Препоръки за засаждане на барвенец и грижа за него в открито поле

Съдържание


Истински зелен килим образува растение като барвенец в цветни лехи. Засаждането му в градината е възможно дори за начинаещи производители на цветя. Още в древни времена перивункълът се е смятал за олицетворение на жизнеността поради своята зимна издръжливост. Беше надарен както със защитни, така и от магьоснически свойства поради невероятната си жизненост. Грижата за него е толкова проста, че най-неопитен цветар може да се справи.

Розово цветче на барбекю

Видове и характеристики

Зеленика е многогодишно вечнозелено растение, което се среща почти на цялата територия на централна Русия и в цяла Европа. Той има само около десетина вида, производителите на цветя използват главно 4 от тях за украса на своите парцели.

 1. Periwinkle най-подходящ за начинаещи цветари. Това е непретенциозен зимноустойчив вид, така че грижата за него е много проста и лесна за отглеждане. Той е широко разпространен в цялата европейска част, лесно се вкоренява в руските градини. Не цъфти дълго, през май-юни, а след цъфтежа украсява градината с вечнозелена листна маса. Руските животновъди са разработили сортове с бели и червени цветя.
 2. Periwinkle голям се различава от малката по-големи съцветия и листа. Има сортове с пъстри листа с жълти или бели жилки. Не е много издръжлив, затова е препоръчително да го покриете за зимата.
 3. Пубисно первинка среща се в дивата природа, главно в Кавказ. Цветните му стъбла се издигат достатъчно високо над килима от зелени листа. Този вид не е толкова издръжлив като другите; той се нуждае от допълнителни грижи под формата на подслон за зимата, тъй като листата му отмират през зимата.
 4. Periwinkle тревиста в дивата природа се среща в цяла Европа, Украйна и Русия. Цветовете му са по-малки от тези на други сортове, но цъфтят до средата на лятото. Този сорт не образува толкова плътен слой с листата си, както другите видове.

Разсад на Periwinkle

Засаждане и размножаване на зеленика

Засаждането на барбекю в открито поле се извършва главно чрез резници. Пълзящите издънки на растението се вкореняват от всеки възел на стъблото, така че е много лесно да изрежете леторастите на резници и да ги засадите. Част от стъблото с получените корени се отделя внимателно и се трансплантира на ново място.

Отглеждането от семена е твърде дълъг процес, той рядко се използва.

 • Най-доброто време за размножаване и засаждане е пролетта или късната есен. При засаждане на открито трябва да се има предвид, че растението расте силно, така че разстоянието между насажденията трябва да е достатъчно за обилен растеж. По склоновете резници се засаждат в шахматна дъска, за да се укрепи почвата и да се предотврати ерозията. През зимата младите насаждения се нуждаят от грижи: задължително е да ги изолирате, независимо от сорта, засаден.
 • Може да се избере всяко място за засаждане, но почвата е по-подходяща за неутрална или леко кисела, рохкава, с добър дренаж. Periwinkle е неизискващ към светлина, следователно е допустимо да го отглеждате в открито поле под овощни дървета и храсти, където не само ще украсява кръгове в близост до ствола, но и ще задържа влагата в почвата.

Важно!

Нежелателно е да се засажда зеленика в тежки глинести почви, застоялата вода може да доведе до гниене на корените. За да подобрите почвата, трябва да добавите към нея компост или изгнил тор.

 • Добре е да се прилагат азотни торове по време на засаждането, това ще допринесе за растежа на зелената маса на растението. Въвеждането на фосфор по време на засаждането стимулира добре развитието на кореновата система и предизвиква обилен цъфтеж.

Цъфтяща зеленика

Грижа за перивинкле: хранене, поливане

Растението е много непретенциозно, грижата за барбекю в открито поле е напълно проста, няма да създаде проблеми дори на начинаещите производители.

 • Растението не се нуждае от често поливане, то отлично задържа влагата, съдържаща се в почвата. В много сухи периоди поливането на барбекю веднъж седмично е достатъчно.
 • Грижата за обрасли насаждения се състои в изтъняване за поддържане на декоративен вид. За да се засили риболовът, препоръчително е издънките да се прищипват. Можете също да отрежете засаждането след цъфтежа. Ако отрязаните стъбла се поставят във вода или влажна почва, те скоро ще растат корени и могат да бъдат засадени в открита земя.
 • Грижата през зимата се състои в подслон на насажденията за зимата. За това можете да използвате специални покривни материали или естествени средства, като слама и борови клони.
 • Отглеждането на зеленика не изисква допълнително хранене, но можете да оплодите почвата с компост или хумус.

Брашнеста мана върху лист на первинка

Болести на перивункле

Зеленика рядко се засяга от болести, но гъбични заболявания като ръжда и брашнеста мана могат да го застрашат.

 • Ръждата се появява като джинджифилови мехури по листата. От вътрешната страна те стават черни с времето. За да избегнете замърсяване с ръжда, трябва да разредите насажденията, за да предотвратите замърсяване на почвата. Необходимо е да премахнете болни листа и да напръскате растенията с разтвор на фунгицида.
 • Брашнестата мана се появява като жълтеникав или бял цъфтеж по листата. Растението започва да се свива, деформира и спира да расте. Брашнестата мана се справя най-добре с препарати, съдържащи мед.

Periwinkle цветя

Зеленката: лечебни и декоративни свойства

Още в древни времена перивункълът се е използвал като лекарство. Средновековните лечители го смятали за талисман срещу злите духове и му приписвали магически сили. За лечебни цели се използва като успокоително и понижаващо налягането средство.

В народната медицина зелениката се използва като стягащо, заздравяващо и хемостатично средство. Отвара от билката може да се използва за изплакване на устата при зъбобол, скорбут, лош дъх. Растението се използва при заболявания на стомашно-чревния тракт и вътрешно кървене. Също така инфузията помага при бронхит и туберкулоза. Билката се използва дори за лечение на онкологични заболявания на кръвта и тумори.

Важно!

Растението е отровно, защото съдържа алкалоиди, които влияят на сърцето, така че трябва да се използва внимателно. Не трябва да приемате лекарства от перивинкъл по време на бременност.

За лечебни цели използвайте билката на растението - стъбла, цветя и листа. Можете сами да приготвите суровини, ако макароненият растеж расте във вашата градина. Стъблото се нарязва на 5 см от земята, без да се повредят корените. Изсушете на добре проветриво място, разстелете на тънък слой. Билката се съхранява за максимум 2 години в стъклени съдове.

За декоративни цели перивунклето се използва като равномерен зелен килим за украса на не твърде стръмни голи склонове. Особено успешно се комбинира с иглолистни дървета и алпийски скални пързалки.

Като ампелно растение, барвенецът може да украсява стени и каменни огради. Всичките му видове растат добре в саксии, така че контейнери с барвенец, окачени от двете страни на входната врата на къщата, ще бъдат прекрасна рамка за нея.

Често това растение се използва, за да се подчертае контура на цветни лехи или да се използва като естествена граница. Много градинари засаждат барбекю под овощни дървета, тъй като расте добре в засенчени места. Можете да го поставите у дома в саксии с големи растения. Повлиявайки ефективно от саксията, тя също така ще предпази почвата от изсушаване.

За практически цели можете да използвате растението за борба с плевелите във вашата градина. Отглеждайки се в плътен килим, това не им позволява да покълнат и нови семена попадат в почвата. Освен това предпазва почвата от загуба на влага и ерозия.

Простата грижа за растението, лекота на засаждане и отглеждане в открито поле, декоративни и лечебни свойства ще направят барбекюто желана декорация за вашата градина и цветна градина.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци