Кога е по-добре да засадите разсад от тиквички и как да му помогнете да се вкорени в открито поле?

Съдържание


Отглеждането на тиквички чрез разсад има своите плюсове и минуси. Бих искал да опитам вкусни зеленчуци от собствената си градина възможно най-рано, но основната част на страната ни е разположена в студена климатична зона. Южното растение не понася слана, не е достатъчно топло до юни, не може да се засажда, което означава, че първите плодове ще се появят едва до края на юли. Но ако започнете да покълвате у дома, реколтата може да бъде прибрана цял месец предсрочно. Важно е младите растения да се засаждат правилно на открито: срамно е, ако засетите семена не поникнат; двойно по-обидно е, ако разсадът, който е получил толкова много сила, умре.

Подготовка на почвата за засаждане на разсад

Подготовка на почвата

Когато храстите за разсад вече са зелени на перваза на прозореца, твърде късно е да изберете мястото, където ще го засадите за постоянно пребиваване. Препоръчително е да планирате това през есента и преди снега да извършите подготвителни работи. Намерете район, в който през последните 3 години не е имало членове на семейство тиква. По-добре да се засаждат в лехите, където са отглеждали сидерати, бобови растения или кръстоски, картофи, моркови, лук или чесън. Мястото трябва да е добре осветено и защитено от вятъра. Тиквичките не обичат кисели почви, по-добре е да ги засадите в леко алкална или неутрална почва, за предпочитане в лека пясъчна глинеста и глинеста. Ако почвата е кисела, добавете към нея креда или пепел.

През есента, след прибиране на реколтата, копайте дълбоко в района, като добавите 1 m2 следните компоненти:

  1. хумус или компост - 5 кг;
  2. суперфосфат - 30 g;
  3. калиев сулфат - 20 g.

Когато леглото презимува и обработи торове, през пролетта го поръсете с амониев нитрат (15 g на 1 m2), разхлабете почвата на дълбочина 10 см и изравнете. 1 м2 не може да се засаждат повече от 3 растения. Отбележете дупките съгласно схемата: 0,7x0,9 m за сортове с дълги издънки; 0,7x0,7 m за скуош от храст. Не спестявайте място, по-добре е да засадите няколко храсти, които ще дадат добра реколта, отколкото да ги поставите отблизо и да не получите пълноценни плодове. Инсталирайте дъги, така че в случай на рязко застудяване, можете бързо да покриете разсада с филм или нетъкан материал.

Съвети

Ако искате да отглеждате чисти сортове тиквички, осигурете отделна площ за всеки вид. Тези растения лесно се опрашват едно от друго, реколтата от градината, където расте сместа от сортове, може да ви изненада с абсолютно невероятни нюанси и форми. Експерименталните любители могат да засаждат наблизо храсти с дълги зелени и кръгли жълти плодове и да видят какъв вид "потомство" ще се окаже.

Изберете подходящото време за подготовка на леглото, така че то да е готово за приемане на разсад, но да не стои дълго празно и да не изсъхва. Времето трябва да е топло навън, без заплаха от замръзване. Най-добрата температура за тиквички е 18-23⁰, в различни региони тя може да бъде както май, така и юни. Растенията трябва да се засаждат на открито на възраст около месец; върху издънките трябва да се образуват 3 истински листа.

Тиквичките са взискателни към топлината, затова е препоръчително да ги засадите на топли легла или специални могили. Подгответе дупката и я напълнете с 1 кофа на слоеве:

  1. земя с трева;
  2. оборски тор;
  3. плодородна почва.

Ще имате лек удар, който трябва да бъде покрит с пластмаса, за да се запази топло. Изрежете дупка отгоре, където искате да засадите кълновете.

Разсад тиквички

Как да трансплантирате тиквички правилно?

Обучете вашите растения да живеят на открито седмица преди да бъдат на открито. Сутрин изнесете разсада на чист въздух, върнете се в стаята вечер. Следвайте прогнозата, започнете да засаждате, когато навън е топло, но облачно.Желателно е - в късния следобед или рано сутринта, но след това покрийте растенията от слънцето за един ден.

Изкопайте дупки с дълбочина около 10 см, изсипете ги добре с топла вода. Поставете малко компост и пепел във всяка дупка, смесете с почвата. Корените на тиквичките не се възстановяват добре, затова внимателно извадете разсад от контейнера, като внимавате да не унищожите земната топка. Най-удобният начин за извършване на тази операция е засаждането на семената в специални чаши с издигащо се дъно. Поставете издънките в дупките, покрийте с пръст до котиледоните и леко уплътнете почвата. След засаждането почвата около корените трябва да се полива със скорост 1 литър вода на 1 разсад. Течността не трябва да попада на листата, не използвайте поливни кутии с решетка или спрей. На следващия ден разхлабете почвата в дупките и я покрийте с изгнили дървени стърготини или компост.

Съвети

За да не нараните корените при пресаждането в открита почва, по-добре е да засадите тиквички торфени саксиикоито могат да бъдат напълно заровени в земята.

Докато растенията се засилят, през нощта ги покрийте с пластмаса в дъги или нетъкан материал. В райони, където може да настъпи замръзване, всеки храст може да бъде покрит с отрязана пластмасова бутилка. При горещо време капачките се отстраняват от вратовете, а тиквичките се проветряват, тапите се завинтват през нощта. Не забравяйте да премахнете филма за един ден, така че разсадът да не се прегрява.

Градина с тиквички

Грижа за разсад

Тиквичките не са много взискателни към влагата, но не бива да пресушавате почвата. Поливайте разсада вечер с топла вода, която е добре затоплена на слънце. Не се наливайте върху цялото растение, водата трябва да падне само под корена. Докато листата израстват, препоръчително е да я поливате ежедневно в много горещи дни - около 2 литра вода на ямка. Когато зелената маса засенчва прилежащата почва, можете да я навлажнявате веднъж седмично, но в изобилие. Не позволявайте да се образува кора на земята, дръжте я разхлабена. Когато растенията освободят петия лист, те трябва да бъдат разпалени.

2 седмици след засаждането в открита земя разсадът трябва да се подхранва с органични торове. Пригответе билкова инфузия: напълнете контейнера с плевели или нарязана трева и напълнете с вода. Разбърквайте състава всеки ден, след една седмица можете да източите течността. За хранене за 1 част от инфузията вземете 8 части вода и вода в корена. След още 2 седмици подхранвайте с каша. Когато се появят яйчници, разсипете земята с едно от тези съединения, добавяйки чаша пепел и супена лъжица двоен суперфосфат към 10 литра течност.

Ако засаждането е било успешно, след седмица растенията ще се засилят и ще бъде възможно да се проведе превантивно лечение срещу болести и паразити. За да предпазите тиквичките от гъбична атака, напръскайте ги с 1% разтвор на течност Бордо. "Карбофос" ще помогне срещу листни въшки, белокрилки и други вредни насекоми. Противниците на химикалите могат да използват лекарства на естествена основа или вливане на тютюн.

Тиквички

Изход

За да опитате пресни зеленчуци в началото на лятото, можете да засадите няколко храста от тиквички на перваза на прозореца. Такива плодове не могат да се съхраняват дълго време, те трябва да се консумират незабавно или да се приготвят. Тиквените култури се пренасят трудно в открита земя, повредените корени се възстановяват зле. По-добре е да засаждате семена в торфени саксии, които са заровени в земята заедно с кълновете.

Кацането в открита земя е първият етап, сега трябва правилно да се грижите за зелените си домашни любимци, за да им помогнете бързо да се установят на ново място. Навременното поливане, торене и разхлабване ще създаде необходимите условия, разсадът ще стане по-силен и ще започне да се развива добре. Препоръчително е да се третират младите насаждения от патогени и вредители за превенция: когато възникнат проблеми, ще бъде много по-трудно да се справите с тях. Не пестете енергията си, погрижете се за тиквичките и много скоро ще се заситите с пресни вкусни плодове.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци