Как да отглеждаме лимон от семе у дома

Съдържание


Много градинари мечтаят да отглеждат ароматен лимон на перваза на прозореца, за да зарадват членовете на домакинството с вкусен чай с добавен цитрус. На пръв поглед задачата изглежда трудна, защото дърво, засадено у дома, често се вкоренява трудно и рядко дава плод. За да постигнете успех, трябва да знаете как да засадите лимон според всички правила. Само след това след няколко години върху него ще се появи първият яйчник.

Саксийни лимони

Описание на растението

Южна Азия се счита за родно място на това вечнозелено многогодишно растение. Оттам, в древни времена, той е пренесен в Индия, Китай и много острови на Тихия океан. Днес лимонът се отглежда успешно в различни страни за масово събиране на плодове, а любителите на екзотиката с удоволствие го отглеждат от семето у дома.

Лимоновото дърво, засадено у дома, расте на височина около 2 метра. Множество клони с гъсти кожести зелени листа образуват разпръскваща се корона. Младите издънки са покрити с тъмнозелена кора с червеникав оттенък.

Ако цитрусовите плодове са покълнали от семе, първите плодове се наблюдават не по-рано от 8 години след засаждането. Когато цитрусовите плодове се засаждат чрез присаждане или чрез рязане, реколтата се появява 2 години по-рано.

Красиво дърво излъчва деликатен аромат на лимон, изглежда страхотно, така че у дома често се отглежда не само за производство на плодове, но и за вътрешна декорация.

Извличане на семена от лимон

Откъде да започна

Отглеждането на лимон от костилка зависи от всеки човек. Трябва да положите минимум усилия и стриктно да следвате препоръките за кацане. Първата стъпка е подготовката на костите. Основната грешка, която не позволява на семената да покълнат, е, че те се поставят в земята, когато имат време да изсъхнат. Това не може да се направи.

 1. Трябва да вземете зрял голям плод, да изрежете и премахнете семената.
 2. Изплакнете под течаща вода и изберете най-мощните семена.
 3. За да се улесни поникването на кълновете, препоръчително е да се накисват семената за един ден в специален стимулатор на растежа, който може да се купи в магазин за цветя.

Докато семената се подготвят за засаждане, трябва да започнете да избирате хранителна почва и подходяща саксия. Семената от лимон се справят добре в малки глинени съдове. На дъното на контейнера е необходимо да се излее двусантиметров слой дренаж. Това може да бъде експандирана глина или малки фрагменти от тухли - основното е, че те оставят излишната влага да премине добре, в противен случай корените на младите кълнове ще започнат да гният и да умират.

Цитрусовата почва за засаждане е лесно да се получи от магазина, но много хора предпочитат да приготвят формулата у дома. За да направите това, трябва да вземете обикновена почва от градината, пясък, хумус и да ги смесите в еднакво съотношение. Полезно е в подготвената смес да сложите няколко супени лъжици въглен. Той предотвратява развитието на патогенни бактерии в почвата.

Засаждане на лимонови семена

Засаждане на семена

Когато подготвителната работа приключи, можете да започнете да засаждате. Препоръчва се да се засадят 3-4 семена в една саксия, за да се изберат впоследствие най-силните издънки. Земята в контейнера трябва да се навлажни с утаена вода. Задълбочете лимоновите семена на 2 см в земята и поръсете с пръст.

Съвети

За да бъде успешно засаждането на цитрусови плодове, препоръчително е процедурата да се извърши в последните дни на февруари. В този случай растежът на младите растения ще бъде улеснен от пролетното слънце и увеличената дневна светлина.

 1. Лимоните обичат топлината, така че не могат да се отглеждат у дома, без да се спазва температурния режим. Успешното отглеждане изисква поддържане на температура на въздуха 20-25 градуса.
 2. За да се създаде парников ефект, саксията се покрива с фолио и се поставя на слънчево място.
 3. Първите издънки се излюпват след 18-21 дни. През това време филмът трябва периодично да се повдига за проветряване.
 4. Поливането се препоръчва само ако почвата изсъхне с малко количество топла вода.

Деликатните издънки растат бързо. Когато имат 2 чифта листа, филмът трябва да бъде отстранен и за всяко растение трябва да се подготви отделна саксия.

Лимонови кълнове

Прехвърляне

Пресаждането трябва да се извърши в същата хранителна почва, която е била подготвена по-рано. Опитайте се да изберете най-здравословните кълнове.

Когато избирате, обърнете внимание:

 • на листата - те трябва да са силни и да не отпадат от най-малкото докосване;
 • на короната - желателно е да има леко разстояние между пъпките;
 • на издънки - изисква се те да имат малко бодли, тъй като това е знак за „диво“ растение.

Следващите трансплантации на младо лимоново дърво трябва да се извършват, докато короната и корените растат. Младите разсад се пресаждат веднъж годишно, през юни, и е достатъчно отглежданите растения да провеждат процедурата на всеки няколко години. Внимателно извадете дървото от саксията заедно с земната бучка, за да не повредите деликатните корени, и поставете в по-голям съд.

Лимоново дърво

Грижи

Отглеждането на лимон изисква ярка светлина, особено през извън сезона. През този период е препоръчително да закупите LED фитолампа за осветяване и да я включите вечер и в облачни дни.

Помещението, където расте цитрусовите плодове, трябва да е топло и влажно. По-често изплаквайте листата на растението с вода, напръсквайте го от лейка. Но не се препоръчва препълването на кореновата система. Дървото болезнено възприема разпад на корените и моментално изсъхва от това. През зимата поливането трябва да се намали наполовина и да се извърши, когато горният слой на земята изсъхне добре.

Съвети

Важно е правилно да се формира короната на растението. За великолепието на зелената маса през първата година от живота, трябва внимателно да прищипвате върха на лимоновото дърво. За да може багажникът да е равномерен, а короната да е кръгла и кокетна, трябва да завъртите саксията с растението на 30 градуса по посока на часовниковата стрелка на всеки 7 дни.

Понякога лимонът цъфти през първата или втората година. Въпреки красотата на пъпките, те трябва да бъдат отрязани безпощадно. Цъфтежът изчерпва дървото. Той няма достатъчно сили за по-нататъшно развитие и може да умре. Цветята могат да се оставят само когато има 15 зелени листа за всяка пъпка.

Лимоново цвете и плодове

Горна превръзка

Отначало отглеждането на лимон не включва хранене. Почвата, подготвена за засаждане, съдържа всички необходими вещества за растеж и развитие. 3-4 месеца след трансплантацията, порасналите леторасти се подхранват с органични и минерални торове. Препоръчително е да купувате готови смеси в магазин за цветя и да използвате според инструкциите.

Ако по някаква причина това не е възможно, е позволено да се използва за хранене утайка от кафе или чаени листа. Те трябва да се използват за поръсване на горния слой пръст в саксията преди поливане. Добър за торене на яйчни черупки. Изисква се да се смила, комбинира с нишесте едно към едно и да се поръсва сместа на земята преди всяко поливане.

Повредени лимонови листа

Болести

При недостатъчни грижи лимонът, който расте вкъщи, започва да изсъхва. Когато това се случи, листата му пожълтяват, изсъхват и падат. За да предотвратите това, коригирайте поливането и осигурете на цитрусите добро осветление.

 • Жълтите петна по листата показват липса на желязо.
 • Сухите краища показват липса на фосфор.
 • Свиването и падащата зеленина показва недостиг на манган и калий.

Можете да помогнете на растението чрез своевременно събиране на развалени издънки и правилно подбран минерален комплекс.

За предотвратяване на вредители и болести на лимон у дома се препоръчва използването на "Fitosporin". Лекарството се разрежда с вода, следвайки инструкциите, и кореновата система на растението се напоява.

Сега знаете как да засадите лимон и да отгледате миниатюрно дърво от семе. Основното нещо е правилното засаждане, грижите и след това можете бързо да се насладите на плодовете от първата реколта, събрана у дома.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци