвата да се запари, залейте я с разтвор на калиев перманганат или фунгицид.

Семената също могат да се заразят със спори, които причиняват черен крак и други заболявания на разсад. Преди да започнете сеитбата, мариновайте зърната в разтвор на фунгицид, концентрацията и времето за обработка трябва да бъдат посочени в инструкциите за препарата. Изсушете семето и го разпределете равномерно върху горния слой влажна почва. Покрийте върха с пясък с дебелина на слоя около 7 мм, той ще изсуши почвената повърхност и ще предпази разсада от гъбични заболявания. Покрийте контейнера с фолио без поливане: самият пясък ще изтегли влагата от долните слоеве. Можете да извършите стратификация: семената съхранявайте във влажна кърпа в хладилника през нощта и топло през деня, така че повтаряйте в продължение на няколко дни, докато се появят кълнове, след което зърната могат да бъдат засети в земята.

За покълване поставете кутиите със семена на топло място с температура от + 15⁰ до + 20⁰. Отворете посевите за проветряване за няколко минути всеки ден. Ако повърхността на пясъка изсъхне, напръскайте го с топла вода от бутилка със спрей. Разсадът ще се появи след около седмица.

Разсад на астри

Грижа за разсад Aster

Когато видите котиледонови листа да надничат от земята, отстранете филма и поставете насажденията на светло място. Астерите се нуждаят от правилна грижа: слабите разсад могат много бързо да се разболеят от черен крак, фузариум и други гъбични заболявания. Поливайте насажденията умерено. Коренът на разсад вече е нараснал дълбоко в почвата, сега не можете да се страхувате, ако пясъкът се окаже сух.

Внимавайте за всяка гъбична инфекция, изкопавайте внимателно болните екземпляри и ги унищожавайте или продължете да ги отглеждате отделно от здравите растения. Напръскайте останалите разсад с фунгициди и разсипете почвата с дезинфекционен разтвор. Ако сеитбата е извършена в оплодена почва, трябва да има достатъчно хранителни вещества преди беритбата; когато сеете в лоша почва седмица след появата на кълнове, трябва да подхраните разсада със сложен тор. Не се увличайте с азот, от него не се развиват пъпки, а буйни и големи листа.

Когато се оформи третото листо, можете да започнете да берете. Ако не искате да използвате закупена почва, пригответе я - същата, в която са засети семената, само че не е необходимо да пресявате. Добавете 1 супена лъжица към кофа с почва. лъжица сложен тор и смесете добре. Подгответе контейнери за разсад: касети, чаши, така че всяко растение да расте в отделен контейнер и да ви е удобно да се грижите за насажденията. Обърнете внимание на дренажните отвори: ако са блокирани от мъниста от пластмаса, почистете с нож или ножица.

Съвети

Ако използвате готова почва, изсипете я от торбата и внимателно потърсете големи бучки тор.Когато приготвяте пръст у дома, уверете се, че в почвата не попадат лепкави гранули. Такива натрупвания могат да изгорят нежните корени на разсада.

Напълнете контейнерите със пръст, навлажнете и направете малки дупки. Помислете за корените на разсада, те не трябва да докосват дъното на контейнера. Съкратете пръчките, които са твърде дълги. Когато засаждате, уверете се, че всички коренови процеси са насочени вертикално надолу и не се огъват. Разсадът често има удължени стъбла - задълбочавайте ги в почвата, така че листата на котиледоните да са на височина 1 см от почвената повърхност. Заровете дупката и леко уплътнете земята. Внимателно поливайте насажденията по спирала: от краищата на чашата до средата, опитайте се да предотвратите падането на спрея върху стъблото и листата. Поставете касетите на светло и хладно място и поддържайте температурата не по-висока от 20 °. Защитете разсада от пряка слънчева светлина в първите дни. Основната грижа се състои в своевременно поливане и прегледи на разсад за откриване на заболявания.

След бране отглеждането на астри ще се извършва в чаши за около месец, след това ще дойде време за засаждане в земята. Ако сте подготвили добре почвата за разсад, ще има достатъчно хранителни вещества за тях, няма нужда да подхранвате. В случай на продължителни студове, когато растенията ще трябва да се държат вкъщи още около 2 седмици, може да няма достатъчно тор и разсадът да отслабне. Листата ще ви разкажат за липсата на някои компоненти: научете се да разпознавате защо пожълтяват, изсъхват или изсъхват. Астерите трябва да се хранят тор за разсадтака че да понасят добре трансплантацията и да се вкоренят бързо. За да запазите растенията силни и къси, осигурете насажденията с подходящи грижи и добро осветление: те се простират твърде много в здрача.

Засаждане на астра в открита земя

Кацане в открита земя

Когато се появи петият лист, започнете да втвърдявате разсада. При топло време ги изнасяйте на открито през деня. След известно време изслушайте прогнозата за времето за нощта и ако не се очаква замръзване, оставете насажденията навън. Разсадът, готов за засаждане, трябва да има 5-6 истински листа и силно стъбло не по-дълго от 7 cm.

Съвети

Опитайте се да не преекспонирате астри у дома: ако засадите твърде зрели растения, те цъфтят слабо.

Отглеждането на цветя на открито трябва да се извършва на слънчево място. Препоръчително е да не засаждате астери, където наскоро са отглеждани пасищни култури, карамфили, гладиоли, лалета и астри. В ниските влажни зони растенията ще наранят; дренажът и голямо насипно легло могат да спасят ситуацията. Добавете пясък към тежка и гъста почва, тя разхлабва и източва почвата.

Силните, подправени разсад не се страхуват от измръзване до -2⁰, ако не продължат дълго. Смята се, че астрата умира на -5⁰, но всичко зависи от сорта, състоянието на разсада и много други условия. Трудно е да се отговори на въпроса защо понякога дори при 0⁰ няма да остане нито един жив храст, а понякога дори -7⁰ няма да навреди. За да не рискувате, ако има заплаха от замръзване, покрийте засаждането с нетъкан материал.

Разноцветни астри

Изход

За да могат цветните лехи да бъдат покрити с цветни съцветия по-рано, семената на айстра трябва да бъдат засети в кутии, а цветята трябва да се отглеждат чрез разсад. Много е важно правилно да се изчисли времето за засяване на семена за вашия район: обраслите растения няма да зарадват с буйни съцветия. Разсадът е готов за засаждане на открито на две месечна възраст, пребройте тези от очакваната дата на трансплантация преди 60 дни и ще получите датата, когато трябва да започнете да сеете семена.

Грижата за разсад включва 5 основни правила.

  1. Добро осветление.
  2. Готино.
  3. Проветряване.
  4. Умерено поливане.
  5. Ежедневни прегледи за проверка за инфекция.

Ако разсадът не расте добре, те изглеждат депресирани, тогава нямат достатъчно хранене, трябва да се хранят със сложен тор. Ако направите всичко правилно, ще засадите в земята силни растения със силни ниски стъбла. Такива разсад бързо ще се вкорени и ще се вкорени на ново място.

Когато се премествате в цветна леха, не оставяйте дълги стъбла.Ако разсадът е разтегнат, трябва да ги засадите дълбоко в земята, така че долните листа да не са по-високи от 7 см от повърхността на почвата. Следете прогнозата за времето и покривайте насажденията в случай на заплаха от замръзване. Отнасяйте се с любов към своите домашни любимци, осигурете им добри грижи, а в средата на лятото те ще украсят сайта с разнообразни ярки съцветия.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци