Тор за алое у дома

Съдържание

Основни правила за използване на торове за алое

Но не забравяйте, че всяка грижа за растението, по-специално хранене с алое, ще бъде полезна само с правилния подход към този на пръв поглед прост въпрос.

алое

При провеждане на процедурата за торене трябва да се вземат предвид следните точки:

 1. Препоръчва се само напълно здрави растения да се хранят с торове. Цветята, които са болни или повредени от вредители, първо трябва да бъдат излекувани, тъй като поради тяхното състояние те все още няма да могат да асимилират получените чрез корените микроелементи.
 2. В никакъв случай не трябва да наторявате почвата на наскоро пресадени растения, защото свежата почва все още съдържа много хранителни вещества. Освен това корените на цветята след пресаждането са много уязвими и лесно се изгарят с нанесения тор. Процедурата за хранене на трансплантираното алое може да се проведе след 6 месеца от момента на трансплантацията или след появата на нови издънки.
 3. За да избегнете изгаряния по листата и стъблата на алое, торът най-често се прилага вечер или в облачен ден. На следващия ден ще бъде полезно да поръсите листата на растението с топла вода сутрин и вечер.
 4. Преди да се приложи какъвто и да е тор, почвата трябва да се полива обилно, така че да не остане суха почва. В противен случай по време на процедурата за подхранване може да страда кореновата система и в резултат на това цялото цвете.
 5. Алое, засадено в специална почвена смес за кактуси и други сукуленти, не се препоръчва да се подхранва, тъй като висока концентрация на полезни микроелементи може да причини негативен ефект.
 6. Горната превръзка е необходима в периоди на активиране на растежа на растенията, а именно от май до септември. В този случай е необходимо да се наторяват растенията периодично веднъж на всеки 2-2,5 седмици.
 7. Когато купувате растение през периода на растеж, торовете трябва да се прилагат 2-3 седмици след закупуването, когато алоето е преминало период на аклиматизация при нови условия.
 8. Да допринесе торове за цветя най-добре в течна форма отдолу, като се изсипва в тава или отгоре върху влажна почва, като внимателно се уверява, че торенето не попада върху листата или стъблата на агавата.

Важен принцип при грижата за алоето, включително с помощта на торове, е, че всичко най-добро е необходимо в умерена степен.

алое

При хранене с алое е важно да не се прекалява с количеството на приложените торове, защото понякога е по-добре да се подхранва, отколкото да се обогатява растителната почва с твърде много полезни микроелементи. Затова трябва да се помни, че всеки тор трябва да се прилага в точно дозите, посочени в инструкциите, и препоръките трябва да се спазват стриктно.

Можете да закупите тор днес почти във всеки специализиран магазин, който предлага богат асортимент от торове за домашни растения и градинарски култури. Често използването на градински торове може да доведе до заболяване и дори смърт на домашно алое. Ето защо, когато купувате, основното е да не пестите пари, а да изберете този превръзки, които са предназначени за кактуси и сукуленти.

Ако не беше възможно да се намерят такива специални торове, при избора на подходящи растителни фуражи, трябва да се има предвид, че торфът и всички торове, направени на негова основа, никога не трябва да се добавят към земята, в която е засадено алоето. А азотсъдържащите минерални торове ще бъдат особено полезни за агавата.

Избор на тор

Днес има огромно разнообразие от подхранвания за домашни растения и, както бе споменато по-горе, трябва да спрете избора си на специални торове, предназначени за кактуси и сукуленти. Нека изброим някои от тях, които могат да се намерят в почти всеки магазин.

Органоминерален тор Life Force
Органоминерални торове Life Force

Комплексен органоминерален тор "Сила на живота" за кактуси и сукуленти

Използва се за хранене кактус и различни сукуленти, като астролоби, алое, резки, каракули, каланхое и други.

Поради съдържанието на много полезни елементи, необходими за кактусите и сукулентите, този сложен тор допринася за балансирано хранене на цветята, както и:

 1. Укрепва кореновата система на кактуси и сукуленти.
 2. Осигурява необходимите количества микроелементи по време на растежа на растенията.
 3. Намалява периода на аклиматизация след пресаждането на цветя.
 4. Увеличава скоростта на метаболитните процеси в растителните клетки.

Торът се представя под формата на концентриран разтвор, който трябва да се разрежда преди употреба в съответствие с инструкциите. За дресинг на корени (през периода на активен растеж) с обикновено поливане на алое, използвайте разтвор от половин чаена лъжичка концентрат в 10 литра вода. Този препарат не се използва за листно подхранване и по време на сънлив период на растенията.

Бона Форте (Bona Forte) - тор за кактуси

Концентрираният тор в течно състояние, съдържащ пълен комплекс от микроелементи, осигурява:

 1. Добро хранене за кактуси и различни сукуленти.
 2. Засилване на процесите на фотосинтеза.
 3. Пълно усвояване на полезни микроелементи.
 4. Подкрепа и укрепване на цветния имунитет.
 5. Стимулиране на активен растеж на растенията.

За постигане на най-добър положителен ефект се препоръчва комбиниране на коренова и листна превръзка с концентратен разтвор, приготвен съгласно инструкциите.

тор за кактус Bona Forte
Тор за кактуси Bona Forte

При хранене през корените използвайте 5 ml от лекарството, разтворено в 1,5 литра вода. През периода на активен растеж на алое се използва коренова тор всяка седмица, през периода на почивка - веднъж месечно. Можете да приготвите разтвор за пръскане на листа от алое (листна превръзка) от 5 мл концентрат и 3 литра вода.

Оставащият приготвен разтвор може да се съхранява на тъмно, студено място не повече от 14 дни. След срока на годност концентрираният тор не губи полезните си свойства.

Разтворим тор Агрикола за кактуси и сукуленти

Сухият водоразтворим тор е подходящ за всички видове кактуси и сукуленти. Благодарение на балансирания комплекс от микро- и макроелементи, съдържащи се в неговия състав, торът отговаря на нуждите на растенията в различни периоди от растежа им.

разтворим тор Агрикола
Разтворим тор "Агрикола"

Този тор е подходящ за дресинг на алое. За да приготвите разтвора, трябва да вземете 2 - 2,5 грама сухи гранули тор и напълно да ги разтворите в 1 литър топла вода.

Предимството на представената горна превръзка е, че сухите торове за цветя са много икономични поради високата им концентрация. Те нямат срок на годност.

Торене на алое с домашни средства

В допълнение към закупените готови торове, някои производители на цветя обичат да използват различни импровизирани торове за подхранване на алое у дома, които могат да бъдат намерени в почти всеки апартамент, но често те просто се изхвърлят. Ето няколко прости опции за хранителни добавки за растителна почва.

яйчена черупка

 1. Захар. Можете да нахраните алое със захар веднъж седмично. За този метод 1 чаена лъжичка захар се разпределя равномерно върху почвената повърхност, след което растението редовно се полива. Можете също така просто да поливате почвата с разтвор от 2 чаени лъжички бяла захар и чаша топла вода.
 2. Яйцевидна черупка. Той ще бъде особено полезен като добавка при използване на минерални торове за растения, които значително повишават киселинността на почвата. Преди да поставите черупката в земята, тя трябва да бъде добре измита, изсушена и смачкана много добре. Скоростта на разпадане на черупките е много бавна, затова често не се препоръчва да се прилага. Натрошените черупки могат да се заливат с 3 литра гореща вода и да се настояват една седмица. След това можете да поливате агавата с получения разтвор.
 3. Кора от лук. Съдържа полезен компонент, който унищожава патогенната микрофлора. Разтвор от 15 грама люспи и 6 литра гореща вода се запарва най-малко 5 дни или се вари около 3 минути и се влива в продължение на 2 часа. След това, агентът се използва като листна превръзка, напръсквайки листата на алое без прах.
 4. Вода от зърнени храни за изплакване. Много производители на цветя поливат алое с вода от измиване на ориз, елда и други зърнени култури, която съдържа много полезни за растенията микроелементи.

Коментари към статията
 1. Благодаря! Много съм благодарен за информативната статия и видео. Сега моите алоиси ще живеят щастлив живот. Научих много! Благодаря ви отново.

 2. Благодаря ти много!! Между другото, алое вера расте и не знаех как да храня това цвете !!

 3. Благодаря много, спешно трябва да започнем да храним това полезно растение с домашни трикове. Научих за захарта за първи път. Искам мастни листа.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци