От какви грижи се нуждае красив шефлер вкъщи?

Съдържание


Във вътрешността на официални институции - болници, приемни, офиси - често можете да видите растение с оригиналното име "чадър дърво". Влюбих се в Шефлер, чиито грижи се свеждат до минимум занимания, и собствениците на закрити градини. Дърво или храст с пищна корона, образувана от големи листа, като палми с раздалечени пръсти, са еднакво декоративни през зимата и лятото. Когато се отглежда на закрито, цъфтящ шефлер е рядък, но е красив дори и без пъпки, привлекателността на които за мнозина е съмнителна: когато са свободни, те приличат на пипала.

Различни видове шефили

Видове и сортове

Културата води пътя си към домашната градина от тропическите гори на австралийския континент, Югоизточна Азия и Тихоокеанските острови. Най-близките й роднини са представители на семейство Аралиеви: бръшлян, елеутерокок, женшен. Дивите видове шефлери, от които има около 200, са разнообразни. Те се отличават един от друг по големина, форма, дължина и цвят на листата. Сред тях има лиани, храсти, огромни (до 20 м височина) дървета. У дома се отглеждат около 10 култивирани цветни форми.

Най-често вътрешната градина е украсена със следните видове шефлер.

 • Осемлистен (Schefflera octophylla). Листата му са блестящи кожести, удължени, ланцетни. Те се изострят до върха, имат закръглена основа. Поради формата си, хората нарекли този шефлер дървото на октоподите. Листата са груби на пипане. В дължина те достигат 30-40 см, в ширина - 10 см. Дръжките са дълги, силно увиснали, млечно-кремави. Всеки има прикрепени 6 до 12 листа. Докато са млади, цветът им е маслинено зелен с бутилка жълт оттенък. С времето те се превръщат в богат малахитов нюанс, на фона на който по-бледите вени стават ясно видими. Отдолу листната плоча е матова, цветът й е тъмен, бледозелен.
 • Пръст (Schefflera digitata). Известен също като аралия хефлера. Намерен естествено в Нова Зеландия. Това е високо (до 3-6 м) дърво с форма на листа, наподобяваща палмово дърво. Всяка от тях е разделена на 7-10 плочи, чиято дължина е 15-35 см. Листата имат формата на силно удължен овал, насочен в основата и в горната част. Те са широки - до 6 см. Повърхността им е лъскава, кожена, като пергамент. Краищата на младите листа са перисти, докато растат, по тях се появяват редки зъби. Разположени са на дълъг (до 20 см) тръбен дръжка. Цъфтящата шефлера във формата на пръст произвежда зонтични съцветия, състоящи се от 4-8 пъпки. Те са много малки. В отворено състояние диаметърът на цветето е около 0,6 см. Има и разноцветни видове на този шефлер.
 • Дървесни (Schefflera arboricola). Стъблото на растението е изправено, разклонено. Цветът на леторастите зависи от тяхната възраст. Докато са млади, той е зелен. Възрастните издънки придобиват светлокафяв цвят. Дървесното разнообразие от шефери се различава по формата на листата: те са нечетно-перисти. Те достигат 20 см дължина. Златна капела (със сочни зелени листа, покрити с малки жълти петна), Герда (с цветни лимонено-зелени листа, наподобяващи открити розетки), Амате (с повишена устойчивост на болести и вредители и листа от сочен зелен цвят). Шефлер, подобен на дърво, в домашна градина може да нарасне до 1,2 м височина.
 • Сияйна (Schefflera actinophylla). Второто му име е звездолистно. Най-често се отглежда у дома.Багажникът му е прашно кафяв, мощен, прав, забележимо уплътнен в основата. Листата са разделени на 14-16 лопата. Отначало те са яйцевидни, след това стават овално удължени, насочени към върха. Средната им дължина е 15 см, ширина - 5 см. В краищата те са леко вълнообразни, прикрепени към дълги дръжки с червено-кафяв оттенък. Цветът на листата зависи от вида на растението. При някои видове те са лъскави и наситено зелени, при други са горчица (зелено злато) или маслинено жълто, назъбено, подобно на дъб (Nova). В средната част лобовете са широки, дори могат да докосват съседните ръбове. Вените на листата са по-светли на цвят, те са ясно видими. Вътрешното цвете може да достигне височина 3 m.

Всички видове шефили са непретенциозни. Грижата за тях няма да изглежда трудна дори и за неопитни производители.

Шефлър си тръгва

Осветление и температура

Шефлър се нуждае от много светлина. Най-доброто място за нея е перваза на прозореца, разположен от източната или западната страна на къщата. Растенията с твърди листа ще са удобни и на северните прозорци. Ако са покрити с фантастични шарки от бяло и жълто (Герда, Хонконг, Златна капела, София, Жанин), моделите върху тях ще избледнеят поради недостатъчно осветление.

Южните прозорци на Scheffler не се вписват. Цветето ще бъде твърде горещо и слънчево върху тях. По-добре е да поставите дървото на добре осветена маса, като го преместите към прозореца. Растението търпеливо понася неблагоприятните условия, но дълго време на слънце шефлерът не издържа - листата му пожълтяват и стават покрити с изгаряния. Ето защо се препоръчва да го скриете от топлината под лека завеса.

Можете да поставите шефлера в частична сянка. Но не бива да го поставяте в задната част на стаята, на значително разстояние от източника на светлина, в противен случай вместо зрелищно високо дърво, ще се развие зашеметено недоразумение с редки листа. През зимата това закрито цвете се нуждае от допълнително осветление. Това е особено важно, когато се поддържа топло (над 17 ° C).

Съвети

В топлия сезон саксията с шефлера може да се вземе навън: на терасата, балкона или в градината. Основното е да го подслоните от яркото слънце и да го предпазите от вятър и течение.

Въпреки тропическия си произход, растението не обича топлината. Предпочитаната температура за него е в диапазона 17-22 ° C през лятото и най-малко 12 ° C през зимата. Шефлерата реагира остро на прегряване, отделяйки листа от себе си. Поради тази причина первазите на прозорците, под които се намира батерията, и ъглите в близост до отоплителните уреди са лоши възможности за поставяне. Листата на цветето също отпадат поради течение и внезапни температурни колебания.

Шефлерова саксия

Поливане и влага

Това стайно растение обича влажна атмосфера, но не понася застояла вода в саксия. Онези, чиято домашна градина украсява Schlumberger Trunkata (по-известна като Декабрист), ще намерят неговите искания познати. В периода на активен растеж, шефлерът се нуждае от често (с интервал от 2-3 дни), но умерено поливане. Невъзможно е да се позволи на почвата да изсъхне. Винаги трябва да остане леко влажна. Но с краткотрайна суша Шефлер се справя по-лесно, отколкото с постоянна влажност, поради което почвата изсъхва, а корените на дървото започват да гният. Овлажняване се обозначава с почерняване и преливане около листата. Такива проблеми няма да възникнат, ако шефлерът се отглежда хидропонично.

Когато цветето е в покой, поливането се намалява до 1 процедура на всеки 7-10 дни. Важно е да се спазва това правило, ако растението се поддържа на ниска температура през зимата. Schefflers защитават водата за напояване. Дестилирана или варена също ще свърши работа. Температурата му трябва да бъде стайна или над 2-3 ° С над стайната.

Високата влажност е ключът към цялостното развитие на шефилите. В горещите дни дървото се напръсква ежедневно, като се използва мека вода за процедури, в противен случай, след като изсъхне, върху листата ще останат бели петна. Това закрито растение се почиства от прах с влажна гъба или за него е уреден топъл душ.През зимата се създава благоприятен микроклимат за шефилите, като напълнете съда на саксията с мокра експандирана глина. Можете да го замените с камъчета или мъх. В същото време корените на цветето не трябва да влизат в контакт с вода. Ако през зимата е топло в помещението (повече от 17 ° C), те не спират да пръскат растението.

Размножаване чрез стъблени резници

Шефлерите, които не са запознати с развъждането, се интересуват от това как се размножава дървото. Можете да го отглеждате по различни начини:

 • от семена;
 • от рязането;
 • от въздушния слой.

Най-често възпроизвеждането на цветя се извършва чрез резници. След като е избрал най-развитата полулигинизирана издънка на възрастен шефлер, тя се отрязва с остър нож и се разделя на части. Всяко рязане трябва да има 2 вътрешни точки. След това издънките се потапят в разтвор на стимулатор на растежа на корените (хетероауксин) за 6-8 часа. Препоръчително е да се запасите с Корневин. В него резниците се потапят преди засаждането.

Те се вкореняват в отделни контейнери в смес от торф и пясък. За да се подготви субстратът, двата компонента се вземат в равни обеми. Контейнерът с засадените резници се поставя под найлонов плик. За да се вкоренят, е необходимо да им се осигурят две условия:

 • топло (около 22 ° C);
 • ярко, но дифузно осветление.

На този етап е лесно да се грижите за резниците от шефлер. Просто трябва периодично да навлажнявате почвата от пръскачката и да проветрявате оранжерията, като за кратко премахвате пакета. Когато резниците се вкоренят, температурата се намалява до 18-20 ° C и подслонът се отстранява. Растенията се оставят в контейнери за засаждане, докато корените им напълно обграждат почвената топка. След това те се прехвърлят в по-големи саксии. Докато не се вкоренят на ново място, температурата не трябва да се повишава над 14-16 ° C.

Семена на шефлер

Алтернативни методи за разплод

Почти невъзможно е да се снабдите със семена на шефлер у дома, така че ще трябва да ги закупите в магазина. Сеят се рано - през януари-февруари. За да увеличите покълването, семената се обработват предварително със стимулант на растежа (Epin, Zircon).

Контейнерът за засаждане се пълни с торф, смесен с пясък, или субстрат от следните компоненти:

 • земя с трева;
 • листни земи;
 • пясък.

Препоръчителната дълбочина на засаждане е 3 диаметра на семената. След приключване на сеитбата контейнерът се поставя под стъкло или се затяга с филм. Семената на шефлер покълват при 20-24 ° C. Грижата за посевите се свежда до ежедневна вентилация и овлажняване на почвата при необходимост.

Съвети

Ще бъде по-лесно да размножите цвете по генеративен начин, ако загреете съда с засадените семена отдолу. По този начин кълновете на шефлера ще се появят по-бързо.

Когато разсадът пусне 2-3 истински листа, те се гмуркат в отделни саксии. Те не трябва да са големи - 7 до 9 см в диаметър. Неизбраните шефили се нуждаят от прохлада. Температурата в помещението с тях се поддържа на нивото от 14-16 ° C. По-близо до есента те се пресаждат отново с помощта на саксии, диаметърът на които е 10-12 см. Те се нуждаят от субстрат, почти същият като културите. Само пропорциите се променят: компонентите се смесват в съотношение 2: 1: 1.

За да се разпространи възрастен шефлер с въздушен слой, на багажника му се прави вертикален разрез. Върху него се нанася мъх сфагнум, напоен с хранителен разтвор. Приготвя се от сложен тор или имуномодулиращи лекарства. 1 g от веществото се добавя към 1 литър вода. След притискане на мъха към багажника на шефилите, той е плътно обвит с филм отгоре. Под него трябва да се поддържа постоянна влажност, това трябва да се следи внимателно.

Корените скоро ще се появят на мястото на разреза. Когато пораснат (това ще отнеме около 2 месеца), цветето се изрязва и се засажда в саксия. Изхвърлянето на стария шефлер не си заслужава. Отрязва се, оставя ниско пънче. Ако растението се полива, с течение на времето то ще пусне млади издънки.

Шефлер в керамична саксия

Горна превръзка и трансплантация

В периода на интензивен растеж (март-август), шефлерът се нуждае от грижи под формата на превръзки. Провежда се на всеки 1,5-2 седмици. За цветето са подходящи сложни минерални състави, предназначени за декоративни широколистни култури.Препоръчително е да се редува течно хранене на шефери с въвеждане на органични вещества. Растението реагира добре на смачкани черупки от яйца. 1 супена лъжица. l вещества се разпръскват по повърхността на почвата в саксия. През зимата това закрито цвете не се храни.

Младите шефили изискват годишна трансплантация. За възрастни дървета саксията се сменя по-рядко - веднъж на 2-3 години, когато корените им стават тесни в старите. За да се придържате към тази схема за трансплантация, всяка пролет горният слой на земята (до дълбочина 5 см) се променя на свеж. Новият контейнер трябва да е много по-голям от предишния в диаметър - с 5-6 см. Най-доброто време за трансплантация е пролетта.

Дъното на саксията е покрито с плътен дренажен слой. Почвата на Шефлер обича светлина, рохкава, с високо съдържание на хранителни вещества. От готови субстрати е подходящ за палмова почва или универсален.

Ако почвената смес за растението е направена независимо, за нея се вземат следните компоненти:

 • компостна почва (3 части);
 • торф (1 част);
 • едър пясък (1,5 части).

Трансплантацията се извършва чрез прехвърляне на цветето от саксията в саксията и се опитва да не се унищожи земната бучка. Кухините се запълват с пръст, раздробявайки я. Завършете трансплантацията с поливане.

Шефлер

Подрязване

Ако шефлера украсява стайна цветна градина, тя получава формата на дърво или храст. В първия случай ще изглежда ефектно до фикуса на Бенджамин. Във втория, Schlumberger Trunkata ще стане успешен съсед за цвете. Младият шефлер има тънки стъбла. За да получат красиво мощно дърво в бъдеще, те са вързани за опора.

Дали цвете се нуждае от резитба, зависи от сорта. Сияещите сортове растения само с едно стъбло не се нуждаят от него. Ако шефлерата е дървесна, целта на такава грижа е да спестите място. Когато цветето расте силно, върховете на издънките му могат да бъдат отрязани. Това стимулира разклоняването им.

Декоративността на растението страда от резитба, така че много собственици на шефили се справят без него. За да стане цветето храстовидно и буйно, в едно гърне се поставят 2-3 дървета. Листата, които пречат един на друг, не се допират, оставяйки ги да изсъхнат. Когато това се случи, те се подрязват. За него се използва остър нож, чието острие се дезинфекцира с алкохол, разтвор на калиев перманганат или втвърдяване. Това ще предпази стайното растение от инфекция, която навлиза в раната.

Съвети

Попадайки върху кожата и лигавиците, сокът от шефлер може да предизвика дразнене. Затова подрязването му изисква предпазливост. Препоръчително е да се извършва с гумени ръкавици.

Пожълтелият лист на шефлера

Променете цвета и листата падат

Неправилната грижа може да намали декоративния ефект на шефлера и дори да го унищожи. Показател за благосъстоянието на дървото е неговият вид. Пожълтявайки листата, растението говори за изобилие от слънчева светлина. В този случай цветето трябва да бъде извадено от перваза на прозореца или засенчено. Недостатъчната влажност на почвата и въздуха е основната причина за почерняване на листата от шефлера у дома. Започва от техните съвети. Ако нормализирате поливането и увеличите честотата на пръскане, дървото постепенно ще възстанови предишната си красота.

Листата на цветето падат поради вредители или неблагоприятни условия за него:

 • продължителна хипотермия (ако стайната температура е под 14 ° C) или прегряване (при 30 ° C);
 • хронично преовлажняване, което доведе до разпад на корените на шефлерата;
 • недостатъчно осветление (по-често растителните видове с пъстри листа реагират на това по този начин).

След като открихме, че корените на шеферите гният, спешно е да спасим дървото. Изважда се от саксията. Корените се изследват внимателно, като се отрязват болните места. След това се потапят в разтвор на стимулатор на растежа (Epin, Zircon). Следващата стъпка е дезинфекция на корените на шефлера. За него можете да използвате Fitosporin или натрошени въглища. След обработка на корените растението се засажда в прясна, леко навлажнена почвена смес. Саксията се поставя под найлонов плик. Шефлер се държи в такава оранжерия 5-7 дни. Периодично торбата се изважда, за да се проветри и полива цветето.

Насекомите са опасни за дървото:

 • краставици;
 • трипс;
 • листна въшка;
 • паяк акари.

Поради тяхната инвазия развитието на шефлерите се забавя, листата пожълтяват на цветето и след това листата падат. Ако не контролирате вредители, растението ще изсъхне. По-лесно е да се отървете от тях в началните етапи на поражението. Откритите насекоми се отстраняват внимателно от листата и стъблата с гъба, плат или памучен тампон, напоени със сапунена вода.

Ако вредителите по шефъра са образували цяла колония, ще трябва да използвате инсектициди. Aktellik, Fitoverm и Karbofos са се доказали добре. Трябва да работите внимателно с тях, като спазвате правилата за безопасност и се уверите, че лекарственият разтвор не попада в почвата. Ако е необходимо, повторното лечение се провежда след 2 седмици.

Schefflera е наистина универсално стайно растение. Тя фино ще засенчи красотата на други цветя в домашната градина, но дори и при еднократно засаждане ще зарадва окото с буйната си ярка корона, създавайки атмосфера на топлина и комфорт. Грижата за дървото е лесно. Струва си да осигурите на шефлера добро осветление и постоянна влажност и тя ще ви благодари за грижите, бързо превръщайки се във високо, ефектно цвете.

Любителите на стайни растения, които вярват в знаци, ще намерят много причини да изведат този гост от тропиците. Във фън шуй добре развит шефлер в къщата говори за материално благосъстояние и психическо равновесие. Това растение, като гъба, абсорбира отрицателната енергия. Това, че е близо до него, облекчава безпокойството, страховете и тъжните мисли, успокоява, ободрява и носи усещане за мир и хармония. Ако сложите саксията с шефлера в спалнята, не е нужно да се притеснявате от кошмари и безсъние. Поставянето му в офис или учебна зала ще бъде успешно - езотериката приписва на дърво способността да улеснява и подобрява усвояването на знанията.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци