Как да отглеждаме лимоново дърво у дома, основите на грижите

Съдържание


Вечнозелените цитрусови култури хармонично се вписват в интериора на апартаменти и офиси. Отглеждането на лимон привлича любителите на закрито цвете със своята екзотика, съчетана с лекотата на грижата за дървото. Мнозина са се опитали да засадят кост, извлечена от кисел плод в саксия, но не всеки успя да постигне желания резултат. За да може растението у дома да зарадва с луксозен цъфтеж, а плодовете узряват по клоните му, ще трябва да опитате. И първата стъпка тук е внимателно проучване на културните изисквания за условията на задържане.

Вътрешни лимонови плодове

Осветление и температура

Субтропичният произход на лимона го прави капризен по отношение на температурата. Растението обича топлината, но не понася екстремни горещини, особено ако въздухът е сух. Вкъщи ще му е най-удобно в стая, където въздухът се затопля до + 10- + 22 ° C. Не е лесно да държите лимоновото дърво на умерена температура през лятото в апартамента. Много градинари намират изход, като поставят саксия с растение върху лоджията. Собствениците на частна къща могат да я изнесат навън и да я оставят под навес до есента. През зимата в стаята, където расте вътрешният лимон, температурата не трябва да надвишава + 14 ° C. Но не може да се позволи да падне под + 10 ° C.

Всички цитрусови плодове обичат светлината. Но в сравнение с близките си, лимоновото дърво понася липсата на слънчева светлина по-малко болезнено. Можете дори да го отглеждате у дома на северните прозорци, въпреки че е по-добре да изберете югоизточната страна за саксията. Възрастен лимон не се страхува от преките слънчеви лъчи. Може да се постави и на перваза на юг. Ако растението е младо, то ще се нуждае от грижи за засенчване. Нежните листа на дървото могат да страдат от слънчево изгаряне.

През зимата, когато рано се стъмни, вътрешният лимон се нуждае от допълнително осветление. Тя се организира с помощта на специални фитолампи. Някои видове култура могат лесно да понасят кратки дневни часове и са в състояние да се справят без допълнителни грижи. Те включват маломерния сорт Panderoza. Ако добавите прохлада (от +7 до + 14 ° C) към кратките дневни часове, растението ще потъне в период на покой. Зимуващото лимоново дърво рядко се полива. Не е необходимо да го запалвате.

Вътрешен лимон с плодове

Почва и саксия

За да засадите правилно растение, трябва да вземете предвид характеристиките на неговата коренова система. Родът на цитрусите няма коренни власинки. Почвените гъби помагат на лимона да абсорбира вода и хранителни вещества от почвата. Те могат да се видят по деликатните му корени. Те приличат на кичури, образуващи издутини в краищата си. Корените на дървото и гъбите си взаимодействат тясно помежду си. В научната литература тяхната симбиоза се нарича микориза. Тя е много чувствителна към външни условия и може да умре в неблагоприятна среда:

 • продължителна суша;
 • липса на въздух;
 • рязък спад на температурата (под -7 ° C);
 • екстремна топлина (ако термометърът се повиши над + 50 ° C).

От това следвайте основните правила за отглеждане на лимон:

 • не позволявайте на субстрата да изсъхне в саксията;
 • не заливайте дървото.

Растението расте добре в рохкава почва, богата на хранителни вещества. Реакцията му трябва да е неутрална (с рН в диапазона 5,8-6,5). Най-лесният начин е да закупите готова почва за цитрусови плодове в магазина.

За да приготвите хранителен субстрат у дома сами, се смесват три компонента:

 • копка земя (3 части);
 • хумусна земя (1 част);
 • пясък (1 част).

Съвети

Ако трябва да засадите лимон за възрастни, обемът на хумуса в земята се удвоява.

Можете също така да напълните саксията със състав от копка земя, широколистна почва и тор.

Всички компоненти се вземат в равни пропорции. Речният пясък ще даде на получената субстрат разхлабеност, а натрошеният въглен ще я обогати с минерали.

За засаждане на лимон у дома е най-добре да използвате глинен съд. Ако растението е голямо, то ще процъфтява в дървена вана. Естествените материали ще улеснят проникването на въздух до корените на дървото. В долната част на резервоара за засаждане дренажът се излива със слой от 2 см. Можете да го направите от счупена тухла. Отгоре дренажният слой е покрит с пясък, а след това саксията се напълва с хранителен субстрат.

Методи за размножаване

Вътрешният лимон може да се отглежда от семена, резници или резници.

Най-лесният начин за размножаване на дърво, което вече дава плодове, е у дома, като отрежете резници от него. За прибирането им са подходящи млади лимонови клонки с още не груба и гъвкава дървесина. Те трябва да са на една година или малко по-възрастни.

Правилната стебла има следните характеристики:

 • дължина не по-малка от 10 см;
 • 3-4 развити бъбреци;
 • поне 3 листа.

Линията на рязане отгоре трябва да е под прав ъгъл и на 7 мм от бъбрека. 1 см. Отстъпват от долния бъбрек. Разрезът се прави под ъгъл 45 °. Отгоре раната се намазва с градинска смола. Той ще предпази рязането от инфекция. Желателно е да приложите плитки канали към долния разрез с помощта на игла. Това ще подобри образуването на корени. Можете да засадите резници у дома в пясък или в питателен субстрат. Направили малка депресия, те сложили отрязан клон в нея. Не е необходимо да го натискате в почвата.

Съвети

Преди засаждането долната част на резника се потапя в разтвор на лекарство, стимулиращо растежа на корените, където се държи 1-2 часа.

Резниците ще се вкоренят по-бързо, ако листата върху тях се режат с ножица до ⅔. По този начин те ще изпарят по-малко влага. Засаденото стъбло се покрива с буркан. Лимоновите корени бавно. На топло място (при температура от + 25 ° C) и с постоянна влажност на основата, те ще трябва да изчакат 2-3 месеца.

Грижата за рязане е проста. Те трябва да осигуряват много светлина, но преките лъчи на слънцето не трябва да падат върху тях. С появата на първите листа започва процесът на адаптиране на резниците към въздуха на помещението. Повдигнете буркана и поставете чип или друга опора под него, така че да се образува малка празнина. Размерът на отвора постепенно се увеличава. Можете да го направите по различен начин - ежедневно проветрявайте бъдещото дърво. Първо бурканът се изважда от дръжката за няколко минути, на следващия ден това време се удвоява. Ще отнеме 2 седмици въздух, за да може кълновете да свикнат с климата у дома. Тогава приютът не може да бъде върнат на мястото си.

Професионалистите почти никога не използват генеративния начин за отглеждане на лимон. Не е трудно да засадите семе в саксия, но малко вероятно растението, получено от него, ще даде плод, дори ако е осигурено с подходяща грижа. Има само един изход - да засадите дърво. Това ще отнеме 2-3 години, а плодовете могат да се берат от клоните му. За присаждане най-често се използват резници от плодно растение. Добър резултат се получава чрез припъване с око.

Поливане на лимоново стръкче

Поливане

Лимонът предпочита умерено поливане. Почвата в саксията се навлажнява с вода със стайна температура, която предварително се защитава. Можете да добавите малко оцет към него (2-3 капки на 1 литър). Течността, натрупана в тигана, се оттича, като не се оставя да остане в нея повече от 2-3 минути. През лятото, в домашни условия, процедурата се провежда всеки ден или всеки друг ден. Състоянието на почвата ще помогне да се определи кога е необходимо следващото поливане: ако земната бучка е изсъхнала, е време да я навлажните.

Лимонът реагира добре на лечението с пръскане. Те се извършват ежедневно, независимо от сезона. Пръскането е особено важно за дървесината през зимата, когато въздухът става сух поради работата на отоплителните устройства. Но не можете да прекалявате с тях, в противен случай растението може да бъде засегнато от гъбични заболявания.Напръскайте листата с топла вода, понякога можете да направите това със слаб разтвор на калиев перманганат, за да укрепите здравето на растението. С настъпването на студеното време поливането се намалява, но не много - до 2 пъти седмично.

Проблемите с отглеждането на цитрусови плодове у дома най-често се дължат на неправилна или прекалено много влага. При недопълване листата на дървото пожълтяват, изсъхват и микоризата умира. Прекомерната влага ще доведе до подкисляване на почвата в саксията и изгниване на корените на растението. Важно е да извършите правилно процедурата, като разпределите вода по повърхността на субстрата. Ако го излеете на едно място, земната топка ще се намокри неравномерно и корените могат да страдат от излугване.

Вкъщи лимонът периодично се "къпе". Такава грижа се провежда веднъж месечно. Почвата е надеждно защитена с филм, а за листата на дървото е подреден топъл душ, който изплаква старателно от всички страни. Това е необходимо за почистване на повърхността им от прах и други замърсители. Когато се натрупват върху листа, те пречат на фотосинтезата, което отслабва растението и може да причини здравословни проблеми.

Саксийни лимони

Горна превръзка

За да може лимонът да расте бързо у дома и да не загуби декоративния си ефект, той ще се нуждае от редовно хранене. Няма да се свърши с едно лекарство. Торовете трябва да са различни и трябва да се сменят периодично. Ако използвате едно и също хранително вещество за дълго време, реакцията на почвата ще се промени. Той ще стане твърде кисел за лимон или алкален. От такава почва растението няма да може да получи елементите, необходими за неговото развитие.

Вкъщи започват да се хранят с лимон през март. До октомври се подхранва веднъж на 2-3 седмици с органични или минерални състави. Ако растението е младо, торете го по-рядко - веднъж на всеки 1,5 месеца. През лятото храненето се комбинира с поливане. През пролетта и есента торовете се прилагат върху вече навлажнена почва. От момента на поливането трябва да минат поне 2 часа. Лимонът страда от излишък на хранителни вещества в почвата дори повече, отколкото от липса на такива. Следователно не можете да го прехранвате.

От средата на есента торенето започва по-рядко. Растение, което е изпаднало в хибернация, престава да се нуждае от хранене. Ако хибернира на топло и с добро осветление, те се извършват на всеки 1,5 месеца. Сложните минерални състави са подходящи за лимон. От органичните торове той реагира добре само на някои видове:

 • екстрактор за дървесна пепел;
 • инфузия на брезови листа или киноа (напълнете буркана с нарязана зелена маса до ½, добавете вода; 2-3 дни и естественият тор ще бъде готов);
 • слаба (разредена 5-6 пъти) инфузия на пресен тор.

Съвети

Ако листата активно растат върху лимона и цъфтежът се забавя, струва си да промените тора. Богатите на азот формулировки се елиминират чрез хранене на цитрусови плодове с препарати с високо съдържание на фосфор.

Подрязване

Не можете да направите без образуване на корона, когато се грижите за лимон у дома. Редовната резитба има декоративна и санитарна функция. Схемата му се определя от целта на отглеждане на дървото. Декоративните лимони не се нуждаят от голяма корона, те й придават компактна форма. При плододаване на цитрусови плодове основните клони трябва да бъдат балансирани от растящите издънки. Формирането на короната се извършва чрез прищипване. Първо се създава скелет на дърво, отрязвайки страничните клони, така че те да не надвишават един друг и да не пречат на развитието на съседните.

Когато лимонът е на 1 година, основната издънка се съкращава до 30 см. Тогава пъпките, разположени от страните му, ще поникнат, образувайки странични клони. Когато се развият добре, се прищипват, оставяйки 3-4 листа на издънката. Такава грижа е необходима за един лимон, в противен случай клоните му ще растат много дълго и ще доведат до оскъдна реколта, която ще отнеме много време да чака. Дървото се оставя да дава плод след формирането на короната му. Ако цъфти по-рано, пъпките се отрязват. В противен случай растението значително ще отслаби и дори може да умре.

Старите клони, които пречат на развитието на лимона и рано или късно ще изсъхнат, е по-добре да ги отрежете, така че да не черпят сила от дървото.Те също отстраняват слаби, растящи вътре в короната или пречи на съседните издънки. Подрязването обикновено се прави през март, но може да се направи след прибиране на реколтата. За плододаващия лимон се изисква грижа под формата на премахване на излишните пъпки. Растението цъфти обилно, но яйчниците се нормализират от броя на листата. За всеки плод трябва да има поне 10 от тях, в противен случай изтощен лимон няма да зарадва скоро следващата реколта.

По време на узряването на плодовете дървото изисква повишено внимание. Те се справят много внимателно, опитвайки се да премахнат напълно факторите, които могат да доведат до отделяне на яйчниците:

 • липса на хранителни вещества;
 • чернови;
 • сух въздух;
 • липса на светлина;
 • болест.

Вкоренени лимонови резници

Прехвърляне

Новаците производители често правят грешка, която отрича всичките им усилия да отглеждат лимоново дърво у дома. Състои се в опит да засадите наведнъж млади цитруси в голяма саксия. В резултат на това растежът на дървото значително се забавя, корените му гният и лимонът умира. Капацитетът на засаждане трябва да бъде съизмерим с кореновата система на растението. Когато се развие и напълни целия съд, лимонът се прехвърля в друг съд, чийто обем е малко по-голям. По-добре е да направите това през пролетта, когато дървото започва период на активен растеж.

Дъното на контейнера е покрито с дренажен слой. Върху него сложете лимон, извлечен от стара тенджера, заедно със земна бучка. Празнините отстрани се запълват със свеж субстрат, приготвен у дома или закупен от магазина. Растението се полива обилно. След овлажняване почвата ще се утаи, след това се добавя повече земя. Лимоновите корени трябва да "дишат". Ако гърнето е здраво на палета, препоръчително е да поставите малки камъчета или чипове между тях, за да подобрите циркулацията на въздуха.

Трансплантираното дърво се връща строго на първоначалното си място, без да променя ориентацията си. Лимонът реагира чувствително дори на незначителни завои, реагира на тях със стрес и загуба на декоративност. Листата на дървото следват слънцето. За да предотвратите едностранчивостта на короната му, трябва леко да завъртите саксията около оста си. Това се прави на всеки 10 дни, много внимателно, отклонявайки се от предишното положение с максимум 10 °.

Лимонът ще заеме гордо място сред растенията на перваза на прозореца. Но за да се превърне в истинска украса на стаята и източник на гордост, ще трябва да му обърнете внимание. Грижата за лимоновото дърво е лесно. Селскостопанската му техника се състои от процедури, познати на всички любители на цветя на закрито. Само те трябва да се извършват стриктно в съответствие с изискванията на растението, защото лимонът няма да понася пренебрегването. Ако осигурите на дървото комфортни условия, то ще радва окото през цялата година, било с лъскавите си листа, или с изобилие от необичайни цветя, или с ярки нюанси на зреещи плодове.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци