Отглеждане на астрофитум у дома

Съдържание


В колекцията от кактуси астрофитум заслужава да заеме едно от почетните места. Изисква по-внимателно отношение към себе си, но всичките изразходвани усилия се компенсират от дълъг цъфтеж, което не е характерно за други сортове кактуси.

Цъфтящ астрофитум

Описание на растението

Астрофитумът (Astrophytum) получи името си от необичайната си форма. Ако го погледнете отгоре или в разрез, тогава формата на звездата се вижда ясно. При младите растения стъблото е сферично, с течение на времето става цилиндрично. Броят на силно изразените твърди ребра зависи от вида, може да бъде от три до осем.

Цветът на астрофитума е сиво-зелен; не всички сортове имат бодли. Вместо това ареолите са разположени на ребрата, от които растат много малки косми. Особеност на астрофитума е, че целият багажник е покрит с малки точки от бял филц. Тяхната задача е да абсорбират влагата от въздуха.

Цъфтежът на астрофитум започва в края на пролетта или средата на лятото и продължава до октомври. Едно цвете живее три дни, след което други цъфтят. Цветовете са предимно жълти, случва се основата им да има червен оттенък или се наблюдават червени удари по венчелистчетата. В горната част на растението цъфтят цветя, размерът им е от 4 до 8 см. На мястото на повяхнало цвете се образува плодова кутия със семена. Семената лесно покълват.

Видове астрофитум

Видове астрофитум

Има много видове астрофитум, най-често срещаните са:

  • звезда (астерии);
  • пъстър;
  • козирог;
  • украсени.

Звездообразният астрофитум (астерии) има формата на топка, по краищата на която има сивкави пухкави ареоли. Диаметър - около 15 см, брой ребра - от 6 до 8, без шипове. Цветовете са едри, до 7 см, жълти с червен център.

Астрофитумът с петна изглежда бяло-сив поради огромния брой пухкави петънца, които покриват цялата повърхност. Ако се вгледате внимателно, цветът на този кактус е тъмнозелен. Всяка форма може да бъде: сферична, сплескана, удължена. Най-често багажникът се състои от 5 ребра, но може да има друго число. Няма тръни. Цветовете са жълти, основата им може да бъде оранжева, с диаметър 6 см.

Козирогът astrophytum отначало е сферичен, по време на растежа той има формата на колона. Максималната височина е 25-30 см, диаметърът е 15 см. Стъблото е тъмнозелено, точките са светли, понякога са толкова малки, че са невидими. Отличителна черта са дългите, необичайно изглеждащи шипове с кафяв или жълтеникав цвят. Цветето е жълто с червена основа.

Астрофитумът, декориран в природата, е много голям - от един и половина до два метра, у дома рядко надвишава 30 см. Диаметър - 10-18 см. До 10 шипа с дължина около 4 см могат да растат от една ареола. Цветът им е жълтеникаво-кафяв. Представителите на този вид цъфтят само в "старост", следователно, закупувайки това растение за колекцията, не чакайте неговия цъфтеж. Има много петна от филц, те образуват необичаен модел, който е украса на този кактус.

Кактус астрофитум

Условия за отглеждане

Astrophytum дойде при нас от много сухите райони на Мексико и Тексас. Той е устойчив на суша и фотофилен.

Най-добрите прозорци за него са юг и югоизток. В късна пролет, когато първите слънчеви лъчи започват да се пекат през стъклото на прозореца, растенията трябва да бъдат засенчени. Постепенно трябва да свикнете с горещото слънце. През зимата осветлението също трябва да бъде ярко.

Оптималната температура за отглеждане на астрофитум през лятото е + 25 ° C. Има нужда от температурна разлика между деня и нощта. За да направите това, купа с кактус може да се изнесе на балкона за една нощ или да бъде оставена от отворен прозорец.

Astrophytum понася добре сухия въздух, не е необходимо да го пръскате. Честото проникване на вода върху ствола на растението може да бъде фатално за него.

През зимата астрофитумът се нуждае от период на почивка. За целта намалете температурата до + 7-10 ° C и преустановете поливането. Осветлението трябва да остане ярко.

Astrophytum в саксия

Кацане

Кактусите се засаждат в малки саксии, малко по-големи от диаметъра на основата на растението. Почвата трябва да е неутрална или леко алкална, киселата почва е разрушителна за астрофитума.

Състав на почвата:

  • 1 част питателна градинска почва
  • 1 част торфна почва;
  • 1 част от едър пясък или експандирана глина, натрошена до трохи.

На дъното на саксията трябва да се положи дренажен слой. Невъзможно е да се задълбочи основата на стъблото, това може да доведе до гниене. Повърхността на почвата е покрита с много малки камъчета или декоративни камъни. Това е необходимо, за да се избегне контакт на стъблото на кактуса с почвата.

Цъфтящ астрофитум

Грижи

Грижата за астрофитумите е малко по-различна от грижата за редовни кактуси.

  • Тези растения не издържат на трансплантация добре, така че се извършва само когато корените са напълно преплели цялата земна буца. Новата саксия трябва да е малко по-голяма от старата и при прехвърляне почвата не се почиства от корените.
  • Поливането се извършва чрез потапяне или вода се излива в тигана. След като горният слой почва се намокри, водата се оттича от палета.
  • Този кактус се нуждае от хранене. Нанесете специално тор за кактуси, честотата на торене е веднъж месечно. По време на сънния период торовете не се прилагат.

Важно!

Astrophytum обича варовита вода, така че не е необходимо да се защитава преди поливане.

Поливането се извършва, само когато целият пръст пръст изсъхне. Водата не трябва да е прекалено студена.

Когато започне периодът на сън, температурата в помещението се понижава и поливането се преустановява. По това време кактусите не изискват специално внимание, но е необходимо да се грижат за астрофитумите: ако стъблото започна да се свива и избледнява, поливането трябва да се извърши с малко количество вода.

Ако през зимата не е възможно да се понижи температурата у дома, тогава поливането се извършва по същия начин, както през лятото - след като земната кома е напълно изсъхнала.

Семенни издънки на астрофитум

Възпроизвеждане

Астрофитумите не дават "деца", така че тяхното размножаване е възможно само чрез семена. Когато купувате семена, трябва да обърнете внимание на серията "микс". Една торба ще съдържа няколко вида астрофитуми, което значително ще разшири колекцията.

Най-доброто време за покълване е пролетта, оптималната температура е + 20 ° C. Семената покълват бързо, но само при условие, че периодът на събиране е не по-късно от две години. Покълването на по-старите семена е значително намалено.

Почвата за покълване на семена трябва да е рохкава, трябва да се задушава, за да се изключи развитието на гъбични заболявания при разсад. Повърхността на почвата се разсипва с вода, семената се поставят отгоре, не се поръсват с пръст. Покрийте горната част с прилепнал филм и поставете на място, където светлината е ярка, но разсеяна. Ежедневното излъчване е задължително. При такива условия появата на разсад може да се очаква след 2-3 седмици.

При сеитба на семена е необходимо да ги разнесете върху почвената повърхност, така че разстоянието между тях да е около 4-5 см. Тогава те не трябва да се гмуркат и да нарушават кореновата система. Пресаждането в отделен контейнер се извършва, когато диаметърът на младото растение е около два сантиметра.

Допълвайки колекцията от кактуси с астрофитуми, можете да закупите няколко растения наведнъж. Представителите на един и същи вид могат да се различават един от друг по цвета на стъблото, броя на ребрата, местоположението на петънките и цвета на шиповете, ако има такива. И те си приличат по това, че цъфтят дълго време с подходящи грижи.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци