Ароматна драцена: отглеждане у дома

Съдържание


Драцената често е наричана дървото на щастието и покровител на влюбените. Според древна легенда, това екзотично растение се появило като доказателство за дълбочината на чувствата на млад ацтекски воин за своя избраник - дъщерята на върховния жрец. Жестокият баща на момичето постави бедния любовник пред избор: отглежда листа на суха пръчка за 5 дни и ще получи красива съпруга, или да бъде екзекутиран. Силата на любовта помогна на младежа да преобрази изсъхналия ствол в дърво с яркозелени листа и ароматни цветя. Оттогава драцената внася спокойствие, хармония и хармония във всеки дом.

Драцена ароматна

Какво е растение

Ароматната драцена идва при нас от Централна Африка. Това е многогодишен храст от семейство аспержи, който в природата може да достигне много големи размери - до 6 метра височина. Формата много напомня на палмово дърво: прав ствол, наподобяващ дърво и корона, състоящ се от големи, плътни, редуващи се листа, които текат като фонтан.

В домашни условия растението има малко по-различни характеристики.

 • Височината не надвишава 2 метра.
 • Багажникът е по-скоро тесен, прав и удължен.
 • Листата са продълговати, леко заострени, тъмнозелени с контрастиращи жилки или петна. В горната част на багажника се оформя зелена капачка. Долният ред пожълтява и отпада, докато расте.
 • Корените са гладки и равномерни, с оттенък на ръжда.
 • Цъфтежът е доста рядко срещано явление, може да се появи след 8-10 години растеж. По форма цветята наподобяват пухкави бели топки, засадени на дълъг дръжка. Интересно е, че те се отварят най-често през нощта, а през деня се навиват на тънки венчелистчета-епруветки.
 • В края на периода на цъфтеж узрява семе - змия.

Ароматът на цъфтяща драцена е много фин и приятен. Много животновъди на растението го описват като букет от пролетни аромати с нежни нотки на жасмин, момина сълза и люляк.

Съвети

Драцената носи не само красота в къщата, но и осезаеми ползи: тя е отличен филтър, способен 70% да пречиства въздуха в помещението от вредни токсични вещества, включително бензол.

Сортове ароматни драцени

Необичайно ароматните цветя на ароматната драцена й дадоха второ много красиво име - Dracaena Fragrans. В превод от английски fragrans означава „аромат“, „аромат“. Цветярите много обичат това растение и с удоволствие го отглеждат у дома.

Най-популярните видове драцени са следните.

 • Компактен - малко грациозно растение с тъмнозелени листа без ивици. Поради стилния си външен вид и толерантност към сянка, той често се използва в офиси за украса на рафтове и рафтове.
 • Масанджеана - расте до 1,5 м, много прилича на палма. Отличителна черта са широките жълти ивици.
 • Виктория - буен водопад от гъсти падащи листа е украсен с широки златисти ивици по краищата.
 • Корн Плат - Тази цъфтяща драцена е особено добра: в природата съцветието достига огромни размери, състои се от тръбни цветя с необичаен люляк цвят.

Общо в света има около 150 вида от тези екзотични растения, само 40 от тях се отглеждат у дома.

Млад растеж на ароматна драцена

Условия за отглеждане

Като цяло, ароматната драцена е непретенциозна и дори начинаещ градинар може да се погрижи за нея. Но за здравословен растеж тя трябва да създаде комфортни условия.

 1. Не забравяйте, че горещият африкански климат е естествен за растението, следователно температурата е 19-250 C ще бъде най-оптималният за отглеждане. Студен въздух (под 140 В) е разрушително за драцената.
 2. Най-добре е добре осветено място, но трябва да се избягва пряка слънчева светлина - те провокират изгаряне и промяна в цвета на листата.
 3. В топлия сезон растението трябва да бъде изведено на чист въздух, надеждно защитено от течение.
 4. Влажността на въздуха трябва да е достатъчно висока - около 60%, в противен случай върховете на листата ще започнат да изсъхват и да се извиват. За да направите това, няколко пъти на ден трябва да напръскате растението със спрей бутилка и да избършете листата. През зимата тези процедури трябва да бъдат намалени до 1 път седмично.

Съвети

Можете да възстановите естетическия вид на растение със сухи листа, като отрежете потъмнелите ръбове с ножица. Не се притеснявайте - няма да навреди на листата на драцената.

Драцена в саксия

Саксия и почва

Изборът на саксия за дърво на щастието е цяла наука. Твърде малкото ще спре растежа и развитието на растението: поради обраслата коренова система, много малко пръст ще остане в саксията. Това означава, че цветето няма да получи необходимото количество хранителни вещества и минерали. Водата ще застоява в голяма саксия, което рано или късно ще доведе до гниене на корените. Ето защо, когато купувате саксия с драцена, на първо място, вземете предвид следните параметри.

 1. Размерът му: трябва да е висок (2-3 сантиметра по-дълъг от дължината на кореновата система) и не много широк, за да се предотврати подкисляване на почвата около краищата на саксията.
 2. Отводнителна система: на дъното на саксията трябва да има дупки, които ще осигурят отлива на излишната влага и ще предпазят корените на растението от гниене.
 3. Устойчив, независимо дали е пластмасов или керамичен съд.

Сега остава да напълните саксията с подходяща почва. За да направите това, е необходимо да направите меланж от компост, широколистна, тревна почва, чист пясък и торф, взети в равни пропорции.

Съвети

Би било полезно да добавите въглен към тази смес - той ще предпази корените на растенията от гъбички и плесени.

Драцената расте добре в специална почва за декоративни широколистни дървета, купена в магазин. Единственото условие е да добавите към него чист пясък (1: 1).

Драцена цвете

Поливане и подхранване

Основната причина за смъртта на африканските растения се счита за нарушение на напоителната технология. Много хора забравят, че драцената е дошла при нас от сух климат и толерира изсъхването от почвата много по-лесно от излишната влага. Следователно поливането трябва да отговаря на редица изисквания:

 • бъдете редовни и умерени;
 • извършва се при изсъхване на земния слой в саксия с 2 - 5 сантиметра;
 • в топло време, полива се веднъж седмично, а през зимата - 2 пъти месечно;

Поливането може да бъде отгоре, по ръба на саксията, или отдолу - от тигана.

Съвети

Трябва да поливате ароматната драцена само с утаена или преварена вода със стайна температура. Систематичното разхлабване на почвата ще подобри достъпа на влага до корените.

Подхранването е съществена част от грижите за това растение. Факт е, че корените на драцената растат толкова много, че почвата, останала в саксията, не е в състояние да изхрани цветето. Следователно торовете са жизненоважни.

 • Струва си да прилагате торове постоянно, през лятото - веднъж на 2 седмици, през зимата - веднъж месечно.
 • За подхранване се използват както минерални, така и органични торове.
 • Органичните (течност, гранули, коровик) се прилагат върху почвата само веднъж, максимум два пъти на сезон.
 • В магазина трябва да изберете торове, предназначени за декоративни широколистни растения.
 • Течен или прахообразен - разрежда се с вода съгласно приложените инструкции, торове под формата на пръчици - забиват се във влажна почва.

Много домакини използват водата, в която са измили месото, за да хранят растението. Този метод е много ефективен, но има един голям недостатък - лоша миризма. Следователно, след обработката, саксията е най-добре да се изнесе на чист въздух. Тази процедура трябва да се извършва не повече от веднъж на всеки 2 месеца.

Възпроизвеждане на ароматна драцена

Методи за размножаване

Има три основни начина за размножаване на ароматите от драцена.

 • Резници - за да направите това, отрежете горната част на придатъка равномерно или наклонено, така че да останат 3-5 листа върху него. Вкоренете го във вода или специален субстрат, състоящ се от пясък, перлит, хидрогел и пръст за палми и кактуси.

Съвети

Таблетка с активен въглен, добавена към водата, където рязането се вкоренява, ще я запази свежа за дълго време.

 • Част от стъблото. Ако частите на стъблото се обработват с течен парафин, тогава той ще се съхранява много дълго време. Веднъж попаднал във водата, привидно сухият ствол ще даде корени и ще освободи листа.
 • Въздушно наслояване - за това върху издънката се отрязва слой от кората, обвит в мъх сфагнум и пластмасова обвивка. Този дизайн се поддържа, докато корените растат. Тогава издънката се отрязва и засажда.

Сега остава само да бъдете търпеливи и да чакате: ароматът расте доста бавно - само 10-15 сантиметра годишно и цъфти много рядко у дома.

Подрязана драцена

Подрязване

Докато драцената расте, ароматната все повече прилича на палма и губи своя декоративен ефект: старите листа изсъхват и окапват, излагайки багажника.

Как да подрязвате растение, за да го подмладите и да го направите по-естетично?

 1. Отрежете върха с 5-7 листа.
 2. Горната част може да се използва като вкореняващо стъбло.
 3. Покрийте разреза с пластмасова обвивка и поставете на топло място.

След около месец на мястото на среза ще се образуват млади издънки, растението ще стане по-малко по размер, но по-пищно и по-младо.

Драцена с липса на поливане

Болести

Ако купувате драцената от магазина, опитайте се да изберете здраво растение. За да направите това, бавно инспектирайте и оценете състоянието му. Следните признаци трябва да сигнализират:

 • набръчкан мек багажник;
 • сухи върхове;
 • безцветни, жълти или кафеникави листа;
 • изпъкнали корени с признаци на гниене;
 • миризмата на мухъл и влага.

Вярно е, че растението може да се разболее, докато вече е в дома ви. Нека изброим основните проблеми, с които се сблъскват животновъдите на ароматизирани драцени.

 • Флуоротоксичност - листата са покрити с тъмнокафяви петна с жълти граници. Причината е излишък от флуорирани торове. Конвенционалната трансплантация в нова почва ще помогне за преодоляването на проблема.
 • Листно петно ​​- Това заболяване често засяга младите листа. В резултат на това те се покриват с червеникави петна. Те се третират със специални състави като "Iprodion" или "Chlorothalonida", които се продават в магазините за цветя.
 • Понякога листата на драцена са покрити с бели или жълти петна. Причината е преовлажнена почва и неподходящи условия за поддържане на растението.
 • Меко гниене, което може да се идентифицира по специфична миризма, идваща от корените. Причината може да е банален преливник. Отстранете стара почва от кореновата система и пресадете.

Съвети

Ако растението напълно е загубило листата си, не бързайте да се отървете от него - багажникът може да остане здрав. Продължете да го поливате и пръскате. Скоро той ще даде нови издънки.

Вредители по листата на драцената

Вредители

Често причината за смъртта на аромата са вредители. Струва си да знаете признаците на тяхното проявление, за да отстраните проблема навреме и да осигурите ефективно съдействие на растението.

 • Паяк акара - малко насекомо, което изсмуква сок от листа и стъбла. В процеса на жизненоважна дейност той отделя тайна, подобна на тънка паяжина, заплитайки растение с нея. Третирането на кърлежи с инсектициди и избърсването на засегнатите места с разтвор на топла сапунена вода ще помогне за премахване на кърлежите.
 • Щит - този паразит буквално се придържа към растението, тъй като отделя много лепкава безцветна тайна. Листата трябва да бъдат почистени и обработени с алкохолен разтвор.
 • Гнилица - ще определите присъствието му по пожълтели, усукани и падащи листа. Инсектицидни спрейове ще помогнат в борбата с паразита.
 • Трипс - изглеждат като много черни точки по листата и цветята. Много упорит Понякога единственото средство за спасение е да се премахне част от растението заедно с паразитите, които са го заели.

Благодарение на внимателното ви отношение, правилните грижи, превантивните мерки може да се случи чудо - драцената ще пусне екзотични цветя и ще ви очарова с фантастичен аромат.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци