Отглеждаме гигантска лукова "изложба" чрез разсад

Съдържание


Сортът лук, наречен "Exibition", е поразителен не само по размер, но и по вкус. Пулпът е толкова сладък, че лукът може да се яде като ябълка. Забравете потоците от сълзи, когато режете маруля и неприятната горчивина на лука. Средно теглото на една "ряпа" варира от 200 до 500 г, но понякога крушката достига тегло от 800-1000 г. Отглеждането на холандски лук обаче не е трудна задача, но изисква компетентен подход.

Повечето опитни градинари съветват засаждането на зрели разсад в земята. Това е най-сигурният начин за отглеждане на огромни, сочни луковици. В топлите райони се практикува сеитба на семена на открито. Семената трябва да бъдат подготвени предварително за засаждане. Отглеждането чрез семена е много по-лесно и не отнема много време. Но ако мечтаете да извадите килограм лук от земята, трябва да отделите много време и усилия за подготовка на разсад.

Изложба за реколта от лук

Необходимите условия

Сортът Ексибишен не може да бъде класифициран като много взискателно растение. Но той трябва да осигури определени условия след засаждането, отглеждането изисква спазване на определена технология. От момента на засаждане в открита земя до прибиране на реколтата трябва да минат поне 80 дни. Необходими са около 2 месеца, за да се развие разсада. Обикновено семената за разсад се засяват в началото на март, а пълна реколта се прибира през август.

За да отглеждате лук "ексцизия" трябва:

 • подгответе плодородна почва (можете да закупите готова смес в магазин за семена);
 • закупувайте качествени семена (те се продават само в специализирани магазини);
 • спазвайте необходимата температура, осигурете поливане и хранене на растящите разсад;
 • засаждайте растения навреме, спазвайки определена технология;
 • провеждат комплекс от агрономически мерки за стимулиране развитието на растенията.

По-добре е да засадите "Exibishen" в специална почвена смес, която се продава в селскостопански магазини. Можете сами да приготвите земята. За да направите това, имате нужда от пясък, тревна почва и хумус. Почвата и пясъкът трябва да се преминат през сито. Смесете съставките в следната пропорция: 1 част хумус, 1 част пръст и 2 части пясък. Някои градинари препоръчват калциниране на сместа преди сеитба на семената. Тази процедура не е задължителна за лук.

Кацане

Засаждането на разсад е важна стъпка в целия процес на отглеждане. Датата, когато трябва да засадите семената, зависи единствено от климатичните условия в региона. В топли условия разсадът може да бъде засаден в началото или средата на февруари. Ако преобладава студен климат, по-добре е да отложите засаждането до март.

Съвети

Семената трябва да бъдат дезинфекцирани. Това е лесно да се направи с калиев перманганат. Пригответе слаб разтвор (светло розово), накиснете семената за няколко минути.

Отглеждането е най-добре в импровизирани мини-оранжерии (запечатани контейнери с прозрачни стени). За това са подходящи хранителни контейнери или всеки прозрачен контейнер с капак. Направете малки понижения (до 1 см) в почвата. Засаждането се извършва във влажна топла почва (оптималната температура е 20 градуса). След около 7 дни (понякога по-рано) се появяват първите издънки. До този момент не е нужно да поливате почвата.

Процес на отглеждане

Изложбеният лък се нуждае от много дневна светлина. Средните светлинни часове в средата на пролетта са 9-10 часа. Един лък се нуждае от поне 12 часа непрекъснато осветление. Това може да се постигне само с флуоресцентна лампа.

Важно е да се вземат предвид 3 аспекта.

 1. Рентабилност. Имайки предвид факта, че лампата ще гори непрекъснато няколко часа подред, е по-добре да закупите енергоспестяващи крушки. В селскостопанските магазини са представени специални лампи, които правилно разпределят светлината за отглеждане на разсад. Те са се доказали добре сред градинарите. Объркан само от леко завишени цени.
 2. Продължителност. Важно е светлината да свети дълго време и да не се изключва след няколко часа.
 3. Регулиране Важно е да можете да регулирате височината на лампата, за да настроите правилно разстоянието до кутиите с лък.

Храненето с лук трябва да се извършва само ако растението изглежда летаргично и се развива твърде бавно. В селскостопанските магазини можете да закупите специална сложен тор за подхранване на корен от лук.

Изложение на разсад от лук на перваза на прозореца

Подготовка за кацане

Преди да засадите в земята, можете да добавите разтвор на калиев нитрат към почвата. Това се прави 2 месеца по-късно, 10 дни преди засаждането в градината. Селитрата се разтваря в съотношение 1 g към 1 литър вода. През този период е важно да започнете втвърдяват растениятатака че "преселването" в открития терен беше по-малко забележимо.

10-14 дни преди засаждането, кутии с разсад трябва да бъдат изнесени на балкона за няколко часа. Температурата на балкона не трябва да бъде по-ниска от 15 градуса. Всеки ден трябва да увеличавате периода на престой на чист въздух. Три дни преди засаждането е необходимо да оставите изложбения лък за през нощта на балкона с отворени прозорци.

Засаждане на разсад от лук в градината

Кацане

Веднага след като настъпи моментът, когато нощните студове са изключени, лукът може да бъде засаден в земята. Оранжерийното засаждане се извършва малко по-рано. Не чакайте, докато навън стане твърде горещо. Exibishen не обича високите температури. Спазвайте разстоянието между луковиците - 30 см. Те бързо ще растат и могат да попречат на правилното развитие на "съседите". Дълбочината на отвора е до 3 cm.

В Холандия няма плодородна черна почва. Зеленчуковите култури се отглеждат на бедни почви. За този вид лук можете да използвате пясъчна почва. Разхлабете и поливайте обилно преди засаждането. Изберете само най-здравословните крушки. По-добре е да изхвърлите болните растения. Първата превръзка трябва да се прилага правилно не по-рано от 3 седмици след засаждането.

Отглеждането изисква спазване на определени правила:

 • осигуряване на редовно поливане (използвайте топла вода);
 • премахване на плевели;
 • защита от вредители;
 • въвеждане на сложни торове.

Сортът "Exibition" е начин за отглеждане на примерен лук без нужда от нитрати и химически стимуланти на растежа. Този продукт ще стане един от любимите ви. Времето и усилията, изразходвани за отглеждане на разсад, оправдават получения резултат.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци