Правила за грижа за каланхое у дома

Съдържание


Лекотата в грижите за каланхое у дома и полезните му свойства са основните причини за високата популярност на това растение. По разпространение то е на второ място след алое. За някои хора каланхое е домашен лек за различни заболявания, докато за други е интериорна декорация. Това не е изненадващо, тъй като този представител на сочния род от семейство Толстянка има повече от 200 вида, които поразително се различават както по външни характеристики, така и по свойства. Те имат едно общо нещо - плътна листова плоча. Влагата се натрупва в него, както и в стъблото, което позволява на растението успешно да оцелее дори при много дълга суша.

Видове каланхое

Популярни типове

Видовете и имената на сортовете каланхое са в стотиците. Следните обикновено се отглеждат у дома:

 • Blossfeld;
 • Каландива;
 • Розалин;
 • Mangin;
 • Дегремона;
 • Разчленен;
 • Cirrus.

Пищни ярки съцветия в едва забележима тъмнозелена розетка от листа - така може да се опише каланхоето на Blossfeld. Този родом от остров Мадагаскар е представен от голямо разнообразие от сортове, получени в процеса на усърдна селекционна работа по опитомяването на растението. Каланхое на Блосфелд ще угоди с цъфтежа около 6 седмици в годината, след което ще навлезе в съня фаза.

В началото на XXI век, чрез мутация от каланхое на Блосфелд, са получени сортове, в които всяко цвете няма 4 венчелистчета, характерни за всички каланхое, но толкова, колкото 30. Всяко съцветие е компактен букет от мини-рози, цъфтящи за около 2,5 месеца ... Цветът на цветята покрива широка палитра, има дори опции с две тонове. Този сорт беше наречен "Kalandiva".

Друг вариант, основан на каланхое на Blossfeld, е сортът Розалина. Бушът е по-компактен от този на Каландива, меките тонове преобладават в цвета на цветята.

Ампелната разновидност на Каланхое - Мангин (Мангини) - е трудно да се обърка с другите. Храстът, рамкиран от рацемозни съцветия на увиснали камбанки, изглежда особено добре във висяща сеялка. Издънките на растението са гъвкави, висящи, покрити с ланцетни листа.

Каланхое разчленено (лопатено, разчленено-листно, назъбено, „рога на елени“) се отличава с оригинални ажурни листа, които увисват, когато пораснат. Веднъж годишно храстът изхвърля съцветие от жълти цветя с четири венчелистчета, но декоративните свойства на този сорт са именно в листата му.

Каланхое Дегремона

Лечебни видове

Не всички видове каланхое имат изразени лечебни свойства. Признатите "домашни лекари" са двама: каланхое дегремона (daigremontianum) и пинната (pinnata). Само леторасти и листа от каланхое перисто се регистрират като лечебни суровини. В края на 60-те години това растение е официално признато за лекарствено и се препоръчва (например от лекари по УНГ) като допълнение към основния курс на терапия.

Някои източници объркват тези типове или ги комбинират, без да вземат предвид съществените разлики. Пръстият каланхое има заоблени месести листа с леко вълнообразни ръбове. Образува храст от няколко стъбла, съцветията са ярко алени, с форма, подобна на цветовете на разчлененото каланхое.

Каланхое Дегремона е оригинално растение, "децата" от което се раждат и се развиват по краищата на назъбените листа. Тази особеност е описана дори в едно от стиховете на известния немски поет, за което видът е наречен „цветето на Гьоте“. Но собствениците на Kalanchoe Degremona периодично рушащи се „деца“ създават много проблеми с почистването.В допълнение, те активно се вкореняват в съседни саксии, следователно, ако не бъдат отстранени навреме, някои стайни растения могат по този начин да „надживеят“.

В редица научни трудове на чуждестранни автори има препратки към токсичния ефект на Каланхое Дегремон върху говеда и пилета (ефектът на сърдечните гликозиди). Когато хората използват това растение, не са установени странични ефекти, но фармацевтичните препарати за офталмология, хирургия, гинекология се правят изключително на базата на каланхое пенати.

Основни лечебни свойства:

 • бактерицидно;
 • противовъзпалително;
 • имуномодулиращо;
 • адаптогенен;
 • антивирусен.

И при двата вида каланхое наборът от полезни свойства е приблизително еднакъв, но при перистите те са по-изразени. Сокът и алкохолните тинктури се използват за лечение на синузит, ринит, отит, циреи, тонзилит.

Съвети

Малките деца не трябва да всмукват сок от каланхое в носа си без лекарско одобрение.

Разцъфнал каланхое на перваза на прозореца

Грижи

Каланхое е сочен. Това означава, че растението не само е в състояние да оцелее при тежки условия на суша, но и не обича твърде честото и обилно поливане. Не е страшно, ако земната бучка изсъхне. Много по-лошо е, ако корените изгният или се образува гъбичка. През лятото каланхое трябва да се полива, когато горният слой на почвата изсъхне, а през зимата е достатъчно веднъж седмично (ако перваза на прозореца не е прегрят твърде много от отоплителен радиатор).

Що се отнася до осветлението, каланхое не обича директните "печещи" слънчеви лъчи, предпочитайки лека полусянка. През пролетта растението може да бъде поставено на западните или източните прозорци, а през зимата ще бъде удобно на южните. Доброто осветление е от съществено значение по време на цъфтежа.

Каланхое не обича кисели почви. Това е една от причините, поради които храстът не расте и постоянно боледува. Същият резултат може да се получи, ако го засадите в контейнер, който е твърде голям. Потискането на растежа се причинява и от недостатъчен обем ястия - тогава ще е необходима трансплантация, но не по време на цъфтежа.

Саксията за каланхое се нуждае от малка - достатъчно е 0,7-1 л с диаметър 15-18 см. На дъното трябва да се поставят 1-2 см дренаж, за да не изгният корените. По-добре е да закупите почва, готова, сглобена специално за сукуленти.

Оптимален състав на почвата:

 • 4 парчета листна земя;
 • 2 части копка земя;
 • част от торфа;
 • част от пясъка.

Можете да наторите растението със сложни добавки за сукуленти около веднъж на 2-3 седмици. В този случай е желателно да се намали препоръчителната доза с една трета. Важно е да се наблюдава реакцията на каланхое: ако листата започнат да се навиват, огъват или пожълтяват, тогава храненето се спира.

Цъфтящо каланхое

Как да се грижим за запазването на декоративността?

Много видове каланхое са склонни да губят своите декоративни качества с течение на времето, така че тези растения трябва да се подмладяват около веднъж на 2 години. Терминът е условен, тъй като много зависи от вида и околната среда. Например, каланхоевата дегремона израства доста бързо, като отлага долните листа. В резултат на това след година-две се получава скучен спектакъл: изкривено голо стъбло, увенчано с няколко листа и много „хлапета“, разпръснати наоколо. Bushy видове каланхое губят декоративния си ефект по същия начин.

Доста лесно е да върнете това растение към предишната му красота и здраве, тъй като е изненадващо упорито. Необходимо е да отрежете върха и да го изкорените, като заровите рязането във влажна почва. Дръжката бързо ще пусне корени и ще започне да расте. В редица източници се препоръчва предварително изсушаване на разреза за няколко часа.

Ето как по принцип се случва размножаването на всички видове каланхое. Можете да отгледате възрастен екземпляр за няколко месеца. Можете също да размножите растението с лист, като го изкопаете във влажна почва и го покриете с буркан, за да запазите околната среда.

Съвети

По-добре е да изкорените каланхое във влажен пясък или почва, тъй като дългосрочното присъствие на резниците във вода може да провокира бактериално заболяване.

Препоръчително е да се извършват всички процедури през пролетта, а през юли при храстовидни сортове се препоръчва прищипването на върха (след четвъртата двойка листа). Това ще стимулира растежа на нови издънки, добавяйки обем към растението.

Каланхое цъфти

Как да постигнем цъфтежа?

Всеки вид каланхое цъфти - независимо дали е декоративен или лечебен. Случва се растение, купено в магазин, бързо разочарова стопаните си, спирайки цъфтежа. Мнозина започват да хранят храста, да го пренареждат, но всички манипулации са неефективни.

Факт е, че каланхое се подчинява на определени ритми. Когато цъфтежът приключи, той се нуждае от период на сън, през който е важно да се създадат подходящи условия: изсъхналите съцветия се отстраняват, а самият храст се прехвърля за около месец-два на по-хладно място (например до затъмнен прозорец), поливането е сведено до минимум. За да накара каланхое да цъфти след почивка, светлинните часове се намаляват изкуствено: растението е на светлина 8-10 часа, след което е покрито (можете да използвате кутия). Това стимулира полагането на пъпки и след около месец-два цъфтежът ще се възобнови.

Съвети

В саксия, която е твърде обемна, каланхое ще расте листна маса, вместо да цъфти.

Листата на каланхое побеляват

Защо листата пожълтяват и изсъхват: болести и вредители

Каланхое е изключително непретенциозно растение, но някои болести и вредители го настигат. В резултат декоративността се губи, листата изсъхват и падат.

Основният проблем са гъбичните и вирусни лезии.

 1. Вирус на пръстеновидни петна На листата се появяват замъглени очертания на кръгове, които впоследствие ясно се появяват. Листовата плоча загрубява и изсъхва. Невъзможно е да се справите с нещастието, растението ще трябва да бъде изхвърлено и заедно с почвата.
 2. Ненормален растеж. Заболяването се причинява и от вирус. Основни прояви: младите листа светят, старите се деформират. Няма лечение.
 3. Брашнеста мана. Гъбичка, наречена Oidium kalanchoeae Lut, покрива листата на каланхое със сивкаво-пухкав цъфтеж, което кара растението да изсъхне и умира. Патогенът се предава чрез почвата и въздуха. Благоприятни условия за развитие - висока температура и ниска влажност на въздуха. Растението може да бъде спасено чрез няколко лечения с "Fundazol" или "Topaz".
 4. Сиво гниене. Развива се в условия на висока влажност както на въздуха, така и на почвата. По листата и стъблата се образува сив плачещ цъфтеж, засегнатите части умират. Срещу патогена (гъбичка Botrytis cinerea Pers) лекарствата Fundazol или Rovral са ефективни.
 5. Късна болест. Това гъбично заболяване засяга не само градинските култури, но и домашните растения. При каланхое атаката се проявява под формата на тъмни (понякога с лилав оттенък) петна по листата и стъблата. Засегнатите тъкани изсъхват бързо. Основните провокатори на развитието на болестта са висока влажност и застоял въздух. При първа възможност е необходимо да се обработи каланхое и почвата с един от препаратите: Profit Gold, Ridomil, Previkur.

Каланхое се атакува от вредните насекоми много по-рядко от гъбичните заболявания. Обикновено виновник може да се намери на гърба на листа или на стъблата.

Следните вредители са най-често срещани.

 1. Кърлежи. Малките кестеняви, бели, червени или черни точки по листата са колонии от вредители, които изсмукват сока на растението. Листната плоча е покрита с пункции, които се сливат в петна. Лечението с Actellik или Agrovertin ще помогне да се отървете от кърлежи.
 2. Гнилица. Това насекомо се активира през пролетта, през прозореца може да се качи на каланхое. Цялата колония може лесно да се отмие със сапунена вода. За това се използва катран, битов или специален калиев сапун. По този начин растението не само се освобождава от лепкавите секрети, оставени от листните въшки, но и е защитено от филма, образуван след изсъхване.
 3. Щит. Това насекомо може да бъде идентифицирано по малки заоблени кафяви израстъци, появяващи се по листата и стъблата на каланхое. Черупката предпазва насекомото от вредни влияния, следователно, за да засили ефекта на инсектицидите ("Actellik", "Phosbecid"), засегнатите части на растението се обработват предварително с алкохолен разтвор (кърпа, навлажнена с алкохол или водка). Ако опитите за унищожаване на вредителя не са увенчани с успех, тогава има смисъл да изберете и отрежете най-чистите издънки (за да се размножите отново) и изхвърлете самото растение.
 4. Mealybug. Можете да откриете тези насекоми чрез лек восъчен цъфтеж по вените и дръжките на листните плочи, както и от бучки, подобни на памук (това са съединения с яйца). Самите червеи обикновено са светлосиви, космат и се движат доста бързо. Само ларвите, които се прилепват към листа, са неподвижни. Най-ефективната превантивна мярка е хигиената на растенията (редовно почистване на листата от прах, пръскане). В случай на тежка повреда, каланхое се лекува с Karbofos, Inta-vir и Decis.
 5. Трипс. Когато са заразени от този вредител, върху растението се появяват черни или тъмнокафяви продълговати движещи се насекоми (обикновено с дължина около 1-2 мм). Някои видове са трудни за разграничаване с просто око, но резултатът от тяхната дейност е очевиден: обезцветени области, лишени от клетъчен сок, се появяват върху листата на каланхое. От долната страна на листната плоча се срещат бели или сиви ларви. Трипсите са трудни за отстраняване, така че може да се наложи няколко третиране с инсектициди (използвайте "Actellik", "Karbofos", "Fitoverm", "Confidor").

Често собствениците на каланхое (особено перистите) забелязват, че върху листата се образуват обширни области от депресирани точки. Химическите обработки са неефективни. Подобно явление се нарича капка на листата, може да се появи поради прекомерно поливане и течение. Ситуацията се коригира чрез пренареждане на растението на по-топло място и ограничаване на поливането.

Случва се долните листа на каланхое да започнат масово да пожълтяват и да отпадат без видима причина. Това сигнализира, че растението е студено, почвата е овлажнена или липсва азот. Ако върховете на стъблата се простират нагоре, а листата по тях са малки и леки, тогава е необходима повече светлина. Каланхоето може да изхвърли няколко долни листа след пресаждането. Това е естествен отговор на стреса.
Деца на листата на каланхое
Болестите и вредителите на каланхое рядко причиняват неприятности на неговите собственици. По принцип редовното подмладяване на храста и основните грижи са всичко, което растението трябва да зарадва с пищна зеленина и ярки цветни капачки. Всеки сорт може бързо да се отглежда и размножава.

От всички видове, само каланхое перисти съчетава както декоративни качества, така и полезни свойства. Ако започнете това растение в къщата, тогава през цялата година ще има лекарство за редица заболявания под ръка, а в началото на пролетта можете да се насладите на цъфтежа.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци