Отглеждаме панички от семена според съветите на опитни градинари

Съдържание


Гащичките не трябва да създават трудности за никого: засаждането и грижата за тях е изключително проста. Именно от засаждането им експертите съветват начинаещите да започнат, за да натрупат знания и да придобият опит за допълнителни експерименти.

След дълга облачна зима паничките са сред първите, които се появяват на цветни лехи. Цветя, подобни на ярки пеперуди, ви карат да се усмихвате и да си спомняте - пролетта предстои, а след това и дълго лято.

Многоцветни гащички

Малко за виолите и как да ги отглеждаме

Материите (виолите) могат да се възпроизвеждат. Когато избледняват, образуват капсули, след което земята се покрива с най-малките семена. Защо опитни градинари се опитват да премахнат кубчетата преди узряването на семената? Само едногодишни или двугодишни са в състояние да поддържат компактна форма, а цъфтящите цветя ще бъдат големи и ярки.

Съвети

Определянето на подходящото време за събиране на буретата не е трудно. Веднага щом станат леко жълтеникави, те се покриват с пукнатини - време е да започнете да събирате семена.

Тези непретенциозни цветя се чувстват чудесно в средните ширини, където няма парещо слънце. Отворена зона с преобладаваща дифузна светлина е подходяща за тях, директна слънчева светлина на земята е разрешена само за няколко часа.

Има два начина за засаждане на растения.

  1. За да се получат годишни копия у дома, семената се засаждат в началото на февруари за разсад. След като разсадът се засили, те се изпращат в цветните лехи в началото на май.
  2. За да могат цветята да поникнат сами през пролетта, семената се засяват на открито през лятото. Не се оставя растенията да цъфтят, като редовно прищипват пъпките и им дават сила за зимуване.

Намирането на подходящата почва за панички не е трудно. Индикаторът за киселинност на околната среда не играе голяма роля, той може да варира в разумни граници. Основното е, че почвата е добре дренирана за засаждане на семена. Повишената плътност на земята се коригира чрез въвеждане на една четвърт от пясъка от общия обем.

Семена от панички

В очакване на нови издънки

За зимно покълване на семена пригответе чисти и дезинфекцирани съдове с голям брой дренажни отвори. Можете сами да подготвите почвата или да я купите в магазина. И най-добре е почвата да се комбинира от следните компоненти:

  • две части от закупена универсална почва;
  • едно парче листна земя;
  • една част от речен пясък.

Първо се правят плитки бразди в почвата на разстояние 5 см. За семената на паничките е необходима доста рядка сеитба, достатъчно е да засадите след 1 см. След като поръсите вдлъбнатините със земя, се навлажняват със спрей бутилка. Следващата стъпка е да покриете контейнерите със стъкло и да ги поставите на тъмно място при температура 18-20 ° C.

Съвети

Не използвайте кутии, събрани преди повече от три години, за засаждане у дома. Кълняемостта намалява всяка година, качеството на разсада страда.

След появата на кълновете стъклото се отстранява и контейнерите се поставят на светло място с понижение на температурата до 10-12 ° С. Ако е необходимо, направете осветление с лампи, това ще избегне издърпването на разсад. На този етап разсадът се подхранва със сложен тор в половин доза.

Разсад на панички

Съвети

За да предотвратите замръзване, цветята трябва да се темперират. От края на март контейнерите се изнасят на открито, като постоянно увеличават времето за пребиваване.

След няколко седмици паничките трябва да се гмуркат. Отглеждането на едногодишни и двугодишни в цветни лехи е едно и също, единствената разлика е във времето.Цветята трябва да са на разстояние 25-30 см един от друг. Компактните млади храсти са склонни да растат силно. Трябва да засадите растения на същата дълбочина, която е била в саксиите за бране.

Цъфнали гащи

Малко съвети за грижа

Отглеждането на гащи от семена не изисква много време. Ако почвата е избрана правилно, няма да има проблеми с поливането. Цветята не обичат високата влажност на земна кома и могат да изгният. Най-добре е да поливате вечер, когато слънцето залезе, или рано сутрин, за да не се напука почвата.

В горещината водните процедури се провеждат ежедневно, обикновено 3-4 пъти седмично са достатъчни. Препоръчително е да не се допуска водни капчици да се качат по пъпките и цветята, тъй като има голяма вероятност от образуване на кафяви петна по тях.

От колко торове са необходими панички? Засаждането на растения в открит терен, който е пренаситен с прясна органична материя, ще доведе до неизбежната смърт на цветята.

Съвети

Органичната материя може да се използва само добре изгнила. И най-добре е да изберете сложни торове, където има оптимално подбрана комбинация от минерални и органични вещества.

За изобилен цъфтеж е достатъчно едно приложение на торове в почвата в корена на месец. Когато се отглеждат от семена, разсадът се подхранва седмично, като постепенно се увеличава дозата. Задължително е да се прилагат превръзки преди полагане на пъпките. Какво още да търся?

По болест. Не засаждайте гащички близо един до друг. Такива условия са благоприятни за образуване на гнилостни процеси. Брашнестата мана е особено опасна - цветята губят тургора си, покриват се с петна. Черният крак няма да ви накара да чакате, ако почвата е прекалено влажна.
Гащички в саксия

Съвети

В случай на тежка повреда, растенията трябва да бъдат изгорени. Оцелелите екземпляри трябва да се напръскат с фунгицид, като не се забравя за почвата. Обработката се извършва няколко пъти на седмични интервали.

Вредителите също не заобикалят цветни лехи. Най-опасните от тях са листни въшки и лъжички.

За профилактика се използват инсектицидни препарати. Ако нападението вече е настъпило, повредените екземпляри се унищожават, за да се предотврати разпространението на вредители в съседни насаждения. Редовният преглед на цветята е добра превантивна процедура.
Червени и жълти теменужки
Експертите са преброили повече от 400 разновидности на теменужки. Ентусиастите представят нови хибриди на обществеността всяка година. Снежнобяла, синя, лилава, черна ... Цветовата гама на пъпките е толкова разнообразна, че ви кара да искате да отглеждате всички сортове от семена. Съдържа размера на градинската площ.

Pansies изглежда страхотно в саксии за цветя и висящи саксии. В цветните лехи градинарите създават цели цветни картини. Забелязано е, че растенията са вид антидепресанти. Деликатните, докосващи се цветя карат човек да гледа на събитията от съвсем различен ъгъл.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци