Как да засаждате и да се грижите за Iberis на открито?

Съдържание


Растението Iberis принадлежи към семейството на кръстоцветните. Засаждането на Iberis в открита земя не само ще украси лятната вила, но и ще се възползва от лечебните свойства на това растение. Хората го наричат ​​златист цвят, черен пипер, пъстър, иберийски, стенник. Скромните цветя на растението изтъняват приятния аромат. Напускането не е трудно.

Иберис от различни цветове

Селекция на сортовете Iberis за сеитба

Златото е силно разклонено растение, достигащо само 20 см височина. Лъскавите ланцетни листа са с тъмнозелен цвят. Бели, розови, лилави, люлякови цветя се събират в кошница. Цъфтежът започва през май и продължава 2 месеца.

Нека изброим най-популярните сортове иберис.

 1. Evergreen Iberis. Многогодишно растение до 30 см височина. Белите цветя са с диаметър 1,5 см. Грижите се свеждат до навременно поливане и отстраняване на избледнели съцветия.
 2. Горчив Иберис. Засадете до 25 см височина с съцветия от рацемози. Белите цветя с диаметър 2 см понякога имат светло лилав оттенък.
 3. Гибралтар. Деликатен многогодишен вечнозелен храст. Щитовидните съцветия са украсени с красиви лилави цветя. Лесна за грижа.
 4. Чадър. Едногодишни видове с цветя от различни цветове. Изтънява приятния аромат.
 5. Скалист. Прекрасно многогодишно растение с бели цветя. По време на цъфтежа бял облак покрива цялата зеленина. Изглежда, че зеленият храст е увит в снежнобяло одеяло. Грижата след цъфтежа е съкращаването на издънките с 1/3 от дължината.

Iberis разсад

Засяване на Iberis семена за разсад

Зърната пипер се размножават по-често по метода на семената, отколкото по вегетативния метод. Засаждането е възможно от април до май. Семена от почти всички видове се засяват директно в земята в средата или края на април. Сеитбата зависи от климатичните условия. Приятелски издънки се появяват след 2 седмици. За да осигурите на растенията добри условия за развитие, ще трябва да премахнете излишните копия.

Успехът в отглеждането на вечнозелено растение зависи от някои нюанси.

 1. Избор на място. Златоцветът обича да расте в светли, слънчеви райони. Дори леката сянка ще се отрази негативно на растежа му и ще доведе растението до смърт.
 2. Почва. Иберис не обича преовлажнена почва, затова е необходим добър дренаж преди засаждането. Пясъчните и песъчливо-глинести почви са за предпочитане.
 3. Поливане. Особено в сухите дни иберийците трябва да се поливат обилно.
 4. Оплождане. Растението не се нуждае от подхранване, но ако полагате сложни торове по време на грижи, то ще ви благодари с буйния цъфтеж.

Интересен факт!

Само при ясно време можете да се възхитите на цъфтежа на ибериса. Хитри цветя затварят пъпките си в облачен ден.

Метод на размножаване - резници

Този метод се използва от по-опитни градинари и от тях могат да се размножават само многогодишни екземпляри, едногодишните не дават корени.

Необходимо е да изрежете резниците и да ги засадите директно в земята. За вкореняване се препоръчва да се създадат условия за оранжерии. Резниците се вземат само от избледнели екземпляри.

Иберис кълно

Кога и как да засаждате Iberis?

Необходимо е да се засадят разсад в почвата през май. По това време заплахата от завръщането на студове вече е отминала.

Разсадът има много нежна и крехка коренова система. Ето защо, когато пресаждате на цветно легло, трябва да бъдете внимателни. Необходимо е внимателно да извадите разсада от контейнера и заедно с бучка пръст да ги прехвърлите в подготвената почва. Разстоянието между екземплярите трябва да бъде най-малко 15 cm.След засаждането почвата в близост до растението се уплътнява и се полива обилно.

Важно!

Различните сортове иберия се опрашват помежду си! Следователно, за да се поддържа чистотата на сорта, трябва да се засаждат различни екземпляри на далечно разстояние един от друг.

Цъфтящ Иберис

Грижи за растенията

Грижата за Iberis на открито се състои в своевременно поливане, разрохкване на почвата, премахване на плевели и борба с вредители и болести.

Поливайте растението обилно и едва след изсъхване на земната кома. След цъфтежа изсъхналите съцветия трябва да бъдат отстранени. Към есента многогодишните сортове изискват подрязване. Препоръчва се стъблата да се съкратят с 1/3 от дължината им. Това ще направи храстите да изглеждат спретнати и компактни.

Едно растение може да расте на едно място за 5 години. Няма смисъл да расте по-нататък, тъй като храстът губи своя декоративен ефект: цветята и листата стават по-малки. Възрастните екземпляри трябва да бъдат разделени на няколко отделения и трансплантирани на ново място.

Бял иберис

Контрол на вредителите и болестите

 • Зелената листна въшка

Ларвите на листната листна въшка дразнят растението. Те изсмукват сока, което води до понижени нива на хлорофил, витамини и захари. Листата пожълтява, къдри се и изсъхва. Ако не се проведе своевременна борба, растението ще умре. Течен калиев сапун се използва за борба. В кофа вода 300 g от продукта се разреждат и се напръскват с растения.

 • Земни бълхи

Определянето, че това досадно насекомо се е настанило върху растението, е много просто: трябва да разгледате по-внимателно зеленината. В процеса на живота земната бълха оставя следи под формата на големи кръгли дупки върху листата. За да се отървете от вредителя, ще трябва да разхлабите почвата в близост до растението и да я поливате добре.

 • Scorms

Това са досадни и упорити насекоми, никога не е възможно да се отървете от тях наведнъж, затова се препоръчва да се извърши три пъти на лечение. От химикалите в борбата срещу червеи, Fitoverm и Aktara са се доказали добре.

На бележка!

Fitoverm може да бъде полезен само ако се разрежда в топла вода и се добави капка течен сапун.

Иберисът е податлив на гъбични заболявания. Правилната подготовка на почвата ще помогне да се избегнат неприятности. Преди засаждането на растенията се препоръчва да се разлее субстрата с фунгицид или слаб разтвор на калиев перманганат.

Ако храстът все още е болен, е необходимо да се отстрани растението, за да не се заразят останалите екземпляри.

Иберис избледнява

Грижите за ибериса след цъфтежа

На мястото на цветята се образуват семена и тъй като цъфтежът на пъстрото цвете продължава цялото лято, семената могат да се събират на няколко етапа. Необходимо е да се съберат получените шушулки и да се изпратят да изсъхнат в тъмно, добре проветриво помещение. Препоръчва се да съхранявате семена в къщата в хартиена торбичка.

Ако наистина не искате да се забърквате със събирането на семена, можете да се доверите на самозасяването. През пролетта много нови растения растат заедно с възрастни екземпляри. Необходимо е само да разредите насажденията или да ги преместите на постоянно място.

Как да подготвим Iberis за зимата? Многогодишно растение се счита за устойчиво на замръзване. Но в зависимост от тежестта на зимите, понякога се препоръчва да се покрият млади храсти с смърчови клони.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци