Как да отглеждате азалия у дома и да се грижите за цвете?

Съдържание


Отглеждането и грижата за азалия у дома не е лесно. Това много причудливо растение изисква специално отношение към себе си и спазване на специалните условия на задържане. Всички ваши усилия обаче ще бъдат възнаградени. Азалия цъфти много красиво и пищно, тя се отличава с разнообразие от външен вид на съцветия и богатство от цветове и нюанси.

Цъфтяща азалия

Описание

Азалия принадлежи към подвида рододендрони. Отглеждането у дома може да се извърши във всяка част на света с необходимите грижи. Азиатските страни (Югоизточна Азия, Япония, Китай) се считат за своя родина, но това цвете може да се намери в северната част на Америка и в Южна Европа.

Азалия означава "палисандър" на гръцки. Това е почти най-красивото от всички декоративни стайни растения. Цъфти през студени и мразовити периоди, когато останалите цветя почиват. Цъфтежът е буен и дълготраен, разнообразието от нюанси е впечатляващо. Листата са заоблени продълговати. Растението прилича на малък храст, има голямо сортово разнообразие.

Съвети

Бъдете внимателни, когато боравите с цветето у дома и в градината. Дръжте го далеч от домашни любимци и малки деца, тъй като азалията е доста отровна.

Отглеждане на азалии е възможно както на прозореца на стаята, така и в страната в откритата земя. Индийската азалия е подходяща за дома, най-лесно е да я отглеждате тук.

Красиво цвете често се купува в цветарски магазин през зимата като подарък. Но, като правило, такъв подарък не служи за домашна украса за дълго, азалията бързо се руши. Защо? Не се спазват адекватни грижи за чувствително, поглезено растение.

Дърво Азалия

Условия за отглеждане на азалии

Основното правило е, че цялото съдържание на капризно цвете трябва да бъде възможно най-близо до естествените условия на живот в природата. Това изисква специални грижи.

Азалията естествено расте в хладен климат, където има много светлина, но не и на пряка слънчева светлина. Тя обича вода и постоянна доставка на свеж, влажен въздух. Сухотата и топлината са разрушителни за нея.

Въз основа на посочените природни нужди на декоративната култура могат да бъдат разграничени редица основни условия, при които азалеята ще се отглежда успешно в апартамент.

 • Температура на въздуха.

В идеалния случай трябва да е малко под двадесет градуса или с един до два градуса по-високо. През октомври е желателно да се поддържа специален температурен режим (около пет градуса над нулата). Това е необходимо, за да се формират пъпките на бъдещите цветя. Когато дойде време да цъфти, повишете термометъра до +15. По време на периода на отваряне на цветята, задайте постоянна температура до +18 градуса. Можете да създадете студ за азалията изкуствено: покрийте цветето с парчета лед, поливането се извършва със студена вода, като пръскане. Ако навън няма слана, можете да държите растението на отворен прозорец или да го поставите върху остъклена лоджия.

 • Поливане и овлажняване на въздуха.

Можете да навлажнете въздуха и изсушената почва чрез редовно пръскане и поливане през палета (поставете кутията в палет, напълнен с вода в продължение на няколко часа). Водата ще насити земята и ще направи въздуха влажен чрез изпаряване. Редовното поливане се редува с поливане на шампата. През лятото, в горещината, трябва да поливате азалията два пъти на ден и да пръскате по-често. Препоръчва се да се вземе вода за напояване и пръскане след дъжд или сняг. Можете да го поливате с преварена хладка вода, но първо трябва да се защити. За да подкиселите почвата (това цвете обича точно кисели почви), понякога можете да поливате растението с вода с добавяне на чаена лъжичка лимонена киселина (два литра).

 • Режим на осветление

Трябва да има много светлина, но не позволявайте да е на пряка слънчева светлина. Защитете азалията от палещото слънце, тя ще я съсипе. Ако е необходимо, създайте допълнителен източник на светлина, особено през зимните месеци, когато навън има толкова малко слънце.

 • Земята.

Взета е достатъчно подкиселена, състои се от торф слой, листни, хезерна земя и земя с игли, можете да добавите малко речен пясък. По-добре е да купите специален състав на почвата в магазина, там ще има всичко необходимо за азалиите. В долната част на кутията трябва да има дупки за източване на излишната вода.

 • Подхранване.

Грижата за азалия включва редовно хранене. Тя трябва да се извършва две десетилетия по-късно през лятото и пролетта със специален комплекс от минерални торове (амониев сулфат, амониев нитрат, калиев сулфит и суперфосфат). продължи оплоди азалия до ноемврийския студ. В навечерието на образуването на цветя изберете фосфатен тор (суперфосфат), за да подобрите качеството на цъфтящите пъпки.

Размножаване на азалия

Как да се размножава азалия?

Отглеждането може да стане чрез семена, резници, разделяне на храсти, а също и чрез присаждане.

Методът на семената се използва за отглеждане на нови подвидове, той е много трудоемък и подходящ само за специалисти. Необходимо е да се засаждат семена в началото на пролетта в почвата от торфен субстрат и слой от паднали игли. Засаждането трябва да бъде плитко, покрийте семената с полиетиленово фолио. Контейнерът с бъдещи разсад се поставя на светло място.

Съвети

 • Поддържането на контейнера за засаждане е чисто. За да направите това, трябва да го дезинфекцирате с белина или калиев перманганат.
 • Почвата за засаждане трябва да се дезинфекцира на водна баня или във фурна.
 • Поставете контейнерите за семена в тиган с вода, за да поддържате постоянна влага.
 • Не трябва да се допуска обезводняване, в противен случай ще започне да мухъл. За целта проветрете контейнерите за семена.
 • След 21 дни, появяващите се кълнове трябва да бъдат подхранени (смес от амониев сулфат, калий плюс суперфосфат).
 • Разсадът се гмурка два пъти: когато са минали две седмици след засаждането и втори път през август.
 • Грижа: поливане, плевене, разхлабване на почвата.

В домашни условия е по-лесно да се размножава азалия с резници. Необходимо е да изберете полутвърдо стебло около 10 см, да го отрежете (това се прави в средата на зимата или от март до юни). След това изкоренете издънката в почвата с иглолистна или торфена почва. Рязането трябва да се вкорени на топло място (температура +25) за месец. Грижите трябва да са подходящи. За поддържане на топлината разсадът се покрива, но редовно се пръска и проветрява. Когато азалията расте до 4-5 см у дома, тя се трансплантира в иглолистна почва. След три месеца растението се прищипва, за да образува корона, не се оставя да цъфти, премахвайки пъпките. С идването на пролетта младите разсад се трансплантират на постоянно място. Трансплантацията се извършва чрез прехвърляне заедно с бучка пръст, за да се защитят корените.

Четиригодишен храст от азалия може да бъде разделен. Това трябва да се направи внимателно, без да се увреждат корените.

Трансплантация на Азалия

Как да подрязвате и трансплантирате азалия?

Подрязването и пресаждането също се грижи за растение. За да получите добра цъфтяща азалия, тя трябва да бъде подрязана. За да направите това, стеблата, които вече са цъфнали, се отрязват, а върховете на свежи издънки трябва да бъдат прищипани. Отслабените стъбла се отстраняват. Отрежете кафяви листа, както и цветя, които са пресъхнали и не са отпаднали след цъфтежа.

Подрязването се извършва след следващата трансплантация на азалия. Необходимо е да го трансплантирате всяка година. Възрастните се трансплантират у дома по-рядко. При тази процедура трябва да се изрежат прекалено дълги корени. Контейнерът за трансплантация не трябва да е дълбок, да има дренажни отвори. Земята е избрана кисела от торф и иглолистен слой. Разбира се, трябва да продължим да се грижим правилно за младите трансплантирани азалии: да правим своевременно поливане и хранене.

Ако трансплантацията не бъде извършена навреме, корените ще растат, образувайки застояла влага и причинявайки гниене на почвата.В резултат на това ще се появят заболявания и различни паразити.
Цъфтяща азалия в апартамента
Грижата за азалия у дома е много трудоемка, но ако сте запалени фенове на нея и мечтаете да я имате на перваза на прозореца, това не бива да ви спира.

Създайте условия за растението, които са подобни на естественото им местообитание, и можете да получите дълъг и цветен цъфтеж.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци